Joi,
13.06.2024
Fulgere Cu Ploi Usoare
Acum
20°C

Palatul Copiilor, la un pas de dispariție. "Deocamdată nu avem nicio soluție"

Palatul Copiilor, la un pas de dispariție.

Peste 2.000 de copii merg anual să facă teatru, muzică sau aeromodelism în singurul loc din Sibiu unde toate activitățile extrașcolare sunt gratis. Toți sunt în pericol să nu mai aibă unde merge, din toamnă.

Asta dacă părinții lor nu își permit să dea sute de lei pentru atelierele de creație private. "Mi se pare nedrept", spune inspectorul școlar general, Ștefan Firu, care recunoaște, însă, că nu are, deocamdată, nicio soluție.

Retrocedat Bisericii Evanghelice

Palatul Copiilor de pe strada Constituției a fost retrocedat Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu în anul 2009, prin decizia nr. 2133 / 20.08.2009 a Comisiei speciale de retrocedare. În 2010, s-a semnat protocolul de predare - primire nr. 162/2010, între statul român și biserica evanghelică. De atunci, Ministerul Educației, autoritate în subordinea căreia se află Palatul Copiilor, plătește lunar o chirie pentru spațiul respectiv. Chiria a fost stabilită în urmă cu șase ani, la valoarea de 3.600 de lei lunar. Din luna ianuarie a acestui an, cuantumul chiriei a crescut la 4.100 de lei. Ministerul Educației nu a aprobat, însă, decât un buget pentru șase luni, pe această sumă. Din luna iulie, Palatul Copiilor a rămas fără bani de chirie. "Am făcut o nouă adresă la minister, cu un nou calcul de buget. Sperăm să ni se aprobe, acum așteptăm", explică directorul instituției, Daniel Vecsei.

palatul copiilor (3)

De pe o lună pe alta

Lipsa bugetului ar fi, însă, cea mai mică problemă a Palatului Copiilor. De luna aceasta, Parohia Evanghelică C.A. Sibiu a renunțat la contractele anuale și i-a anunțat pe profesori că vor fi chemați să semneze un contract în fiecare lună. Incertitudinea planează, astfel, asupra cercurilor de la Palatul Copiilor. Nici profesorii și nici copiii nu știu dacă, din toamnă, vor mai avea unde să își țină activitățile extrașcolare. Conducerea Inspectoratului Școlar Județean, dar și direcțiunea Palatului Copiilor au încercat să găsească o variantă de rezervă, pentru o eventuală situație de urgență. "Am solicitat Primăriei Sibiu un spațiu, unde să ne mutăm de urgență, în cazul în care, de la o lună la alta, Biserica Evanghelică ne spune că nu ne mai prelungește contractul. Am identificat un spațiu disponibil, pe strada Turismului, unde a funcționat Fundația Româno-Germană. Am făcut o adresă la Primărie, dar din ce discuții am avut, nu suntem foarte optimiști", spune inspectorul școlar general, Ștefan Firu.

palatul copiilor (9)

Palatul, la mâna Bisericii

Potrivit responsabililor din învățământul sibian, reprezentanții Bisericii Evanghelice au dat de mai multe ori de înțeles că vor să vândă clădirea. Inspectoratul Școlar a angajat un evaluator independent, care să estimeze valoarea construcției. Expertiza a evidențiat o sumă de aproximativ 200.000 de euro. La negocieri, însă, evanghelicii ar fi cerut de patru ori mai mult, adică 800.000 de euro. Discuțiile s-au blocat în acel punct. Cel mai probabil, reprezentanții Bisericii Evanghelice caută un cumpărător care să fie dispus să acorde o sumă mai aproape de așteptări. Deși Turnul Sfatului a încercat să ia legătura atât cu prim-preotul Parohiei Sibiu, Killian Dörr, cât și cu purtătorul de cuvânt al Consistoriului Evanghelic, Stefan Bichler, aceștia nu au răspuns nici la apelurile telefonice și nici la sms. Anul trecut, peste 2.300 de copii au participat la cercurile gratuite propuse de Palatul Copiilor din Sibiu, printre care desen și pictură, ceramică și istoria artelor, teatru, balet și dans modern, canto muzică ușoară, canto muzică populară, dansuri populare, orchestra de muzică populară, chitară muzică folk, vioară, pian, cultură românească, limba și cultură italiană, spaniolă, franceză, engleză, japoneză, reviste școlare, informatică, electronică, chimie experimentală, automodele, navomodele, aeromodele, rachetomodele, cusături-împletituri, karting, ecoturism și orientare turistică. La multe dintre cursuri, copiii trec printr-un proces de preselecție, din cauza cererii foarte mari.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

30 comentarii

labus

Acum 7 ani

retrocedati tot orasul la evanghelici ca avem nevoie de spatii de cazare pt musulmani.
Raspunde

Odin

Acum 7 ani

Urat, foarte urat ...
Raspunde

Micul Muci

Acum 7 ani

Am o intrebare:de ce a platit Inspectoratul Scolar o evaluare a unui imobil care nu-i apartine?Cumva pentru ca sasii i-au pacalit spunind ca o vind la pretul stabilit prin raport sau au incercat ei sa-i abureasca pe sasi cu acest pret de nimic.Evident,pretul cerut de sasi frizeaza nesimtirea.Pe de alta parte imobilul degradat este monument istoric,dl proaspat Viceprimar.Cum ati abordat problema inaintea ungerii?Recomand TS solicitare de informatii clarificatoare domnului Viceprimar.
Raspunde

just me

Acum 7 ani

ce solicitare ma mucusule? ar trebui sa dezbracati in curu gol toti astia imbracati in satana (am vrut sa scriu sutana) ... ce-i destul e destul!
Raspunde

oma

Acum 7 ani

ce jargon telectual, domnule (am vrut sa spun in-telectual, dar nu se aplica la toata lumea)
Raspunde

Vasile

Acum 7 ani

Palatul mitropolitului de pe str. Victoriei era pe vremuri Palatul pionierilor. Dar vremurile s-au schimbat si la putere se afla o pseudo-teocratie. Cladirea ursuluinelor de pe str. Magheru unde se afla Liceul Pedagogic se degradeaza in parasire dupa ce a fost retrocedata bisericii catolice...
Raspunde

ovidiu

Acum 7 ani

Cateva dintre retrocedarile astea catre FDGR si bisericile sasilor put a ilegalitati si spaga. Or retrocedat-o si primit-o mai pe nimic, nu or investit un cent in reabilitarea acesteia iau acum vor sume colosale la vanzare. In cladirea aceea am facut primii pasi pe drumul IT si al programarii calculatoarelor. Frumosi ani si este pacat ca viitorul este in declin.
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

Ce-aveți mai oameni buni cu sașii , ca nu-s nici doua luni de cand mergeați încolonați la vot sa o "stampilati" pe Astrid&Co, si nu doar atat; erati in stare si sa-l porcaiti pe cel/cea care avea o opinie contrara vouă ? Sau acum pretindeți ca n-ati știut aceste lucruri ?
Raspunde

gigi contra

Acum 7 ani

În sfârșit ai spus un lucru înțelept!
Raspunde

Andrei

Acum 7 ani

Chiar eu am scris o opinie contrara cum spuneti dvs. in campania electorala si mi-am incasat un sir lung de insulte. Acum ce sa mai zic... sa se spele pe cap cu doamna Gastrita cine a votat-o! Normal, Sibiu...
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

Cateva chestii notabile: 1.De se retroceda invers (sas la roman) in secunda doi aveai chirie inzecita si dupa 7 luni dat afara, nu chirie marita dupa 7 ani...in care preturile tot cresc ! 2.Expertiza lu' Peste cu 200mii Eu :))) atata cladire si in buricul burgului :)) 800 mii e mult mai aproape de realitate PS in zona Noica o casa cu parter si mansarda sa dat cu 900mii Eu ! Asta asa, ca vorbim de scoruri... 3. Cladirea a apartinut bisericii evanghelice, ridicata 1908 pt scoala ev. de fete, nu uitati detaliul asta ! 4.De ce nu ridica si BOR-ul cel haurit si plin de donatii ca sasii acum 1 secol?!? Ca se tot plan de lipsa sedii unii si altii, dupa ce ca stau (cu chirii discutabile, unele mari, altele decente) in cladirile altora, confiscate abuziv de comunisti, incasate tot abuziv de statul roman dupa 89. 5.Ce se vrea de fapt? Sa stai bine-merci in proprietatea altuia? Faceti-va fratilor cladiri, si nu mai spurcati pe la colturi. Altii au facut? Voi ce faceti? H'Autostrazi huh? :)))
Raspunde

un cititor

Acum 7 ani

Hai dispari !!!
Raspunde

Dorin

Acum 7 ani

Dupa cum probabil bine stii, Transilvania a fost dominata timp de secole de Biserica Evanghelica. Cea Ortodoxa a reusit sa se impuna dupa Unire, cand Biserica Evanghelica avea deja o gramada de terenuri si proprietati. Intrebarea mea ar fi, indiferent de cult: cu ce acte se justifica proprietatea acestor terenuri? Daca conducerea burgului le-a donat e una, s-ar putea naste discutii despre trafic de influenta acum 200 de ani, etc. Daca Biserica le-a cumparat sau primit donatie din proprietati private e alta poveste. O a doua intrebare ar fi: daca aceste cladiri, cu siguranta majoritatea monumente istorice, nu sunt intretinute, nu ar trebui ca proprietarii sa fie macar amendati? Ideea nu e sa stai bine merci in proprietatea altuia. Ideea e ca cel care are proprietatea are doua probleme: 1: majoritatea proprietatilor bisericesti ( ortodoxe, catolice, evanghelice) au fost facute pe terenuri primite "mita electorala" de la autritati si construite cu bani luati "cu japca" de la populatie. Asta pana au venit comunistii. 2. Decat sa ai o proprietate cu care nu poti face nimic ( vezi Ursuline, fostul sediul CSS Soimii de pe Magheru, Palatul Mitropoliei), nu mai bine lasi pe cineva sa stea acolo cu conditia sa le intretina? Cum poate cineva citav la cap sa justifice ca 45 % din orasul Sibiu apartine Bisericii X, 25% Bisericii Y si 5 % bisericii Z?
Raspunde

cititor

Acum 7 ani

BOR de ce nu dovedește un pic de solidaritate în acest caz și de ce nu donează de exemplu monumentul istoric Palatul Mitropoliei de pe Bulevardul Victoriei, colt cu strada Transilvaniei? Poate să îl renoveze frumos, pentru că au bani mulți și să dăruiască tuturor copiilor din Sibiu un centru modern, fără nici un cost, unde să poată exercita diverse activități care să nu aibă legătură cu biserica (să lase copii să aleagă ei ce vor să cânte sau să studieze). Așa BOR va dovedi că este mai presus de Biserica Evanghelică - dacă este. În orice caz nu Biserica Evanghelică, sau orice altă biserică, este cea care are vreo obligație față de cineva, în cazul ăsta, ci Ministerul și Primăria / sau + CJ.
Raspunde

Andrei

Acum 7 ani

Cred ca visezi, domnule cititor... unde ai mai pomenit sa faca biserica donatii?! Pai BOR-ul nu stia cum sa demoleze mai repede cladirea respectiva (una dintre cele mai frumoase din oras!), ca sa faca loc mai degraba vilei moderne pe care o dorea cu ardoare preainaltul in locul ei :))
Raspunde

un cititor

Acum 7 ani

Solutia este simpla si a mai fost aplicata in urma cu 153 ani: secularizarea averii a tot ceea ce inseambna biserica, manastrire, etc indiferent carui cult apartin.
Raspunde

Un roman suparat

Acum 7 ani

Impozitati bisericile sa vadeti cum nu mai revendica nimic.Atata timp cat ultimul batranel din aceasta tara plateste impozit pe bruma de proprietate detinuta de ce bisericile nu platesc nimic?Daca ar fi impozitate ,la cate imobile au revendicat ,ar fi in imposibilitate de plata.Richtig mein her?
Raspunde

Popa

Acum 7 ani

Religia, indiferent de nume, a fost, este si va fi cancerul societatii civilizate. Exceptie a facut o peroada foarte scurta de timp.
Raspunde

sibian

Acum 7 ani

Adevăr grăiește Popa !
Raspunde

Luca

Acum 7 ani

Dar vechea Casa a Pionierilor , de pe Bulev Victoriei , retrocedata Bisericii Ortodoxe si este lasata in paragina ce se intampla ? Acolo este un loc generos si oricum , este mare pacat ca este lasata cladirea sa se darame ...
Raspunde

Silviu

Acum 7 ani

Da, este o cladire superba, acolo am facut primii pasi in baschet si orientare turistica (ultima activitate o practic si acum).
Raspunde

cetateanu europeanu

Acum 7 ani

Cladirile care adapostesc institutii, ca de exemplu o scoala, nu ar fi trebuit sa faca obiectul retrocedarilor. (Liceul pedagogic, Liceul de arta, etc.). Este inadmisibil !
Raspunde

Silviu

Acum 7 ani

Sau chiar daca se retrocedeaza, sa se impuna lasarea lor in folosul comunitatii (cu obligativitatea pastrarii destinatiei actuale).
Raspunde

zzz

Acum 7 ani

cum adica "Ministerul Educației nu a aprobat, însă, decât un buget pentru șase luni, pe această sumănu a fost prins in buget"?! se asteapta sa stea pe gratis? apoi...4100RON adica sub 1000 de EUR pt sute de mp in centru orasului este aproape pe gratis. un apt cu 2-3 camere se inchiriaza cu 3-400 de eur. Sasii sunt chiar simtiti la preturile astea. Cum sa vanda ditamai cladirea cu 200k cand un apt e 70-80? Daca un functionar de stat ar aproba vanzarea unui asemenea imobil cu asemenea pret ar vui ziarele si s-ar cere (pe buna dreptate) puscarie.
Raspunde

Anonymus

Acum 7 ani

ar trebui impus un impozit marit pentru toate aceste proprietati retrocedate la biserica sa vezi cum fie se vand fie fac ceva cu ele. asa este si cu a doua cladire de la scoala generala 12 din piata cluj care a fost retrocedata tot bisericii si nu vin nici sa isi curete trotuarele de zapada si frunze si mizerii si iti cade tecuiala in cap daca treci pe langa ea iar mai nou se fac dansuri populare de vuieste cartierul tot cand fac astia antrenamente de nu m-ar mira sa se surpe toata cladirea la cat este se subreda... nesimtire totala este din partea bisericilor indiferent de ce religie si se mai tot lauda ca vai cate fac ei pentru enoriasi. pe vremea lui ceausescu nu indrazneau si nu era nici lumea atata de indobitocita si inculta... imi pare rau de cladirea aia ca acolo am facut navomodelism 9 ani si am pus bazele pentru viitoarea meserie pe care o am acum...
Raspunde

Haruka

Acum 7 ani

Nu mi se pare drept deloc!...eu locuiesc in Fetești....si aici este așa ceva....Dar clădirea sta sa se dărâme....de fapt...Este o filială....deci clubul elevilor este de fapt la Slobozia...Am fost acolo...este de 100 de ori mai frumos !....aici, la Fetești, a fost un program pt pictura...Dar s.a desființat...acum mai sunt doar cele de carturi...muzica...dans...si tehno-electrica ....știți cum îi spune lumea la acea clădire? GRAJDURI! Exact ca in acest caz(povestea diferă) clubul se poate desființa si sa nu mai fie nici un loc!
Raspunde

Doina Veres

Acum 7 ani

De ce nu se verifica veridicitatea acestor retrocedari? Prea sant multe si prea in aceiasi perioada! Poate se sesizeaza cineva, cu voita si perspicacitate justitiara sa investigheze aceste retrocedari! Avem acest drept sa stim , daca totul este legal sau este un fals si un abuz! Generatii de elevi am trecut pragul acestei cladiri, la fel cea de pe b-dul Victoriei(este lasata in paragina; cladire minunata, folosita si ea pentru copiii acestui oras) Ce sa intampla,Doamne, in acest oras??? Unde sant reactiile parintilor ,profesorilor autoritatilor!!!! SA SE VERIFICE !!!!!!!!
Raspunde

Valjan jan

Acum 5 ani

Pe cand alcel proces ptr desfintarea FDGR ului proces care poate elucida ce edifici preluate prin retrocedare de mostenitori acelei organizatii fasciste naziste au castigat fara drept acele bunuri din intreaga tara unde au avu spati si bunuri aceasta organizatie Nazista ...Spatiile toate ar trebui sa revina de urgenta in patrimoniul statului roman de drept si fiecare cladire sa ramana cu destinatia actuala iar cele eliberate si degradate sa fie reparate de aia care au primit retrocedarea Cum o cladire destinata educatiei a mii de copii vezi palatul copiilor si altele de la noi din Sibiu sa fie evacuata de cine ? O minoritateinfima este stapana si are pretenti la chiri si propietati numai ptr a destabiliza urbea si institutiile de invatamant roman....nu fac ura dar asta este ... Evacuata actuala cladire sigur ramane goala si se degradeaza iar copii nostri sa mearga taman la periferia orasului intr o cladire parasita demult si foarte degradata bine primita gratis de la primarita care este aleasa din partea FDGR....ironia soartei ....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus