Un grup de mame din Sibiu au pornit o inițiativă prin care doresc să își câștige dreptul de a se interna alături de copilașii lor bolnavi. Mulți părinți povestesc cum au fost nevoiți să își interneze copii singuri, unii încă sugari, la Secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului de Pediatrie. Aproape nouă mii de persoane au semnat petiția prin care susțin că separarea celor mici de familie este un abuz.
Am stat de vorbă cu mai multe mămici care și-au amintit de momentele grele prin care au trecut din cauza faptului că nu au putut să fie alături de copilașii lor bolnavi. Cei mici au stat zile întregi despărțiți de familie, iar după externare au ajuns acasă cu traume peste care au trecut cu greu.
"Unde ți-s lacrimile, mă?”
Roxana este una dintre mămicile care a reușit, cu greu, să stea alături de copilul ei cât timp a fost internat. Însă, își amintește de momentele grele prin care a trecut un băiețel despărțit de mama lui. Ore întregi de plâns și rele tratamente din partea personalului medical.
“Se vede că e un copil iubit care-și adoră mămica pentru că lacrimile l-au secat, iar vocea i-a răgușit strigând-o. Ce e cel mai dureros este, însă, nepăsarea care plutește acolo. Stau și acum după aproximativ o lună să încerc să înțeleg, dar este peste puterile mele. "Unde ți-s lacrimile, mă?", "Da, mai taci odată ca m-ai înnebunit!" sunt replicile doamnelor asistente unui copil care duce lipsa mamei sale. "Needucatule", "prostule" sunt apelativele pe care le primește un copil care refuza sa mănânce. Își poate cineva da seama ce simțeam eu când îmi alăptam fetița, iar el plângea, arăta cu degetul și repeta obsesiv "țiți, țiți!". În acel moment preferam să plângă a mea decât să îl mai aud pe el. Și uite așa au trecut trei zile, am devenit cât de cât apropiați, în mine avea încredere, știa probabil că nu îi voi face niciun rău, dar nu puteam înlocui golul lăsat de lipsa mamei, reprizele de plâns erau mai rare în preajma mea, dar apariția vreunei asistente crea din nou teamă în sufletul lui. A venit și ziua externării. Părăsim salonul cu sufletul plin de durere lăsând în urmă un plânset plin de disperare. L-am părăsit și noi”, povestește mama.
Bianca Păun a ajuns cu fetița ei de 1 an și 5 luni la Secția de Infecțioase în anul 2014. Copilul a stat internat șapte zile, zile în care mama nu a putut să îl vadă. Femeia spune că suna și de cinci ori pe zi, iar asistentele răspundeau doar când era doctorul în salon. La externare a așteptat o oră în curtea spitalului să își ia fetița. Bianca spune că și acum, după doi ani, copilul doarme cu lumina aprinsă.
“Ajunși acolo, am intrat în cabinet, fata era moale, nu scotea niciun sunet, mârâia încet. (..)Am început să plâng și le-am spus că plătesc cât e nevoie, chiar dublu, doar să mă lase cu fata, dar degeaba, mi-au dat o foaie cu ce am voie să aduc și un număr de telefon să sun după o anumită oră să vorbesc cu doctorița despre evoluția fetei și am plecat acasă. Au urmat cele mai groaznice șapte zile și jumătate din viața mea, zile în care mi-am văzut copilul o singură dată, ascunsă după copaci, din mila unei asistente care m-a văzut distrusă. Am sunat zilnic și am mers la ea cu pampers, mere, apă și biscuiți, la telefon ziceau că nu plânge, că e cuminte și că mănâncă, dar mereu răsunau urlete de copii în telefon. Au trecut zilele și m-am dus să îmi iau copilul, am stat o oră pe hol până m-a băgat cineva în seamă. M-au dus jos, ca într-o pivniță, într-o cămăruță mică cu un pat. Dintr-o dată aud urlete și țipete “mami, mami meu”. Era micuța mea, când m-a văzut a început să țipe și s-a aruncat din brațele asistentei. Era slabă, albă ca varul, cu ochii roșii și ieșiți din orbite. Am luat-o si am îmbrăcat-o parcă cu viteza luminii, am luat foaia cu indicații și am ieșit. Acasă, fetița era lipită de mine non stop, și la baie, la duș și la masă. Se speria și dacă respiram mai tare, tresărea în somn. Se trezea la fiecare jumătate de oră plângând”, își amintește mămica.
O altă mamă spune că și-a scos copilul traumatizat din spital, deși a stat doar două zile. “Am avut băiețelul internat acolo două zile, apoi l-am scos pe semnătură. L-am scos traumatizat, când mi l-a adus să îl iau acasă, copilul meu parcă era pe altă planetă. Îi spuneam să vină la mine și se uita în sus cu ochii roșii, răgușit, nu mi-a venit să cred ce văd, ca să nu mai zic că am venit acasă și se trezea noaptea și plângea, dădea din mâini și din picioare de efectiv nu știam ce să îi mai fac. Plângeam de mila lui, plus că atunci când vedea că sting becul urla cât îl ținea gura, trebuia să îl culc cu becul aprins. Când am ieșit din spital copilul se legăna și avea obiceiul să se dea cu capul de perete”, povestește Paulina.
Reacția spitalului
Reprezentanții Spitalului de Pediatrie spun că nu au decât trei locuri pentru mame, dar că Primăria a alocat fonduri pentru crearea de rezerve mamă-copil. Este vorba de un proiect de 1,5 milioane de lei și are în vedere mansardarea clădirii și crearea de rezerve care vor permite internarea mamei alături de copil.
“Secţia de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu dispune de 26 paturi şi trei locuri pentru mamele însoţitoare. De la începutul acestui an până în prezent un număr de 72 de mame însoţitoare ale copiilor bolnavi s-au internat în Secţia Boli Infecţioase. Cu prioritate sunt internate mamele copiilor cu vârste mici - sugari şi copii cu vârsta de 1-2 ani, alimentaţi natural. Personalul medical acordă o atenţie deosebită îngrijirii și supravegherii pacienţilor internați, iar acuzația privind rele tratamente aplicate minorilor nu este justificată”, se arată într-un comunicat transmis de Spitalul de Pediatrie Sibiu.
Părinții, care s-au revoltat până acum doar pe rețelele sociale, spun că vor să organizeze un marș pe 1 iunie, de Ziua Copilului.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Pediatrie Sibiu , Spitalului Clinic Județean , Secţia Boli Infecţioase Copii , Ziua Copilului , Bianca Păun , Reprezentanţii Spitalului Clin
Vizualizari: 5154
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Nonick
Acum 5 ore
Cichicean
Acum 6 ore
Cichicean
Acum 6 ore
@@Adina
Acum 7 ore
Herr