Miercuri,
05.10.2022
Cer Senin
Acum
6°C

Angajaţii din administraţie nu renunţă la greva generală de marţi

Angajaţii din administraţie nu renunţă la greva generală de marţi

Angajaţii din administraţia publică locală nu renunţă la greva generală de o zi, stabilită pentru marţi, după ce negocierile de la Ministerul Muncii au eşuat. Sindicaliştii reclamă că acordul pe care urmau să îl încheie vineri cu ministrul Dragoş Pîslaru a fost redactat într-o altă formă decât cea convenită pentru a suspenda protestele, niciuna dintre revendicările angajaţilor din administraţie, printre care creşteri salariale de cel puţin 25% şi vouchere de vacanţă, nefiind prevăzută.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), Valer Suciu, a declarat sâmbătă, pentru News.ro, că discuţiile de la Ministerul Muncii s-au încheiat vineri, în jurul orei 22.00, fără niciun rezultat. Liderul FNSA a precizat că, în timpul discuţiilor, la care a participa şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, s-a stabilit încheierea unui acord care să cuprinsă soluţii pentru unele dintre cererile angajaţilor din administraţie şi suspendarea grevei anunţate de sindicalişti, până la termenele stabilite pentru rezolvarea solicitărilor.

După stabilirea redactării acestui acord, ministrul Muncii a plecat de la discuţiile cu sindicaliştii, evenind după câteva ore. Acordul prezentat pentru semnare, la finalul discuţiilor, nu a mai avut aceeaşi formă cu cea convenită iniţial cu ministrul Muncii, astfel că nu a mai fost semnat.

Valer Suciu a precizat că ministrul Muncii le-a comunicat că vrea să caute soluţii la cererile sindicaliştilor şi să le discute şi cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, până la sfârşitul lunii iulie, situaţie care nu a fost acceptată de sindicalişti.

Liderul sindical a precizat că acţiunile de protest vor continua aşa cum au fost anunţate, cu grevă de o zi, în 12 iulie, şi cu grevă pe termen nelimitat, din 19 iulie.

El a precizat că marţi 12 iulie vor opri activitatea cei peste 30.000 de funcţionari publici din primării şi consiliile judeţene din toată ţara, membri ai FNSA, cărora li s-ar putea alătura şi alţi angajaţi care nu sunt afiliaţi federaţiei sindicale.

Ministerul Muncii a anunţat, sâmbătă, că, după discuţiilor purtate în 27 iunie şi 8 iulie, “nu a rezultat în cele din urmă un acord privind suspendarea acţiunilor de protest anunţate”.

“Aşa cum a făcut deja public ministrul Muncii Dragoş Pîslaru, considerăm rezolvată revendicarea privind eliminarea în totalitate a prevederilor art. 31 alin. 4 din O.U.G. nr. 20/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Aceasta a fost soluţionată prin transmiterea în teritoriu cu sprijinul Ministerului Administraţiei şi Internelor a adresei MMFPSPV nr. 3926/DP/04.07.2016, conţinând precizările necesare pentru corecta aplicare a acestor dispoziţii legale. FNSA a confirmat în cadrul discuţiilor că acceptă faptul că această revendicare a fost soluţionată”, a precizat ministerul.

În ce priveşte majorările salariilor de bază pentru funcţionarii publici şi pentru personalul contractual din administraţia publică locală, Ministerul Muncii s-a angajat, ca un prim pas, să colecteze datele privind salariile ce vor fi plătite în unităţile administrative teritoriale, acestea urmând a fi înregistrate în registrul public de evidenţă, ca urmare a aplicării prevederilor OUG 20/2016.

“Datele colectate vor fi utilizate în mod transparent la fundamentarea proiectului legii unitare de salarizare a personalului plătit din fonduri publice. Discuţiile pe marginea principiilor proiectului de lege vor începe în a doua jumătate a lunii iulie 2016, pornind de la principiile care au stat la baza elaborării Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice”, susţine Ministerul Muncii, citat de News.ro

Cu privire la acordarea normei de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din administraţia publică locală, ministrul Muncii a propus iniţierea unui Grup de Lucru, împreună cu Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administratiei Publice, la care să fie invitaţi şi reprezentanţii federaţiei şi ai confederaţiei, şi care în perioada 11 - 31.07.2016 să analizeze posibilitatea aplicării măsurilor în discuţie, a precizat Ministerul Muncii.

În 5 iulie, sindicaliştii FNSA au fost în grevă timp de o oră, între 08.00 şi 09.00 fiind oprită total activitatea la toate ghişeele din primării şi consilii judeţene.

Revedicările FNSA sunt: acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală - acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, acordarea voucherelor de vacanţă, majorarea cu 25 la sută a salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală, precum şi eliminarea în totalitate a Articolului 3 (1)(4) din OUG nr. 20/2016, care restrânge aplicarea ordonanţei la personalul din educaţie şi din sănătate.

Sindicaliştii susţin că, prin adoptarea OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, personalul care îşi desfăşoară activitatea în consiliile judeţene şi primăriile de pe întreg teritoriul ţării a fost vădit discriminat în raport cu angajaţii din administraţia centrală, care au beneficiat de creşteri salariale de până la 70 la sută.

Aceştia reclamă că majoritatea angajaţilor din primării şi consilii judeţene au venituri salariale brute apropiate ca valoare sau chiar egale cu salariul minim brut pe economie (1.250 lei de la 1 mai 2016).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

Olingpia Gafosdea

Acum 6 ani

Luptaț ,luptaț ! Incompetenta o-apăraț ! Mizaț pe "solidaritatea" noastră !
Raspunde

e-manuela

Acum 6 ani

Buna ! Ce-ar fi sa va dați cu toții demisia dacă nu va dublează salariile ?
Raspunde

Român din cetate

Acum 6 ani

Frecarea mentei se mai si plateste? La munca nu la iintins mana pe banii contribuabilor. Pauza de o ora din Promarie se pune la greva! Se sta ore intregi pt un act in primaria sibiana!!! Hai basescule iara si mai twdu din ei!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus