Duminică,
27.11.2022
Innorat
Acum
3°C

Pe urmele a 600.000 de lei: DNA cere oprirea falimentului Carpatica Asig

Pe urmele a 600.000 de lei: DNA cere oprirea falimentului Carpatica Asig

Procurorii DNA anunță că au cerut Înaltei curți de casație și justiție a României să oprească orice demers privind procedurile de dizolvare și lichidare a societății Carpatica Asig SA. Motivul invocat de procurori ține de trimiterea în judecată a persoanei juridice Carpatica Asig SA într-un dosar de corupție, în care, pe fond, instanța a obligat societatea la plata unei amenzi de 600.000 de lei.

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția Judiciară Penală au solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție luarea, pentru o durată de 60 de zile, a măsurii preventive constând în interdicția inițierii procedurilor de dizolvare și lichidare privind SC CARPATICA ASIG SA, sau, după caz, suspendarea procedurilor de dizolvare și lichidare inițiate, în situația în care, la data judecării prezentei cereri, acestea proceduri au fost deja inițiate. SC CARPATICA ASIG SA a fost trimisă în judecată, ca persoană juridică, pentru infracțiuni de cumpărare de influență și dare de mită, la data de 25 aprilie 2014, după finalizarea unei anchete complexe”, se arată într-un comunicat emis de DNA în cursul zilei de marți.

S-ar pierde răspunderea penală

Cererea procurorilor vine după ce Autoritatea de supraveghere financiară a decis, în 27 iulie anul acesta, să retragă autorizația de funcționare a Carpatica Asig, în vederea cererii falimentului acestei societăți. Decizia ASF a fost publicată în Monitorul Oficial în ziua de 2 august. ”În cererea adresată Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorii arată că situația apărută în urma deciziei luate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) creează riscul lichidării și radierii în termen scurt a inculpatei persoană juridică, astfel încât să aceasta nu mai poată fi trasă la răspundere penală. Prin urmare, consideră că măsura solicitată este necesară pentru buna desfășurare a procesului penal”, se mai arată în comunicatul DNA.

Încrengătura Carpatica Asig – ASF și ani grei de pușcărie în prima instanță

În dosarul trimis în instanță de DNA în aprilie 2014 și finalizat pe fond în martie 2016 la Curtea de Apel București, apar nume grele și acuzații grave. Cunoscut sub numele Carpatica – ASF, dosarul evenit cunoscut public la finele lui ianuarie 2014, când procurorii DNA l-au reținut pe Ilie Carabulea, fiind acuzat că prin intermediului unui fost angajat (Marian Mârzac, fost director general al Carpatica Asig, firmă din holdingul controlat de Carabulea) a influențat acțiunile Autorității de Supraveghere Financiară. Condusă de Dan Radu Rușanu, ASF a ”ignorat” mai multe nereguli ale societății de asigurări controlată de Ilie Carabulea. Acesta este acuzat prin rechizitoriu de două infracțiuni de cumpărare de influență, două infracțiuni de dare de mită sau instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, printre altele. Pe 30 ianuarie 2014, Carabulea a și fost arestat în acest dosar. Printre numele judecate în același dosar se mai află și Radu Mustățea, fost membru al consiliului de administrație al Carpatica Asig, dar și Elena Rusu (membru în conducerea Carpatica Asig) și Ina-Ana Crudu (cea care i-a urmat lui Mârzac în fruntea Carpatica Asig). Procurorii anticorupție au trimis în judecată și persoana juridică SC Carpatica Asig SA, ”sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de cumpărare de influenţă (două infracţiuni) şi dare de mită (două infracţiuni)”. Printre VIP-urile trimise în judecată în acest dosar se numără și Laura Elena Chițoiu, soția fostului ministru al Finanțelor, fost director în cadrul ASF acuzată de ” constituirea unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu contra intereselor publice contra intereselor publice, care a avut ca urmare obţinerea pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit”.

La finalizarea procesului pe fond, în martie anul acesta, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Ilie Carabulea la șase ani și jumătate de închisoare cu executare. Curtea de Apel a condamnat penal și societatea Carpatica Asig, pentru dare de mită în formă continuă, aplicând o amendă de 600.000 de lei. În același dosar, Dan Radu Rușanu (fostul șef al Autorității de Supraveghere Financiară) a fost achitat, iar Laura Chițoiu – soția fostului ministru al Finanțelor, a primit un an de închisoare cu suspendare.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Micul Muci

Acum 6 ani

Dezbraca-te,imbraca-te!Nu mai inteleg nimic:tineti hemoroizii in cutie???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus