Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) solicită eliminarea indemnizaţiei acordate consilierilor locali, judeţeni şi generali. Din suma economisită prin această măsură, PACT propune crearea Fondului Antreprenorilor Români (FAR), prin care se vor finanţa pe bază de concurs proiecte pentru dezvoltarea mediului privat autohton. În prezent, indemnizaţia consilierilor este de 5% din salariul brut al primarului, pentru fiecare dintre şedinţele la care aleşii locali participă. Această sumă reprezintă în total, la nivelul ţării, aproximativ 223 de milioane de lei anual. ”PACT consideră că rolul şi menirea unui consilier local este de a contribui la dezvoltarea comunităţii din dorinţa de a se implica activ şi nu pentru o recompensă materială. PACT crede că progresul unei societăţi poate fi realizat doar prin cetăţeni implicaţi şi nu prin politicieni de meserie, care vânează funcţii şi beneficii susţinute din bani publici. PACT afirmă că susţinerea antreprenorilor români ar trebui să fie principala soluţie pentru creşterea sănătoasă a economiei locale şi nationale. În prezent, în România 1 din 100 de tineri decid să înceapă o afacere pe cont propriu, faţă de 1 din 4 tineri în Cehia, Polonia sau Ungaria. Cauzele cel mai des invocate sunt lipsa banilor şi birocraţia, potrivit unui studiu al Ernst&Young Romania”, se arată într-un comunicat de presă remis de PACT.
Fondul Antreprenorilor Români ar ajunge la un buget de circa 223 de milioane lei și ar putea sprijini anual mii de întreprinzători. Contribuţia statului la aceste proiecte ar trebui să se încadreze în limita a 200.000 de euro pentru fiecare proiect, spun reprezentanții PACT. „Politicienii noștri ne-au obișnuit deja cu scuza că nu sunt bani la buget. Ei bine, acum cei 40.000 de consilieri locali, județeni și generali din România au șansa să facă ceva concret: să renunțe la indemnizația de ședință. Este o chestiune de bun simț să participi la o ședință lunară fără a avea pretenția de a fi retribuit, cu atât mai mult cu cât ești în poziția onorantă de a-ți sluji comunitatea. Acest lucru este considerat normal în democrații avansate, precum Elveția. Cu banii astfel economisiți, vom putea susține printr-un nou program, Fondul Antreprenorilor Români, mii de întreprinzători, generând zeci de mii de noi locuri de muncă anual și reducând șomajul, mai ales în rândul tinerilor. Creșterea durabilă a economiei românești trebuie să se bazeze pe sprijinirea capitalului local. Chemăm toți liderii de opinie și toate partidele să susțină public această inițiativă”, a declarat Sebastian Burduja, președintele PACT.
Cât câștigă un consilier local și județean
Consiliul Local Sibiu 23 consilieri X 600 de lei = 13.800 lei
Consiliul Județean Sibiu 33 consilieri X 734 lei = 24.222 lei
Consiliul Local Mediaș 21 consilieri X 455 lei = 9.555 lei
Oraș categoria III (Dumbrăveni) 15 consilieri X 430 lei = 6.450 lei
Comună categoria II 11 consilieri X 373 lei = 4103 X 53 = 217.459 lei
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: indemnizație , Consiliul Judetean Sibiu , Consiliului Județean , Fondurilor Europene , Consiliul Local Sibiu , Mircea Baniciu , Consiliul Local Mediaș , Proiectului Pilot , Fondul Antreprenorilor Români , Fondului Antreprenorilor Român , Sebastian Burduja , Platforma Acţiunea Civică , Young Romania , Propunerea României
Vizualizari: 2828
Ultimele comentarii
Acum 31 minute
Ruxandra
Acum 37 minute
Emil
Acum 2 ore
CA
Acum 2 ore
CA
Acum 2 ore
Aaa