20 septembrie este data primei întâlniri a primarilor din jurul municipiului, care ar urma să facă parte din Zona Metropolitană Sibiu. ”Întâlnirea este fixată pentru data de 20 septembrie, urmează să vedem exact cum se va desfășura”, a anunțat primarul comunei Sadu, Valentin Ivan, în cadrul unei emisiuni Turnul Sfatului TV.
Zona Metropolitană Sibiu înseamnă o asociere între localitățile situate pe o rază de 30 de km în jurul Sibiului, asociere care ar putea duce – în primul rând – la o armonizare a dezvoltării urbanistice, infrastructurii și și utilităților, printre altele. Teoretic, pornind de la definiția din lege, Zona metropolitană Sibiu (ZMS) ar putea reuni într-o asociere alături de Sibiu nu mai puțin de cinci orașe (Avrig, Cisnădie, Miercurea Sibiului, Săliște, Ocna Sibiului, Tălmaciu) și 24 de comune (Alțâna, Apoldu de Jos, Boița, Cristian, Gura Râului, Loamneș, Ludoș, Marpod, Mihăileni, Nocrich, Orlat, Poplaca, Racovița, Rășinari, Sadu, Șeica Mică, Șeica Mare, Șelimbăr, Slimnic, Șura Mare, Șura Mică, Tilișca, Turnu Roșu și Vurpăr).
Printr-o lege adoptată în 2001 (legea cu nr. 351) pentru aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național, Parlamentul acestei țări a definit pentru prima dată conceptul de ”zonă metropolitană”: ”zonă constituită prin asociere, pe bază de parteneriat voluntar, între marile centre urbane (Capitala României și municipiile de rangul I) și localitățile urbane și rurale aflate în zonă imediată, la distanțe de până la 30 de km, între care s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri”.
Prima astfel de zonă metropolitană înființată în România a fost cea construită în jurul Iașiului. Discuțiile au început în toamna anului 2002 și, cu sprijin american, Zona metropolitană Iași a fost înființată în aprilie 2004 de către municipiul Iași și 13 comune înconjurătoare. De atunci, în România au mai apărut alte zece astfel de asocieri (Constanța, Craiova, Brașov, Cluj, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Tîrgu Mureș, Roman și Suceava).
Astrid Fodor, primarul Sibiului: ”Dezvoltarea orașului și a întregii zone ar primi un impuls important prin realizarea acestei zone metropolitane. Beneficiile sunt de natură economică, administrativă și socială, existând clare avantaje și în domeniul mobilității populației. De aceea voi depune toate eforturile pentru ca zona metropolitană Sibiu să se realizeze și sper ca toți factorii implicați să recunoască importanța proiectului”. (august 2016)
Despre acest subiect s-a mai scris aici:
http://www.turnulsfatului.ro/2016/08/28/zona-metropolitana-sibiu-din-septembrie-incep-discutiile-cine-ce-cum-cand/
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Șura Mare , Turnu Roșu , Astrid Fodor , Ocna Sibiului , Tirgu Mures , Miercurea Sibiului , Şeica Mică , Satu Mare , Gura Râului , sura mica , Turnul Sfatului , Baia Mare , Șeica Mare , intalnire , investitii , Zonă Metropolitană , Pentru Sibiu , Valentin Ivan , Capitala României , Zona Metropolitană Sibiu
Vizualizari: 3909
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Nelutu O
Acum 9 ore
Noi noi
Acum 11 ore
Eu
Acum 11 ore
Q
Acum 11 ore
Q