Luni,
05.12.2022
Innorat
Acum
1°C

Pasiunea învinge limitele. Povestea lui Alexandru Cărbune, un tânăr împătimit de automobilism sportiv

Pasiunea învinge limitele. Povestea lui Alexandru Cărbune, un tânăr împătimit de automobilism sportiv

Pasiunile nu se nasc peste noapte, ci se descoperă și se construiesc treptat, pe un drum de multe ori anevoios. Motorsportul, o pasiune mai rar întâlnită, dar care începe să reprezinte interes în rândul tinerilor, este sportul care şi-a amprentat pe Alexandru Cărbune, un tânăr sibian, împătit de automobilismul sportiv.

După cum spune şi un citat: ’’A fii apt de o pasiune si a nu o trăi, te face incomplet și limitat’’, Alex nu se simte incomplet când vine vorba despre motorsport, ci consideră că pasiunea învinge limite. Despre etapele vieţii prin care a trecut şi obiectivele pe care acesta le are în motorsport aflăm în rândurile care urmează.

Începutul pasiunii…

Michael Schumacher, Sebastian Vettel şi Ayrton Senna sunt doar câţiva dintre cei mai cunoscuţi piloţi de Formula 1 care şi-au început cariera pe circuitele de karting la vârste fragede. Nici Alex nu a făcut excepţie de la acest pas si la vârsta de 10 ani mergea la cursurile de karting din cadrul Palatului Copiilor. ’’Eram în clasa a 4-a, aveam 10 ani si timp de 2 ani am mers săptâmânal la cursurile de karting de la Palatul Copiilor, cursuri de altfel gratuite. Era o plăcere să îmi petrec timpul acolo după şcoală si mă bucuram de fiecare tură de mers cu kartul”

Momentele din liceu…

Perioada liceului reprezintă pentru majoritatea dintre adolescenţi cea mai frumoasă etapă a vieţii. Majoritatea elevilor găsesc scuze ”ciudate” pentru a lipsi de la orele de curs. Alex avea si el motivele lui pentru care absenta, ce-i drept mai ’’speciale” decât restul colegilor. ’’Îmi aduc aminte că fugeam de la şcoală si mergeam pe probele speciale de la Raliul Sibiului. Se întâmpla în anii 2007-2010.’’

În acelaşi timp pe lângă faptul că mergea ca spectator la raliuri, dorinţa lui fiind de a ajunge pilot de raliuri, acesta lucra la o Dacie 1310, primită de la o rudă de a sa, încercând să o prepare de raliu. ’’Am vrut să ajung pilot de raliuri dar crezând în visul meu, vechea Dacie a unchiului a şfârşit tragic în momentul în care am vrut sa o testez pe drumurile satului unde am copilărit. E funny să mă gândesc la acel moment pentru că mă pot considera unul dintre cei care au învăţat să conducă pe celebra Dacia 1310.”

Anii de voluntariat la Raliul Sibiului…

Voluntariatul înseamnă să îţi dedici o parte din timpul tău altor tipuri de activităţi, fără să fii plătit pentru ceea ce faci. Indiferent de abilităţile pe care le ai, întotdeauna există proiecte în care poţi să te implici, chiar si în motorsport. ’’În 2010 am avut plăcerea de a intra în echipa organizatorică a Raliul Sibiului în postura de voluntar. Era pentru prima dată când înţelegeam ce se întâmplă în spatele cortinei. De atunci am avut şansa de a lucra cu o celebră echipă organizatoare în următoarele ediţii a Raliului Sibiului. Mă pot mândri cu succesele din 2012, respectiv 2013 având în vedere senzaţia pe care o poţi trăi la un eveniment de talie internaţională.’’

13570269_1229968820389156_367610946_o

De la probele dure de macadam la cel mai spectaculos drum din lume…

Traseu dur, praf, căldură mare, probleme tehnice, abandonuri, piloţi de top prezenţi la start, echipe tehnice de top, sute de spectatori prezenţi la proba de noapte … cam astea au fost ingredientele de la Raliului Sibiului. ’’Îmi aduc aminte cu drag atmosfera de pe celebra probă specială de noapte, Şanta, unde vedeai  grupuri de spectatori care pe lângă că urmăreau spectacolul automobilistic, profitau de aerul curat si făceau grătar.”

2-raliul-sibiului-2010-ps-4-ss-santa-1-noapte-398098804

În 2014 competiţia şi-a schimbat formatul făcând trecerea de la macadamul dur la asfalt, spectacolul automobilistic mutându-se pe Transfăgărăşan. Pe atunci avea să devină o nouă provocare pentru organizatori, vechiul raliu al Sibiului redenumindu-se Sibiu Rally Challenge. ’’Multă lume a criticat shimbarea dar trebuie să recunosc că Transfăgărăşanul îşi merită numele de cel mai faimos drum din lume”.

13616180_1229970903722281_124387314_o

În 2015 Sibiu Rally Challenge, festivalul sporturilor cu motor, a inclus o competiţie de regularitate pentru maşini istorice. ’’M-am bucurat să văd pe podiumul de premiere la Sibiu Rally Challenge si echipaje care au concurat cu maşini istorice, eu fiind un împătit al acestora.’’

12191708_685613244873828_4357319979785831870_n TRANSFĂGĂRĂŞAN SPEED WORLD RECORD 2015

Transfăgărășan Speed World Record 2015 a reprezenntat stabilirea de către reprezentanţii Ferrari Club Passione Rossa a primului record mondial de viteză pe Transfăgărăşan, cu un Ferrari 458. Timpul stabilit de pilotul Fabio Barone, preşedintele Ferrari Club Passione Rossa, pe traseul cuprins între Bâlea Cascadă si Bâlea Lac a fost de 9 minute, 13 secunde și 442 miimi. ’’Am avut şansa unică de a face parte din echipa organizatorică care a făcut posibil acel eveniment. Am avut ocazia să cunosc un om deosebit, în persoana lui Fabio Barone, pe care îl felicit pe această cale, acesta stabilind primul record mondial de viteză pe drumul între nori.’’

13621366_1229970883722283_2033658507_o

De la distanţă cu gândul la Sibiu Rally Challenge…

Din ce în ce mai mulţi tineri români aleg să plece din România şi să meargă în străinătate pentru aş construi un viitor mai bun. Unul dintre ei este Alex, plecat din ţara sa si departe de prietenii lui, din dorinţa de a-şi îndeplini visele. ’’ În 2016 am luptat pentru a îmi îndeplini visul. Visul meu a fost să particip la Sibiu Rally Challenge 2016, iar pe 18 – 20 august voi fi prezent la cel mai important eveniment automobilistic pentru mine la volanul unui Volkswagen Golf 3 GTi cu care voi accepta provocarea de a cuceri Transfăgărăşanul.”

’Pe această cale doresc să invit toţi pasionaţii de motorsport si nu numai să ni se alăture la un eveniment important pentru Sibiu si pentru automobilismul autohton. Nu pot să omit persoanele care m-au ajutat în realizarea acestui vis, de aceea doresc să le mulţumesc prietenilor Sergiu Stan, Droc Rareş, Moţ Bogdan, Dinu Sovea; echipei organizatorice Sibiu Rally Challenge şi nu în ultimul rând familiei, fratelui meu Răzvan si viitoarei mele soţii Andreea.”

13588794_1229968290389209_1241239295_o

 

Articol scris de Sergiu Stan

Credit foto: arhivă personală, sibiul.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus