Miercuri,
12.08.2020
Partial Noros
Acum
15°C

Vicepreședinții Consiliului Județean despre spital, terminalul cargo, drumuri și economii

13 Iulie 2016 14:10

Vicepreședinții Consiliului Județean despre spital, terminalul cargo, drumuri și economii

În noul mandat al Consiliului Județean Sibiu, Marcel Luca va fi responsabil de partea tehnică, iar Wiegand Fleischer, de cea economică. Cei doi vicepreședinți au vorbit pentru Turnul Sfatului despre planurile anulate ale unei noi secții de urgență și reînceperea discuțiilor despre un nou spital, despre faptul că un nou terminal cargo nu este tocmai rentabil, dar și despre excedentul bugetar care ar trebui să crească. Pentru economii.

 Reporter: Din punct de vedere politic, conducerea CJ Sibiu s-a schimbat. Credeți că vor fi lucruri care se vor schimba față de experiența mandatului trecut?

Marcel Luca: Cred că sunt condiții bune pentru o colaborare mai deschisă, poate, și pe baza unei echipe mai unite.

 R.: Au existat tensiuni în trecut cu fostul președinte Ioan Cindrea?

M.L.: N-aș spune chiar tensiuni, dar existau diferențe politice între noi, care câteodată se vedeau și în activitatea administrativă.

Bani europeni pentru două clădiri istorice

 R: Referitor la drumuri, până acum au fost depuse două proiecte pentru accesarea de fonduri europene. Vor mai fi și altele?

M.L.: Mai avem în pregătire un alt proiect alături de Agnita – Sighișoara. La acesta din urmă avem unele probleme, deoarece fiind în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, în unele momente nu ne-am armonizat foarte bine.

 R.: Sibiul mai are un drum destul de circulat care merge înspre Tîrgu Mureș via Mediaș – Târnăveni. Nu ați avut discuții cu CJ Mureș pentru un nou parteneriat în vederea reabilitării din fonduri europene?

M.L.: Deocamdată, nu. Există un plafon de finanțare care revine Regiunii Centru și fiecare dintre județe din această regiune vrea să acceseze aceste fonduri pentru drumuri. Și e greu ca un județ să primească mai mult, în detrimentul altor județe.

 R.: În afară de drumuri, CJ Sibiu va mai depune proiecte spre finanțare europeană?

M.L: Avem în vedere accesarea de fonduri pentru clădiri de patrimoniu. Suntem în pregătire cu cel puțin două proiecte: Biserica Azilului, dar și clădirea din Piața Mică, nr 11, sediul CNM Astra. Clădirea a fost retrocedată Forumului German, dar dacă vom găsi posibilitatea preluării clădirii în administrare pe termen lung, astfel încât să ne încadrăm în condițiile prevăzute în ghidurile de eligibilitate, vom face un proiect și în acest sens.

Starea gunoaielor și cea a eternului nou spital

R.: Sunteți și președinte al ADI Eco Sibiu (asociația care implementează colectarea selectivă în județ). Nu vă va fi ușor, din moment ce de mai bine de un an durează licitația pentru atribuirea contractului de colectare și transport.

M.L.: Lucrurile se apropie de final. Suntem în ultima fază la Curtea de Apel Alba…

 R.: Ați mai fost acolo…

M.L.: Am mai fost, dar atunci era o altă contestație. Am urmat din nou toate căile și cred că acesta va fi ultimul obstacol în ceea ce privește delegarea activității de colectare.

R.: Exista, la un moment dat, discuția despre posibile corecții financiare aplicate Sibiului, deoarece nu a reușit să finalizeze implementarea proiectului până în iunie 2016. Care mai e situația?

M.L.: În aprilie am avut o întâlnire la Ministerul Mediului cu cei care supraveghează implementarea acestor proiecte. Deoarece Sibiul este unul din județele care a reușit să finalizeze proiectul din punct de vedere investițional, și ei au înțeles că Sibiul e în cea mai bună situație, dar are parte de probleme obiective pe final. Se pare că perioada de implementare va mai fi prelungită cu câteva luni, tocmai pentru a evita eventualele corecții.

R.: Investițiile în spitale au consumat bugete generoase în ultimii ani. Care este direcția pentru noul mandat? Se mai discută de un nou spital?

M.L.: Pe partea de sănătate vom lucra în paralel, ca să spun așa. Anumite lucrări de investiții mai sunt programate și la Județean, și la Pneumoftiziologie și la Psihiatrie. Sunt lucruri care mai trebuie îmbunătățite. Referitor la un nou spital, dorit de toată comunitatea, trebuie să se implice toți cei care au puterea de a ajuta.

 R.: Vorbim de acel proiect al unei noi secții de urgență în curtea Județeanului sau de noul spital pe Calea Poplăcii?

M.L.: Problema legată de Unitatea de primiri urgențe este dificilă din punctul de vedere al finanțării. De aceea s-a și temperat ritmul pe acest proiect. Am avut întâlniri cu posibili finanțatori, iar condițiile impuse de ei nu erau tocmai favorabile.

 R.: Ioan Cindrea spunea că există finanțatori.

M.L.: Erau instituții interesate, dar unii ne-au spus, după discuțiile oficiale, că ar trebui să ne gândim la o soluție pe termen lung și să facem un spital nou. Ei ne-au spus asta. E clar că Spitalul clinic județean poate fi îmbunătățit, dar nu transformat într-un spital modern, din cauza structurii lui pavilionare și toate celelalte probleme care sunt acolo.

 R.: Și cum poate fi ridicat un astfel de spital? Tot printr-un parteneriat Consiliul Județean – Primăria Sibiu, pe modelul investițiilor realizate la Aeroport?

M.L.: Sper la un astfel de parteneriat, sper ca noul președinte al CJ împreună cu primarul municipiului Sibiu să găsească soluții de comunicare și parteneriat.

 R.: Apropo de aeroport. Pentru acesta se discuta de ridicarea unui terminal cargo. Mai e valabil proiectul?

M.L.: Aeroportul a comandat un studiu care să arate dacă activitatea de cargo ar avea un suficient flux de mărfuri pentru a fi creat un astfel de terminal. Din rezultatul acestui studiu reieșea că este destul de greu să avem o activitate susținută pe cargo. Ce am reținut din acel studiu este că pentru o activitate de cargo la Sibiu, ar trebui ca activitățile economice de pe o rază de 250 de km să vină înspre o astfel de facilitate. Iar pe o rază de 250 de km în Sibiu avem deja două aeroporturi puternice, mă refer la Cluj și la Tîrgu Mureș.

R.: Deci, terminalul cargo rămâne în stand-by.

M.L.: Deocamdată. Să vedem dacă reprezentanții Aeroportului nu vor veni cu o redimensionare a unui astfel de proiect.

Wiegand Fleischer: despre o eventuală cooptare, știam de anul trecut

Reporter: Sunteți profesor de economie. Credeți că ”se potrivesc” teoriile predate în fața studenților cu activitatea de vicepreședinte al CJ Sibiu?

W.F.: Predau disciplinele Economie și Managementul proiectului în cadrul Facultății de Inginerie a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu. În activitatea mea didactică îmbin cunoștințele teoretice cu activitățile practice și transmit studenților din experiența mea managerială. Prin urmare, cunoștințele mele profesionale și experiența managerială au fost principalele argumente pentru care conducerea FDGR m-a nominalizat pentru o funcție de conducere în cadrul CJ Sibiu.

 R.: Când s-a discutat despre nominalizarea dumneavoastră pentru funcția de vicepreședinte al CJ Sibiu din partea Forumului?

W.F.: Nominalizarea efectivă s-a discutat după ce am aflat rezultatele preliminare ale alegerilor locale din 6 iunie 2016. Despre o eventuala cooptare a persoanei mele în conducerea CJ Sibiu, în funcție de rezultatul alegerilor, știam încă de anul trecut. Doresc să mulțumesc pe această cale domnilor președinți Jürgen Porr și Martin Bottesch, dar și tuturor colegilor din cadrul FDGR pentru susținere. Această nominalizare, urmată de votul de încredere dat de 31 din 32 de consilieri județeni, m-a onorat și, în același timp, mă motivează. Am acceptat funcția pentru că sunt dispus să mă implic în activitatea echipei de conducere a CJ Sibiu și mă bucur că am găsit o echipă competentă și motivată cu care este o plăcere să colaborezi.

 R.: Care sunt proiectele personale cu care veniți în executivul județean?

W.F.: Este al treilea mandat de consilier județean. Îmi amintesc cu plăcere prima ședință de CJ Sibiu la care am participat. A fost ședința de constituire a Consiliul Judetean Sibiu din iunie 2004 unde, la 28 de ani și fiind cel mai tânăr consilier județean ales, am avut onoarea să-l propun, din partea grupului FDGR, pe domnul președinte Martin Bottesch. Proiectele pe care le susțin sunt cele propuse de FDGR în programul electoral. Ele sunt rodul muncii candidaților noștri din județul Sibiu, care au format grupuri de lucru și au realizat programul electoral. Câteva din prioritățile noastre sunt: construirea unui spital modern, îmbunătățirea infrastructurii în județ, valorificarea potențialului turistic prin promovarea întregului județ Sibiu, colaborarea mai intensă între Primăria Sibiu și Consiliul Județean Sibiu în vederea realizării unor proiecte comune.

 R.: Aveți și experiența funcției de director executiv al DWS. Cum credeți că vă puteți ”folosi” de această experiență și contactele dobândite?

W.F.: Funcția de director executiv a Clubului Economic German Transilvania, care este asociația oamenilor de afaceri vorbitori de limbă germană din Transilvania, mi-a oferit ocazia să colaborez cu managerii unor companii importante, să realizăm proiecte comune și să înțeleg ce mai avem de îmbunătățit din punct de vedere al mediului de afaceri în care își desfășoară activitatea. De asemenea, am avut posibilitatea să primesc numeroase delegații externe formate din oameni de afaceri, politicieni și jurnaliști, dar și să particip, ca și referent, la conferințe și simpozioane. Prin urmare, experiențele și contactele dobândite vor fi foarte utile pentru a asigura o colaborare bună între administrația județeană și mediul de afaceri.

Adeptul unui ”fond de rezervă”

 R: Politica fostului președinte al CJ Sibiu, Martin Bottesch, a fost de a crește excedentul bugetar al județului, politică schimbată în mandatul lui Ioan Cindrea. Pentru că sunteți cel care se ocupă de partea economică a executivului CJ Sibiu, credeți că acum ar trebui făcute economii (crescut excedentul bugetar)?

W.F.: Într-adevăr coordonez Direcția economică și Direcția proiecte în cadrul CJ Sibiu. Obiectivul meu este o gestionare eficientă a bugetului în interesul cetățenilor județului nostru. Sunt adeptul unui buget echilibrat, cu un fond de rezervă pentru situații neprevăzute.

 R: CJ Sibiu a accesat ultimul credit de investiții pentru Aeroport. Credeți că instituția mai poate și ar trebui să mai acceseze astfel de credite pentru investiții în infrastructură?

W.F.: Atunci când situația existentă impune realizarea unei investiții mari într-un orizont de timp scurt și bugetul existent nu permite acest lucru, trebuie să găsim și alte soluții de finanțare. Dacă nu există surse de finanțare nerambursabile (fonduri europene, fonduri acordate de alte state, surse de finanțare de la bugetul de stat) compatibile cu investiția dorită, atunci trebuie să apelăm și la împrumuturi bancare, dar, evident, respectând gradul de îndatorare maxim admis. O asemenea investiție a fost modernizarea și extinderea Aeroportului Internațional Sibiu, care trebuia realizată într-o perioadă scurtă și care ulterior a constituit și constituie în continuare, un factor important în decizia investitorilor străini și turiștilor care vizitează județul Sibiu, dar reprezintă și pentru cetățenii județului nostru o „poartă” către Europa.

 R.: Printre politicile anunțate pentru noul mandat s-a vorbit și de atragerea de investitori în zonele mai puțin dezvoltate. Poate oferi CJ Sibiu facilități pentru cei care ar putea investi în astfel de zone?

W.F.: Atât eu, cât și colegii mei din conducerea Consiliului Județean Sibiu, doamna președintă Daniela Cîmpean și domnul vicepreședinte Marcel Luca, dorim o dezvoltare echilibrată a județului Sibiu. În acest sens, o să prezentăm, ori de câte ori avem ocazia, posibilitățile și avantajele pe care le prezintă diferite zone ale județului nostru. Îmbunătățirea infrastructurii existente, propagarea conceptului de administrație prietenoasă, promovarea județului Sibiu reprezintă câteva din măsurile pe care le avem în vedere. Profitând și de prestigiul și atractivitatea municipiului Sibiu și de poziția geografică favorabilă a județului nostru, avem premise favorabile pentru atragerea de investitori și pentru zonele mai puțin dezvoltate.

R.: Știu că folosiți biciclete pentru deplasările în oraș. În continuare veniți cu bicicleta la birou? Și – datorită acestui aspect și funcției pe care o aveți – care credeți că ar trebui să fie proiectele CJ Sibiu în ceea ce privește pistele pentru bicicliști?

W.F.: Într-adevăr, activitățile sportive fac parte din viața mea. Am practicat diferite sporturi de echipă (fotbal, handbal, baschet), dar și individuale (ciclism, tenis de masă). De asemenea, am fost arbitru de fotbal, atât în Romania, cât și în Germania. Atunci când vremea este frumoasă și nu se impune o ținută foarte elegantă, voi folosi în continuare bicicleta. Am primit semnale pozitive referitoare la pistele existente pentru bicicliști și cred că acestea ar trebui extinse.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

D

Acum 4 ani

Acuma aflam ca doar Cindrea&psd sustineau ideea unui spital de urgente la colt de strada. Oameni fara viziune. Si au cheltuit si bani aiurea pentru planuri. Un spital nou complet trebuie construit pe calea Poplacii. In urmatorii 4 ani, autoritatile locale si judetene trebuie sa obtina tot terenul poligonului, sa identifice sursa de finantare si sa faca proiectul. Parlamentarii de Sibiu trebuie sa lupte si ei pentru spital.
Raspunde

alzara

Acum 4 ani

Nici vorbă de "colţ de stradă" ! În curtea spitalului e loc suficient ( şi câteva demolări... ) pt a construi un spital monobloc . Câteva clinici ( obstetrică - ginecologie ,infecţioase ,ORL ,ofta ) pot rămânea pavilionare ; tot restul un turn cu heliport pe terasă pt zborul spre...Tg. Mureş .Acolo este policlinica ,facultatea şi o intersecţie generoasă care asigură legătura eficientă cu tot oraşul / judeţul . Închupuiţi - vă traficul exclusiv pe Calea Poplăcii ! O nerozie .
Raspunde

Micul Muci

Acum 4 ani

Domnilor Vicepresedinti,stim deja ca vom avea de toate(spital,drumuri si terminal mai ceva ca la Heathrow) ca de aia ati fost alesi da' despre Pokemoni nicio veste?Sunt aici?Nu?Cind apar?Cunosc Drumul Presedintelui sau vor umbla de bulamaci prin tirg ?Domnilor,lasati mondenitatile si burghezismele si raspundeti adevaratelor probleme!
Raspunde

civilizat

Acum 4 ani

Ce ati zice de idei mai practice: - Refacere / largire drum judetean Sibiu - Cisnadie cu trotuare si piste de biciclete (PE LANGA DRUM!) - o alta centura ocolitoare a Sibiului prin sud (Aeroport, V aurie, Dumbrava, Cisndie) (asa ar fi mult mai viabil si spitalul de pe Poplacii , de exemplu) - trenul urban Cisnadie- Selimbar-Turnisor- zona industriala vest
Raspunde

Panzaru Vasile

Acum 4 ani

Doi vicepresedinti mascarici! Ce-i recomanda pe astia? Pe cine au mai condus ei? Ce-au realizat ei in viata lor? Ne conduc niste neica-nimeni care acum invata si ei ce inseamna sa conduci. Ala micu nu are nici macar Permis de Conducere. Ce barbat e ala care nici macar sa conduca o masina nu poate?
Raspunde

Xxx

Acum 4 ani

Neica nimeni probabil sunt persoanele care judeca si habar nu au ce si care au timp de comentarii de prost gust. Ii va recomanda cva daca sunt ei si nu dumneavoastra acolo!!
Raspunde

alzara

Acum 4 ani

Fleischer asta e un mason tradator nenorocit ce apara doar interesele germanofile ,bleah!
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 4 ani

Uai c###t cu uochi, cinci ti criezi tu uai? Iesti atat di pruost di nisi nu ti poți caracteriza. Îți spui io, iesti un fluoc in calea p###i uai! Tasi dreacu , retardatule!
Raspunde

@Olingpia

Acum 4 ani

Cine crezi ca se chinuie sa inteleaga prostiile tale?
Raspunde

Sibian

Acum 4 ani

Sper sa se faca treaba buna. Judetul are mult de recuperat in fata Mun.Sibiu. Sper ca noua echipa sa reuseasca si imposibilul. Asa nu se mai poate. Sibiul trebuie sa fie cel mai prosper din Transilvania.
Raspunde

-

Acum 4 ani

ha, ce sibian ... si tu si treaba ta buna visul d ...de a intra in rai
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus