Sibiul întâmpina anul 2007 cu un spațiu improvizat de spectacole, cu fațade în renovare sau proaspăt refăcute și cu oameni, în marea majoritate, buimaci în fața marelui eveniment. S-au raportat atunci un milion de turiști și nu se știe nici până în ziua de azi procedeul numărării. Poate a fost făcut ca pe vremea recoltelor miraculoase de pe vremea lui Ceaușescu sau poate s-a socotit cinstit. Cert este că la aproape 10 ani după evenimentul care a schimbat fața Sibiului, numărul celor care ne vizitează a scăzut la mai puțin de o treime.
Fațadele imobilelor din centrul istoric stau acum din nou ridate, în marea majoritate. În spatele lor locuiește în continuare aceeași lume pestriță, iar exportul de culoare și cultură a fost cu greu realizat în cartierele orașului. Prin Târgul Vinului, ori pe Strada 9 Mai sau dacă vreți mai central, pe Cetății, sunt încă oameni care-și fac nevoile în curte. Un pic paradoxal.
Prin cartiere se lucrează, dar totul pare puțin anost și fără perspectivă. Se pune doar asfalt proaspăt și borduri, dar nu există o gândire pe termen lung. Se zugrăvesc parcări, dar nu se ia în calcul situația ce ar putea exista peste alți 10 ani. Un lucru cert: la marginea Sibiului s-au amenajat locuri pentru mici și ceafă la grătar.
Din 2007 nu a existat un program coerent de reabilitare a locuințelor istorice, iar modernizarea infrastructurii are viteza unui melc băut. În plus, ce s-a reparat de la zero acum 10 ani, acum trebuie din nou reluat. De semnalat ar fi doar faptul că o femeie a decedat în urma căderii unui ornament de pe o clădire. Dosarul s-a închis fără nici un vinovat, iar imobilul e în continuare martor infirm la spectacolele aflate azi în plină desfășurare pe Bulevardul Nicolae Bălcescu.
Nu s-a construit nimic semnificativ, vorbim în 10 ani de trei poduri. Singurul lucru care funcționează e zona industrială, iar asta nu depinde de noi sau administrație. Iar ce se întoarce de acolo, înapoi către societate e zero barat, în afara salariilor și impozitelor aferente.
De ceva timp, mi-am făcut un obicei. Îl întreb pe directorul Festivalului de Teatru, Constantin Chiriac, dacă după terminarea evenimentului îi mulțumește vreun om de afaceri. E singurul moment în care Sibiul mai trăiește gloria de acum 10 ani. Vin oameni noi, crește puțin și economia locală. Răspunsul e în continuare negativ. Nici unul.
Concluzia mea e că în 10 ani Sibiul a bătut pasul pe loc. Nu a creat nimic, nu a construit, nu s-a dezvoltat pe măsura elanului ce ar fi putut luat atunci. Poate nu s-a dorit sau poate nu s-a știut să se speculeze momentul. Cert este că Sibiul mai pulsează, la fel ca și înainte de 2007, printr-un singur eveniment. FITS.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Constantin Chiriac , FITS , Sibiu Capitală Culturală Europ , Infrastructură Mare , fatade , Prin Târgul Vinului , Bulevardul Nicolae Bălcescu , Pentru Sibiu , Capitala Culturală Europeană
Vizualizari: 4622
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Adina
Acum 4 ore
Trancau
Acum 4 ore
Adi
Acum 4 ore
Chiorul
Acum 5 ore
Barosanu