Miercuri,
08.02.2023
Innorat
Acum
-6°C

Cum se fură în centrul istoric al Sibiului

Cum se fură în centrul istoric al Sibiului

Centrul Istoric al Sibiului nu mai este, de mult, locul preferat doar de turişti sau de sibienii care îşi beau cafeaua pe terase. Hoţii s-au mutat în zona centrală şi  fură tot ce găsesc, de la flori, umbrele,la scaune şi mese. Proprietarii localurilor spun că nu ştiu cum să îşi mai protejeze afacerea şi că s-au săturat. În plus, mai sunt şi cerşetorii care le deranjează clienţii, iar furturile din maşini nu lipsesc nici ele.

Scăririle din Piaţa Aurarilor, poarta hoţilor

Cafenelele şi restaurantele din Piaţa Mică, mai ales cele care sunt aşezate în apropierea scărilor ce duc în Piaţa Aurarilor sunt “preferatele” hoţilor. Zona este mai puţin protejată de camerele de supraveghere, în zonă se lucrează, iar seara nu este foarte populată. Un exemplu este cafeneau Museum, de unde se fură nopţi la rând florile, iar în anii trecuţi şi mese şi scaune. Proprietarul nu ştie ce să mai facă să îi oprească şi spune că s-a săturat de situaţie.  Nici terasele restaurantelor de lângă nu au scapat, se fură umbrele, scaune, mese sau ventilatoare. “Acum o lună, trei nopţi la rând mi-au furat florile. Plus că mi-au mai furat de două ori în iunie. Anul acesta, de cinci ori au plecat cu florile. Conform unei hotărâri de consiliu eşti obligat să pui flori, sunt obligat să fac delimitarea prin flori. Că se fură peste tot, eu ştiu asta, dar atunci de ce există Poliţie Comunitară? Mulţi mi-au zis că poate din invidie, dar nu e aşa. Că le distrugeau, dar astea sunt luate cu totul.  Nu ştiu ce să mai pun ca să nu fure. Degeaba încerci să faci ceva frumos că nu poţi. Vin, constată şi pleacă. Dacă e prejudiciu sub 700 de lei nu se agită, că nu dau mai departe. Mai sunt şi cerșetorii, care se apucă să rupă florile pe la terasă ca să le vândă apoi.  Au trecut deja patru ani, eu am trecut de etapa aia de răbdare, nervi. Sunt sătul”, spune Remus Seghedin, proprietarul cafenelei.

cum-se-fura-in-centrul-istoric-al-sibiului-flori

 “Au plecat cu tot cu lanţuri”

Pe strada Avram Iancu, la aproximativ 100 de metri de Poliţia Centrului Istoric, situaţia este la fel. Hoţii nu mai vânează florile, ci au trecut la scaune şi mese. În luna august, proprietarului unui local de pe strada mai sus menţionată i-au fost furate 16 fotolii şi trei mese. Toate erau legate cu lanţuri, dar asta nu i-a împiedicat. Au plecat şi cu lanţurile, dar i-au mai lăsat propietarului o zală, drept amintire. “Pe 10 august şi apoi după 10 zile. O dată opt fotolii, două seturi şi după 10 zile alte două seturi. Un fotoliu costă în jur de 300 de lei. Nu am mai găsit decât o zală de la un lanţ. Au furat şi lacăt şi lanţ, tot. Sigur au fost mai mulţi, m-am uitat şi pe camera care dă spre magazinul Billa, dar nu am văzut nicio maşină, dubă, ceva. Am sunat la 112, au venit, au constatat şi acum vedem. Aştept să fiu sunat, dar sigur durează. Şase ani de zile nu am avut probleme, e prima oară când mi se întâmplă”, spune propietarul localului de pe Avram Iancu, care a preferat să nu îi fie făcut public numele.

Hoţii au acţionat, se pare, între trei şi șase dimineața. După incidente, de frică, proprietarul nu mai lasă mesele şi scaunele afară.  “Le bag înăuntru peste noapte, e ca la nebuni, dar asta e. Cei de la Poliţie mi-au spus că pe Sibiu, noapte, sunt doar două patrule. La nici 100 de metri de mine e sediul Poliţiei Centrului Istoric, dar acolo au program până la 10, sau la 11”,mai spune bărbatul.

”Dă-mi şi mie doi lei”

Furturile nu sunt, însă, singurele probleme din zona centrală. Este imposibil să nu fi stat vreodată la masă pe terasă, sau chiar în restaurant şi să nu fi deranjat de cerşetori. Unii vând ce pot, alţii cer câte un leu, doi. Însă, cei mai mulţi dintre ei au trecut la etapa următoare. Rup flori de la terase ca să le vând mai apoi, fură pachetele de țigări sau ce mai găsesc pe mesele turiştilor. În primele cinci luni ale acestui an, Poliția Locală a aplicat  157 de sancțiuni pentru apelarea în mod repetat la mila publică. Un număr de 25 de copii care cerșeau pe stradă au fost conduși de agenții Poliției Locale în centrul de primire minori "Prichindelul".

„În întreg anul 2015 au fost aplicate 235 de sancțiuni contravenționale persoanelor care au fost surprinse cerșind. Un număr de 24 de minori care cerșeau pe stradă au fost internați în centrul de primire minori Prichindelul”, a declarat Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al primăriei.

Nici maşinile nu scapă, în anii precedenţi zona centrală fiind ”preferata” hoţilor. Strada Mitropoliei şi strada Gh. Lazăr se aflau în topul străzilor cu spargeri. Pentru a preveni furturile din mașini,  polițiștii sibieni spun că șoferii trebuie să fie mai atenți și să nu mai lase bunuri la vedere, dar și să instaleze un sistem antifurt sau o alarmă la mașină.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

11 comentarii

Ionica de la Copsa-Mica

Acum 6 ani

pai 'javrele' alea de gardieni angajati de primarie si platiti din banul public ce pazesc?? Stau ca niste cucuvele prin fast-food urile de noapte!!
Raspunde

Cetățean

Acum 6 ani

Vă zic eu ce păzesc. Păzesc dacă ai tichete de parcare valide pt ca de acolo iau amenzile mai ușor, fără sa se complice și fără sa își facă viata un chin din cauza amenințarilor cerșetorilor. Am parcat mașina pe str. Avram Iancu și îmi expira tichetul la 12:00 si la și 10 aveam deja băieții care îmi dădeau târcoale la mașină. M-au lăsat cu un advertisment dar oricum...10 minute de parcare neplătită se pare ca sunt mai importante decât cerșetorii care nu te lasă să bei o cafea în voie...
Raspunde

e-manuela

Acum 6 ani

Buna! Nenea, ar trebui sa-nțelegem ca-i acuzi de "abuz" ?...
Raspunde

@cetateanul turmentat

Acum 6 ani

ba tu ori esti prost ori esti prost....amenzile pentru tichete le dau cei de la domeniul public si un tichet de parcare e valabil pana la 14 asa ca lasa gargara :))
Raspunde

Loredana Kaschovits

Acum 6 ani

Și pe lângă sistemul antifurt sa instaleze și o camera și poate și o capcana pentru hoți. Cred ca asa ar fi cel mai eficient. Apoi bineînțeles aceștia devreme ce au fost prinși sa fie duși pana la secția de politie. Poate se vor ocupa de ei, dacă înregistrarea va fi color bineînțeles. Și mai ales nepixelata.
Raspunde

dd

Acum 6 ani

Dar despre terasele care fura din spatiul public? Pe balcescu doar zona cu piatra cubica e disponibila la unele terase. Cu un carucior e f greu de trecut. Super mama ce zici?
Raspunde

bsk

Acum 6 ani

Dd ai dreptate.Pe avram iacu e la fel un trotuar ingustat la maxim de terasa plus ca respectivul local se afla langa o scoala
Raspunde

Pan

Acum 6 ani

Politia Comunitara doarme ! Se fura orice din centru ! Chiar si pubelele de gunoi ! Sunt multi hoti minori , cunoscuti de politisti , dar lasati in pace ! In plus, in Sibiu lipsesc cu desavarsire camere de luat vederi ! Ciudat ! Foarte ciudat ! Trebuiesc montate de urgenta camere de luat vederi conectate la Politie ! Comunitarii ar trebui sa se ocupe si de masinile care au taloane false de parcare " IN SLUJBA PRIMARIEI " . Am auzit ca s-a umplut Sibiul de masini care au pe geam " Parcare gratuita in slujba Primariei " false , vandute de un smecher cu 50 lei .
Raspunde

cetatean

Acum 6 ani

Unde-i Politia ? Sa mai faca guvernantii nostri economii cu Politia...
Raspunde

CCH

Acum 6 ani

Articolul arata mult mai bine acum! Succes!
Raspunde

ben

Acum 6 ani

cred ca cei cu VL-BMW pot dezlega misterul
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus