Miercuri,
20.01.2021
Innorat
Acum
1°C

Soldații români au trecut Carpații, în aplauzele mulțimii. Simbolic, după 100 de ani | Foto Video

Soldații români au trecut Carpații, în aplauzele mulțimii. Simbolic, după 100 de ani | Foto Video

În noaptea de 27- 28 august 1916, Armata României trecea Carpaţii în Transilvania, punând stăpânire pe trecătorile Carpaţilor şi angajând lupte la Timişul de Jos, la sud de Sibiu şi în apropiere de Orşova. La 100 de ani după, în aceeași seară, militarii Armatei României au trecut din nou Carpaţii, în mod simbolic, transmit reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.

DSC_9912 (Copy)

 

Efective de valoare pluton au exectuat marşuri tactice pe principalele rute pe care, exact cu 100 de ani în urmă, ostaşii armatei române luau în stăpânire trecătorile Munţilor Carpaţi, pentru a permite trecerea efectivelor diviziilor române aflate în ofensivă.

DSC_0022 (Copy)

La Boița, momentul a fost așteptat cu nerăbdare de întreaga suflare a satului, care s-a adunat din timp la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial. Discursurile nu au fost multe, solemnitatea sunetului de trompetă și a depunerilor de coroane a precedat marșul cu torțe prin centrul localității Boița, și apoi pe DN7, până la Tălmaciu.

https://youtu.be/-5G-r-mAns0

Militarii garnizoanei Sibiu au fost aplaudați îndelung de cei iesiți la porți și s-a cântat "Treceți, batalioane române, Carpații".

foto Silvana Armat

DSC_9824 (Copy) DSC_9831 (Copy)

DSC_9826 (Copy)

DSC_9862 (Copy) DSC_9872 (2) (Copy) DSC_9892 (Copy)

DSC_9880 (Copy) DSC_9915 (Copy)

DSC_9930 (Copy) DSC_9973 (Copy) DSC_9995 (Copy) DSC_9981 (Copy) DSC_9948 (Copy)

DSC_9956 (Copy)

DSC_9912 (Copy)

 

 

 

Comentarii

48 comentarii

mihai

Acum 4 ani

ma intreb si eu acum....oare cum sa pot sarbatori o invazie !? ptr ca asta a fost : o invazie...
Raspunde

Sibian 100%

Acum 4 ani

Nenrocitule! Romanii erau PERSECUTATI, boule ...era sub invazie!!! CIteste pe net despre ce faceau prietenii tai austro-ungari.....spintecau femei gravide romance! Nu ti-e rusine ba, jgule sa-ti bati joc de 400 000 de oameni care si-au pierdut viata ca tu sa traiesti liber ???? De ce toti idiotii au impresia ca sudistii ne-o invadat si ca ei traiau fericiti ca sclavi sub imperiul austro ungar! De ce o luat toti ardelenii romani pusca in mana sa lupte contra ungurilor? Nu stiti istorie, dar va faceti de ras! Esti doar un frustrat....prst, prst, prst!
Raspunde

Sibian 100%

Acum 4 ani

Nenrocitule! Romanii erau PERSECUTATI,…erau sub invazie!!! CIteste pe net despre ce faceau prietenii tai austro-ungari…..spintecau femei gravide romance! Nu ti-e rusine ba, jgule sa-ti bati joc de 400 000 de oameni care si-au pierdut viata ca tu sa traiesti liber ???? De ce toti idi0tii au impresia ca sudistii ne-o invadat si ca ei traiau fericiti ca sclavi sub imperiul austro ungar! De ce o luat toti ardelenii romani pusca in mana sa lupte contra ungurilor? Nu stiti istorie, dar va faceti de ras! Esti doar un frustrat….prst, prst, prst! Hai ca m-ai enervat..tu si ala de mai jos!
Raspunde

un curios

Acum 4 ani

Oare cum ar fii daca nemtii ar sarbatorii acum la 1 septembrie trecerea granitei poloneze? Oare polonezii ar plauda??? :)
Raspunde

@@@

Acum 4 ani

Inca am steagul (comandat special) cu acvila bicefalica in geam, in 2018 la fel :) Speram ca s-au lafait doar in Boita, acum mars in sud unde va e locul, de nu era Tratatul de la Trianon, ciu-ciu Transilvania, jegurilor ! Si acum eram in lumea civilizata, acelasi nivel infrastructura, turism, servicii macar ca Ungaria.
Raspunde

Sibian 100%

Acum 4 ani

erai pe aia de unde ai iesit in lumea civilizata! Ungurii omorau romani si romanii traiau ca sclavi, dar el ar fi fost in lumea civilizata! auzi-l, frate...
Raspunde

anonymus

Acum 4 ani

Ești convins de ceea ce afirmi?
Raspunde

aady

Acum 4 ani

Multi idioti cutreiera aceste meleaguri, se pare ca au ajuns si pe acest site! Lipseste doar e-manuel! Daca nu va place tara in care locuiti, emigrati ficiori, emigrati!
Raspunde

e-manuela

Acum 4 ani

Buna! Nenea, Dvs. nu sunteți nici pe departe atât de "e-manuel" pe cât vreți sa fiți ...
Raspunde

rezistenta din munti

Acum 4 ani

Toti cei care sunteti macinati de sentimente antiromanesti, sunteti liberi sa plecati in austro-ungaria. Probabil ca superficialitatea voastra este atat de mare incat nici nu realizati ca multi dintre voi nu ati exista daca nu ar fi avut loc Marea Unire. Cati dintre voi sau cunoscutii vostri nu au parinti, bunici sau strabunici din Tara Romaneasca sau Moldova?
Raspunde

Marius

Acum 4 ani

Cei care fac afirmații denigratoare cu privire la eliberarea Transilvaniei sa consulte un medic.....în loc sa se bucure de statutul de " oameni onești, gospodari, civilizați într o ROMÂNIE MARE. "....prefera sa fie considerați " țiganii imperiului """....habar nu au ce vorbesc când vine vorba de unitatea națională, spiritul romanesc.....s ar vinde și ar vinde foarte ușor. ...
Raspunde

@@@

Acum 4 ani

Ne doare capul :))) ''oameni onesti, gospodari''?? Care? Cei cunoscuti ca ciorditori in Europa? Gospadari? Care? Ce-i care au umplut tara de autostrazi pe hartie? Bah, nu sunteti in stare nici sa vopsiti ce v-au lasat comunistii ! Arunca un ochi la vecinul ungur, vezi ce nivel e acolo ! Au si acces in SUA ! Sa nu uitam promisiunea Regatului cu parlamentul Transilvaniei, eliminat dupa unirea definitiva, deci Romania = stat ce din secunda 2 a devenit mafiot ! Suna cunoscut promisiune neonorata? Uitate prin Parlament la bucale... Imperiul Habsburgic a introdus limba oficiala in Transilvania dupa circa 100 ani, dupa unirea cu Regatul, la 1 an, denumiri, moneda, limba, religie schimbata ! Am schimbat pe dracu cu masa !
Raspunde

e-manuela

Acum 4 ani

Buna! Nenea 100% sibian, si tu nenea @@@ "foarte interesant" ce ne spune-ți, dar nu-nteleg de ce v-ați oprit; continuați va rugam si dacă s-au epuizat "argumentele" trece-ți la cele "forte"... Sunt "mândra" sa fiu contemporană cu asemenea "teoreticieni" ai democrației ... Astăzi am mai obținut un răspuns la întrebarea "De ce n-are ursu' coada ?"
Raspunde

Sibian 100%

Acum 4 ani

DA! cand vine vorba de mizeriile si ineptiile separatiste nu sunt nici civilizat si nici domol! Avem exemplul ucrainei de azi, avem exemplul yugoslaviei si tot mai sunt o gramada de plictisiti cu idei de genul.....mai ales ca azi era vorba despre comemorarea a juma' de milion de oameni ce si-au dat viata pentru ideea Romaniei Mari si nu despre politica samd..
Raspunde

anonymus

Acum 4 ani

Dragilor, haideți să-i punem embargou acestei creaturi!!! Mă refer la e-
Raspunde

Calin Blaga

Acum 4 ani

Un ziar care se respecta ar sterge aceste comentarii abjecte.
Raspunde

e-manuela

Acum 4 ani

Buna! Nenea, un ziar care "se respecta" in primul rând NU cenzurează ! Nivelul de Civilizație al celor ce postează, se poate constitui intr-un subiect de discuție....
Raspunde

mihai

Acum 4 ani

hmmm....vedeti voi ca nu am mai comentat nimic de la prima postare !? am asteptat doar ca acei "patrioti" de doi bani sa-si deie arama pe fata cum se spune ! gradul lor de civilizatie si cultura se vede f clar din modul in care inteleg ei sa combata opinia unui comentator...jigniri si vorbe fara rost...se poate vedea in special la cel ce isi spune sibian 100%...una peste alta ca ideie , au fost doar cati-va care au dorit acea unire si nu majoritatea ...iar cei care au dorit unirea s-au inselat amarnic crezand ca le va fi mai bine negandind ca vor invada hotii si ticalosii in Transilvania...! un calcul simplu : cata istorie avem alaturi de austro-ungaria !? cata avem alaturi de ...olteni si moldoveni!? deci e destul de clar de ce nu avem nimic ptr cei din tarile romane ...
Raspunde

!

Acum 4 ani

adevarat ! Si uni sa asculte mai putina musica populara ca nu au inteles gindul UE.
Raspunde

rosu

Acum 4 ani

Pe teme de istorie, romanii discuta la fel ca la fotbal: emotii, jigniri, fluieraturi etc. Cifre si date concrete, care in istorie exista, sunt prea rar folosite ca argumente. Fact este ca din 1867, de la Budapesta s-a inceput, s-a incercat, maghiarizarea Transilvaniei si al celorlalte provincii ale Ungariei. Rezultatul acestei tendinte de asimilare ale minoritatilor a fost cu totul altul: dupa 1918, a dus la destramarea Ungariei. Ca o venit armata Regatului peste munti, ca or fost n-spe mii de tarani pe un camp, ca a fost meritul Curtii Regale de la Bucuresti, toate bune si frumoase. Adevarul ca romanii si sasii s-or cam saturat de represaliile maghiare si or sperat ca dupa unirea cu Regatul le va fi mai bine. Rezultatul se vede, poate fi interpretat de fiecare cum doreste.
Raspunde

Un ,,mitic"

Acum 4 ani

Si in 1918 tot invazie a fost! Sau votul majoritătii romanesti din Transilvania,majoritate careia Imperiul ii ,,respecta" dreptul la vot inainte de 1918! Stiu ii ,,ameninta"Armata Romana cu arma!
Raspunde

Român din cetate @mitici si birlici

Acum 4 ani

In 1918 s-a votat Unirea cu România ca unitate administrativa distincta și așa a rămas pana în 1920. Atunci a fost ocupata Transilvania din ordinul lui Carol. Din 1916 pana in 1918 romanii au ramas pe aliniamentul raului Mureș sau mai rau. Studiati istoria reala si apoi sa va dați cu părerea!
Raspunde

Bogdan

Acum 4 ani

Sper ca in 2018 vom sarbatorii Marea Dez-Unire. Mars la voi oltenilor. Ati distrus orasul asta...
Raspunde

Micul Muci

Acum 4 ani

Intreb,nu dau cu paru':In programa de azi Istoria e facultativa iar Religia obligatorie sau viceversa?
Raspunde

ZZZ

Acum 4 ani

ma bag si eu in seama....daca pleaca oltenii care mai raman in oras? :)) Sibienii pleaca ori la Bucuresti, Cluj ori afara din tara. Nici macar unu nu ti se intoarce dintr-un oras de 2 mil. de locuitori, din Germania sau dintr-un oras cu 100 000 de studenti cum ii clujul intr-un oras cat un cartier. Avem noroc ca mai vin firme in Sibiu ca angajeaza olteni si moldoveni...fara ei orasul ar fi pustiit si plin de pensionari.
Raspunde

un curios

Acum 4 ani

Esti cumva oltean? Ca prea le iei partea...Te-ai gandit vreodata ca poate sibienii pleaca la cluj tocmai din cauza ca vor sa scape de olteni? Cand vrei sa mergi la facultate si 90% din colegi sunt olteni nu ai cum sa progresezi...ci doar sa regresezi, nivelul lor fiind unul scazut...si ca sa-ti raspund la intrebare...daca pleaca oltenii ar fii civilizatie, ca in Germania :)))
Raspunde

ZZZ

Acum 4 ani

daca n-ai 70 de ani intreba copiii prietenilor tai, sa vezi daca se mai intoarce vreunu din munchen, bucuresti sau madrid la sibiu. VEEEECI! Cu sau fara olteni...
Raspunde

Magda

Acum 4 ani

Cinste soldatilor romani din trecut si de azi !
Raspunde

sibian

Acum 4 ani

Nu se aminteste nimic de luptele grele soldate cu pierderi foarte mari de vieti omenesti si nu se comemoreaza nimic la cimitirul eroilor de la Porumbacu de Sus.
Raspunde

mihai cruceana

Acum 4 ani

In lipsa altui document, marturia lui Geo Bogza ("Cartea Oltului") : La Boitza,artleria germana de pe inaltimi a transformat retragerea romanilor in abator de oameni.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus