Sâmbătă,
18.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Cum se recompensează un plagiat la Sibiu? Cu un post de prorector

Cum se recompensează un plagiat la Sibiu? Cu un post de prorector

La începutul acestui an, prorectorul Universității Româno-Germane din Sibiu, George Bălan, a fost subiectul Comisiei de etică a instituției, fiind cercetat pentru plagierea mai multor zeci de pagini într-o carte publicată în 2013. Confirmat și de Comisia de etică, Bălan și-a recunoscut plagiatul. Și a rămas în funcție. După alegerile din martie 2016, profesorului plagiator i-a fost oferit același al doilea post din conducerea RoGer. ”Da, s-a furat, dar și-a recunoscut vina. A fost sancționat, acum ce să-i facem? Să-l ostracizăm definitiv?”, spune rectorul care l-a menținut în conducere.

Fost șef în cadrul Întreprinderii Miniere din Câmpulung, primar al municipiului Câmpulung (jud. Argeș) în perioada 2000 – 2004, fost consilier local din partea PSD, candidat – anul acesta - la funcția de primar al aceluiași municipiu sub sigla PRM, George Bălan este prorector al Universității Româno-German din aprilie 2012.

Și prorector a rămas chiar dacă, în ianuarie 2016, Comisia de etică a RoGer a constatat că din cele peste 160 de pagini ale volumului ”Economia întreprinderii” semnat de Bălan, mai multe zeci de pagini sunt copiate din alți autori sau de pe internet. Fără ca acest lucru să fie semnalat ca atare. Comisia de etică a fost sesizată de acest plagiat în mod anonim, mai multe cadre didactice primind în plic indiciile plagiatului. Respectivele plicuri au fost transmise după ce, la începutul anului, Bălan și-a depus candidatura pentru funcția de rector al RoGer.

”Hopa, a ieșit maimuța”

”Eu această carte am scris-o în 2013. La revizuirea cărții mi-am dat seama că s-au strecurat niște erori. Am anunțat editura: «vă rog să retrageți cartea». Am și documentele justificative. Mi-au confirmat că vor retrage cartea, acest lucru nu s-a întâmplat. Datorită faptului că am anunțat editura să retragă această carte nu am obținut nici un folos pe urma acesteia: nici titlu științific, nici avantaje materiale. E și scoasă din CV-ul meu”, a povestit Bălan ziarului Turnul Sfatului.

George Bălan predă în cadrul Facultății de Științe Economice a RoGer din 2007, înainte fiind profesor al mai multor facultăți din Pitești și Câmpulung.

”Eu am spus editurii din Craiova că din acel moment nu mai avem nicio colaborare. Eu i-am anunțat din timp și ei nu au operat… Cu directorul editurii am stat de vorbă în mai multe rânduri, am și documente în acest sens. Ce se întâmplă: în câteva paragrafe nu au fost trecute în «footnote» (note de subsol – n.r.) sursele. Eu vă mai spun ceva: a fost răutatea unor colegi. Până nu mi-am depus eu candidatura pentru rector nu a fost nimic. Asta e măgăria. Dacă ai ceva de spus, spune la timp. Nimeni nu și-a depus candidatura și nu mi-am dorit să las universitatea într-un vid de putere. Am întrebat potențialii candidați, nimeni nu dorea și atunci mi-am depus candidatura. Dar, hopa, a ieșit maimuța… o chestie urâtă”, mai povestește Bălan.

El susține că această variantă a fost prezentată și Comisiei de etică din cadrul RoGer. ”Greșeala mea este că nu am verificat dacă s-a scos cartea sau nu. Dar, când stau de vorbă cu un director de editură care îmi spune că nici nu a trimis cărțile la Biblioteca Națională, eu am zis că totul este liniștit. Când mă trezesc cu măgăria aceasta… pentru câteva paragrafe. Dar, e o vorbă românească ce spune că atunci când vulpea nu ajunge la struguri spune că sunt acri”. Bălan mai adaugă faptul că nu a contestat verdictul de plagiat al Comisiei de etică, deoarece cartea a fost înregistrată la Biblioteca Națională. ”Dacă era retrasă, nu mai era nicio problemă. Eu mi-am scos și din bibliotecă acele cărți, nu au fost vândute deloc”.

Editura: ”nu e o chestiune tocmai simplă”

Aurel Popa, directorul editurii Sitech, din Craiova, unde a fost publicată cartea lui Bălan confirmă cererea acestuia din urmă. ”Știu cartea, deoarece am avut o discuție cu domnul Bălan pe această temă. Am primit o adresă de la dumnealui, pe mail, să facem demersurile pentru retragerea cărții. Noi am înaintat la Biblioteca Națională toate aceste demersuri, dar formalitățile sunt un pic mai complicate. Exact ca schema cu retragerea doctoratelor. Nu e o chestiune tocmai simplă, gata, vreau să o retrag”. Cât privește faptul că lipsește citarea autorului, din punctul de vedere al directorului editurii lucrurile sunt clare. ”Noi primim manuscrisele de la autori, le trimitem înapoi fișierele .pdf pentru corectură. Deci avem același circuit precum orice editură din țară și, probabil, din lume. Dacă undeva s-a strecurat o greșeală de tehnoredactare, aceea tot la domnul Bălan s-a întâmplat”.

Ce s-a întâmplat cu cererea de retragere a cărții, nu mai știe Aurel Popa. ”Dumnealui ne-a spus că cineva i-a semnalat acest lucru și era foarte greu de îndreptat, deoarece fapta era făcută, și atunci a zis că cel mai bun lucru a fost să retragem cartea, pentru că aceasta nu a avut o viață prea spectaculoasă ca număr de exemplare. Și acum, că mi-ați adus aminte și cum nici domnul Bălan nu a mai sunat, o să încerc la Biblioteca națională să vedem ce s-a mai întâmplat acolo. O să reiau firul problemei să văd pe unde a rămas”.

”Art. 138. (1) Constituie abateri grave de la buna conduită în activitatea profesională şi ştiinţifică şi se sancţionează conform legislaţiei în vigoare:

a) plagierea rezultatelor sau publicaţiilor altor autori;

Art. 150. (1) Constituie abateri grave de la buna conduită în cercetarea ştiinţifică și activitatea universitară: a) plagierea rezultatelor sau publicațiilor altor autori”. Sursa: Carta Universității Româno-Germane din Sibiu

Rectorul RoGer: ”să-l ostracizăm definitiv?”

Din martie 2016, rector al RoGer a fost ales Elisabeta Boțian, cea care timp de 23 de ani (din 1989 începând) a fost procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. Parchet pe care, din 1999 până în 2009, l-a condus din postul de prim-procuror adjunct. Aleasă rector al RoGer, Elisabeta Boțian l-a propus tot pe Bălan pentru postul de prorector deoarece ”așa era cutuma”.

”El nu a contestat această hotărâre a respectivei Comisii de etică. Și aceasta a fost propunerea Facultății de Științe Economice. Pentru că prin cutumă, dacă rectorul este de la Facultatea de Drept, atunci prorectorul trebuie să fie de la Facultatea de Științe Economice. Și colegii dânsului, de la Științe Economice, au considerat că merită să ocupe în continuare funcția de prorector. Eu am avut încredere în ceea ce au propus ei. Am acceptat propunerea formulată de dânșii. Și Senatul a fost de acord”, explică Boțian. Care admite faptul că plagiatul, de fapt, tot furt este. ”Da, s-a furat, dar și-a recunoscut vina. A fost sancționat, acum ce să-i facem? Să-l ostracizăm definitiv?”. Întrebată dacă, în calitate de procuror, ar fi iertat un furt, Elisabeta Boțian susține că lucrurile au altă măsură. ”E altceva, intrăm pe alt tărâm. La astfel de infracțiuni trebuie să existe o plângere prealabilă, din partea persoanei vătămate. Deci nu discutăm de tărâmul penal”.

Președintele Senatului: ”s-a greșit”

Fost rector al aceleiași universități, Hortensia Gorski este actualul președinte al Senatului RoGer. Sub președinția ei a fost votată propunerea ca Bălan să fie reconfirmat în funcția de prorector. Numele Hortensiei Gorski apare pe coperta interioară a cărții plagiate de Bălan, ca fiind ”referent științific”. ”Dacă veți veni să vedeți raportul Comisiei de etică, o să vedeți că nu am avut nicio legătură cu treaba aceasta. E foarte ușor să pui pe cineva ca referent științific, eu nu am știut efectiv acest lucru. Îmi pare foarte rău și asta apare și în raportul comisiei”, explică Hortensia Gorski, pentru Turnul Sfatului. La finalul discuției, fostul rector admite. ”S-a greșit aici”.

Pe surse: RoGer ar vrea să fuzioneze cu ULBS

Surse din mediul academic sibian au arătat pentru Turnul Sfatului că în ultimul timp au fost mai multe discuții între Universitatea Româno-Germană și Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, pentru ca cele două instituții să fuzioneze. Deocamdată, discuțiile vizează cadrul legal prin care acest lucru să se petreacă.

RoGer a fost înființată în 1998, fiind acreditată de către autoritățile centrale în mai 2005.

foto Facebook

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

39 comentarii

vlad

Acum 7 ani

Bai Deleanule esti doar un biet ziarist executant. Fratele Bichicean a ordonat si tu ai executat. Sa fie oare si aici vorba de copy/paste? Ti-a promis si tie ceva bani de la marea vanzare? Sau banuiesc ca nu stii despre ce-i vorba? Poate o sa afli, sa vezi atunci cum o sa curga articolele...
Raspunde

un cititor

Acum 7 ani

Bai "cum te-o chema", ideea este ca un hot primeste o functie de conducere si din pacate, nu este un caz singular. Restul detaliilor ... nu mai conteaza !!!
Raspunde

intruder

Acum 7 ani

din cate cunosc eu profesorul bichicean nici nu mai lucreaza la roger. ce vanzare? vanzarea o fac altii la anu :)
Raspunde

rectoru

Acum 7 ani

comandat necomandat hotzu tot hotz e. doamna procuror zice ca plagiatu nu e ca furtu. e mai domol ca na, daca nu poti pune mana pe delict, se iarta nu?
Raspunde

Erot

Acum 7 ani

Parcă are 8 doctoraye nu unul.... Mi
Raspunde

Fakler

Acum 7 ani

Domnul Balan detine la ora actuala trei doctorate......
Raspunde

Rozi de la biblioteca

Acum 7 ani

Domnul Balan detine la ora actuala trei doctorate......
Raspunde

ion

Acum 7 ani

E clar...e din PSD...trebuie linsat
Raspunde

zzz

Acum 7 ani

A predat la facultati din Pitesti si Campulung. Campulung?Facultati?no comment...
Raspunde

Dna

Acum 7 ani

Mai bine vedeti ca iar sunt perchezitii la Carpatica
Raspunde

unu

Acum 7 ani

Un student in cazul in care copiaza si este prins va fi exmatriculat. Asa ca ostracizat egal exmatriculat. Sau ma duc la examen, copiez si eu ceva, ma prind si dupa aia primesc zece. Imi este greata . Imi aduc aminte in facultatea pe care am facut-o de fete similare. Hai sictir
Raspunde

Roger

Acum 7 ani

Nu am inteles ce se comenteza, plagiatul lui Balan sau Bichi fostul rector, care v-a dus in spate 4 ani inainte? a distruge inseamna ca v-a facut local cum nu ati avut nici odata ? Bai gogule, iti joaca mintea feste ? sau esti unu din marii tolerati de pe la roger? Stii ca mai nou se raspunde judiciar pentru calomnii pe internet? chestia cu furat si distrus ? esti de aceeasi teapa cu vlad de mai sus.
Raspunde

gogu

Acum 7 ani

Ulise, da-te prins :)
Raspunde

Doi

Acum 7 ani

Gogule, dacă tot aperi, știi cine a mai fost la conducere la Roger pana anul asta? Balan si Botian. Mai sint niște litere in alfabet care se leagă de alții dacă n au argumente sa apere plagiatorii: L, M, N. Tu ce litera ai?
Raspunde

Aneta Stancu

Acum 7 ani

Dragi cititori, am avut o cunostiinta, fiica unor prieteni, studenta acolo, la aceasta universitate. O mizerie deplina. Totul este degradat acolo.... corupt si falsificat. Cu unele mici exceptii, toti angajatii sunt la fel. De profesori nici nu poate fi vorba.... la economice niste semidocti din armata comunista. La drept alti semidocti din armata comunista.....Nu se poate respira de tot felul de semidocti din armata comunista. Cei cativa studenti care au vrut sa invete au fost sufocati de tot felul de indivizi cu pile la conducere.... Apoi conducerea , total rupta de normalitate. Noua cladire, despre care se tot vorbeste, este o mizerie. Pute a mucigai, salile sunt fara aer, da, salile nu au aerisire, nu au geamuri.... holurile sunt inguste si put a vopsea mucegaita. La secretariate se tot schimba personalul din cauza ca nu sunt platite secretarele. La caserie la fel s-au tot schimbat doamnele, a plecat una, a venit alta doamna, care si dansa a plecat dupa nici trei luni. Orele nu se fac. Nimeni nu stie cum arata asa-zisii profesori. Am aflat ca la universitate a fost angajat un domn care a fost dat afara de pe unde a umblat pe motiv de furt calificat. Plagiatul este la ordinea zilei in acesta mocirla cu pretentii de universitate. Nici nu mai pot fi noutati vestile cu plagiate. Speram ca in curand nu vor mai avea cumparatori de diplome, iar fabrica se va inchide. Probabil ca acolo se va deschide o pensiune turistica sau vreo fabrica de mobila asa cum a fost pe vremuri. Ambele variante sunt mult mai bune.
Raspunde

Aneta 2

Acum 7 ani

Ha, ha , e clar Aneto, după cum bârfești rogeru de la tine a plecat si plingerea cu plagiatu lui Balan. La ce birou lucrezi la roger, ca prea le știi pe toate ?
Raspunde

boss

Acum 7 ani

vreun frustrat cu salariu 800 pe luna care oricum nu e in stare sa lucreze in alta parte. is destui pe acolo inca de la infiintare. personal administrativ
Raspunde

camel

Acum 7 ani

In mod sigur domnul are trei doctorate....
Raspunde

cristina

Acum 7 ani

nu stiu de ce aveam impresia ca domnul Balan are patru doctorate.... Poate reuseste cineva sa ne spuna cu exactitate, ca prea se informeaza gresit pe aici.....
Raspunde

costina

Acum 7 ani

la fel stiam si eu, ca si dvs, ca domnul Balan are patru doctorate. Inteleg din ce se scrie aici ca a plagiat la o carte, deci nu a plagiat la tezele de doctorat. Si cartea inteleg ca a fost distrusa, deci nu mai exista. Deci nici plagiatul nu mai exista.
Raspunde

yonne

Acum 7 ani

asa e si cand furi 1 milion de euro. daca ii cheltui repede ei nu mai exista deci nu mai exista obiectul furtului nu? :)) gandire de oltean smeker
Raspunde

yonella vl

Acum 7 ani

Da, avem convingerea ca aveti dreptate. Consideram ca domnul Balan a furat de mult un milion. El nu mai exista. Dar credem ca l-a furat de la intreprinderile de pe unde a lucrat si de prin politica, nicidecum de la editura aia cretina cu cartea plagiata. Aia este un rahat. Nu vedeti ca la plagiat au contribuit si oameni de calitate in caliatate de consilieri stiintifici.... Cine saracia naibii citeste in ziua de azi ??? Credem ca la fel de bine putea nici sa nu o retraga cartea aia, oricum nu ar fi observat nimeni.....
Raspunde

biki_tip

Acum 7 ani

Mizeria din Roger trebuie adusa in ULBS??? Oare ce interese or fi acolo? De ambele parti e ceva.
Raspunde

veverita proasta

Acum 7 ani

da, eu cred ca si dvs, ca mizeria din roger trebuie adusa neaparat la ulbs !!!! Caci, fara mizeria de la roger, ulbs-ul nici nu poate functiona. Nu ca la ei nu ar fi mizerie, dar cand este mai multa mizerie, este mult mai bine, creeaza mai mult confort, devine totul mult mai interesant si mai captivant. Este ca atunci, cu hopa, a iesit maimuta !!! Intelegeti ?? Va urez succes !
Raspunde

intreb

Acum 7 ani

are legatura cu domnul profesor Emil Balan ?
Raspunde

veverita proasta

Acum 7 ani

nu inteleg de ce va sare mustaru asa din senin ??? Aici era vorba de mizerie, nu de retorica.....Sau konsiderati ca ulbs-u nu are mizerie ?? Si ei au mizerie, poate nu asa de multa ca rogeru, dar in mod sigur au si ei mizerie..... Si mizeria se pune la un loc si iese asa la un loc..... Sau aveti impresia ca in romania corrupta mai exista vreo universitate cu nivel de competenta ridicat ??? In romania absolventii se sterg la c.... cu diplomele, sau se sterg si la p..... si la vagin etc... ca tot spalatorese de vase ajung in vechea europa, ca italia, spania, franta etc. In anglia nu-i mai primeste nici la spalat toaletele cu diplome de romania.... Deci ce-i asa de interesant in afirmatie ???
Raspunde

biki_tip

Acum 7 ani

Da ești ofuscată rău, cuconiță veveriță!! Ai adunat ceva frustrări la rogerul tău. Ai grijă, plesnește vreo venă... nu te mai ambala așa. Doamne, ce oameni... Unde dai și unde crapă!
Raspunde

I.L.L.Caragiale

Acum 7 ani

Interesanta dezbatera de aici.... cata pasiune se pune.... ce energii vitale se risipesc... o nebunie, ce mai !!!?? NU degeaba este o universitate de incredere....
Raspunde

I.L.L.Caragiale

Acum 7 ani

nu se dezbate nimic despre curele de slabit.... oare nu mai vrea nimeni sa tina cura de slabit ????
Raspunde

Alex popa

Acum 6 ani

De la ce sa te astepti din partea unei gasti de comunistoizi conduse de indivizi dubiosi care s-au refugiat in bombe de universitati precum Ro Ger, toata conducerea este vinovata de asa ceva.. cica acest balan a absolvit institutul de mine... de cand are dreptul un miner din petrosani sa predea in Sibiu (oras cu pretentia de capitala culturala europeana).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus