Vineri,
03.02.2023
Ninsori Usoare
Acum
1°C

Prefectul județului Sibiu: Nu vor mai exista cazuri în care copiii să fie internați fără aparținători

Prefectul județului Sibiu: Nu vor mai exista cazuri în care copiii să fie internați fără aparținători

Copiii mai mici de 14 ani vor putea fi internați la Sibiu împreună cu unul dintre părinți, până la finalul anului, când Secția de Boli Infecțioase din Spitalul de Pediatrie va fi mărită, ca să încapă și aparținătorii pacienților, așa cum cere legea și o atenționare transmisă, marți, de Ministerul Sănătății, ca urmare a plângerilor primite de la mai mulți părinți.

"Instituția Prefectului urmărește ca legea să fie respectată, pentru ca în Sibiu să nu mai existe cazuri în care aparținătorii, care solicită să fie prezenți permanent alături de copiii până în 14 ani internați în spital, să fie refuzați. (...) Menționez că în prezent, secția de Boli Infecțioase din Sibiu este în șantier, în scopul extinderii și creării de noi spații pentru internarea părinților alături de copii", a precizat marți, prefectul județului Sibiu, Cristian Roman, pentru AGERPRES.

Potrivit prefectului sibian, Ministerul Sănătății fusese informat din 9 mai că Spitalul de Pediatrie este în șantier și că urmează să aibă mai multe locuri până la finalul anului, prin mansardare, în așa fel încât copiii bolnavi să poată fi internați cu un părinte, așa cum prevede legea.

"De altfel, aceste aspecte au fost transmise și Ministerului Sănătății, de către Direcția de Sănătate Publică Sibiu, prin adresa nr. 3226 din 9.05.2016. Potrivit acestei adrese, 'până la sfârșitul anului, spitalul va finaliza proiectul de extindere a capacității de internare la nivelul secției, prin mansardarea clădirii. Proiectul este finanțat din bugetul local al municipiului Sibiu, în valoare de 1,5 milioane de lei și va permite amenajarea a încă 7 — 10 rezerve, cu grup sanitar propriu, pentru internarea pacienților cu însoțitor", a mai precizat prefectul Cristian Roman pentru AGERPRES.

Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii au atenționat, marți, că internarea în spitale a copiilor mai mici de 14 ani, împreună cu unul dintre părinți, dacă se solicită acest lucru, este un drept și nu un privilegiu.

Potrivit unui comunicat de presă al MS remis AGERPRES, încălcare legislației în vigoare (Ordinului 1284/2012) se pedepsește conform legii. Ordinul ministrului Sănătății nr. 1.284/2012 privind reglementarea programului de vizite al aparținătorilor pacienților internați în unitățile sanitare publice prevede la art. 5 că: în cazul copiilor internați în secțiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezența cu caracter permanent a unuia dintre părinți, dacă se solicită acest lucru.

"În cazul copiilor până la 14 ani internați în oricare dintre secțiile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezența unui aparținător permanent, dacă se solicită acest lucru. În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani internați în oricare dintre secțiile/compartimentele din unitatea sanitară se poate accepta prezența unui aparținător permanent, cu acordul șefului de secție/coordonatorului de compartiment", prevede același ordin.

Avocatul Poporului și-a manifestat, în urmă cu câteva zile, sprijinul față de demersul părinților din Sibiu care susțin că separarea copiilor de părinți la internarea în spital reprezintă un abuz.

Ionel Oprea, adjunctul Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, anunța pe 6 mai că urmează să aibă întâlniri pe această temă cu Colegiul Psihologilor și cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății pentru o serie de puncte de vedere referitoare la solicitările cuprinse într-o petiție a părinților.

În petiția semnată de peste 8.200 de cetățeni se arată, între altele, că, după externare, copiii au ajuns acasă cu traume emoționale pe care au reușit să le depășească cu greu.

Documentul semnalează practica multor medici și asistente din clinicile medicale din România de a interzice prezența părintelui în timpul realizării, asupra copiilor, a unor proceduri medicale de rutină (ex. recoltarea de sânge, montarea unei branule etc.) concomitent cu imobilizarea cu forța a copilului.

Studiile științifice, susțin petiționarii, indică dezavantaje clare ale aplicării cu forța a tratamentelor medicale asupra copiilor și lipsa dovezilor pentru o mai bună desfășurare a tratamentului medical.

"Există și situații absurde, în care copiii de vârste foarte mici, de unu — trei ani, sunt internați singuri, fără părinți, pe motiv că nu există spațiu suficient, așa cum este cazul Spitalului din Sibiu, iar copiii ajung să fie legați de pat pentru că nu există personal suficient ca să îi supravegheze", se atrage atenția în petiție.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Ani

Acum 6 ani

In sfarsit se face ordine la Infectioase Copii. Asa multa prostie si lipsa de profesionalism ca la acest Spital de Boli Infectioase pentru Copii Sibiu, eu nu am mai vazut. Daca s-ar aduna parintii tuturor copiilor care au avut de-a face cu medicii de acolo si s-ar scrie o carte, ar avea grosimea Bibliei. Cel mai des intalnit este Diagnostic gresit pus de pseudo medicii de acolo. Directorul este o catastrofa de medic; subalternii stiu asta si se feresc de el
Raspunde

K.Samuel

Acum 6 ani

Nu "in sfarsit" se face ordine, ci "in sfarsit" s-au organizat parintii si au facut o reclamatie, cu ajutorul presei. Degeaba tot injuram in san. Pana nu ne organizam si avem o vocea comuna sa punem presiune pe stat sau institutii, nu se va schimba nimic. Ei n-o sa se gandesca singur la solutii pentru noi...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus