Vineri,
28.01.2022
Partial Noros
Acum
2°C

FOTO – Când își pun mintea la treabă elevii sibieni fac mult mai multe decât învață la școală

FOTO – Când își pun mintea la treabă elevii sibieni fac mult mai multe decât învață la școală

Elevii a cinci licee sibiene s-au înscris în program național prin care au vrut să învețe mai mult despre mediul înconjurător și natură decât ce li se predă la școală. Din proprie inițiativă și sub supravegherea dascălilor aceștia s-au apucat să-și amenajeze spații verzi în curtea școlii, să organizeze acțiuni de ecologizare prin Sibiu sau să meargă să planteze copaci.

Proiectul general se numește ecOprovocarea și a fost gândit de ONG-ul Viitor Plus din București. Proiectul a luat naștere în noiembrie 2010 ca o competiție educațională pe teme de mediu, desfășurându-se, timp de patru ediții consecutiv, în școli și licee din Călărași și Zalău. Rezultatele practice impresionante ale celor patru ediții i-au oferit Premiul Energy Globe Awards și titlul de Cel mai bun proiect educațional de mediu din România în 2014. Apoi s-a extins și în județul Sibiu, anul acesta cinci licee înscriindu-se în program.

”Acest program propune organizarea unei structuri permanente la nivel de liceu care să ofere membrilor săi, elevi și profesori, cadrul educațional și logistic  necesar  implementării  activităților extra-curriculare teoretice și practice pentru protecția mediului în care să implice cât mai mulți reprezentanți ai școlii și comunității locale”, explică Ramona Sin-Bulban, Coordonator Zonal Sibiu.
Cum scopul este mai mult să pună în practică ceea ce învață la școală, elevii au trecut la treabă.

Spre exemplu, copiii de la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu” dau naștere unor mese si scaune din cauciucuri uzate, transformă paleți vechi în canapele și montează jardiniere în curtea școlii.

ghibu

Cei de la Colegiul Național Pedagogic ”Andrei Șaguna” au reușit să realizeze 18 ghivece de flori din cauciucuri pentru amenajarea spațiului verde, tot în curtea școlii. Pe lângă multe alte activități.

saguna

Activități similare au avut și cei de la Colegiul Tehnic ,,Independența”, aceștia luând parte în cursul zilei de ieri și la o lecție deschisă interactivă pe tema dezvoltării durabile.

liceu independenta (2)

”Ceea ce facem cu elevii noștri reprezintă o îmbinare a teoriei cu practică. Luna trecută am fost și am plantat copaci la Arpașu de Sus, în paralel am amenajat un spațiu verde în curtea liceului, am curățat zona de gunoaie. Vrem ca ei să învețe că trebuie să trăiască în armonie cu natura”, a declarat dr. Adriana Misachevici, profesor de geografie și coordonator al proiectului în cadrul școlii.

liceu independenta (5)

”Sunt foarte bucuros că am participat la acest proiect și recomand tuturor colegilor să se încrie pe viitor. Cel mai mult mi-a plăcut că am învățat lucruri de folos pentru viitor”, a spus și Albert, elev în cadrul CT Independența.

liceu independenta (4)

Una dintre cele mai vizibile și de amploare acțiuni în cadrul proiectului a fost aceea a elevilor de la Colegiul Național ,,Samuel von Brukenthal”, care în urmă cu mai bine de o lună au ecologizat o porțiune bună din râul Cibin. Ei au strâns nu mai puțin de 480 de saci de gunoaie și au în plan și alte acțiuni asemănătoare.

nrukenthal

Nu în ultimul rând, impresionantă a fost și acțiunea elevilor de la Liceul Tehnic de Industrie Alimentară ,,Terezianum” care au implementat un sistem funcțional de reciclare în școală. În data de 18 mai, ,după mai mult de o lună de colectare, ei au predat peste 700 kg de deşeuri reciclabile pentru a fi valorificate.

terezianum terezianum 2

Sursa foto

 

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus