Luni,
26.07.2021
Partial Noros
Acum
28°C

Zona Metropolitană Sibiu. Prima întâlnire

Zona Metropolitană Sibiu. Prima întâlnire

20 septembrie este data primei întâlniri a primarilor din jurul municipiului, care ar urma să facă parte din Zona Metropolitană Sibiu. ”Întâlnirea este fixată pentru data de 20 septembrie, urmează să vedem exact cum se va desfășura”, a anunțat primarul comunei Sadu, Valentin Ivan, în cadrul unei emisiuni Turnul Sfatului TV.

Zona Metropolitană Sibiu înseamnă o asociere între localitățile situate pe o rază de 30 de km în jurul Sibiului, asociere care ar putea duce – în primul rând – la o armonizare a dezvoltării urbanistice, infrastructurii și și utilităților, printre altele. Teoretic, pornind de la definiția din lege, Zona metropolitană Sibiu (ZMS) ar putea reuni într-o asociere alături de Sibiu nu mai puțin de cinci orașe (Avrig, Cisnădie, Miercurea Sibiului, Săliște, Ocna Sibiului, Tălmaciu) și 24 de comune (Alțâna, Apoldu de Jos, Boița, Cristian, Gura Râului, Loamneș, Ludoș, Marpod, Mihăileni, Nocrich, Orlat, Poplaca, Racovița, Rășinari, Sadu, Șeica Mică, Șeica Mare, Șelimbăr, Slimnic, Șura Mare, Șura Mică, Tilișca, Turnu Roșu și Vurpăr).

Printr-o lege adoptată în 2001 (legea cu nr. 351) pentru aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național, Parlamentul acestei țări a definit pentru prima dată conceptul de ”zonă metropolitană”: ”zonă constituită prin asociere, pe bază de parteneriat voluntar, între marile centre urbane (Capitala României și municipiile de rangul I) și localitățile urbane și rurale aflate în zonă imediată, la distanțe de până la 30 de km, între care s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri”.

 

Prima astfel de zonă metropolitană înființată în România a fost cea construită în jurul Iașiului. Discuțiile au început în toamna anului 2002 și, cu sprijin american, Zona metropolitană Iași a fost înființată în aprilie 2004 de către municipiul Iași și 13 comune înconjurătoare. De atunci, în România au mai apărut alte zece astfel de asocieri (Constanța, Craiova, Brașov, Cluj, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Tîrgu Mureș, Roman și Suceava).

Astrid Fodor, primarul Sibiului: ”Dezvoltarea orașului și a întregii zone ar primi un impuls important prin realizarea acestei zone metropolitane. Beneficiile sunt de natură economică, administrativă și socială, existând clare avantaje și în domeniul mobilității populației. De aceea voi depune toate eforturile pentru ca zona metropolitană Sibiu să se realizeze și sper ca toți factorii implicați să recunoască importanța proiectului”. (august 2016)

Despre acest subiect s-a mai scris aici:

http://www.turnulsfatului.ro/2016/08/28/zona-metropolitana-sibiu-din-septembrie-incep-discutiile-cine-ce-cum-cand/

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

a

Acum 4 ani

Atata prostie numai din proiectul lui Pop mai poti deduce. Cum pana mea s-a gandit fodor sa puna ca viceprimar pe unul care nu si-a castigat prin vot dreptul la acest post? (macar daca lua peste 20%) A da, stai, Johannis e acum la PNL, Pop e la PNL, am inteles compromisul. Frumos asa. Distrugeti orasul incet dar sigur.
Raspunde

Adi

Acum 4 ani

"a", despre ce pana ta vorbesti? Zona metropolitana ar fi intrarea in normalitate. Sau esti pe statele de plata ale lui Maricuta? Doar un primar corupt pana in maduva oaselor s-ar opune unui asemenea proiect. Sau, daca n-ai priceput despre ce e vorba, mai citeste. Din 2-3 incercari sigur pricepi pana si tu...
Raspunde

a

Acum 4 ani

Pai haide sa iti explic: o zona metropolitana de 30 de km ar cuprinde foarte multe localitati care nici nu au legatura cu orasul. Sa vi cu besini si replici pompoase cum ar fi "armonizarea urbanistica", arata ca cei care au venit cu proiectul asta sunt deconectati de la realitate. Sibiul ca oras nu are o armonie urbanistica si ei vor sa o aplice si altor localitati, aflate la 30 de km distanta? 15 km ar fi fost de ajuns sa cuprinda toate localitatile invecinate care au legatura directa cu orasul si anume Cisnadie, Selimbar, satele de pe Dealul Daii, Rasinari, Poplaca, Sura Mare/Mica si cam atat. Restul nu isi au rostul, doar ingreuneaza administratia cu birocratie inutila. Dar aparent cei din administratia locala din Sibiu nu au absolut nicio viziune de dezvoltare, fac totul dupa ureche si sunt convins ca urbanistii orasului sunt cei care au platit sa isi ia diplomele (mai ales arhitecta orasului care e o inutilitate maxima).
Raspunde

alzara

Acum 4 ani

Avangardist program .Sau am pierdut startul văzând haosul imobiliar ?După ploaie chepeneag ,după soare clop în cap ,vizionari ( e) lor ! Te şi cruceşti de câtă modestie la primărie şi CJ !
Raspunde

rosu

Acum 4 ani

Cum, zona metropolitana fara Ilimbav? Fofeldea, da, Ilimbav nu? Alo, astia cu urbanizarea, se aude?
Raspunde

Vasile V. Vasile

Acum 4 ani

Nici ăia care au dat legea nici ăştia de vor să o aplice nu au habar ce e aia o zonă metropolitană...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus