Duminică,
27.11.2022
Innorat
Acum
3°C

Ministerul Finanţelor: nu avem în vedere majorarea impozitelor sau contribuţiilor, nu creşte taxarea PFA

Ministerul Finanţelor: nu avem în vedere majorarea impozitelor sau contribuţiilor, nu creşte taxarea PFA

ACTUALIZARE          Ministerul Finanţelor a reacţionat, miercuri, la proiectul de modificare a Codului Fiscal apărut în presă, precizând că nu îşi asumă proiectul şi că nu are în vedere majorarea impozitelor sau contribuţiilor, nici creşterea taxelor pentru persoanele fizice autorizate (PFA), transmite News.ro.

Ministerul Finanţelor respinge proiectul, fără a preciza dacă acesta a fost sau nu realizat în cadrul instituţiei.

"Subliniem faptul că nu există un proiect de modificare a Codului fiscal asumat de Ministrul Finanţelor Publice care să includă majorări de taxe şi de impozite sau de contribuţii sociale obligatorii", arată o reacţie transmisă News.ro.

Potrivit ministeruluui, nu sunt prevăzute creşteri de taxe până la finalul acestui an.

"Aşa cum am menţionat în nenumărate rânduri, Ministerul Finanţelor Publice nu are în vedere majorări de taxe şi impozite în acest an. Singurele măsuri care au fost şi sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale şi în favoarea activităţii economice", se mai arată în comunicat.

Ministrul Finanţelor admit că a cerut analize privind fiscalitatea, dar nu un astfel de proiect.

“Am cerut experţilor din minister pe probleme de fiscalitate o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea şi crearea unor condiţii mai bune pentru mediul de afaceri. În acest context, creşterea taxelor nu a fost luată în considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de măsuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activităţi independente”, a declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu, citată în comunicat.

Secretarul de stat Gabriel Biriş este responsabil pe partea de fiscalitate în cadrul Ministerului Finanţelor. Acesta nu a fost disponibil pentru declaraţii până la ora redactării acestei ştiri.

Ministerul a respins orice proiect de majorare a taxelor.

"Ministerul Finanţelor Publice nu are în vedere o creştere a contribuţiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activităţi independente sau profesii liberale nu sunt vizate de vreo măsură de creştere a taxării. În egală măsură, Ministerul Finanţelor Publice nu a avut niciodată în vedere modificarea costului angajatorilor cu salariile şi nici a salariilor nete", a afirmat instituţia.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Contribuţiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal obţinut de Profit.ro. În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS. Măsura va afecta persoanele cu activităţi independente care, în prezent, datorează 10,5% şi 5,5%. Povara taxării se va dubla în cazul lor.

Angajatorii vor achita doar CAS pentru condiţii deosebite sau speciale de muncă, de 4,2%, respectiv 8,2%. Astfel, contribuţiile sunt aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activităţi independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) şi profesiile libere.

Pentru a atenua impactul majorării contribuţiilor asupra salariaţilor, proiectul prevede măsuri care vizează salariul mediu brut. Totuşi, atât timp cât contribuţiile sunt transferate preponderent persoanei fizice, există riscul ca impactul să fie resimţit asupra salariilor negociate la valoarea brută, scrie News.ro.

În prezent, contribuţiile sunt defalcate între angajat şi angajator astfel:

Angajatul datorează 10,5% - CAS, 5,5% - CASS, 0,5% - şomaj Angajatorul datorează 15,8% - CAS în condiţii normale de muncă (se adaugă 5 pp pentru condiţii deosebite şi 10 pp pentru condiţii speciale), 5,2% - CASS, 0,5% - şomaj.

Prin proiect, contribuţiile vor fi:

Angajatul va datora 21,7% - CAS, 8,9% - CASS Angajatorul va datora 4,2% pentru condiţii deosebite şi 8,2% pentru condiţii speciale de muncă - CAS, 0,8% - şomaj

Angajatorii mai plătesc contribuţii pentru fondul de concedii medicale, fondul de accidente de muncă şi fondul de creanţe salariale. Şi aceste contribuţii sunt în uşoară scădere. Prin urmare, contribuţiile datorate de angajatori se reduc, în timp ce se majorează cele individuale.

Per total, rata de taxare se micşorează, însă pentru persoanele cu activităţi independente va fi o majorare semnificativă care va resimţită pentru că vor datora 21,7% şi 8,9% faţă de 10,5% - CAS şi 5,5% - CASS. Practic, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor Codului fiscal rata de taxare a PFA se va dubla şi va ajunge la un nivel similar cu cel al salariilor.

Ce prevede proiectul de Cod fiscal în privinţa contribuţiilor

La articolul 64, după alineatul (2) se introduc trei alineate noi, alineatele (3), (4) şi (5) care vor avea următorul cuprins:

”(3) Cota pentru contribuţia individuală de asigurări sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de state este de 21,7% şi se aplică asupra bazei de calcul prevăzută pentru fiecare categorie de venit potrivit prevederilor art 61 alin. (1) din prezentul titlu .

(4) Cota pentru contribuţia individulă de asigurari sociale de sănătate datorată Fondului naţional unic de asigurări de sănătate este de 8,9% şi se aplică asupra bazei de calcul prevăzută pentru fiecare categorie de venit potrivit prevederilor art 61 alin. (2) şi (4) din prezentul titlu, cu excepţia veniturilor din pensii pentru care cota de contribuţie este de 5,5%.

(5) Baza lunara de calcul pentru contribuţiile prevăzute la alin. (3) şi (4) nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat, în vigoare în perioada pentru care se stabilesc contribuţiile sociale individuale obligatorii”.

Articolul 138

Cotele de contribuţii de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat

(1) Cotele de contribuţii de asigurări sociale datorate pentru activităţile dependente desfăşurate în condiţii deosebite, speciale sau în alte condiţii de muncă sunt următoarele:

a) 4,2% contribuţia datorată de angajator pentru condiţii deosebite de muncă;

b) 8,4% contribuţia datorată de angajator pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare;

(2) Pentru plătitorii de venituri prevăzuţi la art. 136 alin. (1) lit. b), c) şi d) cota contribuţiei de asigurări sociale este de 21.7%”.

Articolul 186

Cota de contribuţie de asigurări pentru şomaj

Cota de contribuţie de asigurări pentru şomaj este de 0,80%.”

Articolul 194

Cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate

Cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate este de 0,70%.”

Articolul 203

Cota de contribuţie de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale

(1) Cota de contribuţie de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale este cuprinsă între 0,12% şi 0,70%, diferenţiată în funcţie de clasa de risc, conform legii”

Articolul 211

Cota de contribuţie la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale

Cota de contribuţie la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, datorată de angajator, este de 0,20%.

Art. IV. – În scopul neutralizării efectelor majorării cotelor de contribuţie de asigurări sociale individuală şi contribuţie de asigurări sociale de sănătate individuală, datorate de persoanele fizice, ca urmare a includerii contribuţiilor sociale obligatorii datorate de angajatori, se introduce următoarea măsură tranzitorie:

(1) În scopul asigurării aceluiaşi venit net pentru angajat, dar şi a pastrării nivelului costului total cu salariile pentru angajator, începand cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, salariul de bază brut lunar aferente contractelor individuale de muncă, raporturilor de serviciu, actelor de detaşare sau a statutelor speciale prevăzute de lege, aflate in derulare se modifică dupa cum urmează:

(a) pentru salariile de bază brute lunare mai mici sau egale cu 5 câştiguri salariale medii brute pe economie, salariul brut lunar de bază se majorează cu 21%. Procentul de 21% reprezintă suma contribuţiilor angajatorului la fondul de asigurări sociale şi fondul de asigurări sociale de sănătate datorate de angajator până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă;

(b) pentru salariile de bază brute lunare mai mari decât 5 câştiguri salariale medii pe economie, salariul brut lunar de bază se majorează cu 2.815 lei. Suma de 2.815 lei este egală cu suma dintre contribuţiile angajatorului la fondul de asigurări sociale şi fondul de asigurări sociale de sănătate datorate de angajator până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, calculate pentru echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, luând în calcul că salariul mediu brut pentru 2016 este de 2.681lei.

(2) Nerespectarea de catre angajator a prevederilor alin. (1) se sanctionează cu amendă egală cu dublul diferenţelor constatate în minus de către organul fiscal.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Solomon

Acum 6 ani

Era firesc si de asteptat!Zecile de pomeni electorale si maririle indemnizatiilor si pensiilor alesilor neamului au lasat o gaura uriasa in bugetul si asa sarac al Romaniei!Iar asta trebuie acoperita de undeva!Si de unde altundeva decat din buzunarele sarace ale prostilor!Nu vedeti ce lege idioata(unica in lume!) au dat parlamentarii pentru cresterea "septelului"?Credeti ca prin cele cateva sute de cazuri intens favorizate si mediatizate va creste populatia Romaniei?Hai sa fim seriosi!Formam o turma de votanti idioti si avem alesi pe masura!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus