Duminică,
04.12.2022
Parțial Noros
Acum
1°C

Vieţile ascunse ale oraşului. Serial pentru minte, inimă şi arhitectură

Vieţile ascunse ale oraşului. Serial pentru minte, inimă şi arhitectură

arh. Dorin Boilă

 La urma urmei – un fost turn de poartă a celei de-a doua incinte fortificate a Sibiului medieval, un turn de apărare a intrării dinspre sud în miezul cetății; început pe la anul 1200, Turnul Sfatului (adică al celui dintâi spațiu vecin dedicat primăriei) a fost supraînălțat spre a deveni catargul Primăriei, pentru a-și pierde, în ultima fază de reconstrucție, piramida acoperișului clasic; a primit, pe la 1826, un acoperiș tip bulb baroc, cu învelitoare din tablă, ca să devină în final simbolul orașului istoric!

Dar ce destin pentru acest Turn al Sfatului, trăit împreună cu zecile de generații de sibieni, ce l-au imaginat, construit, reconstruit de mai multe ori, utilizat ca spațiu de „sfat al conducerii cetății”, depozit, muzeu – sau numai au trecut pe lângă el, sau pe sub el, prin cele două ganguri astăzi carosabile, dintre Piața Mare și Piața Mică ! Un adevărat ax virtual pentru ansamblul atât de real al celor trei piețe istorice din inima cetății medievale, propuse pe lista UNESCO a monumentelor semnificative pentru civilizația umană... și încă în discuție...

Așa, ca între noi – dacă se mai amână mult, și prindem modificări „corecte politic” ale legislației patrimoniale europene, riscăm să devenim ofensatori, cu turnurile noastre medievale, pentru noua „cultură pro-semitică”, eventual islamică...

Mai bine să gândim pozitiv – asupra Turnului ca martor durabil în cursul istoriei urbane sud-transilvane:

- A fost martor al incendiilor medievale, când cetatea era plină de construcții din lemn – marele incendiu din 1556 (a avut și rol de „foișor de foc”)

- A trecut prin cutremure devastatoare – prăbușirea etajelor superioare la 1585

- A fost privit în semn de adio de către condamnații la moarte, executați în scopul disciplinării sociale, cu asistența locuitorilor, în Piața Mare...

- A adăpostit foarte devreme primul orologiu public din zonă, cu mecanism din lemn ( i s-a mai spus și Turnul cu ceas).

- A vegheat forfota târgurilor săptămânale și anuale – tradițional în Piața Mică, spațiul comercial consacrat, apoi, în timpurile moderne, și în Piața Mare; spații devenite adevăratul centru comercial al Țării Cibinului, unde se întâlneau negustorii sași cu cei români (mărgineni și valahi de peste munți), cu cei veniți din Imperiul otoman (turci și greci), cu toate neamurile balcanice și central-europene...

-  În timp ce-și înnoia propria ținută constructivă, a străjuit pe rând modificările construcțiilor gotice din desfășurările piețelor medievale, spre o față renascentistă și apoi barocă, pentru ca în perioada industrializării să primească în Piața Mică celebrul pod de fontă „al mincinoșilor” (azi am zice al politicienilor...), iar prin Piața Mare să-i treacă cu alai tramvaiul electric !!

- După atâtea episoade militare din anii Evului mediu, a putut vedea și cartierul general al trupelor austriece, în Piața Mare, și perindarea vremelnicilor stăpâni naziști și ruso-comuniști, chiar și episoadele sângeroase ale crimelor „puse în scena” Pieței Mari (la fostul CEC), din decembrie 1989...

- A început să fie aureolat de exploziile focurilor de artificii, lansate tot mai des după 1990, din Piața Mică.

- Și a asistat mirat la cea mai vastă operație urbană din ultimele secole, cu ocazia construcțiilor pentru Capitala Culturală Europeană din 2007 – renovarea fațadelor în marile piețe și artere, refacerea pavimentelor și a instalațiilor subterane din tot centrul istoric, începerea eliminării instalațiilor electrice aeriene și chiar repararea fațadei și zugrăvirea lui, a Turnului Sfatului !!

- Apogeul artistic l-a trăit, emoționat, în noaptea de Anul Nou 2007, când, iluminat de proiectoare colorate, a fost escaladat de artiști-alpiniști pe fațada către Piața Mare, într-un program aerian de virtuozitate, cum nu și-ar fi închipuit vreodată că e posibil !!!

- Și e foarte mulțumit că de atunci, în fiecare sezon estival și în timpul fiecărui Festival Internațional de teatru și artele spectacolului, o mulțime de oaspeți din toată lumea vine să vadă centrul istoric sibian și se urcă prin măruntaiele lui, ale Turnului Sfatului, să ajungă sus, în punctul de belvedere – de unde se poate admira întreg orașul, toată câmpia Cibinului și tot lanțul de munți care închid spre sud Transilvania – Munții Lotrului, Sebeșului și Făgărașilor!

LA MULȚI ANI!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus