Centrul Istoric al Sibiului nu mai este, de mult, locul preferat doar de turişti sau de sibienii care îşi beau cafeaua pe terase. Hoţii s-au mutat în zona centrală şi fură tot ce găsesc, de la flori, umbrele,la scaune şi mese. Proprietarii localurilor spun că nu ştiu cum să îşi mai protejeze afacerea şi că s-au săturat. În plus, mai sunt şi cerşetorii care le deranjează clienţii, iar furturile din maşini nu lipsesc nici ele.
Scăririle din Piaţa Aurarilor, poarta hoţilor
Cafenelele şi restaurantele din Piaţa Mică, mai ales cele care sunt aşezate în apropierea scărilor ce duc în Piaţa Aurarilor sunt “preferatele” hoţilor. Zona este mai puţin protejată de camerele de supraveghere, în zonă se lucrează, iar seara nu este foarte populată. Un exemplu este cafeneau Museum, de unde se fură nopţi la rând florile, iar în anii trecuţi şi mese şi scaune. Proprietarul nu ştie ce să mai facă să îi oprească şi spune că s-a săturat de situaţie. Nici terasele restaurantelor de lângă nu au scapat, se fură umbrele, scaune, mese sau ventilatoare. “Acum o lună, trei nopţi la rând mi-au furat florile. Plus că mi-au mai furat de două ori în iunie. Anul acesta, de cinci ori au plecat cu florile. Conform unei hotărâri de consiliu eşti obligat să pui flori, sunt obligat să fac delimitarea prin flori. Că se fură peste tot, eu ştiu asta, dar atunci de ce există Poliţie Comunitară? Mulţi mi-au zis că poate din invidie, dar nu e aşa. Că le distrugeau, dar astea sunt luate cu totul. Nu ştiu ce să mai pun ca să nu fure. Degeaba încerci să faci ceva frumos că nu poţi. Vin, constată şi pleacă. Dacă e prejudiciu sub 700 de lei nu se agită, că nu dau mai departe. Mai sunt şi cerșetorii, care se apucă să rupă florile pe la terasă ca să le vândă apoi. Au trecut deja patru ani, eu am trecut de etapa aia de răbdare, nervi. Sunt sătul”, spune Remus Seghedin, proprietarul cafenelei.
“Au plecat cu tot cu lanţuri”
Pe strada Avram Iancu, la aproximativ 100 de metri de Poliţia Centrului Istoric, situaţia este la fel. Hoţii nu mai vânează florile, ci au trecut la scaune şi mese. În luna august, proprietarului unui local de pe strada mai sus menţionată i-au fost furate 16 fotolii şi trei mese. Toate erau legate cu lanţuri, dar asta nu i-a împiedicat. Au plecat şi cu lanţurile, dar i-au mai lăsat propietarului o zală, drept amintire. “Pe 10 august şi apoi după 10 zile. O dată opt fotolii, două seturi şi după 10 zile alte două seturi. Un fotoliu costă în jur de 300 de lei. Nu am mai găsit decât o zală de la un lanţ. Au furat şi lacăt şi lanţ, tot. Sigur au fost mai mulţi, m-am uitat şi pe camera care dă spre magazinul Billa, dar nu am văzut nicio maşină, dubă, ceva. Am sunat la 112, au venit, au constatat şi acum vedem. Aştept să fiu sunat, dar sigur durează. Şase ani de zile nu am avut probleme, e prima oară când mi se întâmplă”, spune propietarul localului de pe Avram Iancu, care a preferat să nu îi fie făcut public numele.
Hoţii au acţionat, se pare, între trei şi șase dimineața. După incidente, de frică, proprietarul nu mai lasă mesele şi scaunele afară. “Le bag înăuntru peste noapte, e ca la nebuni, dar asta e. Cei de la Poliţie mi-au spus că pe Sibiu, noapte, sunt doar două patrule. La nici 100 de metri de mine e sediul Poliţiei Centrului Istoric, dar acolo au program până la 10, sau la 11”,mai spune bărbatul.
”Dă-mi şi mie doi lei”
Furturile nu sunt, însă, singurele probleme din zona centrală. Este imposibil să nu fi stat vreodată la masă pe terasă, sau chiar în restaurant şi să nu fi deranjat de cerşetori. Unii vând ce pot, alţii cer câte un leu, doi. Însă, cei mai mulţi dintre ei au trecut la etapa următoare. Rup flori de la terase ca să le vând mai apoi, fură pachetele de țigări sau ce mai găsesc pe mesele turiştilor. În primele cinci luni ale acestui an, Poliția Locală a aplicat 157 de sancțiuni pentru apelarea în mod repetat la mila publică. Un număr de 25 de copii care cerșeau pe stradă au fost conduși de agenții Poliției Locale în centrul de primire minori "Prichindelul".
„În întreg anul 2015 au fost aplicate 235 de sancțiuni contravenționale persoanelor care au fost surprinse cerșind. Un număr de 24 de minori care cerșeau pe stradă au fost internați în centrul de primire minori Prichindelul”, a declarat Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al primăriei.
Nici maşinile nu scapă, în anii precedenţi zona centrală fiind ”preferata” hoţilor. Strada Mitropoliei şi strada Gh. Lazăr se aflau în topul străzilor cu spargeri. Pentru a preveni furturile din mașini, polițiștii sibieni spun că șoferii trebuie să fie mai atenți și să nu mai lase bunuri la vedere, dar și să instaleze un sistem antifurt sau o alarmă la mașină.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Avram Iancu , Piața Mică , Poliției Locale Cisnădie , centrul istoric , furturi auto , Centrul Vechi , Mirela Gligore , Poliția Locală , Piaţa Aurarilor , spargeri , Pentru Sibiu , Poliţiei Centrului Istoric , Strada Mitropoliei , Remus Seghedin , Poliția Centrului Istoric , Poliţie Comunitară Sibiu
Vizualizari: 9139
Ultimele comentarii
Acum 36 minute
Nicușor Lotrean protestatar silențios
Acum 57 minute
AlisonBurgers
Acum 1 oră
Kukuruku
Acum 1 oră
Eu....
Acum 1 oră
Gic@