Vaci, oi, mașini de transport germane și un grup de soldați într-un peisaj dezolant, încărcat de noroi. Este o fotografie care arată o clipă din Primul Război Mondial, undeva pe Valea Oltului.
Fotografia a fost postată de un tânăr pe Facebook, pe un grup al celor care iubesc această zonă, iar de la el am aflat o parte din povestea acestei fotografii.
”Poza era parte integranta din albumul (dezmembrat acum) al unui soldat german care a participat în luptele care s-au dat pe Valea Oltului. El a suprins diverse cadre.
Poate că în albumul său erau mai multe detalii, dar fiind rupte de acolo, s-a pierdut tot firul. Am recunoscut doar locația, mașinile și am considerat că e ceva inedit...”, ne-a mărturisit el.
Citește și:
Cadrul istoric
În vara anului 1916, guvernul român, care atunci nu includea și Transilvania, a declarat război Austro-Ungariei, iar trupele armatei române au trecut munții să-i elibereze pe frații din Ardeal. Valea Oltului a fost unul dintre reperele strategice ale pătrunderii în Transilvania, pe aici au trecut diviziile 23 și 13 infanterie, care au înaintat până la marginea Sibiului, dar n-au reușit să ocupe orașul.
Grupul Olt-Lotru, condus de generalul Ioan Popovici, trecea crestele munților Făgăraș și elibera, în dimineața zilei de 15 august, comuna Porcești, scrie dr. Florin Epure într-un text dedicat acelor lupte. Aflate sub presiune, trupele austro-ungare s-au retras spre nord, către Sibiu, iar defileul Oltului a fost eliberat complet.
Din nefericire, după eșecul de la Turtucaia românii au fost nevoiți să se retragă și apoi să evacueze toate teritoriile cucerite din Transilvania.
Contraofensiva germană, începută la sfârșitul lunii septembrie, a fost extrem de dură, rapidă și nimicitoare pentru frontul românesc. Redutele Hațegului și zona Jiului vor cădea primele, după care va urma Sibiul, după cum relatează dr. Florin Epure în ”Epopeea de pe Valea Oltului - 1916”.
Puternica ofensivă germano-austro-ungară, spre trecătorile Carpaților, a forțat trupele române să înceapă retragerea generală. Valea Oltului a intrat în calculele comandamentului german ca un posibil loc de străpungere a barierei muntoase carpatice.
În urma înfrângerii de la Sibiu, Corpul I de armată română, comandat de generalul David Praporgescu, a opus o rezistență eroică în Defileul Oltului, mai ales în zona Câinenilor.
Au urmat lupte crâncene, o parte din ele fiind relatate aici.
Lupta părea pierdută aici, însă situația a fost salvată prin diplomație. La 11 noiembrie 1918, la Compiègne pe Oise, s-a semnat armistițiul dintre Puterile Aliate și Germania, deci încheierea păcii. Înfrângerea Austro-Ungariei și începutul declinului Imperiului Austro-ungar și au creat astfel condițiile potrivite pentru Unirea Transilvaniei cu România.
Citește și:
Fotografia nu poate fi identificată în ce moment al luptei a fost făcută, e posibil să fie realizată după respingerea armatei române prin defileul Oltului.
Interesant la această fotografie e și faptul că suprinde câteva automobile Daimler Marienfelde.
Acesta este unul dintre modelele de camioane germane care a fost menținut în producție pe tot parcursul războiului. Era fabricat de Daimler Marienfelde (Marienfelde era locația fabricii Daimler).
Camionul era de concepție modernă și a intrat în producție în 1914. Acesta a fost utilizat pe scară largă oriunde mergea armata germană. Din punct de vedere tehnic, era un camion de 3 tone cu transmisie prin lanț, care folosea un motor pe benzină cu 4 cilindri care îi oferea o viteză maximă de aproximativ 30 km/h.
Peste 3.000 de astfel de camioane au fost construite între 1914-18. Multe dintre aceste camioane au supraviețuit războiului și au fost utilizate de companii civile sau de armata germană Reichswehr în anii '20 și '30, anvelopele pneumatice înlocuindu-le pe cele solide.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 5772
Ultimele comentarii
Acum 36 minute
Sparrow
Acum 47 minute
Gogu
Acum 1 oră
Kopeika Duttu
Acum 1 oră
Sandokan
Acum 2 ore
Care prohibiție?