După o perioadă în care Palatul Brukenthal şi frumuseţile lui constituiau cam singura atracţie, vizitatorii pot vedea acum, la Avrig, o colecţie veritabilă de produse tradiţionale săseşti şi se pot delecta cu mâncarea specifică zonei. În aripa stângă a palatului s-a deschis “Expoziția Bunurilor Săsești din Transilvania”, un muzeu tematic ce găzduiește o colecție de obiecte artizanale, veșminte și piese de mobilier.
Peste 1000 de obiecte de îmbrăcăminte, tablouri, fotografii, unelte, obiecte de mobilier, vase ceramice, reprezentative pentru cultura și tradițiile sașilor din Transilvania, au fost strânse în micul muzeu de către Elisabeta Rosenauer, o cunoscută păstrătoare a tradițiilor și obiceiurilor săsești. Frau Rosenauer, cum o cunosc cei din generațiile mai tinere, în vârstă de 86 de ani, a reușit, cu greu, să colecționeze aceste obiecte, după o muncă de aproximativ 30 de ani.
“Expoziția adună la un loc lucruri foarte dragi mie, colecționate în mulți ani din gospodăriile săsești. Fiecare obiect în parte are o poveste și cei care vor trece pragul vor putea să afle lucruri interesante despre viața sașilor. Nu am vrut să țin doar pentru mine aceste povești. Am vrut să împărtășesc și cu alții”, a povestit Frau Rosenauer.
Un geamantan din 1734
În micul muzeu de la Avrig pot fi admirate obiecte din toată Transilvania, din locurile unde au trăit sașii sau landlerii, etnici sosiți din Austria. O încăpere a muzeului cuprinde exponate specifice sașilor, în care obiectele sunt mai viu colorate, iar cea de-a doua încăpere este destinată landlerilor, în care predomină nuanțele alb-negru.
“Țesăturile lor sunt de obicei numai negru cu alb. În camera această, cea mai veche piesă este un geamantan adus în 1734 cu căruța, până în România. Aici avem și veselă care este făcută în fabrică, la o manufactură, și este colecționată de la o singură familie care a fost mai înstărită. La ei pe pat era nevoie să fie cel puțin patru perne într-o parte, iar în partea cealaltă puteau să fie și mai puține. Așa a fost obiceiul. O gospodină trebuia să aibă cât mai multe perne”, a mărturisit Frau Rosenauer.
Obiecte salvate în ultimul moment
Elisabeta Rosenauer își amintește cât de greu i-a fost să colecționeze aceste obiecte. Unele pur și simplu au fost salvate. Într-o gospodărie din Cristian erau strânse în mijlocul curții pentru a fi arse, iar aceasta i-a convins să nu le dea foc, pentru că ar fi păcat să se piardă asemenea frumuseți. Doamna Rosenauer a umblat mult, prin Bistrița și în multe alte locuri, pentru a reuși să le adune pe toate într-un depozit. Expoziția este în continuă creștere, urmând ca în timp să mai fie aduse obiecte. În plus, reprezentanții Palatului Brukenthal au lansat invitația tuturor iubitorilor de cultură care dețin astfel de obiecte să contribuie, prin donarea lor, la completarea muzeului.
“Această expoziție vine în întâmpinarea turiștilor dornici să afle mai multe lucruri despre locurile pe care le vizitează și despre oamenii care trăiesc acolo. Faptul că în prima lună de la deschidere am înregistrat deja câteva sute de vizitatori ne convinge că demersul nostru era necesar. Expoziția Bunurilor Săsești din Transilvania îmbăgățește din punct de vedere cultural atât Palatul Brukenthal cât și Avrigul”, spune Lidia Bădilă, purtător de cuvânt al Palatului Brukenthal din Avrig.
“Artă la palat”
Expoziția Bunurilor Săsești din Transilvania a fost vernisată vineri, 26 august. Vernisajul a fost urmat de o prezentare a meniului săsesc și o degustare a preparatelor gastronomice reprezentative pentru etnicii germani din Transilvania. De pe masă nu au lipsit cârnații bine condimentați, supa de chimen, celebrul hencleș sau plăcinta cu măr și înghețată de vanilie. Cu prilejul “Întâlnirii saşilor din Transilvania”, de vineri până duminică, Palatul Brukenthal a fost animat de zecile de familii de sași, din întreaga țară, care s-au reîntâlnit pentru a depăna amintiri. Mesele au fost pline de preparate tradiționale, iar în grădina palatului au avut loc petreceri cu multă muzică și voie bună.
Pavilionul expozițional poate fi vizionat de luni până duminică de la 09:00 la 18:00, iar biletele de intrare costă 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii și studenți. O amplă campanie intitulată “Artă la palat” își propune să diversifice oferta cultural-artistică a palatului baroc, dar vizează și punerea în valoare a grădinilor și a spațiilor în aer liber, pentru a le oferi iubitorilor de artă o experiență unică în reședința de vară a baronului Brukenthal.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Palatului Brukenthal , Palatul Brukenthal din Avrig , Doamna Rosenauer , Elisabeta Rosenauer , Lidia Badila , Frau Rosenauer , Expoziţia Bunurilor Săseşti
Vizualizari: 4787
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Ioan
Acum 2 ore
Horațiu
Acum 2 ore
Lume nebuna
Acum 2 ore
Lume nebuna
Acum 2 ore
Mesterul dupe net