Sâmbătă,
15.06.2024
Innorat
Acum
13°C

Micile afaceri din Sibiu. Din salvamontist în ghid montan pentru mii de turiști

Micile afaceri din Sibiu. Din salvamontist în ghid montan pentru mii de turiști

Născut în orașul Victoria, chiar la poalele Făgărașului, Iulian Panescu a fost de mic copil atras de munte. A început să meargă pe lângă salvamontiștii de la Victoria, iar pasiunea i s-a transformat în cele din urmă în afacere.

micile afaceri MountainGuide (3)

„De la 18 ani știu doar să merg pe munte”, spune de la bun început. Vreme de 12 ani, Iulian Pănescu a lucrat ca salvamontist, șase ani la Victoria și șase ani la Sibiu. Din 2005, imediat după ce a absolvit școala de ghizi montani, a pornit o mică afacere - MountainGuide Sibiu - prin care organizează drumeții pe munte. „Prin 2010 am început să fiu ghid montan full-time, pentru că odată ce am renunțat la Salvamont am putut să mă dedic total. De când mi-am dat demisia din Salvamont, lucrez aproape în fiecare zi, în funcție de solicitări”. Dorința de a deveni ghid montan a apărut după ce a văzut că tot mai multe accidente au loc pe munte. „Fiind salvamontist, atâția ani am participat la multe acțiuni de salvare și m-am tot întrebat de ce există atât de multe accidente și atunci mi-am dat seama că acestea se produc din lipsa cunoașterii zonei montane în care se află, dar și a condițiilor meteo care sunt foarte schimbătoare. M-am gândit să mă fac ghid montan și de fiecare dată plec foarte bucuros la locul de muncă pe care îl am, pentru că fac ceea ce îmi place”.

Atât pentru începători, cât și pentru avansați

A început să vadă trasee noi, dar și să le revadă pe cele vechi, pentru că, așa cum spune el, un ghid montan nu trebuie doar să ghideze turiștii, ci trebuie să verifice dinainte cum arată traseele pentru a preveni situațiile neplăcute. Activitățile pe care acesta le propune sunt ture de hiking și trekking, adică drumeții pe munte, ture de mountain bike, ture pe schiuri de tură și freeride, dar și ture pe rachete de zăpadă.

„Majoritatea activităților pe care le fac sunt în zona montană, iar pentru începători sau avansați pornim de la 300 de metri diferență de nivel până la 1.500-2.000 de metri, în funcție de cât își dorește turistul. Pentru sezonul de iarnă, pe lângă clasica drumeție prin zăpadă, mai organizez drumeții pe rachete de zăpadă, dar și ture pe schiuri de tură. Acestea sunt niște schiuri speciale spre deosebire de cele de pârtie pentru că au legăturile mobile, iar pe talpa lor se aplică niște accesorii numite «piei de focă»: au un adeziv special și se aplică pe talpa schiului, pentru a evita astfel alunecarea înapoi pe schiuri și a permite doar deplasarea înainte”.

Drumeție specială la stână

Pentru cei care după o drumeție de câteva ore își doresc să guste din produsele tradiționale, o pot face pe Valea Sadului.

„Am o drumeție specială, în munții Cindrel, pe Valea Sadului la o stână, unde clienții mei au ocazia să mănânce produse tradiționale din acea zonă, iar peisajul superb completează perfect atmosfera, pentru că de acolo poți să vezi o parte din munții Lotrului, iar în depărtare sunt munții Făgărașului. La drumeția asta se poate și înnopta, în podul stânii, în fân, iar cei care vor acest lucru își iau saci de dormit și petrec noaptea acolo”, mai spune Iulian Panescu.

Pe lângă aceste activități, el mai organizează și inițiere în cățărarea pe stâncă. „Din păcate, nu organizăm foarte multe tabere de cățărare, deoarece zona montană a județului Sibiu, nu deține o arie largă de pereți de stâncă buni de cățărat. Avem doar câteva stânci în zona Cisnădioarei, însă e suficient pentru cei care sunt la început. De asemenea, pentru cei care vor să se dea în tiroliană, putem monta cabluri de oțel cu lungime de circa 50 de metri. Aceste activități de cățărare pe stâncă și tiroliană se adresează și celor care doresc să organizeze un team-building”.

Cerere mare din partea turiștilor străini

Turiștii străini sunt cei care apelează la serviciile sale de ghid montan, ponderea fiind undeva la 80%, dar acest lucru variază în funcție de fiecare an.

„Anul trecut am avut undeva la 95% - străini, iar anul acesta aproximativ 70% dintre turiști sunt români. Săptămâna trecută am fost pe vârful Moldoveanu cu 46 de persoane din toate colțurile țării, o premieră din câte știu eu, ca un grup așa mare să urce pe un vârf, în cadru organizat. Weekend de weekend sunt 10-20-30 de persoane care mă însoțesc, iar pentru mine asta contează mult”.

Spune că nu a refuzat niciodată vreun client care a venit la el cu un anumit traseu, dar că l-a făcut să înțeleagă că nu e pregătit pentru asta, dacă era cazul. „Pregătirea fizică contează foarte mult în reușita unei ture,  tocmai de acea încerc să îi duc pe niște trasee pe care știu că le pot duce la capăt”.

Prețuri

Prețurile sunt făcute în funcție de numărului grupului, dar și de dificultatea turei pe care turiștii o aleg.

„De exemplu, dacă fac o plimbare prin munții Cindrel, de patru-cinci ore pot să iau pentru un grup de cinci persoane cam 200 de lei pe zi. Dacă mă deplasez cu același grup în Făgăraș și vor ceva mai extrem, atunci prețul ajunge la 400 de lei pe zi. În pachetele pe care le fac, le includ clienților cazările, mesele, transportul pe durata turei”.

Iulian Panescu încearcă să pună accentul și pe drumețiile de familie, în care încearcă să încurajeze părinții să vină cu copii în aer liber.

„Mă axez foarte mult și pe drumețiile de familie, prin care îmi doresc să văd cum părinții își scot copii în natură fiind adeptul ca în orice drumeție pe care am făcut-o, copiilor să nu le iau bani pentru participare. Pe viitor urmează să fac niște tabere organizate, de șase-șapte zile, la o anumită locație, cu servicii de ghidaj și jocuri și atunci voi percepe o taxă, pentru că nu pot nici eu să suport toate cheltuielile”.

În ceea ce privește planurile de viitor, Iulian Pănescu spune că nu se gândește la o extindere a afacerii pentru că asta ar însemna să stea departe de munte și să se ocupe mai mult de partea administrativă, iar acest lucru nu îi place. „Nu-mi doresc să cresc afacerea și, astfel, să mă leg de un birou. Pot spune că biroul meu este la munte, unde mă solicită turiștii. Am cinci colaboratori care au venit pe parcurs, unii dintre ei au fost colegi cu mine la salvamont și momentan afacerea arată exact așa cum îmi doresc”, mai spune Iulian Panescu.

Site: www.mountainguide-sibiu.ro

Facebook: https://www.facebook.com/MountainGuide-Sibiu-Your-Mountain-Guides-in-Romania-1231195233574286

micile afaceri MountainGuide (9) micile afaceri MountainGuide (8) micile afaceri MountainGuide (7) micile afaceri MountainGuide (6) micile afaceri MountainGuide (5) micile afaceri MountainGuide (2) micile afaceri MountainGuide (1)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Anonymus

Acum 7 ani

Un om deosebit care merita toata admiratia si respectul. Succes in continuare si sper sa ne revedem curand o la tura ;)
Raspunde

Flo O

Acum 7 ani

Bravo, succes in continuare!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus