Marţi,
25.03.2025
Innorat
Acum
11°C

Povestea unei imagini: Valea Oltului în timpul primului Război Mondial. Ultima fotografie din albumul unui soldat german

Povestea unei imagini: Valea Oltului în timpul primului Război Mondial. Ultima fotografie din albumul unui soldat german

Vaci, oi, mașini de transport germane și un grup de soldați într-un peisaj dezolant, încărcat de noroi. Este o fotografie care arată o clipă din Primul Război Mondial, undeva pe Valea Oltului.

Fotografia a fost postată de un tânăr pe Facebook, pe un grup al celor care iubesc această zonă, iar de la el am aflat o parte din povestea acestei fotografii.

”Poza era parte integranta din albumul (dezmembrat acum) al unui soldat german care a participat în luptele care s-au dat pe Valea Oltului. El a suprins diverse cadre.

Poate că în albumul său erau mai multe detalii, dar fiind rupte de acolo, s-a pierdut tot firul. Am recunoscut doar locația, mașinile și am considerat că e ceva inedit...”, ne-a mărturisit el.

Citește și:

Un sibian a trimis scrisori în versuri din tranșeele Primului Război Mondial: Cînd era ciasu la unu / Doamne rău bubuia tunu / Cînd era ciasu la doi / Veniau gloanţăle în noi. Nepotul său e profesor de istorie la Goga

Cadrul istoric

În vara anului 1916, guvernul român, care atunci nu includea și Transilvania, a declarat război Austro-Ungariei, iar trupele armatei române au trecut munții să-i elibereze pe frații din Ardeal. Valea Oltului a fost unul dintre reperele strategice ale pătrunderii în Transilvania, pe aici au trecut diviziile 23 și 13 infanterie, care au înaintat până la marginea Sibiului, dar n-au reușit să ocupe orașul.
Grupul Olt-Lotru, condus de generalul Ioan Popovici, trecea crestele munților Făgăraș și elibera, în dimineața zilei de 15 august, comuna Porcești, scrie dr. Florin Epure într-un text dedicat acelor lupte. Aflate sub presiune, trupele austro-ungare s-au retras spre nord, către Sibiu, iar defileul Oltului a fost eliberat complet.
Din nefericire, după eșecul de la Turtucaia românii au fost nevoiți să se retragă și apoi să evacueze toate teritoriile cucerite din Transilvania.

Contraofensiva germană, începută la sfârșitul lunii septembrie, a fost extrem de dură, rapidă și nimicitoare pentru frontul românesc. Redutele Hațegului și zona Jiului vor cădea primele, după care va urma Sibiul, după cum relatează dr. Florin Epure în ”Epopeea de pe Valea Oltului - 1916”.

Puternica ofensivă germano-austro-ungară, spre trecătorile Carpaților, a forțat trupele române să înceapă retragerea generală. Valea Oltului a intrat în calculele comandamentului german ca un posibil loc de străpungere a barierei muntoase carpatice.

În urma înfrângerii de la Sibiu, Corpul I de armată română, comandat de generalul David Praporgescu, a opus o rezistență eroică în Defileul Oltului, mai ales în zona Câinenilor.

Au urmat lupte crâncene, o parte din ele fiind relatate aici.

Lupta părea pierdută aici, însă situația a fost salvată prin diplomație. La 11 noiembrie 1918, la Compiègne pe Oise, s-a semnat armistițiul dintre Puterile Aliate și Germania, deci încheierea păcii. Înfrângerea Austro-Ungariei și începutul declinului Imperiului Austro-ungar și au creat astfel condițiile potrivite pentru Unirea Transilvaniei cu România.

Citește și: 

Istoria lagărului de la Sibiu. Detalii despre dezarmarea și trierea românilor ajunși în ”carantina morală și sanitară”, de după Primul Război Mondial

Fotografia nu poate fi identificată în ce moment al luptei a fost făcută, e posibil să fie realizată după respingerea armatei române prin defileul Oltului.

Interesant la această fotografie e și faptul că suprinde câteva automobile Daimler Marienfelde.

Acesta este unul dintre modelele de camioane germane care a fost menținut în producție pe tot parcursul războiului. Era fabricat de Daimler Marienfelde (Marienfelde era locația fabricii Daimler).

Camionul era de concepție modernă și a intrat în producție în 1914. Acesta a fost utilizat pe scară largă oriunde mergea armata germană. Din punct de vedere tehnic, era un camion de 3 tone cu transmisie prin lanț, care folosea un motor pe benzină cu 4 cilindri care îi oferea o viteză maximă de aproximativ 30 km/h.

Peste 3.000 de astfel de camioane au fost construite între 1914-18. Multe dintre aceste camioane au supraviețuit războiului și au fost utilizate de companii civile sau de armata germană Reichswehr în anii '20 și '30, anvelopele pneumatice înlocuindu-le pe cele solide.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tudor Vladimirescu

Acum 1 lună

E o poza trista care atesta ce faceau germanii ca practica curenta in locurile ocupate.Carau tot ce era de mancat sau bunuri de valoare .''Nemţii, ungurii şi austriecii deşi consideraţi civilizaţi în epocă s-au întrecut în jafuri. Şi nu numai în Bucureşti. Zonele rurale au fost pur şi simplu sărăcite. Animalele, cerealele, cartofii şi brânza erau luate cu forţa de la ţărani. Nu scăpau nici untura şi evident băuturile alcoolice.De altfel până şi nemţii recunosc că au furat aproape peste măsură. ” N-aş vrea să fiu ministru de Finanţe al României în deceniile următoare, dar nici contribuabil român”, preciza von Mackensen, după ce a văzut cât s-a luat din România.''Saraca tara bogata...
Raspunde

Pastile, pastile...

Acum 1 lună

Așa este, și camioanele erau furate de la Marele Imperiu Românesc! Ai uitat sa menționezi că francezii au furat și Tour Eiffel de la români. Dacă adăugăm că e oțel românesc făcut la Reșița în Austria Ungaria în 1880 tabloul e complet! Leonardo da Vinci era de fapt Leonardo de Flămânzi, nenorociții de străini l-au furat și pe el.
Raspunde

Cartea ne face bine..

Acum 1 lună

@spitzeru',ja,ja...Eu as citi mai intai si p-orma as scrie ineptii rezultate din 'munchausen syndrome'.Si vezi ce inseamna si originea cuvantului 'a ghermani' in limba romana...Uite iti traduc eu,inseamna a fura totul si a trimite in DE, prapadita rau de razboi pe atunci.Spor la citit! Si mai zii ce e cu coiful furat de preacinstitii germanici din Tarile de Jos...
Raspunde

Calator

Acum 1 lună

Asta e razboiul .O nenorocire. Din antichitate si pana azi razboi inseamna si crime, violuri si jaf, nu numai lupte intre militari. Hai sa ne amintim de ceea ce au facut rusii cand au venit peste noi. Rusii sunt campionii atrocitatilor, sa nu uitam asta.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

La muzeul german de istorie exista un un link cu un album de fotografii cu Valea Oltului realizate de un soldat german venit din Verdun. Fotografiile nemtilor din primul si al doilea razboi mondial surprind romanii traind intr-o saracie lucie, in case cu gard de maracini si bordeiee. Schimbarile politice au aparut in compensatie la saracia lucie. Numa ca comunismul de atunci a devenit ,,original" sub dictatorul Ceausescu precum a devenit democratia ,, originala" sub hotul Iohannis.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus