Sâmbătă,
03.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Cifrele Teatrului de Balet în 2016: 37 de reprezentații, 8 premiere, 2 turnee internaționale și o creștere de 7% a încasărilor din bilete

Cifrele Teatrului de Balet în 2016: 37 de reprezentații, 8 premiere, 2 turnee internaționale și o creștere de 7% a încasărilor din bilete

Teatrul de Balet Sibiu a încheiat stagiunea 2015-2016 cu tradiționalul spectacol de dans în aer liber, susținut și în acest an în Piața Mare, în prezenta a peste 2.000 de spectatori. Spectacolul „Geneza”, ajuns anul acesta la editia a III-a, a adus pe scenă trei coregrafii în premieră absolută: „Angelic”, realizată de Ovidiu Matei Iancu, „Paria”, în coregrafia lui Joshua Legge și „Einstein”, spectacol de dans contemporan realizat de Aleisha Gardner.

Din septembrie 2015, când a început stagiunea si până în iulie 2016, TBS a prezentat publicului din Sibiu nu mai putin de 25 de reprezentații de balet clasic, neoclasic și dans contemporan, dintre care nu mai puțin de opt spectacole au fost prezentate în premieră. În turneu, baletul sibian a prezentat în această stagiune, publicului din Mediaș, Otopeni, Târgoviște, Siracusa și Milano alte douăsprezece spectacole. Prin comparatie cu stagiunea 2014-2015, când TBS a dansat doar 22 de spectacole, în această stagiune Teatrul de Balet Sibiu a dansat 37 de spectacole, cu 15 mai mult față de stagiunea trecută.

Opt producții coregrafice în premieră și o creștere cu 7% a încasărilor din bilete În ciuda situatiei critice prin care baletul sibian a trecut în această stagiune, din cauza închiderii, în noiembrie 2015, a sălii mari de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor, sală pe care TBS o închiria în lipsa unei săli proprii de spectacole, Teatrul de Balet Sibiu a reușit performanța de a produce opt spectacole noi, ce au avut premieră în această stagiune: „Dincolo de dans”, spectacol de balet neoclasic realizat de Davis Robertson, directorul Joffrey Ballet Concert Group New York, aceasta fiind singura premieră dansată pe scena mare a Casei de Cultură a Sindicatelor Sibiu. „Anna Karenina”, „Simturi. Spectacol expozitie”, „The Briefcase” și „Nu mai sunt eu”, „Angelic”, „Paria” și „Einstein”.

„Privind retrospectiv, nu doar la această stagiune, ci la întreaga istorie de opt ani a Teatrului de Balet Sibiu, pot să spun, fără ezitare, că aceasta a fost o stagiune mai grea decât oricare stagiune a noastră de până acum. Momentul închiderii sălii mari de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor a fost un moment foarte dificil pentru noi. Am reușit să găsim soluții, nu întotdeauna cele mai bune în raport cu așteptările noastre sau ale publicului, dar cele mai bune raportat la infrastructura culturală locală. Privim cu tristețe înapoi pentru că nu a fost ușor și mai ales pentru că am fi putut face cu mult mai mult, dacă am fi avut o scenă și o sală proprii și potrivite spectacolelor noastre, dar totodată cu bucuria de a fi reușit să creștem numărul de spectacole, să producem opt noi premiere, să creștem numărul de bilete vândute. Ne păstrăm optimismul vis a vis de remedierea pe timpul verii a situației Casei de Cultură a Sindicatelor, locul care, în ultimii opt ani, a fost acasă pentru noi și publicul nostru”, spune Ovidiu Dragoman, directorul Teatrului de Balet.

Trei soliști TBS dansează din septembrie la Opera Națională București Ada Gonzalez, Lorena Negrea și Ovidiu Matei Iancu, alături de alți patru dansatori care au dansat la Sibiu în această stagiune, Yvonne Slingerland, Tamara Grimmer, Stefan Mester si Stefano Nappo, vor începe din septembrie o colaborare si cu Opera Națională București. Ada Gonzalez, originară din Barcelona Spania, s-a consacrat în ultimii trei ani pe scena baletului sibian, unde a interpretat roluri solistice în majoritatea baletelor din repertoriul TBS. Lorena Negrea si Ovidiu Matei Iancu au dansat la TBS începând din ianuarie 2015. Pentru fiecare dintre ei, scena baletului sibian rămâne deschisă, colaborarea acestora cu Teatrul de Balet Sibiu, continuând si pentru stagiunea viitoare.

Din septembrie vor fi reluate cele mai importante titluri din repertoriul teatrului “Sunt o babă comunistă!”, “Giselle”, „Coppelia”, “Lacul Lebedelor”, “Corsarul”, “9 pasi’, “Simturi”, “Nu mai sunt eu”, “Einstein”, “Angelic”, “Paria”, “The Briefcase”, alături de producții coregrafice în premieră precum: “Spărgătorul de nuci”, “Îmblânzirea scorpiei”, “Baiadera” sunt titlurile pe care TBS le propune pentru stagiunea 2016-2017. Programul TBS pentru viitoarea stagiune va fi publicat pe site-ul oficial al teatrului www.sibiuballet.ro. În luna august, biletele pentru spectacolele din următoarea stagiune vor putea fi cumpărate exclusiv online, fără costuri suplimentare, de pe siteul bilet.ro. Începând din luna septembrie, biletele vor putea fi cumpărate și din punctul de vânzare bilete al TBS, situat în Piața Mare, Primăria Municipiului Sibiu, intrarea F.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

Olingpia Gafosdea

Acum 6 ani

Drajii nghiei balirinsi, adrisiez pi-aiasta cali o mari rugasiuni câta Domniili Voasti: puoci cutieza a va ruga, ca tari-as hi riecunoscatuori , dac-at uonuora cu prizenta vuoastra ospățul lu' var'nghia Alinuca sie sa tanie la Ticuci. Nu criez c-ar hi o bucurie mai mari, dicat sa-i fac o surpriza in cari vuoi sa susțaniet o riprizentataie cari sa contana printrie altili "Sunt o bab comunista" " Imblanzaria scorpiei" si " Spargatoriu di busi"...
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 6 ani

P.S. Am uitat sa va spui ca hine si ai cumatra Uca lu' Turcan, s-apa lu'aiasta criez ca i potrihiesti siel mai ghini "Paria"
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus