Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Ministerul Sănătăţii: Sperăm ca, în mai puţin de două săptămâni, să reluăm imunizarea copiilor cu vaccinul hexavalent

Ministerul Sănătăţii: Sperăm ca, în mai puţin de două săptămâni, să reluăm imunizarea copiilor cu vaccinul hexavalent

Ministerul Sănătăţii a semnat, marţi, contractul pentru achiziţia a 255.000 de doze de vaccin prin procedură de urgenţă, pentru nevoi speciale, asfel că, în mai puţin de două săptămânii, ar putea demara compania de imunizare, a declarat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu.

" Astăzi (marţi, n.r.) a fost semnat contractul pentru achiziţia a 255.000 doze de vaccin hexavalent (Hexaxim, produs de Sanofi), pentru continuarea imunizării copiilor cu vârste de 2, 4 şi 11 luni, precum şi pentru recuperarea celor care nu au fost vaccinaţi din lipsa vaccinului", a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii (MS).

Laurenţiu Colintineanu a precizat că vaccinul, achiziţionat în sistem de urgenţă, va fi distribuit în perioada imediat următoare Direcţiilor de Sănătate Publică.

"Vaccinul a fost achiziţionat în sistem de urgenţă, prin UNIFARM, pentru nevoi speciale. Sperăm ca, în şapte-zece zile, să fie deja distribuit Direcţiilor de Sănătate Publică Judeţene şi celei a Municipiului Bucureşti", a adăugat Colintineanu.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, declara, la sfârşit lunii august, într-un interviu acordat News.ro, că ministerul va importa în funcţie de nevoi vaccinul hexavalent, deoarece acordul-cadru pentru furnizarea lui a fost reziliat.

"La vaccinul hexavalent am avut un acord-cadru, cu un preţ bun, cu o companie (Polisano - n.r.) care are probleme. Am încercat să profităm de acel preţ bun şi am aşteptat, dar, din păcate, lucrurile nu s-au îndreptat, compania ne-a notificat că nu poate livra acele medicamente, aşa că singura măsură este rezilierea acordului şi să importăm pe nevoi speciale. Important, dincolo de preţ, este accesul pacienţilor la medicamente", spunea Vlad Voiculescu.

Acordul cu Polisano a fost denunţat după ce firma a anunţat că nu mai poate livra dozele de vaccin, iar anterior a întârziat de mai multe ori distribuirea, în condiţiile în care datoriile Polisano către producător sunt de câteva milioane de euro, declarau, pentru News.ro, în 21 august, oficiali ai Ministerului Sănătăţii.

Decizia a fost luată ca urmare a faptului că vaccinul hexavalent cu care sunt imunizaţi bebeluşii împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, pneumoniei, poliomielitei şi hepatitei B nu a mai ajuns la medicii de familie, care ar fi trebuii să îl primească de la Direcţiile de Sănătate Publică şi să îl administreze, gratuit, în cadrul programului naţional de imunizare.

Şi în luna aprilie a fost o criză a vaccinului hexavalent, atunci Ministerul Sănătăţii spunând că disfuncţionalităţile în livrarea dozelor pentru imunizarea bebeluşilor s-au datorat imposibilităţii producătorului de a-l produce şi a-l pune la dispoziţie în timp util.

MS preciza atunci că, potrivit acordul cadru, până la sfârşitul acestui an, distribuitorul trebuie să mai pună la dispoziţia Ministerului Sănătăţii 400.000 de doze de vaccin. În luna ianuarie, au fost aduse în ţară 107.300 de doze, care au fost distribuite cabinetelor medicale în vederea continuării procesului de imunizare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Mai rău ca niciodată

Acum 7 ani

Incompetență criminală a regimului Iohannis - Cioloș. Am copil născut în ianuarie și căruia i s-a putut face un singur vaccin în 8 luni. Din acest punct de vedere este mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu, Iliescu sau Năstase luați la un loc. Disoluția statului a ajuns pe culmi de neînțeles în țara noastră.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus