Duminică,
27.11.2022
Partial Noros
Acum
4°C

Cu ce am rămas la 10 ani de la Capitala Culturală Europeană?

Cu ce am rămas la 10 ani de la Capitala Culturală Europeană?

Alegerile locale reprezintă întotdeauna un bun moment de introspecție și restart, iar vizita de săptămâna aceasta a președintelui Iohannis în Luxembourg readuce în atenție proiectul Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007. Cu ce a rămas orașul nostru la aproape 10 ani de la marele proiect?

Cu ce am ramas la 10 ani de la Capitala Culturala Europeana (9)

Anul 2007 a fost unul al spectacolelor și evenimentelor culturale, iar din acest punct de vedere Sibiul a câștigat și a pierdut în același timp. În primul rând, pe modelul proiectelor din programul CCE 2007 a câștigat o agendă culturală finanțată din bani publici care animă constant orașul și oferă o continuitate. Sibiu 2007 a avut 220 de proiecte culturale în programul oficial. Astăzi, numărul lor a scăzut la mai puțin de jumătate, însă și bugetul aferent s-a diminuat incomparabil. TIFF-ul a venit pentru prima oară la Sibiu în 2007 și a rămas până astăzi. Artmania era atunci un uriaș eveniment de talie internațională, iar la Sibiu aveam concerte ale Operei de Stat din Viena şi Scala din Milano.

Cu ce am ramas la 10 ani de la Capitala Culturala Europeana (8)

Sibiul pierdut însă mii de locuri în sălile de spectacole. În 2007 s-a cheltuit aproape un milion de euro pe închirierea unui cort multifuncțional. Pavilionul 2007, care a fost montat pe spațiul de la Cazarma 90 încă se află în Sibiu și încă poate fi folosit, spun autoritățile. Cu toate acestea, el n-a mai fost amplasat undeva de la începutul anului 2008. Acum se află la păstrare într-o hală de la marginea Sibiului și așteaptă organizatori de evenimente gigantice pentru a fi închiriat. ”Construcția se află în prezent în gestiunea Casei de Cultură a Municipiului Sibiu, fiind păstrat în depozitele acesteia. Din evaluările directorului Casei de Cultură structura metalică și învelitoarea sunt încă în stare bună”, spuneau, acum un an, reprezentanții municipalității sibiene.

Cu ce am ramas la 10 ani de la Capitala Culturala Europeana (1)

În afara Pavilionului, realitatea de astăzi ne arată că orașul a pierdut și Casa de Cultură a Sindicatelor. Condusă de directori corupți și fără nicio investiție în ultimii zece ani, Casa de Cultură a fost închisă de ISU Sibiu astă-toamnă. Opt luni mai târziu se fac presiuni pentru redeschiderea ei. Festivalul Internațional de Teatru începe vineri și are 20 de spectacole programate acolo. "Aștept o decizie a Guvernului. La conferința de presă am avut din partea Guvernului României, prin vicepremier, asigurarea că vom putea să jucăm în Casa de Cultură a Sindicatelor. Noi am făcut contractele de anul trecut. Este vorba de 20 de spectacole, zece pe sala mare, zece pe sala mică", declara acum cateva zile Constantin Chiriac.  Nu a fost să fie, Casa de Cultură a Sindicatelor a rămas închisă și pentru FITS.

În 2007 Sibiul a câștigat o vizibilitate extraordinară, orașul fiind promovat în toată Europa și multe țări ale lumii, chiar și Japonia. Sibiu 2007 avea atunci spoturi de promovare plătite pe National Geographic și Euronews. În mare parte imaginea bună s-a păstrat. Astăzi Sibiul face parte din regiunea numărul unul din lume care merită vizitată în 2016, conform Lonely Planet.

Cu ce am ramas la 10 ani de la Capitala Culturala Europeana (3)

Sergiu Nistor, comisarul guvernamental al programului “Sibiu-Capitală Culturală Europeană 2007″ anunța pompos că orașul a avut peste un milion de turiști. În 2006 numărul turiștilor a scăzut la 300.000, iar astăzi datele de la Direcția de Statistică arată și mai puțini turiști. Suntem cu mult în urma Brașovului, spre exemplu.

Cu ce am ramas la 10 ani de la Capitala Culturala Europeana (14)

Oficial, conform comisarului Sergiu Nistor, proiectul “Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007″ a înghiţit de la bugetul de stat o sumă de 50 de milioane de euro. Din acești bani s-au reabilitat circa 40 de faţade ale clădirilor din centru, s-au cumpărat două scene şi gradene, un pian Steinway, s-au reabilitat mai multe lăcaşuri de cult, s-au organizat proiectele culturale, s-a plătit promovarea programului și o parte din bani a mers către aeroport.

Cu ce am ramas la 10 ani de la Capitala Culturala Europeana (12)

Cine ne-a vizitat în 2007

Cu ce am ramas la 10 ani de la Capitala Culturala Europeana Iohannis (6)

Sibiul a fost vizitat în 2007 de reşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, Ducele Henri al Marelui Ducat de Luxemburg, Octavie Modert, secretar de stat în Ministerul Culturii din Luxemburg, Prinţul Moştenitor Frederik al Danemarcei, preşedintele Republicii Federale Germania, Horst Köhler. Cu ocazia Adunării Ecumenice Europene, la Sibiu au fost Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, Rene van der Linden, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Terry Davis, secretar general al Consiliului Europei, Jan Figel, comisar pentru Cultură.

foto Silvana Amat/arhivă TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Andrei

Acum 6 ani

ce informatii de toata jena... "in 2006 a scazut"? 2006 a fost inainte de 2007... Unde sunt cifrele care arata ca suntem cu muuult in spatele Brasovului?
Raspunde

raul

Acum 6 ani

@Andrei: Tu chiar crezi ca Sibiul are cei mai multi turisti din tara? glumesti ? Bucuresti , Constanta ..apoi vine si Brasovul ....iar restul sunt la distanta mare
Raspunde

eu

Acum 6 ani

ins : sibiu 2015 -445.000 turisit brasov 1.050.000 turisti deci mai mult de dublu si nu a fost capitala culturala. iti dai seama ca daca era capitala culturala depasea si bucurestiul care are cc 2 mil turisti. la marimea lui e mai mare rusinea. ps varful se inregistreaza si la sibiu si la bv in august nu in dec cum vor zice unii :D
Raspunde

dancp

Acum 6 ani

sibiul tarieste din amintiri reporniti mocanita zilenic reporniti tranvaiul de rasinari zona gura riului cu frumusetile lui si paltinisul furat de multi antiturism, momey money
Raspunde

Pagan

Acum 6 ani

"Astăzi Sibiul face parte din regiunea numărul unul din lume care merită vizitată în 2016, conform Lonely Planet." Bye bye rromanistan. Independenta pentru Transilvania !
Raspunde

sibianul pacifist

Acum 6 ani

Cu nimic!
Raspunde

Hsh

Acum 6 ani

Păgân - Ungur/Secui du-te si gaseste-ti independenta în Panonia Asia cu toti 5% ai rai care vro independenta si lasa-i restul maghiarilor cetățeni români să isi duca viață pașnic ca nu avem mult pe o amant si murim .Nu le mai spălați voi creierul celorlalati si profitați de bunătatea noastră ,după ce că va primim cu tot trecutul vostru mai mult decât rușinos în viața noastră și aveți cele mai multe drepturi din lume ca nație minoritară ,pe cand ai nsotrii de pe lângă granite sunt asimilați forțat ,mai bine taci si nu mai instigă la ură .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus