Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

CJ Sibiu în chestiunea gunoaielor: daune de 65.000 de lei pe zi și două dosare penale

CJ Sibiu în chestiunea gunoaielor: daune de 65.000 de lei pe zi și două dosare penale

La ora la care ar fi trebuit să semneze contractul pentru colectarea și transportul deșeurilor din 21 de localități ale județului Sibiu (printre care și municipiul Sibiu), autoritățile județene au anunțat că îi vor da în judecată pe toți cei care împiedică semnarea acestui contract.

Primii vizați sunt cei din cadrul Iridex Group (SC Iridex Group Import Export București filiala Costinești SRL – SC Servicii Salubritate București SA), care printr-o plângere prealabilă au blocat semnarea contractului cu SC Soma SRL, din Bacău. Această din urmă firmă este singura a cărei ofertă a mai rămas conformă cu cerințele caietului de sarcini redactat pentru activitatea de colectare selectivă și transport a deșeurilor din municipiul Sibiu și alte 20 de localități incluse în Zona 1 a județului.

Potrivit reprezentanților CJ Sibiu, cei de la Iridex au depus plângerea prealabilă în condițiile în care nu au studiat dosarul de achiziție și, astfel, nu aveau cunoștință de faptul că motivele trecute în plângere au devenit caduce. Astfel, președinte Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, consideră că acțiunea celor de la Iridex este de rea-credință și invocă noile prevederi ale noii legislații a achizițiilor publice, care permit autorităților contractante să ceară despăgubiri celor care contestă degeaba atribuirile contractelor.

65.000 de lei pe zi. De miercuri, de la ora 11:00

Reprezentanții CJ Sibiu susțin că ADI Eco Sibiu (asociația prin care este implementat proiectul colectării selective în județ) a răspuns plângerii prealabile a celor de la Iridex în cursul dimineții de miercuri. Prin acest răspuns, mai susțin reprezentanții ADI Eco Sibiu, se arată că plângerea este neîntemeiată, deoarece motivele invocate împotriva semnării contractului cu SC Soma au fost deja lămurite luna trecută, în urma procesului prin care s-a judecat ultima contestație. Mai mult, cei de la Iridex au fost somați să își retragă această plângere până, cel târziu, miercuri, 3 iulie, la ora 11:00, fapt care nu s-a întâmplat. ”De astăzi le vom cere daune interese pe zi de întârziere până la ziua în care se va semna contractul. Suma nu este mică, am calculat un prejudiciu de peste 65.000 de lei pe zi. Dacă se va ajunge să pierdem finanțare pe acest proiect, suma respectivă o vom solicita tot de la dumnealor. Să își asume aceste pierderi”, spune Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu. Daunele vor fi cerute celor de la Iridex indiferent dacă aceștia vor continua sau nu demersurile pentru suspendarea atribuirii contractului către SC Soma SRL. Pârghiile legale aflate la îndemâna celor de la Iridex includ contestația la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor și eventuala atacare a acesteia la Curtea de Apel Alba Iulia.

Contactați de Turnul Sfatului, reprezentanții Iridex au anunțat că vor formula o poziție în cursul acestei zile.

”Este inadmisibil să nu te gândești că atâția oameni sunt afectați de această situație și să pui deasupra a orice interesul economic propriu, sabotând o astfel de procedură”, Daniela Cîmpean
Plus o nouă plângere penală

Daniela Cîmpean a anunțat că, în afara procesul împotriva celor de la Iridex, un alt participant la licitația pentru atribuirea contractului în discuție va face subiectul unei plângeri penale. ”În zilele următoare vom formula plângere penală împotriva operatorului pe care îl suspectăm că a făcut fapte penale. Mesajul pe care vrem să îl transmitem tuturor este că suntem corecți și vrem să avem raporturi contractuale corecte. Însă această corectitudine să nu vină doar din partea noastră și să susțină interesele economice ale altora. Suntem interesați ca și agenții economici să aibă drepturile respectate, dar și ca interesele sibienilor să fie respectate. Trebuie corectitudine de ambele părți”, a mai spus Daniela Cîmpean. Ar fi al doilea dosar penal deschis în urma acestei licitații, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a sesizat procurorii sibieni, după ce au descoperit că o parte din copiile ”conforme cu originalul” depuse de Iridex nu corespund, de fapt, realității.

Citește și

http://www.turnulsfatului.ro/2016/08/02/aproape-ireal-contractul-pentru-colectarea-selectiva-sibiu-fost-contestat-pentru-trei-oara-chiar-ultimul-ceas/

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Vasile V. Vasile

Acum 7 ani

La TS timpul curge înapoi? Termen până pe 3 iulie?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus