Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Casa de cultură a sindicatelor, ultima strigare: cazinou, cinematograf sau săli de spectacole?

Casa de cultură a sindicatelor, ultima strigare: cazinou, cinematograf sau săli de spectacole?

Consiliul de administrație al Casei de cultură a sindicatelor din Sibiu este așteptat să ia o decizie, miercuri, în ceea ce privește ofertele depuse pentru închirierea clădirii închisă de ISU din noiembrie anul trecut. Printre ofertele depuse se numără și cea a unei firme din Buzău, care ar intenționa inclusiv amenajarea unui cazinou în imobilul situat pe strada Emil Cioran.

Sindicaliștii sibieni membri ai Consiliului de administrație al Casei de cultură a sindicatelor (CCS) din Sibiu se vor reuni miercuri pentru a analiza ofertele existente pentru închirierea clădirii destinată organizării de evenimente. ”Mâine se vor prezenta și analiza toate ofertele pe care le avem pentru închiriere. Și Consiliul nostru de administrație are un cuvânt de spus, dar decizia finală se va lua săptămâna viitoare în cadrul CA al ANCCR (Asociația națională a caselor de cultură a sindicatelor din România – n.r.), care este organul nostru suprem”, declară Adriana Talmon-Gros, directoarea interimară a Casei de cultură a sindicatelor Sibiu. Potrivit ei, conducerea Casei înclină pentru încheierea unui contract cu Primăria Sibiu. ”Nu cred că ar fi oportun să spun care sunt acum ofertele. Unii pot spune multe și mărunte, contează cât sunt de serioși. Noi dorim și ținem până în ultimul moment să încheiem un parteneriat cu Primăria Sibiu, o astfel de soluție mi se pare cea mai oportună. Noi încercăm să găsim calea legală, dar dacă aceasta nu se va găsi, vom încheia contract cu unul dintre privați. Dar eu cred, în continuare, că varianta contractului cu Primăria va fi cea finală”, mai declară Adriana Talmon-Gros.

Primăria nu prea poate

Casa de cultură a sindicatelor a fost închisă de reprezentanții Inspectoratului pentru situații de urgență în noiembrie 2015, din cauza lipsei sistemelor automatizate de detectare și stingere a incendiilor, în principal. Clădirea a rămas închisă, deoarece administratorii acesteia nu au avut cei aproximativ 100.000 de euro, care ar fi necesari pentru efectuarea investițiilor cerute de reprezentanții ISU.

casa de cultura mozaic pompieriÎn aceste condiții, în februarie anul acesta, consilierii locali au adoptat o hotărâre pentru demararea negocierilor în vederea închirierii clădirii, în urma ofertei redactată de conducerea Casei: 22.000 de lei, chirie, lunar. Negocierile au fost oprite brusc, însă, de arestarea și, ulterior, condamnarea directorului Marius Vingerzan, pentru luare de mită. Cu toate acestea, din punctul de vedere al autorităților locale, Casa de cultură a sindicatelor nu poate fi închiriată în actualele condiții. Potrivit informațiilor Turnul Sfatului, cea mai mare problemă o reprezintă subrogarea în ceea ce privește plata celor 100.000 de euro, bani care nu pot fi alocați de Primărie în lipsa unor proceduri mult mai ample și mai transparente.

Cazinou pe 40 de ani

Una din ofertele despre care a aflat Turnul Sfatului că se discută la nivelul conducerii Casei de cultură a sindicatelor vine tocmai din Buzău, de unde reprezentanții unei firme s-au angajat la investiții de trei milioane de euro în amenajarea Casei de cultură din Sibiu. Cele trei milioane de euro ar duce la apariția unui cazinou și a unui cinematograf – printre altele – sala de spectacole urmând a fi folosită timp de o zi pe săptămână și pentru evenimente culturale. Cei din Buzău cer închirierea Casei pentru o perioadă de 40 de ani. ”Eu nu știu ce vor să facă acolo, nu am studiat încă oferta lor, o voi vedea la ședința CA de miercuri. Dar, dacă ar accepta un termen de maxim 25 de ani pentru închiriere ar fi o variantă. Căci altfel nu ai ieșire. Dacă nu se închiriază, Casa de cultură nu mai poate funcționa. Primăria nu dă niciun fel de sprijin, căci era o discuție că puteau da niște bani. E o problemă, cu salariile neplătite, cu utilitățile neplătite. Sumele necesare pentru adaptarea Casei de cultură la normele ISU sunt de vreo 100.000 de euro, pe care Casa nu are de unde să-i scoată, dacă nu funcționează. Acum nu pot funcționa nici celelalte instituții și firme care aveau spații închiriate, deci Casa nu generează niciun venit”, declară pentru Turnul Sfatului Dan Pirnoiu, lider sindical membru în CA al CCS Sibiu.

”Până la urmă trebuie luată o decizie, căci trebuie făcute acolo investiții. Problema e cine și cu ce bani. Casa de cultură nu poate lua un astfel de împrumut deoarece nu are cu ce, iar câteva sute de mii de euro chiar nu ai de unde să îi scoți. Acum nu se mai adună niciun ban, nici măcar pentru salarii”, Dan Pirnoiu, membru al CA al CCS Sibiu
Varianta interimară: consensul principalilor operatori culturali

Una dintre variantele de închiriere în discuție este și cea a Asociației Pro Balet din Sibiu. Reprezentanții acesteia susțin că au găsit o sursă de finanțare rambursabilă care să asigure lucrările necesare pentru obținerea avizului de la ISU. După efectuarea acestor lucrări, Asociația ar urma să exploateze Casa de cultură până va rambursa banii, urmând ca apoi clădirea să fie ”predată” Primăriei Sibiu spre administrare. În acest demers, Asociația Pro Balet caută să aibă de partea sa – prin semnarea unui protocol - reprezentanții tuturor operatorilor culturali locali care au nevoie pentru evenimentele lor de spațiile Casei de cultură a sindicatelor. Prin protocolul pe care îl semnează principalii operatori culturali locali se încearcă a fi demonstrat un consens local în ceea ce privește viitorul acestui imobil. ”Nu vine Asociația să-și ia Casa de cultură pentru ea. Ci doar pentru folosul comunității, până la momentul deschiderii, când să fie predată autorităților locale spre gestionare”, arată reprezentanții Asociației Pro Balet.

Dată în funcțiune în 1973, Casa de cultură a sindicatelor din Sibiu adăpostește cea mai mare sală de spectacole din județ: 397 de mp, cu 696 de locuri. CCS mai include o sală studio, săli de protocol, foaiere, spații de birouri, săli amenajate ca restaurante sau cluburi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Ada

Acum 7 ani

De ce nu se muta teatrul Radu Stanca acolo? Ar fi prea normal asa, probabil
Raspunde

Dan, capitan de play

Acum 7 ani

Ceva nu este explicat suficient, este vorba despre Casa de Cultura a SINDICATELOR, trebuie finantata din alte fonduri decat ale sindicatelor? Daca s-ar infiinta Sindicatul Liber al Jocurilor de Noroc, SLJNR (R de la Romania) ar putea deschide pacanele fara probleme, s-ar incadra in miscarea sindicalista. Daca se tineau serios de Bingo azi nu erau aici.
Raspunde

Micul Muci

Acum 7 ani

Propun achizitia ,directa,prin SEAP sau printr-un comando ninja la Muntele Athos a unei icoane facatoare de minuni sau a uneia deprimat-lacrimogena.Pariez ca (virgula) Casa va deveni rentabila pina anul viitor iar avizul ISU nu va mai fi obligatoriu.Atentie mare: in jud. Sibiu NU EXISTA NICIO ICOANA FACATOARE DE MINUNI!!!Inadmisibil!Solicit masuri urgente.
Raspunde

Iosif

Acum 7 ani

Actuala cladire trebuie demolata si reconstruita o sala modera de spectacole, sali de conferinte/cinema si chiar apartamente in regim hotelier. Se pot face multe pe locul acela, inclusiv un mall adevarat. Ma mir ca nu e bataie mai mare pe locul ala...
Raspunde

Sibian

Acum 7 ani

Nu se poate asa ceva. Este o rusine pentru un oras european sa nu aiba nimic. Sunt nervos!
Raspunde

Sibian

Acum 7 ani

Acolo trebuie renovare capitala. Trebuie zugravita interior, exterior, alta scena, alte scaune, alta podea, alte geamuri, alte covoare. Deci totul trebuie schimbat! Guvernul trebuie sa se implice. Sau autoritatile locale aa se inteleaga.
Raspunde

Willi

Acum 7 ani

Asociatia Caselor de Cultura este o mare magarie, ca si cea a fostelor Coop-uri; practic este "stat in stat". Daca n-au avut cei 100.000 euro, atunci sa faca bine si sa-o vanda.
Raspunde

sibianul pacifist

Acum 7 ani

Cinematograf!!!
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

....ce-ar fi daca S-ar muta târgul de vechituri, ca oricum "noua" sibienilor ne plac , S-ar ușura accesul tuturor locuitorilor orașului, si s-ar descongestiona circulația pe direcția Mediaș in zilele de marți , vineri si duminica cand traficul devine infernal, iar pe noi ne împiedica sa ne facem "treaba"in mod "profesionist"...
Raspunde

EU

Acum 7 ani

Bafta multa celor implicati in proiect resp OID
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus