Vineri,
09.12.2022
Innorat
Acum
11°C

Daniela Cîmpean: președinte sau președintă?

Daniela Cîmpean: președinte sau președintă?

Daniela Cîmpean, proaspăt aleasă în fruntea Consiliului Județean Sibiu, a cerut părerea unor lingviști despre forma corectă a denumirii funcției sale, în cazul în care aceasta este ocupată de o persoană de sex feminin. Concluzia postată de Daniela Cîmpean pe contul său de Facebook este aceea că ”feminismul învinge”. ”La sesizarea mai multor persoane ce semnalau drept greşită utilizarea formei de feminin «președinta Consiliului Judeţean» am solicitat puncte de vedere atât de la Institutul de Lingvistică al Academiei Române, cât şi de la Facultatea de Litere a ULBS. În ambele răspunsuri se recomandă folosirea formei de feminin prevăzută de DEX/DOOM atunci când funcția este ocupată de o persoană de sex feminin”, a scris Daniela Cîmpean. Ea a publicat și răspunsurile primite din partea Ana-Mariei Barbu, din partea Institutului de Ligvistică al Academiei și din partea Monicăi Borș, lector universitar al ULBS, care citează și dintr-o lucrare publicată de cunoscutul lingvist Gligor Gruiță, în anul 2007.

„În contextul global democratic în care se promovează principiul egalității de gen vă recomandăm să folosiți forma de feminin, cel puțin acolo unde lucrările normative o consemnează, pentru adresarea sau referirea la o persoană de sex feminin aflată într-o anumită funcție. Această tendință este susținută de Institutul nostru, chiar dacă până nu de mult timp ținea de limbajul elevat ca numele de funcții să aibă forma de masculin. Prin urmare, vă recomandăm să folosiți forma președintă”, Ana-Maria Barbu, Consiliul Ştiinţific, Institutul de Lingvistica al Academiei Române

„Pentru că limba este un organism viu, ea reflectă modificările care apar în societate - apariţia unei noţiuni noi este însoţită de cuvântul care o desemnează. În această perspectivă, cuvântul preşedintă există, este înregistrat atât în DOOM-ul din 2005, p. 634, cât şi în Dicţionarul explicativ al limbii române, Editura Univers Enciclopedic Gold, din 2012, p. 870, unde este explicat ca având forme de masculin şi de feminin: “persoană care conduce un organ de stat, o instituție, o organizație de stat, o asociație; persoană care prezidează o adunare, o dezbatere, o comisie etc.; prezident. 2. denumire oficială dată șefului de stat al unor republici.” (…) Gligor Gruită spunea că „lucrurile sunt în mişcare, nu sunt aşezate, iar o prognoză ar implica prea multe riscuri. E de presupus totuşi că, la substantivele care au o pereche feminină cu bună circulaţie (profesoară, preşedintă, judecătoare, directoare etc.), asocierea cu masculinul (doamna preşedinte etc.) nu va mai fi prea multă vreme încurajată. O femeie la Cotroceni, de pildă, ar putea înclina balanţa în favoarea femininului (doamna preşedintă). Nici mass-media, nici elitele politico-administrative nu vor putea neglija presiunea uzului general”. Apariţia noţiunii determină apariţia cuvântului, în cazul de faţă, apariţia unei funcţii politice exercitată de o femeie determină apariţia corespondentului feminin al cuvântului care semnifica (înainte) o funcţie ocupată doar de bărbaţi”, Monica Borş, lector universitar ULBS, citat din Gligor Gruiţă, Moda lingvistică 2007. Norma, uzul şi abuzul, Paralela 45, Piteşti, 2006, p. 77

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

science fiction

Acum 6 ani

"' lucrare publicată de cunoscutul lingvist Gligor Gruiță, în anul 20017.:; Adica douazeci de mii saptesprezece ? Unde se gaseste masina timpului , sa ma inscriu si eu la o calatorie in viitor !!!!!
Raspunde

mutu de la manutanță

Acum 6 ani

A învins feminismul, dar numai pe facebook... În realitate...
Raspunde

Didi

Acum 6 ani

Felicitari pentru initiativa, Daniela. E bine ca s-a clarificat si acest aspect; sincer si eu aveam o nelamurire cu acest subiect. Succesuri doamna!
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 6 ani

"Gospodin" sau gospodina ?
Raspunde

mama

Acum 6 ani

Gospodar și gospodină. Sau misogin. Ăsta n-are feminin.
Raspunde

Odin

Acum 6 ani

Ce o f*** pe ea grija în noua funcție. Mi se rupe de feminismul vostru, faptul ca ai fost aleasa în postul ăla folosind același mecanism ca și bărbații demonstrează egalitatea de oportunități și de gen! Restul sunt ifose de FB!
Raspunde

Urmuz

Acum 6 ani

"Chel" sau "cheala"? "Tichiu" de margaritare" sau "tichie" de margaritare? Fabulă Cică nişte cronicari Duceau lipsă de şalvari. Şi-au rugat pe Rapaport Să le dea un paşaport. Rapaport cel drăgălaş Juca un carambolaj, Neştiind că-Aristotel Nu văzuse ostropel. „Galileu! O, Galileu! Strigă el atunci mereu – Nu mai trage de urechi Ale tale ghete vechi.” Galileu scoate-o sinteză Din redingota franceză, Şi exclamă: „Sarafoff, Serveşte-te de cartof!” Morală Pelicanul sau babiţa.
Raspunde

Dan Capitan

Acum 6 ani

Astrid Fodor e Primar sau Primarita?
Raspunde

Micul Muci

Acum 6 ani

Doamna Cimpean confunda exprimarile din diferite articole de presa cu formula stipulata prin Legea Administratiei Publice.Firesc ar fi fost ca in loc sa apeleze la lingvisti sa apeleze la Secretarul CJ Sibiu.Trag speranta ca doamna Presedinte al CJ Sibiu se va apuca si de ceva treaba,lasind chestiunile semantice pe seama altora.
Raspunde

Tica si Mitica

Acum 6 ani

De obicei se consuma forma de masculin,pentru ca se refera la institutie. Dar ea poate folosi forma de PRESETOANTA
Raspunde

A.S

Acum 6 ani

Chestia asta imi pare a cum ma rujez cu mana dreapta sau cu mana stanga. Cucoana lasa euforia victoriei si apuca-te de treaba ! Demonstreaza ca esti mai buna decat Cindrea, ca pana acuma vax actiune !
Raspunde

adriana

Acum 6 ani

demonstraza ca esti buna ,de presedinte sau presedinta si gata
Raspunde

sibian

Acum 6 ani

Amuzant subiectul despre lingvistica si lingvisti. Ne invarti in jurul cozii, zi-o si gata, ca prea e buna. Ar fi chiar de ras daca n-ar de de plans...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus