Vineri,
27.01.2023
Ninsoare
Acum
-1°C

ALDE vrea alegeri anticipate. ”Să le avem în octombrie, noiembrie, ca participarea la vot să fie mai numeroasă”

ALDE vrea alegeri anticipate. ”Să le avem în octombrie, noiembrie, ca participarea la vot să fie mai numeroasă”

Copreședinții ALDE Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin propun organizarea de alegeri anticipate, susținând că cele două variante oferite de Executiv pentru parlamentare - 4 sau 11 decembrie - nu sunt bune, pentru că este posibil ca participarea la urne să fie redusă. "Am primit un material de la Guvern prin care ni se propun două date (pentru alegerile parlamentare n.r.) — 4 decembrie și 11 decembrie. (...) Din punctul nostru de vedere ambele variante sunt proaste. Pe 4 există riscul, având în vedere că pe 1 decembrie avem Ziua Națională, pe 6 decembrie — o sărbătoare mare a creștinilor ortodocși, există riscul să avem o participare redusă la vot. Pe 11 decembrie există riscul să avem, nu știu, vreme dificilă, să avem zăpezi și atunci să nu avem participare masivă la vot. Din acest punct de vedere, concluzia la care am ajuns astăzi, în Comisia de fuziune, este aceea că cea mai bună soluție trebuia să fie identificată cu ceva timp în urmă — să încercăm să avem alegeri în condiții decente în octombrie, noiembrie, astfel încât participarea să fie cât mai numeroasă. Astăzi ne aflăm într-o imposibilitate. Singura soluție pe care am identificat-o este aceea de a ajunge la un acord între toate partidele politice să organizăm alegeri anticipate. Este singura soluție ca toți membrii Parlamentului să își dea demisia și să avem alegeri în luna octombrie sau noiembrie. Cred că ar fi un lucru util și parlamentarii ALDE sunt gata să facă acest lucru, pentru că în felul acesta am putea să stopăm și măsurile economice pe care le aplică acest Guvern și care, din păcate, nu conduc la progres", a susținut Daniel Constantin, marți, într-o conferință de presă, citat de Agerpres.

La rândul său, Călin Popescu-Tăriceanu, copreședinte ALDE, a menționat că democrația trebuie să se bazeze pe participare la vot. "Nu cu un gest individual (al demisiei — n.r.) rezolvăm problema. Din cauza legilor în vigoare și a Constituției constatăm că data alegerilor se decalează permanent, ca să ajungă probabil la un moment dat să fie organizate în ianuarie, februarie sau de Crăciun, când sunt cele mai proaste condiții meteorologice posibile în România, defavorabile prezenței la vot. Prezența la vot știți că a fost foarte slabă la alegerile locale. Știți că sunt județe unde prezența la vot a fost 30%. Nu acesta este sensul democrației, democrația trebuie să se bazeze pe participare la vot. Nu suntem în stare să adoptăm sistemul din Belgia, unde votul este obligatoriu. În România nimic nu se poate din ce este bun în alte părți, dar atunci trebuie să găsim o modalitate — și aceasta este o asumare în comun a unei formule care să ducă la organizarea alegerilor într-o perioadă de condiții meteorologice rezonabile. Aceasta este problema pe care va trebui să o discutăm toate partidele", a spus Tăriceanu.

În mod normal, alegerile parlamentare ar urma să se desfășoare fie la finalul lui noiembrie, fie începutul lunii decembrie.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

gigi contra

Acum 6 ani

Programarea alegerilor în decembrie este o greșeală. Vin zăpezi, geruri, polei, iar lumea va prefera să rămână acasă pe așa o vreme!
Raspunde

Vax

Acum 6 ani

Iresponsabilii stau acasa indiferent care ar fi condițiile meteo!Dupa atâta timp inca funcționează principiul :nu ma duc ca nu am cu cine sa votez!
Raspunde

Anonymus

Acum 6 ani

cine vrea si este interesat sa voteze o face indiferent de vremea de afara dar ce sa gaseasca si penalii astia motiv sa atraga atentia ca de altceva oricum nu sunt buni. sunt condusi de un penal acuzat si judecat care nu a facut nimic pentru tara asta decat averi personale si comnteaza legat de activitatea acestui guvern care pana acum a demonstrat ca este cel mai capabil de la revolutie incoace... asa a fost si cu presedintele actual cand a venit in Sibiu si la la inceput lumea comenta aiurea si apoi au vazut ce a realizat din sibiu :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus