Luni,
22.07.2024
Ploi Scurte
Acum
27°C

Biciul

Un investitor privat, beneficiar al uneia dintre cele mai mari investiții în zona turismului din România ultimilor 20 de ani, îmi povestea cum a întârziat cu aproximativ un an și jumătate termenul prevăzut inițial pentru finalizare. Și asta, bănuiește el, doar pentru că nu a vrut să dea nicio atenție, nu a vrut să dea niciun telefon la vreuna din funcționarii statului cu care, inevitabil, investiția lui a intrat în contact.

Cu finanțarea asigurată și fără presiunea unui termen – limită prea strâns, omul și-a permis ”să nu își creeze niciun fel e obligații”, nici față de lege, nici față de vreo terță persoană.

Dar, pentru a termina cu bine chiar și cu un an și jumătate întârziere, a avut nevoie de ceva mult mai solicitant. De bici. ”Pentru orice parte a acestei investiții, pe lângă firma sau persoana sau grupul angajat să execute lucrarea, am avut, evident, și diriginte de șantier. Pe lângă aceștia, am mai avut un al doilea consultant-diriginte, care îi verifica pe primii doi. Și pe toți trei ajungeam să îi verific eu. Zi de zi, multe ore îmi petreceam fără să fac altceva, decât să verific și pe unii și pe alții și pe aceea care, propriu-zis, lucrau. Altfel, nu ieșea treabă bună”, este convins omul de afaceri.

Vorbim de o investiție privată, în care altfel parcă se derulează contractele. Nu ca în relația cu statul, ale cărui instituții sunt adesea primenite cu funcționari plictisiți și dezinteresați.

Sibiul e plin de șantiere vara aceasta. Mai bine de 30 și ceva de străzi de pământ pentru a prinde, în sfârșit, aspect de secol actual, alte străzi – pentru modernizare, două cartiere (Dioda și Hipodrom), la fel, pentru primenire, cablaj metropolitan, apă și canal, peste care mai sunt și cei de la gaz, care își schimbă rețelele.

Peste toți aceștia există diriginții de șantier. Dar – precum la investitorul în turism – un al doilea bici lipsește, doar Primăria fiind cea care mai poate ”plesni” acolo unde treaba o ia razna. Sper doar ca biciul acesta să funcționeze. Și asta înseamnă că viceprimarul tehnic al Primăriei, Corina Bokor, să își murdărească serios pantofii (sau fie numai și cauciucurile mașinii).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Tag-uri: Corina Bokor

Vizualizari: 1413

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Micul Muci

Acum 7 ani

''Mai bine de 30 și ceva de străzi de pământ pentru a prinde, în sfârșit, aspect de secol actual''???Nu ati scris,nu demult,despre strada Zavoi,recent adusa in sec XXI?Parca frau Fodor constatase nerespectarea caietelor de sarcini.S-a remediat ceva?Dar pe celelalte 29 de strazi,cum stam?Acolo se respecta,alles gutte?In alta ordine de idei,cum poate intirzia Statul o investitie privata,altfel decit in doua cazuri:fie nu s-au respectat autorizatia si avizele fie avea obligatia asigurarii utilitatilor publice?
Raspunde

Dianna

Acum 7 ani

Stiti ce au facut pe strada Zavoi?? Au adus 3 camioane de asfalt frezat si le-au intins pe aproape jumatate din strada, cu gropile aferente...., restul a ramas cu pietricele si mult praf. Cei de la Schuster nu uda toat strada zavoi, pana in cartierul nou pentru ca cei din cartier nu au facut inca scandal.... (Raspuns relativ oficial....)
Raspunde

M

Acum 7 ani

m-am convins si cu Fodor....in campania electorala imi raspundea la sesizarile trimise on-line in mai putin de 24 ore...la ultima sesizare(dupa alegeri )...inca nu mi-a raspuns si au trecut deja 2 saptamani
Raspunde

ArdeiUmplut

Acum 7 ani

bai M, tu esti responsabil cu sesizarile pe municipiu? trebuie sa aiba si somerii o ocupatie-sesizatul.
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

Exista categorii sociale ce au Interdicție in a face sesizări ? Informează-ne te rog, si pe noi ceilalți ,dacă nu suntem prea obraznici. Despre partea cu somatul, cred ca ești "sociolog" astfel se explica asocierile pe care le faci. Ti-am fi recunoscători dacă ai avea o soluție la dilema ce ne frământa existența: ce parte din "slujba" ar trebui sa fie rostita de Laur cand șuieră trenu in gara ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus