Vineri,
24.05.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Supărarea creditelor din zilele noastre

Faptul că am un credit în valută ”exotică” (franci elvețieni) pentru care am ajuns la o rată dublă față de cea inițială la un an și ceva de la semnarea contractului de credit l-am pus pe lipsa mea de cultură financiară. Pentru care plătesc, căci nu am ce face. Doar că, în urma tentativelor legislative de a pune ordine și în zona aceasta (știți ordonanța cu stabilirea clară a dobânzii, compusă din marja băncii și dobânda de referință) am ajuns să realizez cât de ”putred” este sistemul.

Practic, orice tentativă de negociere cu banca este imposibilă. Cineva dintr-un birou al ”Centralei” dictează niște oferte și condiții și aia e. Cu cei de la ghișeul din teritoriu nu ai ce discuta: vrei forma asta de contract? Vrei forma asta de ofertă? Astea sunt, loc de negociere nu este, caută-ți de drum de ai altă părere. Apoi, chiar și asupra clauzelor abuzive (denumite așa de legislație) nu ai loc de negociere. De le vrei eliminate, apelează la instanță.

Ceea ce am și făcut.  Mai bine de un an a durat procesul pe fond, cu expertize judiciare și tot tacâmul. Și deși am mers pe cărări bătătorite (procese identice pe modele de contracte identice cu aceeași bancă au mai fost cu zecile), instanța de la Sibiu a ajuns să dea o soluție total diferită, aproape fără nicio legătură cu ceea ce am cerut și cu siguranță altfel decât toate celelalte soluții pronunțate în spețe similare. ”Pe surse”, cică între timp s-ar fi purtat ceva discuții între reprezentanții băncilor și cei ai Justiției, pentru a mai domoli din sentințele favorabile împrumutaților.

Bine, mai este calea apelului, care sper să limpezească lucrurile. Dar îndoiala este tot mai mare și dezgustul asemenea. Încep să realizez că singura diferență între cămătarii cu tatuaje și ceafa groasă și bancherii îmbrăcați ”office” este doar de vestimentație și de limbaj, plus birocrație. A, și de protecție: cămătarii mai sunt săltați din când în când de poliție.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

e-manuela

Acum 7 ani

Buna ! Dacă in perioada boomului imobiliar părinții mei au luat un credit in lei in locul celui in franci elvețieni, se poate spune ca au fost niște prosti ?
Raspunde

rosu

Acum 7 ani

Zicea un mare scriitor german (B. Brecht): A jefui o banca este initiativa unor diletanti. Profesionistii adevarati infiinteaza una.
Raspunde

Odin

Acum 7 ani

Niciodata nu ai avut alta calitate decat cea de cotizant amarat semi-sclav. Banca te-a privit cel mult ca un soi de vita semiconstienta buna de muls. Tu trebuie sa-ti asumi toate riscurile, toate costurile, scadentele si toate termenele limita. Daca vrei si altceva .. du-te in alta parte! Negocieri, pfff, in alt film!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus