Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Superstaruri ale filmului documentar, la Astra Film Festival

Superstaruri ale filmului documentar, la Astra Film Festival

Timp de șapte zile, între 17 și 23 octombrie, filmul documentar revine la Sibiu, la cea-a de-a 23-a ediție a Festivalului de Film Astra. Cinefilii vor putea viziona filmele în cele șase săli de cinema amenajate în centrul istoric al orașului. 2.000 de filme au fost înscrise în acest an, iar publicul va avea de ales dintr-o selecție a celor mai bune 100 de documentare produse recent în România și în lume.

Filme grupate pe subiecte Filmele din programul AFF 2016 sunt grupate după subiectele pe care le explorează și reunite în programe tematice precum Inside Radical Islam, No Place Like Dis-Place, Citizens of the Online World, Communist Faiths, Aromanians. Se reflectă voci puternice de autor în secțiunile Self-Family-Society, Doc-vlog, Circumscribed Spaces, Stories from Urbania. Povești care îți taie răsuflarea și personaje incredibile apar în filmele din programele Encounters, Refurbished Past și Reality Under Cover. 40 dintre filmele care se regăsesc în programele tematice sunt incluse și în cele patru secțiuni competiționale ale festivalului: OutStanDox, Romania, Central & Eastern Europe și Student.

„Selecția de filme a ediției din acest an se remarcă atât prin diversitatea subiectelor, festivalul are numeroase programe tematice, cât și prin înglobarea noilor formate de documentare imersive și new media. De 23 de ani, Astra Film Festival este ca un pașaport cu care spectatorii pot traversa granițe și explora alte lumi”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu.
Un program special este dedicat celor mai recente filme realizate de superstaruri ale cinemaului de non-ficțiune: Great Master’s Latest: The Pearl Button în regia lui Patricio Guzmán, premiat la Festivalul de Film de la Berlin, Fire At Sea, în regia lui Gianfranco Rosi, primul documentarist distins vreodată cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Veneția, Lo and Behold, Reveries of the Connected World, în regia lui Werner Herzog, o voce puternică și distinctă în cinematografia mondială și The Thoughts That Once We Had ,în regia lui Thom Andersen.

O legendă a filmului documentar, Frederick Wiseman, va fi omagiată printr-un program dedicat care va familiariza publicul festivalului cu trei filme care se prezintă ca o radiografie a instituțiilor americane și europene în ultimii 50 de ani.

Vizionări cu ajutorul gadget-uri-lor

Cele mai noi tehnologii pe care le explorează filmul documentar în formate precum VR, 360, webdoc sau full dome sunt prezente în programul The Future Is Now . În premieră în Sibiu, publicul de la Astra Film Festival va putea să experimenteze vizionarea de film documentar în afara sălii de cinema cu ajutorul celor mai noi gadget-uri, precum ochelarii pentru realitate virtuală sau proiecții 360 de grade. Selecția oficială Astra Film Festival 2016 este disponibilă aici.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus