Marţi,
29.11.2022
Cer Senin
Acum
-3°C

Ateliere de gătit cu flori la Noaptea Tuberozelor de la Hoghilag

Ateliere de gătit cu flori la Noaptea Tuberozelor de la Hoghilag

Mâine este programată prima ediție a evenimentului Noaptea Tuberozelor, o seară plină de culoare locală, muzică, poezie și parfum de tuberoze, într-unul dintre locurile pitorești ale Transilvaniei.

Evenimentul își așteaptă participanții începând cu ora 18:00, în curtea bisericii fortificate din comuna Hoghilag, regiune cunoscută pentru plantațiile de flori, aduse în România prima oară de către comunitățile săsești.

Tururi ghidate prin grădinile localnicilor, ateliere creative și de gătit cu flori, experiențe muzicale și activități pentru copii, degustări de vin, standuri artizanale și produse tradiționale, acestea sunt doar câteva dintre atracțiile pregătite de organizatori.

”Plantațiile de tuberoze pot fi vizionate în cadrul unui tur ghidat cu începere de la ora 19:00. Concomitent, au loc ateliere creative la care participanții se pot înscrie, precum: Atelierul de Gătit cu Flori (susținut de Fata care Gătește cu Flori); Atelierul de Scriere Creativă: Omul care a iubit tuberozele; Atelierul de Sunete cu instrumente din lemn și metal, adunate din toate colțurile lumii (susținut de Adela Vîrgolici, fondatoarea Atelierului de Miracole); dar și activități pentru copii. În plus, cei care vor să se bucure de savoarea locală pot degusta produse bio, renumite vinuri din zonă și își pot achiziționa obiecte artizanale manufacturate de localnici”, au transmis organizatorii.
Fanfara Blasskapelle Neppendorf, continuatoarea tradițiilor etnice germane, pe care le promovează și le menține vii în cadrul comunității sibiene, ne va purta pe meleaguri săsești. Lor li se va alătura Luminița Dejan și alți artiști locali. Spre finalul serii, cântăreața de origine americană, Rachel Ries, va încununa seara prin acorduri boeme de chitară.

Originară de pe meleagurile însorite ale Mexicului, tuberoza sau chiparoasa a fost adusă și cultivată pentru prima dată în România de către sași, care au început să le cultive în Hoghilag sau Halvelagen. După plecarea sașilor, locuitorii zonei au continuat tradiția cultivării chiparoaselor. Planta face o floare odată la trei ani, iar toți cultivatorii au pe plantațiile lor trei generații de plante. Bulbii se scot și se plantează anual. Dintr-un bulb pot ieși trei sau cinci flori, dar numai una este de calitate superioară.

Tuberoza a început să se cultive abia în secolul al XVI-lea, mai ales pentru parfumul său seducător. Simbol al senzualității, esența sa se regăsește astăzi în parfumuri celebre, fiind una dintre cele mai apreciate și mai prețioase esențe utilizate în industria cosmetică.

Evenimentul Noaptea Tuberozelor își propune să amplifice potențialul turistic al zonei și să aducă în atenția publicului comunitatea cultivatorilor de tuberoze din România, o comunitate care, generație după generație, a dus mai departe această vechea tradiție săsească.

Sursa foto

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus