Miercuri,
28.09.2022
Parțial Noros
Acum
18°C

În Sibiu trăiesc și muncesc aproape 900 de migranți. Cine îi ajută?

În Sibiu trăiesc și muncesc aproape 900 de migranți. Cine îi ajută?

În acest moment, conform autorităților, în Sibiu învață sau muncesc cu forme legale aproape 900 de migranți. O parte dintre ei studiază la Universitatea ”Lucian Blaga”, alții au contracte de muncă la mari companii, precum cele din Zona Industrială Vest. În această categorie fac parte şi cei veniţi pentru reîntregirea familiei.

În anii precedenţi şi mai nou începând din iunie 2016 pentru ca șederea lor la Sibiu să decurgă cât mai firesc și fără probleme, pe strada Constantin Noica nr. 1, unde funcționează Asociaţia de Ajutor Familial Pro Vita, s-a înfiinţat  un punct de informare dedicat exclusiv lor.

”Aici oferim servicii integrate pentru beneficiarii de protecţie, solicitanţi de azil sau refugiaţi care au primit statutul de refugiat cu mai puţin de șase luni în urmă, precum şi pentru străinii proveniţi din ţări din afara Uniunii Europene care au ajuns într-o stare de vulnerabilitate: sărăcie, boală, altele”, a declarat Ileana Costin, unul din coordonatorii punctului de lucru din Sibiu.
Punctul de lucru de la Sibiu face parte dintr-un proiect mai amplu, desfășurat la nivel național. Concret, în perioada mai 2016 – mai 2017 în țara noastră se desfășoară proiectul „MigraN– Reţeaua regională pentru integrarea migranţilor”, finanţat prin Programul Naţional – Fondul pentru Azil, Migraţie şi Integrare (FAMI/15.03.04).

Acest proiect continuă o serie de demersuri iniţiate în 2009 privind integrarea migranţilor în România şi are ca obiectiv general îmbunătăţirea procesului de integrare a beneficiarilor unei forme de protecţie şi al migranţilor din ţările terţe UE aflaţi cu şedere legală în România.

Activitățile se desfășoară în județele: Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Cluj-Napoca, Bistriţa Năsăud, Mureș, Harghita, Sibiu, Alba. Au fost deschise două Centre Regionale de Integrare în orasele Cluj Napoca şi Baia Mare, precum şi trei puncte de lucru la Şomcuta Mare, Târgu Mureş şi Sibiu - pe Str. Constantin Noica, nr 1.

Prin acest proiect străinii care ajung în Sibiu pot primi sprijin material (după verificarea situaţiilor de la caz la caz) pentru următoarele:

 • Plata asigurărilor de sănătate pentru beneficiarii de protecţie – Beneficiari de protecţie ( BP ) – pentru solicitanţii de azil;
 • Asistenţă materială, medicală, medicamente şi echipamente medicale pentru beneficiari vulnerabili
 • Costuri traducere documente şi legalizarea acestora
 • Servicii juridice;
 • Stimulente financiare pentru beneficiari – care participă în mod frecvent la activităţile proiectului (exemplu: participare la cursuri de limbă română, orientare culturală, activităţi educative-recreaţionale, excursii, tabere, vizite la muzeu, activităţi din Festivalul Multiculturalităţii, activitaţi organizate de comunităţile de străni etc.)
 • Cheltuieli cu rechizite, materiale de învăţare pentru copii
 • Cheltuieli cu hrana creşa/grădiniţa/şcoli cu internat
 • Cursuri de limba română
 1. Mai sunt oferite:
 • Servicii de informare/consiliere – despre drepturile si obligaţiile migranţilor în România, sistemul medical, educaţional, de protecţie socială, asistenţă juridică şi psihologică, obţinerea cetăţeniei române şi obţinerea unei locuinţe etc.
 • Servicii de orientare pentru accesul în piaţa muncii
Cei interesați direct pot găsi detalii suplimentare pe pagina de facebook a punctului de lucru din Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus