Miercuri,
21.04.2021
Innorat
Acum
9°C

O nouă taxă și un nou regulament la Sibiu: pentru cablaj metropolitan

O nouă taxă și un nou regulament la Sibiu: pentru cablaj metropolitan

Operatorii de rețele de comunicații electronice care vor utiliza cablajul metropolitan (rețeaua de tuburi subterane destinată rețelelor care acum sunt atârnate de stâlpi) vor trebui să plătească o taxă anuală de trei lei pentru fiecare metru liniar de cablaj metropolitan utilizat. Taxa a fost propusă de executivul local și adoptată de Consiliul Local Sibiu, odată cu elaborarea primului ”Regulament pentru utilizarea infrastructurii subterane pentru comunicații electronice în municipiul Sibiu”.

În prezent, rețeaua metropolitană sibiană are o lungime totală de aproximativ 26,2 km, dar este în amplă extindere: în cartierele care intră în modernizare (Hipodrom II, Dioda etc) toate rețelele sunt ”coborâte în subteran”, iar în acest moment mai sunt în derulare și lucrările de realizare a acestei rețele pe arterele Alba Iulia, Corneliu Coposu, Calea Dumbrăvii, Vasile Milea și Victoriei (peste 16 km de cablaj). La fel, toate străzile propuse spre modernizare au prevăzută și coborârea rețelelor în subteran.
Firele de pe stâlpi, ”dispar” în 30 de zile

Potrivit regulamentului adoptat, operatorii de comunicații electronice vor trebui să folosească rețeaua nou creată, nefiindu-le permis să își dezvolte o rețea paralelă până ce capacitatea celei actuale nu va fi atinsă. ”Nu se mențin și nu se acordă drepturi speciale pentru furnizorii de comunicații electronice în zona în care a fost realizată infrastructura municipală de comunicații. (…) Pentru utilizarea eficientă a infrastructurii municipale de comunicații, ocuparea multiductului se va face progresiv, urmărindu-se ocuparea succesivă la capacitate maximă a fiecărui canal”, se arată în regulamentul adoptat.

Rețeaua construită în prezent pe principalele artere ale Sibiului este formată din cinci tuburi de PVC cu diametrul de 90 de mm, de trei tuburi cu un diametru de 50 de mm, un tub de 63 de mm și alte nouă tuburi de tip HDPE cu un diametru de 40 de mm. Într-un al 19-lea tub cu diametrul de 90 de mm vor fi introduse alte opt tuburi de polietilenă care vor fi la dispoziția primăriei Sibiu. Tuburile vor fi îngropate la adâncimea de 1,2 m sub asfalt, respectiv 1,4 m sub carosabil.
Primăria Sibiu așteaptă ca – după publicarea informațiilor despre extinderea rețelei de cablaj metropolitan – proprietarii de rețele de comunicații aeriene să comunice în maxim 30 de zile intenția de a ”coborî firele în pământ”. Cererea de acces la rețeaua metropolitană trebuie însoțită de un dosar cu date tehnice, iar în urma acestei cereri Primăria Sibiu va redacta un contract de acces la infrastructură. ”Furnizorii au obligația să își amplaseze rețelele proprii de comunicații electronice în infrastructura municipală de comunicații în termen de maxim 30 de zile de la data încheierii contractului. La expirarea acestui termen, rețelele aeriene de comunicații și rețelele subterane de comunicații neautorizate pozate în spațiile publice (…) în afara infrastructurii municipale de comunicații electronice vor fi dezafectate. În situații temeinic justificate (dimensiunea foarte mare a rețelei, condiții meteo nefavorabile etc.), la solicitarea justificată a furnizorului acest termen se va prelungi corespunzător”, se mai arată în Regulamentul adoptat. Accesul în situații de urgență poate fi acordat în urma unui apel telefonic la reprezentanții administrației locale, urmat de depunerea unei cereri în cel mult două zile, iar operatorii care nu se conformează regulamentului pot fi amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei.

Vezi aici Reglamentul pentru utilizarea infrastructurii subterane pentru comunicatii electronice (cablaj metropolitan) in municipiul Sibiu

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

M

Acum 4 ani

Este un lucru pe care il aștept de f.mult timp si unul din lucrurile care urâțește străzile patriei...acele tone de cabluri care atârna pe stâlpi Sper sa fie doar începutul si sa dispară de pe toate străzile iar legea sa fie modificata,astfel încât sa nu reapară altele noi
Raspunde

ra

Acum 4 ani

Sunt multe zone unde e tubulatura dar cablurile atarna pe stâlpi. Sunt curios daca se vor aplica masurile. Legi avem in tara dar nu e nimeni sa ia masuri împotriva celor care nu le respecta....sau au luat spaga si nu musca mana care-i hraneste
Raspunde

om vedea

Acum 4 ani

aceste sume vor face ca dezvoltarea cablistilor in zonele de case sa fie redusa, iar in cele de blocuri sa se dezvolte
Raspunde

lucru bine facut

Acum 4 ani

Da sigur la 1.2 metrii sub pamant. Pe soseaua Alba Oulia acum au introdus firele in subteran si in unele locuri e la 20cm sub asfalt.
Raspunde

...

Acum 4 ani

Cablistilor nu le pasa de noua taxa pentru ca va fi introdusa in factura abonatilor. Chiar se bucura, pentru ca au motiv sa creasca putin pretul abonamentului.
Raspunde

un cititor

Acum 4 ani

Prefer cativa lei in plus la abonament, dar sa nu mai vad toate cablurile atarnate de stalpi ...
Raspunde

sibian

Acum 4 ani

S-au reabilitat de curand numeroase strazi unele chiar artere circulate (Calea Gusteritei , Magheranului ... si altele ) dar nu au ingropat reteaua de cabluri. De ce ? Sa le strice din nou ? Atunci cand au facut lucrarea nu s-au gandit ?
Raspunde

un cititor

Acum 4 ani

Cine sa se gandeasca? Angajatii din primarie? Glumesti, aia nu au cu ce ....
Raspunde

Sibian

Acum 4 ani

Macar de-am ajumge la nivelul Brasovului care are acum 90% din strazi cu retea subterana de cabluri!
Raspunde

alina n

Acum 4 ani

In zona bazei Tursib s au ingropat cabluri, dar in unele locuri sunt capete legate de stalpi, iar unde s a spart trotuarul si soseaua au ramas santuri acoperite de pamant . Oare asa trebuie sa ramana sau .......? Si asa va fi in tot orasul , vor fi sparte trotuare si strazi , unele proaspat asfaltate....? si eventual lasate asa ...
Raspunde

Cititescu

Acum 4 ani

E nevoie de explicatii mai clare: cum vor fi efectuate legaturile la consumatori, cum vor fi afectate partile carosabile si trotuarele de curand asfaltate, etc. E bine ca se face, dar sa nu se strice ce s-a facut deja!
Raspunde

Impartial

Acum 4 ani

Mda..o mare magarie ca aproape orice se face in tara asta..E laudabil ca se ingroapa cablurile si se cistiga la partea estetica si functionala a orasului...insa daca lucrarile se fac cu fonduri norvegiene..sau fie ele si locale, e nedrept ca primaria sa ceara taxa anuala. Corect ar fi fost sa ceara o taxa ca sa amortizeze investitia si atit..insa ei au vazut-o ca o afacere..au platit o data., nici macar din buzunarul proriu..si incaseaza permanent..far sa le pese ca ingineria asta se va rasfringe in final pe buzunaruluii omului de rind care i-a votat..pentru o viata mai buna nu pentru taxe mai mari... Pentru ca..atunci cind se cere o taxa anuala, abonament se presupune ca exista niste cheltuieli cu intretinerea.Poate sa ne explice cineva daca sunt conducte de plastic in pamint si cablurile trase prin ele.. in ce consta intretinerea acestora de se solicita 3 lei pe m liniar ? pt ca aceste tuburi au garantie de 50 ani, daca nu mai mult..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus