Duminică,
22.05.2022
Acum
0°C

Efectul ”Top Gear” pe Transfăgărășan. ”Am crescut în Elveția, dar munți mai frumoși n-am văzut prin parbriz” | Video

Efectul ”Top Gear” pe Transfăgărășan. ”Am crescut în Elveția, dar munți mai frumoși n-am văzut prin parbriz” | Video

În 2009, celebra emisiune TV despre mașini ”Top Gear” realiza un episod special în România, care se încheia apoteotic pe Transfăgărășan. Prezentatorii urmăriți de sute de milioane de oameni din întreaga lume concluzionau atunci că ”acesta este cel mai bun drum de condus din lume”.

Au trecut șase ani de atunci. Dar urmările încă se văd. Conaționalii noștri s-au gândit în acest timp să taxeze într-o parcare improvizată pe oricine urcă la Bâlea Lac și să extindă tarabele insalubre cu porumb fiert și șorici. De partea cealaltă, numărul turiștilor britanici și nu numai, interesați să verifice pe propria piele vorbele lui Jeremy Clarkson, crește de la an la an. Săptămâna trecută spre exemplu, în parcarea Hotelului Hilton de lângă Sibiu au putut fi admirate în jur de zece mașini Nissan GRT. Acestea au un preț ce depășește lejer 100.000 de euro, iar proprietarii lor erau britanici. Au venit la Sibiu special să se plimbe cu mașinile lor sport pe Transfăgărășan, după ce au văzut despre curbele strânse și peisajele foarte frumoase în emisiunea Top Gear. Cum un drum până în România nu e deloc floare la ureche, au vrut să profite de vizită și s-au plimbat și pe Transalpina.

masini-transfagarasan

Nu toată lumea își permite super mașini, chiar și în UK. Melanie May și Vicci Hands sunt irlandeze și în luna august au venit până în România, unde au închiriat o Dacia Duster, doar ca să vadă dacă este adevărat că Transfăgărășanul este cel mai bun drum din lume. ”Obișnuiam să cred despre mine că nu sunt deloc ușor influențabilă de mass-media. Acum știu sigur că nu e deloc așa. Am rezervat o vacanță în România bazându-mă în totalitate pe prostelile a trei idioți. Da, am mers în România datorită Top Gear”, povestește Melanie pe site-ul www.completecar.ie, un portal dedicat pasionaților de mașini.

După ce s-au speriat în traficul din București, apoi s-au șocat de-a binelea în traficul românesc în general, cele două femei au fost uimite să-și dea seama că au ajuns pe celebrul drum Transfăgărășan și n-au văzut nici măcar un indicator rutier care să semnaleze asta. Dar frumusețea drumului prin munți rămâne. ”Eram atât de sus încât am văzut oameni care făceau plajă lângă zone mari de zăpadă. Când ne-am oprit și ne-am apropiat de marginea drumului să privim în jos întreaga minunăție a Transfăgărășanului s-a dezvăluit în fața noastră. Amândouă am rămas mute de uimire”, spune Melanie May. Cele două femei și-au mai dat seama și că nu pot egala niciodată experiența celor trei prezentatori Top Gear întrucât aceștia s-au putut bucura de drumul închis complet traficului, în vreme ce ele au stat prinse în coloana de mașini.

porche-transfagarasan

Un alt cetățean irlandez a venit vara aceasta cu mașina proprie, străbătând Europa de la un capăt la altul, aproximativ 5.500 de km, tot pentru a testa ”cel mai bun drum de condus din lume”. ”După ce am văzut episodul Top Gear mi-am făcut un bookmark către videoclipul pe YouTube să-mi aduc aminte constant de el pentru că nu aveam mașina potrivită pentru așa ceva. În 2014 mi-am cumpărat o mașină adecvată (un Porsche - n. r.) și am început pregătirile. Trebuia să conduc din Irlanda în România în 2015, dar a apărut un alt eveniment”, povestește acesta pe bonjurn.al, o platformă specializată pentru jurnale online. Excursia până la Sibiu, unde a și fost cazat irlandezul, a durat două săptămâni, iar întreaga atenție a fost concentrată tot asupra Transfăgărășanului.

La fel ca și conaționalele lui, bărbatul a fost obligat să parcurgă celebrul drum în coloană, prins între o mulțime de alte mașini. ”Nu a contat foarte mult pentru că am putut astfel să opresc mai ușor și să fac fotografii cu acest peisaj incredibil. Am crescut în Elveția și sunt obișnuit cu ”munți și alte treburi”, acesta este de departe cel mai frumos loc pe care l-am văzut prin parbriz. Drumul este, la fel ca și pe Transalpina, în condiții foarte bune – cu mici excepții pe aici sau pe dincolo, poate o mână de gropi, dar nimic ieșit din comun. Chiar și dacă e să comparăm cu drumurile din Irlanda”.

Acesta a mai fost impresionat de numărul mare de oameni ieșiți la grătar pe margine drumului, de înghesuiala de la Bâlea Lac și de ceața extrem de densă. ”M-am oprit de mai multe ori să fac fotografii, dar este greu să arăt cât de frumos acest drum este cu adevărat”.

”Transfăgărășanul este incredibil. Este de-a dreptul o colecție de curbe de toate felurile, linii drepte, urcușuri și așa mai departe. Ce apare la Top Gear nu reprezintă nici măcar cinci la sută din lungimea lui totală, dar e probabil partea cea mai uimitoare. Mergeți acolo, vedeți cu ochii voștri, nu veți fi dezamăgiți”

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

10 comentarii

Matyas Andrei

Acum 5 ani

Este un drum de vis.
Raspunde

Radu

Acum 5 ani

Zilele trecute am fost pe transalpina.pot sa spun ca pe transalpina peisajele sunt mai frumoase decat pe transfagarasan dar ca si drum transfagarasanul este mult mai frumos..din pacate ceea ce este la balea lac (acele tarabe)este un adevarat kich.pacat ca nu stim sa punem in valoare ceea ce avem
Raspunde

Cititescu

Acum 5 ani

Vara, sambata si diminica nu e recomandabil sa urci la Balea dupa ora 10. In jurul pranzului cozile la urcare ajung la 2-4 Km si practic se sta! Drumul e intradevar superb, dar greu. Din pacate, ajuns la lac ai o mare desamagire: o multime de tarabagii cu marfa de talcioc, de proasta calitate, care nu are nici o legatura cu locul in cauza. Un singur chiosc cu materiale "de munte" - pelerine, hanorace, pantaloni, pileti, binocluri, etc - eventual artizanat specific si un singur chiosc cu dulciuri si bauturi nealcoolice, calde sau reci, ar fi indeajuns. O mare problema sunt parcarile. Nu stiu cine le-a dat autorizatie, dar cu siguranta cineva ar trebui sa se ocupe serios de afacerea asta! La Balea Lac ajung 2 (doua) drumuri. Daca la fiecare capat se instaleaza un punct de taxare pentru autovehicole, ar fi o treaba mult mai simpla si mai controlabila. Deasemeni e necesara o zona precis delimitata si dotata corespunzator pentru turistii bipezi veniti cu cortul. Nota bene: lacul e curat!
Raspunde

LaFlemme

Acum 5 ani

De-acord cu tot ce-ai zis.
Raspunde

rosu

Acum 5 ani

Io am condus pe Transfagarasan, pe Transalpina, Stilfserjoch (pe italiana Passo dello Stelvio), Timmelsjoch (pe italiana Passo del Rombo) si pe Großglockner Hochalpenstraße, in Austria. Fiecare are farmecul lui, probabil ca in Austria irlandezele ar fi laudat un drum austriac. Cele doua din Romania sunt (inca?) gratis, asta le deosebeste intr-adevar.
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 5 ani

Brava uai roscovanie! No, sa știi ca-n ia-sara ma mutasc di invidie! Si ia, mai za-nie si naua, estia mai prosti, de n-am isit mai jos di Boița, pi unde-ai mai fo' ?....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus