Luni,
21.09.2020
Partial Noros
Acum
14°C

Stră-strănepotul lui Badea Cîrțan a ajuns primar după trei încercări

07 Iunie 2016 10:52

Stră-strănepotul lui Badea Cîrțan a ajuns primar după trei încercări

Stră-strănepotul lui Badea Cîrțan, Vasilică Sorin Cîrțan, membru al Partidului Social Democrat, a reușit să ajungă primar al comunei Cîrțișoara, după ce a candidat pentru această funcție de trei ori, anunță Agerpres.

Inginerul Vasilică Sorin Cîrțan, în vârstă de 37 de ani, a fost în ultimii patru ani viceprimar al comunei în care se află și astăzi o pereche din opincile cu care Badea Cîrțan a făcut pe jos drumul până la Roma, ca să vadă Columna lui Traian.

Întrebat de corespondentul AGERPRES dacă Badea Cîrțan ar fi fost mândru să știe că un stră-strănepot de al său a ajuns primarul comunei, Vasilică Sorin Cîrțan a răspuns afirmativ. "Mi-am propus mai multe obiective, important este să vedem ce pot realiza. Nu vreau să fac promisiuni, vreau să realizez ceva, ce-i mai bun pentru Cîrțișoara și pentru cîrțișoreni", a declarat Vasilică Sorin Cîrțan.

Stră-strănepotul Vasilică Sorin a ajuns primar la 37 de ani, în timp ce badea Cîrțan la 45 de ani a ajuns la Viena, unde a văzut lucrarea lui Gheorghe Șincai, "Hronicul românilor și a mai multor neamuri", iar lectura acestei cărți i-a însuflețit dorința de a confirma adevărul istoric prin probe concrete. L-a cunoscut și pe profesorul V.A. Urechia, președintele "Ligii Culturale a tuturor Românilor", care i-a recomandat să citească Titus Livius.

După aceste lecturi, Badea Cârțan a vrut să o vadă pe "mama Roma și mormântul tatălui Traian". Și-a dus visul la îndeplinire, după o călătorie de 4.000 de kilometri, pe traseul Sebeș-Deva-Arad-Budapesta și apoi Viena-Salzburg-Udine-Veneția-Florența-Roma. A depus la baza Columnei pâine, sare, și o brazdă de pământ din Transilvania. S-a reîntors de două ori la Roma, dar nu a putut ajunge în Spania, pentru a cunoaște întreaga familie latină. Prin călătoriile sale spre Roma, dar și prin cele de peste munți, purtând în desagi cărți românești, Badea Cârțan a fost asociat deseori imaginii "pelerinului românismului". A murit la 7 august 1911.

sursa Agerpres

Comentarii

14 comentarii

...

Acum 4 ani

pacat ca stra-stranepotul e in psd...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus