Elevii a cinci licee sibiene s-au înscris în program național prin care au vrut să învețe mai mult despre mediul înconjurător și natură decât ce li se predă la școală. Din proprie inițiativă și sub supravegherea dascălilor aceștia s-au apucat să-și amenajeze spații verzi în curtea școlii, să organizeze acțiuni de ecologizare prin Sibiu sau să meargă să planteze copaci.
Proiectul general se numește ecOprovocarea și a fost gândit de ONG-ul Viitor Plus din București. Proiectul a luat naștere în noiembrie 2010 ca o competiție educațională pe teme de mediu, desfășurându-se, timp de patru ediții consecutiv, în școli și licee din Călărași și Zalău. Rezultatele practice impresionante ale celor patru ediții i-au oferit Premiul Energy Globe Awards și titlul de Cel mai bun proiect educațional de mediu din România în 2014. Apoi s-a extins și în județul Sibiu, anul acesta cinci licee înscriindu-se în program.
”Acest program propune organizarea unei structuri permanente la nivel de liceu care să ofere membrilor săi, elevi și profesori, cadrul educațional și logistic necesar implementării activităților extra-curriculare teoretice și practice pentru protecția mediului în care să implice cât mai mulți reprezentanți ai școlii și comunității locale”, explică Ramona Sin-Bulban, Coordonator Zonal Sibiu.Cum scopul este mai mult să pună în practică ceea ce învață la școală, elevii au trecut la treabă.
Spre exemplu, copiii de la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu” dau naștere unor mese si scaune din cauciucuri uzate, transformă paleți vechi în canapele și montează jardiniere în curtea școlii.
Cei de la Colegiul Național Pedagogic ”Andrei Șaguna” au reușit să realizeze 18 ghivece de flori din cauciucuri pentru amenajarea spațiului verde, tot în curtea școlii. Pe lângă multe alte activități.
Activități similare au avut și cei de la Colegiul Tehnic ,,Independența”, aceștia luând parte în cursul zilei de ieri și la o lecție deschisă interactivă pe tema dezvoltării durabile.
”Ceea ce facem cu elevii noștri reprezintă o îmbinare a teoriei cu practică. Luna trecută am fost și am plantat copaci la Arpașu de Sus, în paralel am amenajat un spațiu verde în curtea liceului, am curățat zona de gunoaie. Vrem ca ei să învețe că trebuie să trăiască în armonie cu natura”, a declarat dr. Adriana Misachevici, profesor de geografie și coordonator al proiectului în cadrul școlii.
”Sunt foarte bucuros că am participat la acest proiect și recomand tuturor colegilor să se încrie pe viitor. Cel mai mult mi-a plăcut că am învățat lucruri de folos pentru viitor”, a spus și Albert, elev în cadrul CT Independența.
Una dintre cele mai vizibile și de amploare acțiuni în cadrul proiectului a fost aceea a elevilor de la Colegiul Național ,,Samuel von Brukenthal”, care în urmă cu mai bine de o lună au ecologizat o porțiune bună din râul Cibin. Ei au strâns nu mai puțin de 480 de saci de gunoaie și au în plan și alte acțiuni asemănătoare.
Nu în ultimul rând, impresionantă a fost și acțiunea elevilor de la Liceul Tehnic de Industrie Alimentară ,,Terezianum” care au implementat un sistem funcțional de reciclare în școală. În data de 18 mai, ,după mai mult de o lună de colectare, ei au predat peste 700 kg de deşeuri reciclabile pentru a fi valorificate.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Grădina Zoologică , La Liceul Tehnic , copaci , Industrie Alimentară , Muncă Sibiu , Liceul Teoretic , Andrei Șaguna , Colegiul Tehnic , elevii sibieni , Colegiul Național Pedagogic , Adriana Misachevici , Onisifor Ghibu , Pentru Sibiu , ecologizarea cibinului , Activitatea Şcolii Internaţion , Bucuria Copiilor , Coordonator Zonal Sibiu , Premiul Energy Globe Awards , Ramona Sin , Viitor Plus , treaba mica , ecoprovocarea , curtea scolii , in afara scolii
Vizualizari: 4966
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Emil
Acum 4 ore
Sibian
Acum 4 ore
Costea
Acum 4 ore
Idgf
Acum 4 ore
Cititor