Duminică,
05.02.2023
Ninsori Usoare
Acum
-7°C

Propunere: consilierii județeni și municipali ar trebui să renunțe la indemnizație

Propunere: consilierii județeni și municipali ar trebui să renunțe la indemnizație

Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) solicită eliminarea indemnizaţiei acordate consilierilor locali, judeţeni şi generali. Din suma economisită prin această măsură, PACT propune crearea Fondului Antreprenorilor Români (FAR), prin care se vor finanţa pe bază de concurs proiecte pentru dezvoltarea mediului privat autohton. În prezent, indemnizaţia consilierilor este de 5% din salariul brut al primarului, pentru fiecare dintre şedinţele la care aleşii locali participă. Această sumă reprezintă în total, la nivelul ţării, aproximativ 223 de milioane de lei anual. ”PACT consideră că rolul şi menirea unui consilier local este de a contribui la dezvoltarea comunităţii din dorinţa de a se implica activ şi nu pentru o recompensă materială. PACT crede că progresul unei societăţi poate fi realizat doar prin cetăţeni implicaţi şi nu prin politicieni de meserie, care vânează funcţii şi beneficii susţinute din bani publici.  PACT afirmă că susţinerea antreprenorilor români ar trebui să fie principala soluţie pentru creşterea sănătoasă a economiei locale şi nationale. În prezent, în România 1 din 100 de tineri decid să înceapă o afacere pe cont propriu, faţă de 1 din 4 tineri în Cehia, Polonia sau Ungaria. Cauzele cel mai des invocate sunt lipsa banilor şi birocraţia, potrivit unui studiu al Ernst&Young Romania”, se arată într-un comunicat de presă remis de PACT.

Fondul Antreprenorilor Români ar ajunge la un buget de circa 223 de milioane lei și ar putea sprijini anual mii de întreprinzători. Contribuţia statului la aceste proiecte ar trebui să se încadreze în limita a 200.000 de euro pentru fiecare proiect, spun reprezentanții PACT. „Politicienii noștri ne-au obișnuit deja cu scuza că nu sunt bani la buget. Ei bine, acum cei 40.000 de consilieri locali, județeni și generali din România au șansa să facă ceva concret: să renunțe la indemnizația de ședință. Este o chestiune de bun simț să participi la o ședință lunară fără a avea pretenția de a fi retribuit, cu atât mai mult cu cât ești în poziția onorantă de a-ți sluji comunitatea. Acest lucru este considerat normal în democrații avansate, precum Elveția. Cu banii astfel economisiți, vom putea susține printr-un nou program, Fondul Antreprenorilor Români, mii de întreprinzători, generând zeci de mii de noi locuri de muncă anual și reducând șomajul, mai ales în rândul tinerilor. Creșterea durabilă a economiei românești trebuie să se bazeze pe sprijinirea capitalului local. Chemăm toți liderii de opinie și toate partidele să susțină public această inițiativă”, a declarat Sebastian Burduja, președintele PACT.

 

Cât câștigă un consilier local și județean

Consiliul Local Sibiu 23 consilieri X 600 de lei = 13.800 lei

Consiliul Județean Sibiu 33 consilieri X 734 lei = 24.222 lei

Consiliul Local Mediaș  21 consilieri X 455 lei = 9.555 lei

Oraș categoria III (Dumbrăveni) 15 consilieri X 430 lei = 6.450 lei

Comună categoria II 11 consilieri X 373 lei = 4103 X 53 = 217.459 lei

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Parere

Acum 6 ani

Ce propunere stupida, lansata doar pentru a atrage atentia. Deci aia 734 sau 600 roni, pe care ii iau cei din consiliu ne vor aduce bunastare. Serios, alta propunere nu aveti? Gen, sa lucreze toti bugetarii pe gratis pentru ca au sansa sa ajute comunitatea unde isi desfasoara activitatea. Eu i-as lua la nistre intrebari pe cei care au venit cu asa ceva.
Raspunde

Anonymus

Acum 6 ani

ar putea dargii nostril consilieri sa isi scrie averea corect si real ca sunt unii care au mult mai mult decat au declarat si mai ales ar trebui sa fie cinstiti... ca exemplu este domnisoara Colceriu Denisa care are 2 apartamente si o boxa (care este de fapt tot apartament) toate in acelasi bloc pe langa apartamentul din 2005... ma intreb de unde o simpla educatoare la gradinita a facut atatia bani sa cumpere toate acestea cu banii jos fara credite de la banca. Nu ii pune aceasta intrebare cei de la DNA sau dorm bine mersi sub tutela partidelor politice...
Raspunde

ALT

Acum 6 ani

foarte corect , consilierii judeteni, de ex sunt foarte bogati...uni care au fost vreo 6 mandate primari sau cei care au fost pe pozitii tot timpul> DE UNDE ATAT BOGATIE INTR-O TARA SARACA? DA SA NU MAI IA SI INDEMNIZATIE , CA DESTUL AU SI DE PRIN CONSILIILE DE ADM ...APA,ETC
Raspunde

Dan, capitan de play

Acum 6 ani

Cred ca exista un temei legal pentru platile astea si atata timp cat temeiul legal nu se schimba platile vor continua. Impresii oengiste, de care avem atata nevoie si cu care nu stim ce sa facem. Dar care, sigur, ne pot face viata mai frumoasa. :)
Raspunde

zzz

Acum 6 ani

Bineinteles, ca muncind pe gratis PACT ii vrea pe consilieri implicati, calificati, documentati disponibili si, mai ales, corecti. think again!
Raspunde

alzara

Acum 6 ani

Şi pentru că sunt plătiţi ei sunt ,desigur ,implicaţi,calificaţi,documentaţi,disponibili,şi,mai ales corecţi . See & think again !La gunoaile din oraş ţi - aş zice şi de dulce ,pupindosistule / lor !
Raspunde

....

Acum 6 ani

Cei de la PACT cred că ei au inventat mersul pe jos. Tineri, tineri, dar să nu disprețuiască vârstnicii și să-și vadă lungul nasului...
Raspunde

TALIDA RUNCU

Acum 6 ani

Consilierii județeni și municipali au candidat pentru indemnizație? Cu tot respectul: sunt niste rebuturi umane!
Raspunde

Foficas

Acum 6 ani

Propunerea e foarte buna. Ea trebuie extinsa si la parlamentari.
Raspunde

alzara

Acum 6 ani

Obs.Consilierii au şedinţe ocazionale ; parlamentarii au program " continuu " .De aici nevoia de tratament diferit .
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 6 ani

Mai da' cum va mai place sa va dati cu parerea ''pe banii'' altora. Tare as fi curioasa sa stiu cati\ cate, dintre cei ce "judecati" pe altii, ati dat spre exemplu un leu pentru opera lui Brancusi...
Raspunde

Maria

Acum 6 ani

Procentul de 5% nu este fixat in lege ci poate fi mai mic in lege prevede pina la 5% insa se merge in majoritatea cazurilor la procentul maxim si in Franta in anul 1992 cind am vizitat anumite administratii publice de acolo nici primarii nici consilierii nu aveau asemenea indemnizatii ca la noi acolo era ceva simbolic primarul avea alt loc de munca si consilierii la fel iar pt sedinte unde discutau problemele adminsitrative si buget primeau ceva simbolic daca si la noi s-ar fi mers asa poate ca erau mai bine administrate localitatile si nu se duceau atitia bani publici si nici batalia pt alegerile locale nu mai era asa de mare.
Raspunde

v.aaron

Acum 6 ani

Pentru o informare corecta, indemnizatia unui consilier local pt luna iulie, 2016, a fost de 360 lei si nicidecum de 600 lei, asa cum apare in articol.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus