Marţi,
29.11.2022
Ceata
Acum
0°C

Olimpiada ,,Meşteşuguri artistice tradiţionale”, la cea de-a  XXI-a ediție 

Olimpiada ,,Meşteşuguri artistice tradiţionale”, la cea de-a  XXI-a ediție 

Muzeul Astra găzduieşte, în perioada 27 iulie - 1 august, cea de a XXI-a ediţie a fazei naţionale a Olimpiadei “Meşteşuguri artistice tradiţionale”. Micii meșteșugari, îmbrăcați în costume populare, vor însufleții, timp de patru zile,  gospodăriile din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, prin ateliere interactive.

Ediţia din acest an reuneşte 250 de participanţi, din 30 judeţe ale ţării, inclusiv Sibiu și București. La acest eveniment participă şi copii din străinătate, respectiv din Republica Populară Chineză, Republica Bulgaria şi Republica Moldova.

,,În zilele de vineri, 29 iulie şi sâmbătă, 30 iulie participanţii vor demonstra cât de pricepuţi sunt în practicarea meșteșugului preferat și publicul vizitator din centrul Sibiu, respectiv la Casa Artelor, în Piaţa Mică. Vă invităm în Muzeul în aer liber alături de micii meșteri olimpici să participați și la atelierele susținute de: Magic Science în 28 iulie între orele 15 – 18; Braid Trends – codițe împletite cu Mădălina Panduru în fiecare zi între orele 10 – 18; Teatrul interactiv în straie românești susținut de actorii de la Teatrul Mic Sibiu, duminică, 31 iulie, orele 15 – 16.”, a declarat Elena Găvan , muzeograf C.N.M. ASTRA.

Ateliere de brodat, picturi și prelucrarea lemnului

ONMAT_2015 foto Al OLANESCU (26)

Elevii înscrişi în concurs vor participa la diferite secțiuni, precum: ţesut, brodat, cusut, confecționat piese de port popular, confecționat podoabe, confecţionat păpuşi în port popular, prelucrarea artistică a lemnlui, sculptură lemn, sculptat icoane de vatră, xilogravură, metaloplastie, prelucarea cornului, prelucrarea metalului, încondeiat ouă, pictat icoane pe sticlă şi pe lemn, pictură naivă, ceramică figurativă, olărit, confecționat măști.

Sâmbătă, de la ora 18,  pe scena de pe lac va avea loc un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Dumbrăvița, din Poplaca  și soliștii de la Palatul Copiilor Sibiu: Nicoleta Florea, Ariana Vlad, Lucian Butilcă, Paul Nicolae Duca, Gheorghe Fălămaș, Diana Dragomir. Duminică, de la orele 17 va avea loc premierea micilor păstrători ai tradițiilor populare vor susține un spectacol cei de la Ansamblul Veselijah, Asociația Elijah, Hosman, jud. Sibiu și Ansamblul Cibinul, Palatul Copiilor Sibiu.

Şi în acest an, se va desfăşura în paralel cu Olimpiada cea de a VIII-a ediţie a Taberei de meşteşuguri „Fără limite – Împreună întru tradiţie”, dedicată copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi din întreaga ţară. Vor fi în Muzeul ASTRA elevii de la Asociația Diakoniewerk Sibiu și Fundația ”Un copil, o speranță” Sibiu, precum și participanți din afara județului. Participanţii vor învăţa de la meşteri populari să realizeze obiecte de inspiraţie tradiţională şi vor cunoaşte patrimoniul Muzeului ASTRA îndrumaţi de ghizi.

Evenimentul este organizat de Complexul Naţional Muzeal ASTRA în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu. Proiectul cultural este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus