Biroul executiv al Colegiului Medicilor din Sibiu arată că sponsorizările făcute de companiile din domeniul pharma către medici sunt ”unica modalitate de acces a medicilor din România la informaţia de ultimă oră din domeniul medical”.
Precizarea reprezentanților Colegiului medicilor vine ca urmare a publicării de către Turnul Sfatului a listei cu medicii sibieni care, în cursul anului trecut, au beneficiat de sponsorizări din partea a diferite companii distribuitoare de medicamente. Potrivit calculelor Turnul Sfatului, în cursul anului trecut valoarea sponsorizărilor plătite direct către aproximativ 240 de medici sibieni a fost de aproximativ 800.000 de lei. ”Sponsorizările enumerate sunt prezentate în mod transparent pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului din cadrul Ministerului Sănătăţii, putând fi consultate şi verificate de orice persoană. Aceste sponsorizări sunt făcute strict în cadrul legal şi sunt destinate în principal participării la diverse Congrese internaţionale, precum şi pregătirii în aplicarea unor tehnici de vârf în domeniul medical”, se arată în punctul de vedere semnat de dr. Dan Bratu, președintele Colegiului Medicilor Sibiu.
În condițiile în care medicii sunt obligați prin lege să își actualizeze permanent cunoștințele, conducerea Colegiului arată că aceste metode de susținere financiară sunt necesare și, în plus, sunt unicele căi prin care doctorii români pot accesa noutățile din domeniu. ”Educaţia medicală continuă fiind obligatorie prin lege, acest tip de sponsorizare o considerăm a fi strict necesară în condiţiile actualei salarizări din domeniul sanitar, fiind din păcate şi unica modalitate de acces a medicilor din România la informaţia de ultimă oră din domeniul medical. În încheiere menţionăm că acest tip de sponsorizare este o practică uzitată şi acceptată legal în majoritatea statelor europene”, se mai arată în punctul de vedere transmis ziarului Turnul Sfatului.
Ce spune legea
În România, potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, companiile din domeniu care sponsorizează medici, asistenți sau organizații profesionale ori ale pacienților sunt obligate să declare aceste sponsorizări Ministerului Sănătății și Agenției naționale a medicamentului și a dispozitivelor medicale, aceasta din urmă fiind obligată să și asigure publicitatea acestor contracte de sponsorizare. În acest moment, cei care doresc să verifice aceste sponsorizări pot intra pe site-ul ANMDM, doar că informațiile nu sunt deloc ușor de accesat decât pentru inițiați. Asta deoarece, pentru a verifica sponsorizările acordate, trebuie accesat linkul către ”Medicamente de uz uman”. Pe pagina care se deschide astfel, trebuie căutat anunțul publicat în 30 iunie 2016, în cadrul căruia cei de la ANMDM au inserat un alt link spre secțiunea ”Publicitate”, acolo unde este accesibil ”Registrul declarațiilor activităților de sponsorizare (pentru a accesa direct acest registru, urmați acest link). Cea care a descoperit cât de ”neintuitiv” este drumul către acest registru este Laura Ștefănuț, editor al Digi24. În fine, ajunși la respectivul Registru, cei interesați de contractele de sponsorizare pot căuta fie după numele societății care oferă sponsorizarea, fie după numele doctorului.
Legea mai prevede la articolul 108, alineatul (5) că ”medicii şi asistenţii-şefi ai unităţilor de primire a urgenţelor nu pot fi sponsorizaţi şi/sau finanţaţi, direct sau indirect, pentru participare la conferinţe, congrese şi alte tipuri de manifestări, de către firmele care comercializează produse farmaceutice şi/sau materiale sanitare ori firmele care reprezintă interesele acestora şi nici de către firmele de aparatură medicală. În situaţii speciale, bine justificate, se pot obţine excepţii doar cu aprobarea Ministerului Sănătăţii”
Nu pot acorda sponsorizări societățile comerciale ”care au în proprietatea lor servicii private de ambulanţă” (art. 106, alin 2). În fine, ”donaţiile şi sponsorizările către serviciile publice de urgenţă nu pot fi efectuate în vederea obţinerii unor privilegii care duc la discriminare în acordarea asistenţei de urgenţă, cum ar fi: asigurarea asistenţei medicale de urgenţă sau a primului ajutor calificat în mod preferenţial donatorului, sponsorului sau altor persoane” (art. 100, alin 4).
Citește și
http://www.turnulsfatului.ro/2016/07/21/800-000-de-lei-contractele-de-sponsorizare-ale-gigantilor-pharma-catre-medicii-sibieni-lista-completa/
Foto: arhiva TS
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ministerului Sănătății , doctori , În România , Turnul Sfatului , Agenției Naționale , Colegiului Medicilor Sibiu , medicinale , Pentru Sibiu , Laura Ștefănuț , contracte de sponsorizare , Colegiului Medicilor , Dan Bratu , sponsorizari
Vizualizari: 3582
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Till Eulenspiegel
Acum 9 ore
Vecerdea s
Acum 9 ore
Gogu
Acum 10 ore
Aaa
Acum 10 ore
Ciobrânzan Dann