Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

T-aves baxtalo, Şcoala de vară de cultură rromani a ajuns la cea de-a IV-a ediție

T-aves baxtalo, Şcoala de vară de cultură rromani a ajuns la cea de-a IV-a ediție

T-aves baxtalo (Să fii fericit, norocos!) este o urare des pronunţată în comunităţile de rromi din România şi nu numai. Această urare apare de fiecare dată când se întâlnesc două persoane, în împrejurări obişnuite sau la botezuri și nunţi. La Muzeul ASTRA, T-aves baxtalo! Şcoala de vară de cultură rromani este un eveniment cultural care are ca scop informarea publicului despre cultura rromilor, iar acest lucru este ilustrat prin activităţi interactive în comun ale participanţilor rromi cu publicul vizitator.

85 de meşteşugari, dansatori si muzicanţi rromi din judetul Sibiu vor susţine ateliere şi programe artistice pe toată durata evenimentului.

,,Învățăm să vorbim limba rromani, învățăm despre dialectele limbii rromanila la T-aves baxtalo .De asemenea, învăţăm aici cum şi de ce îşi împletesc fetele părul, semnificații, obiceiuri povestite de corturărițe. Fetele rrome prezente în cadrul acestui eveniment vor interacționa cu publicul feminin în mod deosebit și le vor instrui și le vor povesti despre importanța împletiturii părului la corturărițe. Atmosfera va fi întreţinută de către ansamblul de dansatori profesioniști Romafest, care vor oferi lecții de dans vizitatorilor și participanților la eveniment” , spune muzeograful Oana Burcea, responsabilul de eveniment din partea C.N.M. ASTRA.

Pe lângă toate activităţile din program, vizitatorii pot opta şi pentru o plimbare gratuită într-o căruța cu coviltir. În ceea ce priveşte latura culinară, rețetele rromani vor fi preparate de corturari din Ighișu Vechi, județul Sibiu. În cele două zile de T-avex baxtalo, vizitatorii vor putea degusta la Târgul de ţară: tocană de pui cu găluște de făină, tocană de porc cu cartofi, gogoși, varză scăzută, floştoroage cu mămăligă, popentă – prăjitura corturarilor – şi clătite de dovlecei sau măr.

Programul evenimentului Vineri 8 Iulie, Sala Auditorium PaMM

9.30 – 13.30 Atelier „Harta stereotipurilor” susținut de Adrian-Nicolae Furtună, directorul Centrului de Cercetări Culturale și Sociale Romane Rodimata

15.00 – 17.00 Proiecție filme despre rromi (Povestea lingurii - Centrul de Cercetări Culturale și Sociale Romane Rodimata, Holocaustul rromilor - Centrul Național de Cultură a Romilor)

Sâmbătă 9 Iulie, Sala Auditorium PaMM

10.00 – 12.00 Proiecție filme despre rromi (Povestea lingurii - Centrul de Cercetari Culturale si Sociale Romane Rodimata, Holocaustul rromilor - Centrul Național de Cultură a Romilor)

Târgul de țară

10.00 – 18.00 Învăţăm să meşteşugărim. Târg și ateliere de meşteşuguri tradiţionale

12.00 – 18.00 Învăţăm să gustăm mâncărurile rromilor din zona Sibiului

16.00 – 17.00 Călătorii în căruța cu coviltir

17.00 - 18.30 Dansuri rromani cu copiii Centrului rural de zi din Rusciori, județul Sibiu. Spectacol de muzică și dansuri cu Ansamblul de dansatori profesioniști Romafest

19.00 – 22.00 Seara rromani (program special): cum se face „judecata țigănească” și ce este paharul de argint, muzică și voie bună cu Ansamblul de dansatori profesioniști Romafest

Duminică 10 Iulie, Sala Auditorium PaMM

10.00 – 12.00 Proiecție filme despre rromi (Povestea lingurii - Centrul de Cercetări Culturale și Sociale Romane Rodimata, Holocaustul rromilor - Centrul Național de Cultură a Romilor)

Târgul de țară

10.00 – 18.00 Învăţăm să meşteşugărim. Târg și ateliere de meşteşuguri tradiţionale

11.00 – 13.00 Învățăm să vorbim limba rromani, învățăm despre dialectele limbii rromani

12.00 – 18.00 Învăţăm să gustăm mâncărurile rromilor din zona Sibiului

16.00 – 17.00 Învăţăm cum şi de ce îşi împletesc fetele părul, semnificații, obiceiuri povestite de corturărițe

17.00 – 18.00 Spectacol de muzică și dansuri cu Ansamblul de dansatori profesioniști Romafest

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

5 comentarii

Asociatia ornitorlogilor

Acum 5 ani

Au uitat orele de zbor planat si navigatia in timpul zborului (directia vest) ! S-au nu se adreseaza speciilor croncanitoare !
Raspunde

un cititor

Acum 5 ani

Corect este: a tiganilor si NU a romilor.
Raspunde

SB10NUT

Acum 5 ani

Ce tare. Lectii de cum sa fi tigan. Eu credeam ca tiganii ar trebui invatati cum sa fie oameni, se pare ca e invers mancatias.
Raspunde

Big in Japan

Acum 5 ani

Bah astia de la TS...cred ca ati deraiat...faceti acum reclama tiganilor care ne fac de ras in toata lumea??...WTF!
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 5 ani

N-ar hi fuost ieducativ sa cum sa-i iducam cum sa-s facă branzu, amu ca sa nuooi am priluat stilu' di viata a luor, înșirând cu "sietatali" cu zasi di turnulieta ca sa muara di siuda tota visinatatia, cu BieMWie-urili luati la mâna-sinsea din schroturili niemtasti, cuontinuand cu manelili luor,cu limbajul " cuolorat" folosat di o părți importantă a populataiei "majoritara" in public far chic di jiena ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus