„Dulcele de acasă” este o mică afacere pusă pe picioare de o tânără pasionată de gătit încă din copilărie. Larisa Rosian a renunțat la biroul pe care l-a ocupat șapte ani la Astra Film pentru a-și dedica tot timpul pasiunii sale și anume, prăjiturile.
De aproape nouă luni, bucătăria este locul în care Larisa își petrece cea mai mare parte a timpului încercând să găsească combinațiile potrivite pentru prăjituri. Larisa a terminat Teatrologia, iar șapte ani a lucrat la Astra Film, dar, spune ea, munca de birou nu i se potrivea. „De mică am fost pasionată de partea asta cu gătitul, iar partea legată de prăjituri mi s-a părut mai ușoară. Mi-aș dori să fac mai mult de atât, dar cu posibilitățile pe care le am acum e suficient. Până acum sunt mulțumită. Mă văd dezvoltând asta, dar până într-un anumit punct, poate pe viitor ar fi ideal să am un mic laborator propriu”.
A pornit la drum cu două rețete pe care și le amintea din copilărie și care îi plăceau foarte mult, iar acum a ajuns la zeci de sortimente pe care le face singură. „Una era prăjitura Francisca care se face cu o cremă de nucă foarte bună și a doua este plăcinta cu mere. Pentru aceasta aveam rețeta de la bunica și se făcea cu untură de porc, dar eu am înlocuit asta cu ulei de cocos pentru a ieși aluatul fraged. Am adaptat mai multe rețete, dar nu foarte mult, pentru a nu le transforma în altceva”.
”Nu consider că e foarte sănătos atât de mult zahăr”
Chiar din prima zi în care ”s-a lansat pe Facebook” a primit un feedback pozitiv, iar seara a venit și prima ofertă de colaborare din partea celor de la „Cafeneaua din Librărie”. Așa a început totul. „La început am fost foarte mult încurajată de prieteni care comandau tot timpul prăjituri și asta m-a ajutat să nu simt începutul ca o greutate. Acum din colaborări pot să spun că am un venit constant. Până acum colaborez cu trei cafenele, Habitus, Erasmus și cu încă una deschisă recent, dar și cu două firme din Sibiu, plus comenzile care vin din partea celor care mă descoperă tot timpul”.
Numărul comenzilor variază în funcție de sezon, iar vara este cea mai aglomerată perioadă pentru ea, pentru că au loc tot felul de evenimente. „Am făcut și torturi de botez, dar eu am pornit de la ideea de a face niște deserturi sănătoase, în măsura în care se poate face acest lucru, iar ceea ce fac nu se pretează la evenimentele oficiale. La nunți tortul e îmbrăcat în foarte mult fondant, iar eu nu folosesc asta. Nu consider că e foarte sănătos atât de mult zahăr”.
Dacă la început nu i-au prea ieșit rețetele, acum rar se mai întâmplă asta. Îi place să se joace cu ingredientele, să găsească tot timpul combinații și gusturi noi și nu se teme să încerce lucruri noi. „Tot timpul transform rețetele, îmi place să îmi las amprenta și încerc să le adaptez și la cerințele clienților. Am pornit de la vreo 20-30 de sortimente de prăjituri și acum fac încă o dată pe atât, însă cel mai important lucru este acela că fac deserturile și în funcție de ce vor oamenii. Chiar dacă ciocolata e cea mai cerută, mai fac și produse tradiționale cum ar fi lichiu cu cartofi sau plăcintă cu mere care e foarte îndrăgită de clienți și care are foarte mare trecere”.
Nici zona raw-veganului nu a neglijat-o și a început să facă câteva produse, dar spune ea, încă nu sunt foarte cerute de clienți. „Toată lumea vrea prăjituri clasice, iar pe mine toată lumea mă știe de prăjituri de casă. Cel mai des cerută era o prăjitură cu nucă prăjită, iar acum plăcinta cu mere este la mare căutare. Până acum am făcut și prăjituri raw-vegane cu cocos, portocale și care au la bază caju în cremă, dar am făcut și tort raw-vegan din fructe de sezon. La partea asta mai trebuie să lucrez și eu puțin, pentru că nu știu foarte multe rețete”, spune Larisa.
Prețuri
În ceea ce privește prețurile, aceste sunt competitive cu ceea ce este pe piață. „Eu nu am un adaos mare deși investesc mai mult în ingrediente. Un kilogram de tort variază între 40-45 de lei, dar fac reducere peste reducere, pentru că o prăjitură de casă trage la kilogram și chiar dacă cineva comandă un tort de două kilograme, întotdeauna primește mai mult, pentru că așa iese. La plăcinta cu mere investesc puțin peste 20 de lei la ingrediente și vând o tavă mare cu 50 de lei. La un tort investesc mai mult de 50 de lei la ingrediente și îl vând cam cu 100 de lei”. Larisa spune că a pornit de la ideea să ofere un produs accesibil tuturor și să încerce să folosească doar produse românești, de la țară. „La mine asta e o chestiune de principiu și eu vreau să folosesc doar astfel de produse. Petrec foarte multe ore în bucătărie și a fost o perioadă în care m-am simțit copleșită, pentru că eu mă ocup de tot. De la aprovizionare, la realizare deserturilor și chiar livrare, eu mă ocup de tot și am avut și nopți în care dormeam câte două ore ca să pot onora toate comenzile. Mi-am imaginat că voi fi mai liberă, dar nu e chiar așa”, povestește Larisa.
Pentru că iubește animalele, aceasta a demarat de o vreme un proiect, prin care un leu din prețul fiecărei prăjituri se îndreaptă spre Animal Life, pentru achiziționare lucrurilor necesare pentru animale.
Foto credit: Silvana Armat
Dacă aveți propuneri sau sugestii de subiecte pentru rubrica ”Micile afacere din Sibiu”, vă rugăm să trimiteți un e-mail pe adresa [email protected]
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Astra film festival , Afaceri Sibiu , Animal Life , Silvana Armat , prajituri , Larisa Rosian , Pentru Sibiu
Vizualizari: 9112
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Gigil sibianu forta
Acum 7 ore
Sorin Stoica
Acum 7 ore
Rădulescu
Acum 8 ore
Popa
Acum 8 ore
Dincă