Miercuri,
23.06.2021
Cer Senin
Acum
25°C

Legătura directă dintre Cornățel, Ghana și Madagascar. Copiii din lumea a treia beau apă nepotabilă

Legătura directă dintre Cornățel, Ghana și Madagascar. Copiii din lumea a treia beau apă nepotabilă

Nici 20 de kilometri nu despart Sibiul de lumea a treia. Pe Valea Hârtibaciului, cea mai săracă zonă a județului, diferența dintre Europa și statele africane subdezvoltate o fac cel mult pereții caselor. Copiii se întorc de la școală pe aceleași străzi înglodate, încălțați (eventual) cu aceeași pantofi rupți și beau apă de la șipote infestate, pe care nu le curăță nimeni aproape niciodată.

Potrivit unui răspuns din partea Direcției de Sănătate Publică, cele mai multe dintre probele de apă recoltate anul trecut din comuna Roșia sunt necorespunzătoare. “Probele de apă recoltate din Comuna Roșia, str. Principală, nr. 22 (Primărie), din Satul Cornățel, nr. 61-62, din Satul Daia nr. 182, din Satul Cașolț – șipot public, str. Odesa, nr. 85, sunt corespunzătoare la parametrii microbiologici, dar necorespunzătoare la parametrii chimici (cu conținut de nitrați peste limita admisă, iar cea din Daia cu amoniu peste limita admisă). Probele de apă recoltate din șipotul public din Satul Daia - din fața Bisericii Ortodoxe, sunt necorespunzătoare atât bacteriologic, cât și chimic (cu conținut de nitrați peste limita admisă). Probele de apă recoltate din Satul Nucet - Cămin Cultural, sunt necorespunzătoare bacteriologic și corespunzătoare la parametrii chimici analizați”, se arată în răspunsul DSP.

Cu alte cuvinte, aproape toată apa distribuită în comună este nepotabilă. Oamenii, totuși, o beau, pentru că mai nimeni nu își permite să cumpere apă îmbuteliată. În aceste condiții, o soluție la scară mică și mai puțin costisitoare decât un sustem de epurare poate fi un filtru dedicat, pentru fiecare sat în parte. Este proiectul pe care încearcă să îl implementeze în satul Cornățel Fundația Polisano și o companie româno-franceză din Sibiu, una dintre singurele 4 firme de cercetare din România.

Sistem de filtrare ca în Ghana

Proiectul presupune montarea unui filtru dezvoltat chiar în Sibiu de firma româno-franceză. Invenția celor de la Khar&Partners se bazează doar pe principii fizice, fără să folosească niciun compus chimic. “Sistemul funcționează pe rafturi de apă. Deci este o soluție care propune economie de electricitate, de apă și de loc. La sera noastră din Cristian, unde am dezvoltat inițial conceptul, producem o tonă pe zi de ierbă furajeră, pe o suprafață de 160m2. Adică propunem o altfel de agricultură, mai de viitor, într-o mare țară care se bazează pe agricultură, cum e România”, explică Pierre Guiol, responsabil de marketing al firmei.

Practic, cercetătorii firmei au inventat un filtru de apă care să îi ajute să producă furaje ecologice în Cristian – flitru care separă particulele de impurități cu ajutorul sticlei pisate, fără adaosuri de substanțe chimice și fără clor. Sistemul inventat chiar în Sibiu a ajuns, însă, să fie produs și pentru alți beneficiari, pentru că a dat rezultate foarte bune, iar reprezentanții firmei susțin că și-au dat seama că este ideal pentru comunitățile mici, lipsite de apă potabilă. Firma și-a prezentat produsul, luna aceasta, la cel mai mare salon de agricultură din lume, în Maroc. Anul acesta, sistemul urmează să fie implementat în spitalul nou din Accra, din Ghana. În luna iunie va fi lansată o campanie de crowdfunding pentru montarea acestui tip de filtru în Madagascar.

În Cornățel, montarea acestui sistem ar costa aproximativ 15.000 de euro. Pentru strângerea acestor fonduri, Fundația Polisano și firma Khar&Partners s-au înscris și la Semimaraton, unde va alerga inclusiv directorul firmei, Khaled Al Mezayen.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus