Miercuri,
30.11.2022
Ceata
Acum
-2°C

Street Art Festival. Desenele multicolore care trezesc la viaţă întreg Sibiul | foto video

Street Art Festival. Desenele multicolore care trezesc la viaţă întreg Sibiul | foto video

Cu o zi înainte de completarea Primului Tur de Artă Stradală din România, artiştii finisează ultimele părţi din lucrările pentru care au transpirat din abundenţă în ultimele 3-4 zile. Turul de la International Sibiu Street Art Festival, cu tema “Învaţă să zbori”, care are loc mâine de la ora 13:00, înseamnă două ore de mers cu bicicleta. Nu mai puţin de 17 lucrări de pe 6 şcoli diferite şi o instalaţie în Piaţa Huet pot fi admirate, la care se adaugă, în premieră, lucrarea tridimensionlă de mari dimensiuni a celui mai renumit artist roman de lucrări 3 D, Cristian Truca. Această o puteţi vedea în faţa Magazinului Dumbrava. De asemenea, traseul va include şi lucrările artiştilor de anul trecut.

Lucrările vor putea fi văzute la Școala Gimnazială nr. 20 – Treipic; Școala Gimnazială nr. 4 – Pulsar, Ilie Mitrea, Alin Trif; Școala Gimnazială „Regele Ferdinand” – Pisica Pătrată; Liceul Energetic – Fikos, Saddo, Pren, D21; Liceul Teoretic „Constantin Noica” – Pandele, John.S, Petre Mirea, Skinder, Lulu von Schec, Claudiu Peța, Lucian Sandu Milea, Sweet Damage Crew; Liceul „Onisifor Ghibu” – Francisco Camilo; Piața Huet – Orion (instalație); Magazinul Dumbrava – Cristian Truca (desen 3D pe asfalt).

street art festival (5)

Astăzi, echipa Turnul Sfatului a făcut un tur de încălzire şi şi-a clătit ochii cu imaginile multicolore pe care oricine le poate vedea gata terminate, începând de mâine. Încă de la ora 10:00 dimineaţa, artiştii erau deja pe teren. Unii îşi menţineau echilibrul pe schele, alţii îşi bătătoreau genunchii pe bitumul încins, dar fiecare dintre aceştia era înarmat cu o pensulă, cu o cutie de vopsea, dar şi cu multă răbdare şi cu o concentrare de chirurg. Totul pentru ca desenele lor să transmită oamenilor o poveste despre cum poţi zbura, chiar şi dacă nu ai aripi.

În faţa Magazinului Dumbrava, un domn cu părul împletit şi pictat din cap până în picioare cu toate culorile curcubelui stătea în genunchi pe bitumul încins şi buchisea cu pensula fiecare bucăţică din Turnul Sfatului. Monument construit acum 800 de ani şi care a ajuns imaginea reper a Sibiului. Dacă te apropiai de imagine, rămâneai de-a dreptul fără răsuflare. Impresia că te-ai urcat în Turn şi te aflii deasupra Sibiului te hipnotiza pe loc şi parcă ai fi privit desenul fără să clipeşti.

street art festival (2)

Domnul pictat pe tot corpul era chiar Cristian Truca, cel mai renumit artist roman de lucrări 3 D. Acesta a venit tocmai de la Paris pentru a le înfrumuseţa zilele sibienilor, printr-o lucrare tridimensională, care nu a mai putut fi văzută niciodată la Sibiu. Chiar dacă lucra de trei zile la desen, pe o căldură la care toată lumea ar căuta o băutură rece într-un pahar cu multă gheaţă, departe de razele răzleţe ale soarelui, artistul emana pasiune şi vitalitate.

“Merge treaba şi pe căldură. Chiar excelent de bine, deşi e destul de obositor. Mai avem câteva ore de lucru şi terminăm. E ceva plăcut să vezi şi în România desene stradale, de aceea am decis să vin la Sibiu să realizez simbolul oraşului în 3 D, Turnul Sfatului. De joi am început şi pot să zic că e perfect aici, e un cadru ambient. Sunt bucuros, totuşi, că trecătorii au fost încântaţi de desen. Fiecare a exclamat că nu a mai văzut aşa ceva în Sibiu, până acum”, ne povesteşte Cristian Truca.

După ce l-am lăsat pe artist să-şi continue treaba, am plecat spre Şcoala “Regele Ferdinand”, unde desenele de pe faţetele şcolii erau deja terminate. Acolo am surprins un domn care admira alături de fetiţa sa lucrarea multicoloră care i-a înfrumusetat tot cartierul: “E foarte frumoasă, pentru că nu e făcută pe toată şcoala, ci pe bucăţele. Toate sunt deosebite, şi ar fi ok să rămână aşa. Dar doar atât e suficient”.

street art festival (4)

O mamă aflată pe trotuar cu un ochi îşi privea atent băieţelul cum mânuia trotineta, iar cu celălalt repera jocul de culori, care a trezit la viaţă un întreg cartier. “Mai înfrumuseţează cartierul şi e foarte frumos pentru copii”, ne transmitea, în timp ce îşi întreba copilul: “ţie îţi plac desenele de pe şcoala ta?”. Vizibil emoţionat, copil ne-a privit şi a dat aprobator din cap: “Da, îmi plac mult”.

street art festival (6)

La doi paşi, un băieţel de 10 ani, cocoţat pe o bicicletă mountain-bike, privea cu tristeţe spre şcoală. Şi-ar fi dorit ca şi la şcoala la care învaţă să aibă parte de aşa ceva. “Îmi plac foarte mult, le-am văzut pe toate de pe aici. Cel mai mult îmi place cum este făcut alfabetul acela, pentru că nu se înţelege exact, se întrepătrund culorile. Mi-aş fi dorit şi eu să se facă şi la mine la şcoala, la şcoala nr.2. Poate la anul…”, spunea băieţelul cu mina unui copil care îşi văzuse în vitrină jucăria preferată.

De aici, am plecat direct spre Liceul Energetic. Chiar cum am intrat pe uşă, un artist, aflat cu prietenii la umbra unui copac, îşi strângea ustensile şi se pregătea să înlăture schelele, pentru ca totul să fie perfect pentru mâine.

street art festival (16)

“M-am apucat miercuri pe la amiază şi am terminat acum jumătate de oră. Am lucrat de pe la 12 până la 5-6 seara, cu pauze de mâncat. Trei zile cu totul. Această lucrare simbolizează o pasăre, dacă mergi peste drum se vede mai bine. Tema festivalului e învaţă să zbori. Dacă vezi alături, băieţii aceia au făcut cu aviaţie…“

street art festival (11)

“Al meu e cu o pasăre şi în interior e pattern-ul acesta de monstruleţi, cu personaje. Se va vedea mult mai clar când dăm jos schelele, dar de peste drum se văd formele. De aproape nu funcţionează iluzia optică, din păcate. Sunt bucuros că se mişcă din ce în ce mai mult ideea de artă în România, faţă de acum câţiva ani. Sunt mai multe evenimente, festivaluri. Se mai schimbă şi mentalităţile”, spunea Ciprian, care a început să deseneze de mai bine de zece ani: “M-am apucat cu graffiti, cum a început toată lumea. E o pasiune, am început uşor, mai evoluezi, mai trece timpul. Uşor, uşor, dacă te ţii de treabă şi te dedici, ajungi să faci pereţi şi de aceştia mari. Aici e vorba de o astfel de tehnică, nu doar de desenat, lucrăm cu spray-uri, cu pensule, astea nu ai cum să le controlezi, dacă nu le faci destul de des. Şi talentul ajută, toate împreună duc la asta. Muncă şi iar muncă. Am mai avut câte o durere de mâini, spate, picioare, de umeri, ca pe schelă....  dar când te uiţi pe perete şi e totul gata, nu mai ai treabă”.

street art festival (12)

La 20 de metri de el, un tip cu renume internaţional, Fikos, îşi mânca sandwich-ul bine meritat, după ce în urmă cu câteva minute îşi terminase lucrarea: “Totul e gata. Îmi place cum a ieşit, sper ca toţi să fie încântaţi”, mărturisea grecul, cu gura până la urechi.

https://youtu.be/21EU09GOubA

În final, am plecat rapid spre şcoala nr. 21, unde erau desene şi de anul trecut, şi spre Liceul „Onişifor Ghibu”.

Turul are loc mâine, 28 august, începând cu ora 13:00. Se va pleca din faţa zidului lui Perjovschi, de lângă Teatru “Radu Stanca”, iar prima oprire va fi la Şcoala nr. 20 din Lazaret. Toţi participanţii vor primi pliante cu itinerariul. Pe lângă lucrările de anul acesta, oamenii vor putea admira şi lucrările artiştilor de anul trecut.

foto Silvana Armat

street art festival (17)

street art festival (19)

street art festival (15) street art festival (13) street art festival (10) street art festival (9) street art festival (8) street art festival (7) street art festival (3)

DSC_9608 (Copy) DSC_9783 (Copy) DSC_9789 (Copy) street art festival (1)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus