Miercuri,
14.04.2021
Innorat
Acum
3°C

Interviu cu decanul Facultății de Medicină din ULBS: ”De fapt, măi oameni buni, e vocație! Asta e medicina!”

Interviu cu decanul Facultății de Medicină din ULBS: ”De fapt, măi oameni buni, e vocație! Asta e medicina!”

Dr. Maria Mihaela Cernuşcă-Miţariu, noul decan al Facultății de Medicină din cadrul ULBS, este genul de om care spune lucrurilor pe nume. Nu contează că e vorba despre nepotism în universitate, studenți fără nici un viitor sau bani.

Reporter: În general sunteți o fire optimistă sau pesimistă?

M. M. C.-M.: În general văd plinul paharului.

Rep.: Deci optimistă.

M. M. C.-M.: Dar sunt momente când, dacă sunt de ceva anume, pot să spun că acel lucru este greu de realizat. Asta nu înseamnă că sunt pesimistă. Există căi, variante, trebuie văzut cum, când se poate obține acel lucru. Văd și partea realistă.

Rep.: V-am întrebat asta pentru că, de puțin timp, conduceți facultatea care dă societății poate cei mai oropsiți viitori profesioniști. Ați văzut ce crede lumea despre medici și ce scrie presa: ba că nu-și găsesc de lucru după studii, ba că au salarii mici, ba sunt huliți de pacienți și făcuți șpăgari, ba pleacă în străinătate…

M. M. C.-M.: Sincer? Problema are două părți. Pe o parte e vina presei și a televiziunilor, care de obicei arată partea care incită. Pe om îl incită să vadă scandal. Media ar trebui să arate mai des și momentele în care se realizează într-adevăr anumite lucruri. Un medic, unul care are vocație, își dă silința până la ultima lui suflare pentru un pacient. Dacă el nu mai reușește, după ce și-a adunat o echipă întreagă și pacientul decedează, să nu credeți că este numai pentru familie o traumă. Este o traumă și pentru medic. La început, când te formezi, este chiar o traumă. Dar este important ca în momentul în care ești student sau rezident să faci parte dintr-o echipă și să urmărești să nu fii responsabil. Vezi că cei mai mari, specialiștii, primarii, șefii își dau toată silința, tu suferi foarte mult, dar nu e traumă reală. Pentru că atunci când vei ajunge sus aceea este clipa în care s-ar putea să capotezi și tu. Există studii făcute pe această temă și 90 la sută dintre studenți vin la medicină pentru că vor. Au văzut filme… și-ar dori să salveze vieți… unii sunt împunși de părinți. Într-un mare procent, cei care intră la medicină sunt vocaționali. O dovadă este că mulți dintre ei, încă din anul I merg spre SMURD. Fac voluntariat, nu sunt plătiți, dar își doresc să salveze vieți. Și acolo există niște ierarhii și începi de jos, fără să fii stresat. Cel care are curaj spune părinților că nu face ceea ce-și dorește în viață și renunță după anul I, anul II. Deja văd că e greu, mama bagă bani, nu-și convinși de vor să facă. Spun anul I și II pentru că primul impact este cu anatomia, care e macabră pentru cineva care nu iubește medicina. Vede mort, mirosul nu e tocmai plăcut, marea majoritate leșină! Fac lipotimii, vomită chiar. Dacă dorința de a ajunge medic este mare, depășesc momentul. Îi văd pe cei mai mari care zâmbesc și le spun: Stați liniștiți că și noi am trecut prin asta! Aici apare și empatia. Trebuie să tratezi un pacient exact așa cum ai vrea să fii tu tratat. Când începi să-i pregătești pe alții trebuie să-ți dai toată silința și să-i înveți tot. Asta nu înseamnă ecografe sub cheie că numai doi au voie să-l folosească, ci să învețe toată lumea. Eu îmi pun problema că cel de sus nu mă anunță când pățesc ceva și poate mâine mă duce ambulanța la echipa mea. Eu i-am învățat. Așa îmi dau seama dacă i-am învățat destul sau nu! De la empatie pornește totul.

dr Maria Mihaela Cernusca Mitariu, decan Facultatea de Medicina  (1)

Rep.: În ce an învață studenții empatia?

M. M. C.-M.: Am sărit la rezident. Studentul, prin anul III și anul IV are deja o stare de panică. Unii nu sunt convinși, alții sunt speriați chiar. Se dezvoltă empatia și prin anul VI marea majoritate care termină sunt de două categorii. Și-au dorit și vor să profeseze asta, alții se trezesc undeva că așa a fost să fie. Poate n-au vrut să-și dezamăgească părinții, bunicii… Acum ei intră în sistem și se lovesc de realitate. Cei care vor să fie specialiști și vor rezidențiat pleacă în Germania. Pleacă în Elveția. Unii vin la Spitalul Județean. Din păcate, nici rezidențiatul nu face să mergi către o specializare pe care o dorești cu adevărat. De fapt este un nou examen, unul greu. Poate în facultate ai fost pasionat de neurochrurgie, dar dai examenul și sunt puține locuri, nu prinzi acea specializare. Ori accepți ce prinzi și vezi dacă îți place gustând, sau nu-ți place și ai curajul să o iei de la zero. Stai o vară, înveți și dai din nou rezidențiat. Apoi lucrezi într-un sistem. Rezidențiat înseamnă stat. Lupți cu viața și nu întotdeauna ai ce-ți trebuie. Sunt unele secții unde cu fonduri europene, cu sprijinul facultății, avem aparatură și tehnologie de maxim vârf. Nu avem specialiști pe ce vârf am ajuns să avem pe anumite zone. În alte zone avem mari specialiști și deficit în aparatură. Sunt situații în care am putea spune că medicii trebuie să se sacrifice. Nu este o soluție, nu trebuie să se sacrifice. În sistemul de stat când intri te lovești de minusuri. După ce termină rezidențiatul unii sunt șocați. Dacă nu îți place sistemul, nu rămâne în sistem! Du-te în privat, unde îți poți oferi ce vrei tu! Dacă ești foarte bun îți deschizi tu, dar aici gafezi dacă ești la început de drum. Sau îți iei rate, că și în România se dau credite pentru cabinete. Lucrează așa cum vrei, cu tot ce îți trebuie și nu te plânge de sistem. Care acceptă sistemul, că nu toți pot merge în privat, trebuie să lupte, să se exprime, să strige dacă trebuie, să ceară ce nu au la toți, în toate părțile. Caută fonduri europene.

Rep.: Și în zbaterea asta se adună frustrarea și se revarsă tot pe pacient.

M. M. C.-M.: Așa e! Dar nu te vărsa pe pacient, nu-ți place, du-te afară! Pleacă în Germania, sistemul extern este deschis. Eu accept acest exod, dar aș vrea să lupt cu el. Decât să ajungă un compromis, prefer să-mi plece absolvenții în Germania! Cu adevărat îmi doresc să plece frustrat de sistem, nu de România, și peste câțiva ani să se întoarcă.

dr Maria Mihaela Cernusca Mitariu, decan Facultatea de Medicina  (4)

Rep.: Cât la sută din absolvenți pleacă în străinătate, în prezent?

M. M. C.-M.: Nu am cifre concrete, dar numărul e mare. Acum câțiva ani era o creștere majoră, în ultimii ani a stagnat. Acum încep să revină în sistem și mă bucur să văd asta. Majoritatea în privat, vin cu bani și vin cu dragoste de meserie. De fapt, măi oameni buni, e vocație! Asta e medicina!

Rep.: Pe de altă parte, conduceți elita mediului universitar din Sibiu. An de an cea mai mare concurență e la Medicină. Vă simțiți responsabilă pentru toți cei care ies de pe băncile facultății din Sibiu?

M. M. C.-M.: Da! Nu complet responsabilă, că nu pot lupta cu un sistem, dar sunt responsabilă să upgradez sistemul. Suntem 14 universități în țară, dintre care majoritatea multidisciplinare, cum suntem și noi, la Sibiu. Mai puține sunt cele pur medicale, UMF-uri, cele vechi. Mai sunt și trei private. În ultimii ani buni s-a văzut clar în afară că absolvenții din România sunt foarte bine pregătiți. Au început să vină enorm de mulți, de peste tot, să învețe în România.

dr Maria Mihaela Cernusca Mitariu, decan Facultatea de Medicina  (3)

Rep.: De peste tot însemnând Bangladesh, Tadjikistan…

M. M. C.-M.:  Nu… Vin și din Franța, din Germania…

Rep.: La Sibiu?!

M. M. C.-M.: La Sibiu nu pentru că introducem limbă străină, în anul următor. Eu nu vreau Bangladesh, eu sper să aduc la anul germana.

 

Rep.: Apropo de ce va fi la anul, zice-mi trei lucruri concrete pe care vreți să le faceți în mandatul dvs. și pe care pot să vi le reproșez la final dacă nu le-ați făcut.

M. M. C.-M.: Planul managerial înseamnă foarte multe lucruri și dacă chiar crezi că vei face tot va fi foarte greu. Trei. Creșterea calității actului de predare. Foarte mulți au rămas cu niște cursuri vechi, care nu sunt neapărat rele pentru că au teorie bună, dar generația actuală vrea mai mult. Mai mulți studenți la Sibiu și mai buni. Am început deja să facem pregătire pentru admitere și simulare. Am fost la mese rotunde cu preuniversitarul să vedem și ei ce pretenții au de la noi. Asta facem de când eram prodecan. Vrem absolvenți cât mai bine pregătiți.

Rep.: Se poate spune în spitalele din țară că ”acesta e absolvent de Sibiu, îl vrem la noi!”?

M. M. C.-M.: Avem statistici pe această temă și stăm foarte bine, la mai ales momentul când intră în rezidențiat. Dar nu suntem perfecți. Și pentru că n-am terminat ideea, vreau investiții mai multe. Fonduri europene, proiecte și dotări.

dr Maria Mihaela Cernusca Mitariu, decan Facultatea de Medicina  (2)

Rep.: Cum nimeni nu-i perfect, am văzut la simplă căutare pe google mai multe acuzații la adresa dvs. de nepotism. Aveți mai multe rude care lucrează în facultate sau în universitate. Sigur știți despre ele…

M. M. C.-M.: Haideți să fim sinceri. Orice părinte își doresc ca al lui copil să reușească în ceea ce face. Toată lumea își dorește asta. În afara țării, această recomandare funcționează. Și la Sibiu mulți și-au recomandat copiilor lor să intre în sistemul universitar. Vă pot da multe exemple. Unii dintre ei au fost mândri de părinți și părinții mândri de ei și s-a văzut asta. Dar nu între ei doi, asta există întotdeauna. S-a văzut în impactul asupra oamenilor, asupra studenților, a altor cadre didactice. Dacă faci ceva nu sunt vorbe, sunt fapte. Sunt și situații, într-adevăr, când copilul poate nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor părintelui. Uite, să nu vorbim vorbe, vă dau un exemplu concret. Profesorul Neamțu. Unul din fiii lui a fost coleg cu mine. Bogdan este un copil deosebit. E pasionat de cercetare, a terminat două facultăți, și medicina și ingineria, are două doctorate, este deosebit în cercetare. Da, este copilul cuiva. Și nu este singurul. Iar asta nu se întâmplă doar la noi. În țară sunt mult mai multe exemple. Majoritatea universitarilor și-au dorit copiii în universitate. La fel și în străinătate.

Rep.: Vor fi mai multe locuri la admitere anul acesta? Crește taxa de școlarizare?

M. M. C.-M.: Nu vor fi mai multe locuri decât în anii trecut, ceea ce face și concurența să rămână mare. Există un standard pe care noi trebuie să-l îndeplinim și eu chiar cred în el, nu vreau să-l stric: cadre didactice, dotare și număr de studenți. Dacă eu am primit de la o echipă de evaluare din țară un standard de calitate eu trebuie să-l cresc. Pe urmă pot să cer creșterea numărului de studenți. Taxele de școlarizare cresc, dar foarte puțin. Minor. Chiar dacă, explicând lucrurile până la capăt, cheltuielile noastre pentru pregătirea unui student sunt de două ori mai mari. Trebuie să te descurci, ca facultate, nu să crești taxa studentului.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

48 comentarii

nelu

Acum 4 ani

Din ceea ce citesc, imi place cum gandeste d-na!
Raspunde

J.C.

Acum 4 ani

Arata bine doamna doctor!
Raspunde

nesimtiti

Acum 4 ani

La varsta ei arata f. obosita. Poate de atata efort sa ajunga undeva unde ajung doar cativa. Cei ce se cred cei "alesi". Si unde se ajunge cu 3 conditii: sa ai pile, bani si sa n-ai principii. Nici tu, nici parintii tai. Au inceput devreme, de la liceu.
Raspunde

Lucian Manole

Acum 8 luni

Ii doresc însutit tot raul pe care l-a făcut intenționat copilului meu!!Profesional?Un gunoi.

Raspunde

Geo

Acum 4 ani

La care "cel de sus " se refera? Cred ca nu la rector sau la vreun ministru, deci ar fi trebuit majuscule. Dar inteleg, la voi asta-i cam greu. Intrebati interlocutorul la cine se refera si cum se scrie
Raspunde

Lascu Nicu

Acum 4 ani

Pai chiar Mitaru s-a gasit sa vorbeasca despre nepotism? Cat rau a facut stomatologiei din Sibiu aceasta familie o stiu toti medicii.
Raspunde

anonim

Acum 4 ani

cam rasista exprimarea cu oamenii din sudul asiei, poate un pic de eugenie din partea dnei care prefera rasa saxona????
Raspunde

max

Acum 4 ani

singura decana care are o viziune si care nu da in noi studentii,singura care inainte de toate este om.Haideti sa fim sinceri,vis a vis de nepotism ,cati parinti medici nu si ar ajuta copii din postura de medic sau universitar....si doi la mana,nu e vina copiilor de medici ca familia din care fac parte este alcatuita din oameni care salveaza vieti si oameni pe care din postura de copil ii vedem destul de rar....Sunt curios ,cati dintre cei care comenteaza de nepotism stiu ce inseamana sa ti vezi mama intr o saptamana de patru ori.....Asa ca dragilor,nu e nimeni vinovati ca parintii vostrii s au distrat in timp ce ai nostrii invatau .....
Raspunde

ETICA, un cuvant strain EPIGONILOR

Acum 4 ani

Da de unde stii tu ce faceau alte mame?Nu ti-e rusine???? Noi suntem de vina ptr. sechelele tale dobandite sau din nastere? Si in care tara civilizata ai auzit tu ca parintiii sa-si ajute copiii sa le lase mostenire posturile? Intr-o universitate CIVILIZATA, ceea ce tu si familia la nu veti fi niciodata in aceasta viata, un copil nici nu invata in universitatea parintelui, darmite sa-si dea doctoratul cu el.
Raspunde

Cernusca-Mitariu Mihaela

Acum 4 ani

Sunt decan pentru studenti, adica viitorii medici! Sunt decan pentru colegi pe care stiu ca ii pot ajuta! Sunt medic pentru pacientii ce vor sa ii tratez, nu pentru cei care nu vor si considera fac parte din nepotism!
Raspunde

Mira

Acum 4 ani

Vai de mama ei limba romana! Domnule Dobre- mana pe carte!!!
Raspunde

Misu

Acum 4 ani

Nu poate fi vorba de vocatie pana cand la admiterea in facultatea de medicina toti studentii vor trebui sa se oblige prin contract sa lucreze un numar de ani obligatoriu in Romania. Mie nu-mi convine sa platesc cursurile studentilor de la medicina pentru ca apoi acestia sa lucreze in Germania. Numai dupa semnarea acestui contract putem sa vorbim despre vocatie. Si asa.. off the record.. la Sibiu nu avem facultate de medicina. Din pacate medicina se face doar la Bucuresti, Tg. Mures si Cluj-Napoca.
Raspunde

cetateanul

Acum 4 ani

In acest caz, toti studentii de la orice facultate, trebuie, prin contract cum propui, sa lucreze obligatoriu in tara( un numar de ani...) ptr. ca asa este echitabil. Nici eu nu sunt de acord sa platesc studiile inginerilor care pleaca, de ex. Nu cred ca un sibian adevarat ar " anula" facultatea de medicina desi e un" trend" acum: daca critici si jignesti pe cineva, esti coool si clar f. inteligent...Care este legatura intre vocatie si contract? totusi...
Raspunde

Misu

Acum 4 ani

Mie legatura mi se pare evidenta. Alegi o meserie pentru ca te face fericit - nu pentru remuneratia viitoare. Daca o alegi pentru remuneratie inseamna ca esti un pic mercenar. O faci asadar din vocatie si lupti apoi pentru drepturile care ti se cuvin. Si da. Aveti dreptate. Toate studiile universitare platite de stat (adica de noi) ar trebui sa fie legate de un contract de munca. Eu, de exemplu, am avut contract pentru 8 ani. Daca as fi plecat din sistem ami repede, as fi platit scolarizarea.
Raspunde

patriot

Acum 4 ani

ATENTIE!!! In holul facultatii este un banner cu oferte de munca pt. asistenti si medici in Germania. Va rog scoateti acel anunt care nu e in spiritul invatamantului si societatii romanesti
Raspunde

Misu2

Acum 4 ani

Rationament de logica elementara: toti stiu cat de mici sunt salariile medicilor tineri. Cu toate acestea facultatile de medicina nu duc lipsa de studenti. Asadar de ce vor tinerii sa ajunga medici? Din vocatie? Pentru smantana si gaini de la tara? Pentru plicuri? Trebuie sa fii cinic sa te faci medic pentru spaga.
Raspunde

Misu2

Acum 4 ani

Scuzati-ma! Am fost foarte rau si comentariul meu a fost deplasat.. :)
Raspunde

cetateanul

Acum 4 ani

Cam ce sanse au tinerii in ziua de astazi? In afara de medicina? Sistemul de educatie te face fie inginer, fie umanist ,fie medicinist. Care sunt sansele reale de reusita ale celor trei categorii in tarisoara noastra? Primii sunt formati pe mate-fizica-info, cei din categoria a doua sunt -majoritar, muritori de foame si pe multi ii gasim " esuati" in politica. Ce mai ramane atunci ? Nu stiu cati au vocatia de a se forma ca medici dar cred sigur ca au o disperare in a intra la medicina din lipsa de optiuni reale. Punctul meu de vedere este acela ca nu profesarea in strainatate sau gaina de la tara ii " mana in lupta" ci noi, societatea, statul...
Raspunde

Solomon

Acum 4 ani

In tinerete mi-am facut lucrari stomatologice la un medic Mitaru pe care l-am apreciat foarte mult pentru profesionalismul sau,calitatea lucrarilor si pentru cate o vorba buna pe care o avea totdeauna la indemana fata de mine(nu sunt deloc viteaz in cabinetul unui dentist!).Exista vreo legatura intre acel personaj si distinsa doamna decan sau este doar o coincidenta de nume?
Raspunde

Cernusca-Mitariu Mihaela

Acum 4 ani

Sunt fiica.
Raspunde

Ana Pastiu

Acum 4 ani

Aceasta familie are un comportament mafiot, de clan! Sa ne explice doamna DECAN cum este compatibila profesia sa cu implicarea in afacerile imobiliare ILEGALE ale familiei sale pe care le deruleaza in Selimbar! Sa ne explice cand are timp sa managerieze o institutie de invatamant universitar, de vreme ce este foarte ocupata cu diverse chestiuni tehnice legate de constructii! Oare nu se afla intr-o situatie de incompatibiliate, fie ea si doar de ordin moral?
Raspunde

Cernusca-Mitariu Mihaela

Acum 4 ani

Nu dețin nici un teren în Șelimbăr și nu am nici o agenție imobiliară.
Raspunde

Ioan Anton

Acum 4 ani

In era DNA- ului mai este posibil un asemenea nepotism? Chiar ne credeti prosti? In ce tara europeana postul de decan este lasat mostenire? Acesta este comportament de tara bananiera! Ma intreb cand va fi cercetata aceasta numire, este un afront la adresa invatamantului universitar sibian! Analizati ,,argumentele" doamnei, reprezinta o definitie a nepotismului!
Raspunde

Pop

Acum 4 ani

Tata a fost decan si acum este fiica ??? Serios ??? Esti sigur ?! Unchiul o fi PSD ul :-)
Raspunde

Oprea Dan

Acum 4 ani

Priviti ce decan ,,prezentabil" - imbracata office style ( doar se afla intr-o institutie), coafata..., etc. Dar dincolo de toate, ne place cel mai mult bagajul ideatic, o fi legal sa fii rasist???Vedeti,totul pleaca de la educatie!
Raspunde

virgil

Acum 4 ani

Vocatia asta se transmite genetic doamna decan? Ca sunt multe familii in facultatea de medicina. Ar fi interesant un studiu. Mai bine nu mai iesiti public ca nu sunt toti romanii prosti sa va creada.
Raspunde

Andrei Lazar

Acum 4 ani

Pe bune acum, am vazut in centrul stoma provabil studenti care vor sa se dedice. Am vazut un detartraj in care studentul nu stia regla piesa, apoi a scapat.o pe jos nema dezinfectant, apoi aspiratorul nu functiona...Despre ce profesionalism si evolutie vorbim. PS: profesoara era in celalalt capat nu avea grija lui.(probabil era prea profesionist elevul). Pacat ca practica in sine lipseste cu desavarsire. Scapa cine face practica in privat. Am trecut si pe la tehnicieni saracii nu aveau materiale si nici aparatura se plangeau de lectile date de stomatologi care vor sa invete tehnica. Ar fi bine sa revizuiti aceste neajunsuri ca bani sunt....dar nu se stie unde dispar. Pacat ca se distrug generatii pentru a face avere in Romania. Opriti acest sistem si oferitile studentilor tot cevau nevoie taxele sunt exagerate pentru ce se ofera. PS:Daca tot vine vorba de vocatie,aceasta sa existe si in randul profesorilor plini de mate si dat ochii peste cap si pierdut vremea. Stim cu totii ca majoritatea o fac pentru o amarata de tablita la intrarea in cabinet" profesor universitar" dar sa te injosesti in halul asta si nivelul tau sa fie mult sub cel al multor cabinete din sibiu,unde mai este profesionalism si vocatie?
Raspunde

Cernusca-Mitariu Mihaela

Acum 4 ani

În multe ce ai spus ai dreptate, dar nu în toate.
Raspunde

oprea bogdan

Acum 4 ani

Este pentru prima data cand imi fac publice opiniile pe o asemenea platforma. Initial nu am vrut sa scriu nimic, dar din respect pentru cei pozitivi si cu speranta lamuririi celor care "latra aiurea" ( scuze pentru exprimarea dar nu pot sa le ofer momentan alta expresie) imi permit sa va ofer niste date reale: 1. Sa duci mai departe traditia medicala a parintilor nu este o rusine ci este o mandrie. In conditiile in care este plin orasul de medici renumiti ai caror copii nu au reusit in incercarea de a se ridica la renumele parintilor, consider ca dna dr. Mihaela Cernusca poate fi mandra nu numai ca a continuat calea deschisa de parinti ci a reusit sa-i depaseasca (atat pe plan medical cat si managerial). Mi-as dori sa am parte si eu de copii care sa reuseasca la fel de frumos in viata si profesie. Si, daca nu ma insel, nu cred ca Mihaela si Mihai Mitariu sunt singurii copii de universitari care isi urmeaza parintii in acesta univeristate. 2. Sectia de Stomatologie din Sibiu exista pt. ca profesorul Mitariu si-a dedicat ani buni de viata si ore departe de familie pentru a face posibil visul prof. Herman si Bota. Faptul ca au existat si probabil inca mai exista comentarii negative la adresa calitatilor de conducator al prof. Mitariu nu pot sa contest. A facut cat a putut si cat i-au permis vremurile. Una peste alta sunt generatii intregi de medici dentisti absolventi de Sibiu care la ora actuala isi datoreaza intr-un fel profesia faptului ca prof. Mitariu nu a cedat presiunilor la care a fost supus de-a lungul anilor. Au fost nenumarati ani in care daca prof. Mitariu ar fi facut pasul inapoi, la ora actuala sectia de stoma din Sibiu ar fi fost o alta poveste a unui alt esec postdecembrist. 3. prof Mitariu nu a lasat mostenire nici un post nici unuia din copii pentru cei care au asemenea pareri gresite. De altfel pura trecere in revista cronologica a decanilor din Sibiu, demonstreaza acest fapt. 4. Lucrul care ar trebui sa va puna pe ganduri pe voi toti "latratorii" este faptul ca sunt prea putini oameni de calibrul Mihaelei Cernusca. De fapt nu sunt altii. LA ce medici veti merge atunci cand generatia actuala de "seniori" va parasi activitatea? Pe mana cui veti vrea sa va dati? Ascensiunea lor pe scara universitara nu s-a datorat "pilelor" cum credeti multi dintre voi ci noncalitatii contracandidatilor de la concursurile pe care le-au sustinut. Din nefericire am fost membrul multor comisii de concurs si inca mi se "ridica parul pe ceafa" cand imi amintesc grozaviile care le-am auzit de la medici care aveau pretentii la statutul de cadre didactice. Da, au avut un parinte cadru didcatic. Si da , i-au calcat pe urme fara sa se faca de rusine profesional. Despre cati altii puteti spune asta? CA e moral sau nu faptul ca membrii unei familii profeseaza in aceeasi facultate, cred ca momentan nimeni nu poate sa se exprime cu siguranta. Dar in imoralitatea generala in care traim astazi probabil ca asta este cea mai neinsemnata problema. 5. Facultatea de Stomatologie din Sibiu este "IN COMA" pentru cei care nu cunosc adevarata realitate. Aceasta coma este legata atat de calitatea corpului didactic cat si cea a dotarilor materiale. In principiu sansele de iesire din coma sunt cvasinule dar daca ar fi sa existe o sansa aceasta este reprezentata doar de dr.Mihaela Cernusca. Este singura care are capacitatea manageriala, forta si DORINTA de a face schimbarea. Nu inseamna ca va si reusi. Dar cu siguranta va incerca. Pentru mine asta e suficient.
Raspunde

Cernusca-Mitariu Mihaela

Acum 4 ani

Am pierdut oameni de valoare din universitate prin demisie, așa cum tu, dr. Oprea Bogdan, n-ai mai suportat multe din nepotismele sistemului. Am promis că rămân ultima cu steagul și voi lupta să fac schimbări.
Raspunde

Misu

Acum 4 ani

"În multe ce ai spus ai dreptate, dar nu în toate." Ati facut gimnaziul in limba germana?
Raspunde

oprea bogdan

Acum 4 ani

Draga Misu. S-ar putea sa nu am dreptate in nimic. Eu doar am expus niste fapte reale ( le-am trait) si am adaugat opnia mea care, desigur, este subiectiva. Tot ceea ce am afirmat pot argumenta si de aceea nu imi este teama sa ma semnez cu numele real. Da, am facut cl. I si II la sectia germana. Regret si acum ca am fost atat de incapatanat si mi-am convins parintii sa ma mute la sectia romana. Cu siguranta nu as mai fi fost in Romania acum.
Raspunde

marius

Acum 4 ani

buna dimineata!!!! Observ cu o mare nedumerire rautatile unora cu privire la ascensiunea profesionala a doamnei Mitaru. Aceste comentarii vin din calitatea umana si profesionala a unora....nu contest faptul ca la ULBS nepotismul este la el acasa.....dar sa fim seriosi, in cazul de fata ce voiati?....Doamna cred ca are, prin prisma familiei, un atuu in fata multor parveniti, oportunisti, .... Sunt absolvent in domeniu, nu la Sibiu, cunosc bine sistemul si va aduc la cunostinta ca in cadrul marilor centre de medicina, facultatea de la Sibiu este trecuta la ''restul''. Ca are calitate, sau nu ,invatamantul stomatologic sibian, o vedem in caliataea dintisorilor pe care ii avem, sau nu. Ca o sugestie pentru doaman Mitaru....sa nu intre pe aceste platforme in prea multe dicutii. De fapt la noi este sport national sa '' ii dam in cap'' unuia care promoveaza intr o functie la care am visa unii dintre noi. Probabil este unul dintre motivele pentru care suntem la ''coada''....iar misu sa intre pe google sa citeasca cine este Bogdan Oprea....ca aici nu suntem profesori de limba romana.
Raspunde

Cernusca-Mitariu Mihaela

Acum 4 ani

Adevar!
Raspunde

gigi contra

Acum 4 ani

Dragă Marius, dacă distinsa doamnă decan, nu ar fi fiica unui medic celebru din Sibiu, profesor și dumnealui la Stomatologie, așa cum și soțul dnei este cadru didactic la aceeași facultate, lumea n-ar vorbi de rău... Așa... Trebuie să recunoaștem că ai mai multe șanse să faci o carieră frumoasă în medicină, dacă și părinții tăi au fost medici... Și mai e ceva... Univ. L. Blaga din Sibiu este cunoscută în țară drept Universitatea nevestelor...
Raspunde

Cernusca-Mitariu Mihaela

Acum 4 ani

:)
Raspunde

gigi contra

Acum 4 ani

Dragă Marius, dacă distinsa doamnă decan, nu ar fi fiica unui medic celebru din Sibiu, profesor și dumnealui la Stomatologie, așa cum și soțul dnei este cadru didactic la aceeași facultate, lumea n-ar vorbi de rău... Așa... Trebuie să recunoaștem că ai mai multe șanse să faci o carieră frumoasă în medicină, dacă și părinții tăi au fost medici... Și mai e ceva... Univ. L. Blaga din Sibiu este cunoscută în țară drept Universitatea nevestelor...
Raspunde

-

Acum 4 ani

si tu nu ai vocatie ,draga pentru medicina,ar putea cineva sa ma intrebe nu ,draga, eu ma gandesc la o supa de gaina cu taitei de casa, aveam vocatie de la 12 ani cand i faceam la mama taitei de casa ... i taiam asa de subtiri,dar asta era demult ,in secolul al XX-lea
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus