Vineri,
02.12.2022
Partial Noros
Acum
3°C

Caravana de recrutare pentru grădiniță OvidiuRo, la Sibiu

Caravana de recrutare pentru grădiniță OvidiuRo, la Sibiu

Caravana de vară Fiecare Copil în Grădiniță, un proiect al Asociației OvidiuRo, care urmărește informarea părinților cu privire la Legea nr. 248/2015 și recrutarea copiilor eligibili pentru grădiniță, ajunge astăzi în Sibiu. Legea nr. 248/ 2015 încurajează părinții săraci să își aducă copiii la grădiniță, oferindu-le un tichet social(TSG) în valoare de 50 de lei pe lună dacă cei mici au prezență zilnică.

Cu peste 2400 de beneficiari, Sibiul este unul dintre cele 12 județe gazdă selectate de OvidiuRo pe baza gradului de sărăcie și a numărului mare de copii aflați în situație de risc. Timp de o săptămână, caravana va ajunge în cinci comunități sibiene: Bazna, Șaroș, Hoghilag, Iacobeni, Brădeni, care au fost idenficate, alături de alte comunități, în urma propunerilor instituțiilor județene partenere și confirmate pe baza statisticilor disponibile referitoare la mărimea populației preșcolare, rata de marginalizare și gradul cuprinderii copiilor defavorizați în învățământul preșcolar.

După 4 luni de implementare a legii, aproximativ 65.000 de copii provenind din familii defavorizate au fost înscriși în program la nivel național, iar 58% dintre aceștia au avut prezență zilnică și au beneficiat de tichetul social pentru grădiniță pentru lunile februarie – iunie. Un prim efect al legii raportat de autoritățile locale este creșterea frecvenței pentru toți copiii din grădinițe, nu doar pentru cei care sunt eligibili să primească tichete.

foto activitate citit Caravana

Obiectivul principal al Caravanei este să susțină echipele locale, formate din asistenți sociali, profesori, mediatori școlari,  în implementarea Legii nr. 248/2015 în primul rând prin identificarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 – 6 ani încă neînscriși la grădiniță, informarea părinților cu privire la program și înscrierea acestora în timp util pentru anul școlar 2016-2017. Activitățile din Caravană vor include sesiuni de citit cu copiii, jocuri educaționale și discuții de consiliere a părinților cu privire la importanța educației timpurii.

La finalul acestei veri, OvidiuRo va selecta comunitățile pe care să le sprijine în continuare, cu soluții complementare tradiționale în programul FCG pilot ce se vor adăuga, în funcție de nevoile specifice, tichetelor sociale acoperite începând cu 15 februarie de la bugetul de stat. Dintre acestea, se regăsesc rechizitele, setul de haine și încălțăminte, componenta de igienă și educație pentru sănătate, cea de formare a  profesorilor  și programele de informare și implicare a părinților.

Despre OvidiuRo

Misiunea OvidiuRo este ca fiecare copil să beneficieze de educație preșcolară și să devină, astfel, un membru activ al societății. După mai mulți ani în care a testat proiecte și acțiuni de combatere a sărăciei prin educație, OvidiuRo a decis să-și îndeplinească misiunea concentrându-se pe un singur program, Fiecare Copil în Grădiniță (FCG), lansat în 2010 în parteneriat cu Ministerul Educației.

De la lansarea ca program pilot, în 2010, până în februarie 2016, peste 4.500 de copii din 45 de comunități rurale și urbane mici au beneficiat de educație timpurie și nutriție mai bună. Programul pilot FCG a fost citat atât de publicația The Economist cât și de Banca Mondială drept bună practică și a fost finanțat cu preponderență de sectorul corporatist din România și de The Alex Fund.

La inițiativa OvidiuRo, începând cu anul 2016, componenta tichetelor sociale pentru grădiniță pentru 111.000 de copii de 3-6 ani estimați de Ministerul Muncii este finanțată de la bugetul de stat prin Legea nr. 248/2015 sau ,,Legea Fiecare Copil la Grădiniță",  care reglementează programul de interes național.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus