Marţi,
25.01.2022
Innorat
Acum
-7°C

Tribunalul Alba a decis ca Ana Kraus, șef Serviciu Administrativ din CJ Sibiu, să fie plasată în arest la domiciliu

Tribunalul Alba a decis ca Ana Kraus, șef Serviciu Administrativ din CJ Sibiu, să fie plasată în arest la domiciliu

Tribunalul Alba a respins marți seara propunerea DNA de arestare preventivă a șefului Serviciului Administrativ din cadrul Consiliului Județean (CJ) Sibiu, Ana Kraus, și a dispus pentru aceasta măsura arestului la domiciliu, a declarat, pentru AGERPRES, Sorina Cristorian, expert la Biroul de Informare și Relații Publice.

Măsura arestului la domiciliu va intra în vigoare de miercuri, după expirarea perioadei de reținere, dispusă în cursul zilei de marți.

Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu contestație la Curtea de Apel Alba Iulia în termen de 48 de ore de la comunicare, a menționat Sorina Cristorian.

Ana Kraus a fost reținută marți de procurorii DNA Alba Iulia pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, conflict de interese și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În același dosar sunt urmăriți penal, sub control judiciar, Nicolae Marius Crăcea, șef al Serviciului Relații Publice, CIC și Informatică, Valentin Vasilescu, director al Direcției Informatică, Resurse Umane și Relații Publice, Ioan Stoian, director executiv economic și persoană desemnată să exercite controlul financiar preventiv propriu în cadrul CJ Sibiu, și Emil Călin Buciuman, administrator al unei societăți comerciale.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2014 — 2016, Ana Kraus a încălcat reglementările legale privind achizițiile publice cu ocazia achiziției unor produse de la o societate comercială.

Astfel, potrivit procurorilor, CJ Sibiu a achiziționat de la societatea favorizată produse în valoare de peste 155.000 de lei, în condițiile în care produsele fuseseră achiziționate de societate de la un centru comercial la o valoare de aproximativ 45.531 de lei (valoarea cu TVA). Diferența dintre valoarea de vânzare a produselor către CJ Sibiu și valoarea de achiziție a produselor de la centrul comercial reprezintă adaosul comercial al societății calculat ca fiind, în medie, de aproximativ 240%.

DNA mai susține că, în perioada 2011-2015, Ana Kraus a atribuit 5 contracte de achiziție servicii de reparații și întreținere auto, proceduri derulate pe de o parte cu menționarea de date nereale în documentele justificative de atribuire a contractelor, iar pe de altă parte prin menționarea de date nereale privind tranzacțiile comerciale efectuate (a făcut demersuri pentru decontarea a 52 facturi fiscale emise de furnizor, cunoscând că erau întocmite în fals). Astfel, a fost creat un prejudiciu de 170.285 de lei în dauna CJ Sibiu.

În anul 2013, Ana Kraus a încheiat un contract și un act adițional având ca obiect achiziționarea unor servicii de monitorizare foto/video. Procedurile au fost derulate pe de o parte cu menționarea de date nereale atât în documentele justificative de atribuire a contractelor, cât și cu privire la tranzacțiile comerciale efectuate (a făcut demersuri pentru decontarea a 15 facturi fiscale emise de furnizor, cu toate că nu existau documente justificative pentru prestarea serviciilor menționate în facturi). În acest caz a fost creat un prejudiciu în valoare totală de 213.264 de lei, susține DNA.

Procurorii mai arată că, în perioada 2012 — 2014, în calitate de șef Serviciu Administrativ, Ana Kraus a gestionat din partea CJ derularea unor proceduri de achiziție publică cu o societate, în condițiile în care administrator și asociat al acelei societăți comerciale era o persoană din familia sa.

De asemenea, în aceeași calitate, în perioada 2012 — 2015 Ana Kraus a întocmit în fals 15 referate de necesitate în baza cărora au fost emise în fals de către furnizor și ulterior decontate de către CJ Sibiu 15 facturi în valoare totală de 44.601 lei.

Conform DNA, în anul 2014, Valentin Vasilescu director al Direcției Informatică, și Nicolae Marius Crăcea, șef al Serviciului Relații Publice, cu încălcarea prevederilor legale, au încheiat un contract de furnizarea unei "Aplicații software necesară implementării proiectului Păltiniș 2030 — Prezentare virtuală a zonei de dezvoltare și investiții", printr-o procedură formală, favorizând societatea contractantă.

Totodată, în perioada 2012 — 2015, Ioan Stoica, în calitate de director executiv economic și persoană desemnată să exercite controlul financiar preventiv propriu în cadrul CJ Sibiu, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, cu ocazia aplicării vizei de control financiar preventiv în cazul decontării a 54 facturi, în favoarea a două societăți comerciale, în valoare totală de 381.866 lei, se mai arată în comunicatul DNA.

 

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Mari

Acum 5 ani

Interesant ca Cindrea e liber si subalternii platesc cu libertatea
Raspunde

Ana

Acum 5 ani

Iar arest la domiciul?? Dupa ce si-au construit casoaie cu piscina, acum le da ocazia sa se bucure pe deplin de ele. Altfel nu aveau timp saracii bogatasi. Mi se pare cea mai mare prostie cu arestul la domiciul si controlul judiciar. Sa stabileasca daca se fac vinovati sa plateasca cu averile in primul rand si apoi cu liberatatea, mult mai aspru, iar daca nu-s vinovati sa fie lasati in pace. Dar nu cu taraganarile astea de pe-o luna pe alta, punem pariu ca peste o luna se va prelungi cu inca 30 zile si inca de cateva ori pana uita si sunt lasati in pace. Revoltator!
Raspunde

cetateanu europeanu

Acum 5 ani

Sa inteleg ca Ana Kraus a facut totul asa, de capul ei ?
Raspunde

Popo

Acum 5 ani

O jigodie lingusitoare aceasta femeie...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus