Din cele peste 230 de asociații de proprietari care există în Sibiu, doar 11 au depus actele necesare pentru a fi cuprinse în proiectele prin care administrația locală va încerca atragerea de fonduri europene în vederea reabilitării termice a blocurilor comuniste.
Vorbim de 855 de blocuri construite în perioada comunistă în Sibiu, blocuri ai căror locatari – prin asociațiile de proprietari – aveau termen ziua de 13 mai 2016 pentru depunerea actelor necesare. ”Până la termenul limită un număr de 11 asociații de proprietari au depus dosare la Primăria Sibiu în vederea obținerii finanțării din fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor. Dosarele au fost depuse pentru blocuri situate pe bulevardul Mihai Viteazu, la Gară, în cartierul Terezian, pe Calea Dumbrăvii, în cartierul Ștrand, în cartierul Țiglari, pe bulevardul Vasile Milea și în cartierul Hipodrom. Echipa Primăriei Sibiu va analiza în următoarea perioadă dosarele și le va completa împreună cu asociațiile de proprietari pentru ca proiectele să poată fi depuse la ADR CENTRU spre analiză cât mai repede posibil”, arată reprezentanții Primăriei Sibiu, într-un răspuns transmis ziarului Turnul Sfatului.
Trebuie precizat că prin programele din prezent, pot fi accesate fonduri europene și pentru blocurile unde au fost executate deja, parțial, lucrări de izolare termică (chiar și fără autorizație de construire).
”E cam tardiv”
Sesiunea de depunere de proiecte pentru accesarea fondurilor comunitare necesare reabilitării termice s-a deschis începând de azi. Proiectele mai pot fi depuse până pe 16 noiembrie, însă competiția cea mare este în această perioadă, având în vedere că principiul de selectare a proiectelor în vederea finanțării este ”primul venit, primul servit”. La nivel național, fondurile alocate proiectelor de reabilitare termică au o valoare totală de 1,18 miliarde de euro.
Doar că aceste fonduri nu mai par atractive pentru asociațiile de locatari din Sibiu. ”Noi am început acțiunea aceasta de reabilitare termică de ani de zile, fiecare pe cheltuiala noastră. Iar unele blocuri au fost izolate cu polistiren de cei care au mansardat blocurile. Dacă mai există ici și acolo câte un apartament care nu a fost izolat. Iar din câte am înțeles noi, astfel de izolări nu se fac decât integral, cu schimbarea geamurilor, ușilor, a balcoanelor, a plafoanelor, or noi nu ne mai prea încadrăm. Deci, e cam tardiv pentru noi acest proiect”, spune Tudor Bleoca, președintele unei asociații de proprietari din Sibiu.
Ce s-ar fi putut face prin aceste proiecte?
Trebuie precizat că fondurile europene alocate pentru reabilitarea termică a blocurilor comuniste pot susține proiecte care să modifice realmente situația unor astfel de imobile. Valoarea eligibilă pentru fiecare proiect este cuprinsă între 100.000 și cinci milioane de euro. În astfel de proiecte, proprietarii (prin asociațiile de locatari) trebuie să contribuie cu 25% din valoarea cheltuielilor eligibile. Iar lucrările finanțate prin astfel de proiecte depășesc cu mult (în amploare), lucrările executate până acum în Sibiu, ”din fonduri proprii, fiecare cum s-a descurcat”. De exemplu, pe lângă ”clasicele” lucrări de izolare termică a fațadei, înlocuire a ferestrelor, închidere a balcoanelor, izolarea termică a planșeului peste subsol, prin astfel de proiecte se pot instala sisteme alternative de producere a energiei, pot fi înlocuite lifturile și pot fi reabilitate inclusiv sistemele de încălzire (acolo unde există sistem centralizat sau centrale de scară).
Citește și
http://www.turnulsfatului.ro/2016/03/28/schimbarea-la-fata-sibiului-vin-banii-dar-sibiul-capacitatea-de-schimba-cele-855-de-blocuri-comuniste-papagal/
Tag-uri: Mihai Viteazu , Primăria Sibiu , Calea Dumbrăvii , Turnul Sfatului , vasile milea , Primăriei Sibiu , izolare termică , Horea Stanciu , Tudor Bleoca , Pentru Sibiu , asociații de proprietari , Echipa Primăriei Sibiu
Vizualizari: 3611
Ultimele comentarii
Acum 52 minute
Sib Sib
Acum 1 oră
John Doe
Acum 1 oră
Unu Altu
Acum 1 oră
Florin POPA
Acum 3 ore
Kokos Kokos