Marţi,
08.10.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Ce se întâmplă cu ”after-school-urile” din Sibiu? Poziția Primăriei și a inspectorului școlar general

Ce se întâmplă cu ”after-school-urile” din Sibiu? Poziția Primăriei și a inspectorului școlar general

Nici Primăria Sibiu și nici Inspectoratul Școlar Județean nu văd niciun impediment în desfășurarea – în continuare – a programului ”Școală după școală” (”after-school”, termenul mai răspândit printre elevi și părinți), inclusiv prin punerea la dispoziție în mod gratuit a sălilor de clasă din municipiul Sibiu. Însă cea mai mare diferență față de modul în care s-a derulat programul până acum ține de plata profesorilor.

Potrivit unui comunicat emis de Primăria Sibiu, sălile de clasă pot fi utilizate ca spații de desfășurare a programului Școală după școală, dar aceste programe trebuie derulate sub umbrela unităților de învățământ, și nu a altor persoane juridice (asociații de părinți sau alte forme juridice ale cadrelor didactice). ”Activitățile acestui program se vor desfășura în clădirea școlii, spațiul fiind pus la dispoziție cu gratuitate de municipalitate, așa cum prevede și legea. Precizăm că în spațiul școlii, programul Școală după Școală reglementat de legislația mai sus menționată (Legea Educației Naționale nr. 1/2011 și Ordinul Ministerului Educației, Tineretului și Sportului nr. 5349/2011 – n.r.), nu se poate desfășura în regim privat, prin închirierea spațiului de către asociațiile de părinți sau de către cadrul didactic în calitate de PFA”, se arată într-un comunicat emis vineri de Primăria municipiului Sibiu.

Cadrele didactice, plătite doar prin bugetul școlilor

Cât privește plata profesorilor care lucrează în cadrul programului Școala după școală, aceasta poate fi realizată doar prin intermediul unităților de învățământ: părinții nu mai pot plăti direct cadrelor didactice contravaloarea acestor servicii. ”Salarizarea cadrelor didactice din învățământul preuniversitar de stat se face de către unitățile de învățământ, în baza Ordonanței de Urgență nr. 57/2015, cu modificările și completările ulterioare. Precizăm însă că pentru respectarea legislației în vigoare, atât sursele de finanțare pentru acest program, cât și plata învățătorilor trebuie să fie evidențiate în bugetul unității de învățământ și nu în cel al asociațiilor de părinți sau în cel al cadrului didactic, constituit ca PFA. Concret, plata efectuată de părinți va intra în bugetul școlii, iar școala va face plata învățătorilor care desfășoară acest tip de activitate”, mai arată sursa citată.

Profesorii nu mai câștigă la fel

Modificările din acest program vin în urma unui control al Camerei de conturi Sibiu, care a cerut intrarea în legalitate atât în ceea ce privește utilizarea spațiilor de învățământ pentru programul Școală după școală, precum și în ceea ce privește plata cadrelor didactice implicate în acest program. Pe tema legalității plății profesorilor în această situație, reprezentanții ANAF au emis o adresă în 21 septembrie 2016, prin care arată că singura variantă acoperită de normele legale este cea de remunerare a cadrelor didactice din bugetele unităților școlare. Doar că, în acest caz, sumele care mai pot fi plătite cadrelor didactice se reduc semnificativ (din cauza impozitării, a limitării la un număr de maxim de ore suplimentare potrivit Codului muncii etc) față de cele pe care aceleași cadre didactice o încasau direct de la părinți până anul trecut.

Inspectorul școlar general: părinții și cadrele didactice trebuie ”să lase” fiecare

Pentru actualul an școlar, Inspectoratul școlar județean Sibiu a avizat toate cele 24 de proiecte Școală după școală inițiate de unitățile de învățământ din județ. Doar că, până la urmă, derularea acestor proiecte ține de disponibilitatea cadrelor didactice. ”Înțeleg, suntem în capitalism, unde totul trebuie plătit. Dar aș face un apel la profesori să înțeleagă faptul că pentru părinți acest program este extrem de necesar. Pe de altă parte, aș face un apel și la părinți, să nu mai fie atât de virulenți împotriva directorilor, pentru că nu au nicio vină. Nimeni nu îi poate obliga pe profesori să se implice. Ei își fac o socoteală, poate că este mai important pentru ei să stea cu familia acasă, decât să câștige 600 sau 1.000 de lei în plus. Dacă fiecare din părți «va mai lăsa un pic», înțelegere va fi”, declară Ștefan Firu, inspectorul școlar general al județului Sibiu.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

91 comentarii

Parinte

Acum 8 ani

O bătaie de joc la adresa părinților Mulțumim nea Ciolos Tehno*****
Raspunde

hai la discutii

Acum 8 ani

Pt.parinte. Cand mergi la doctor, preot, ghisee de tot felul , chiar "after program" romanul este vehement impotriva castigului neimpozitat (ciubuc) . Cica acestia trebuie sa-si faca treaba in orice conditii. Acum cand este interesul personal al "parintelui" se poate oricum. Tipic romanesc !
Raspunde

Pfa

Acum 8 ani

Foarte corect . Forma de PFA e ilegala.
Raspunde

PFA corectie

Acum 8 ani

CORECTARE: probabil este ilregal, dar tot nu e ceva ok,ca la noi..
Raspunde

.....

Acum 8 ani

Tu esti ilegal/a ca te-ai nascut
Raspunde

Calin Blaga

Acum 8 ani

asa e in Romania si la Sibiu. Nimic ce functiona bine, din initiativa parintilor si a invatatorilor nu e bun pentru statul roman. Cei de la Camera de Conturi Sibiu sa se ingrijeasca de fostul director cu hotelul ROberts si zecile de ilegalitati facute de el si subalternii sai de-a lungul anilor. Sa isi vada lungul nasului de milogi dornici mereu de spagi.
Raspunde

Ana

Acum 8 ani

Foarte bine, orice venit trebuie impozitat și totodată dispar micile înțelegeri intre cadrele didactice și domnii directori.
Raspunde

Gabi Gherman

Acum 8 ani

Si PFA-urile platesc darile la stat, stai linistita. Cred ca nu stii despre ce se vorbeste aici!
Raspunde

vasile

Acum 8 ani

DA DECE E ILEGALA????SUNT NISTE VENITURI INREGISTRATE LEGAL CA PERSOANA FIZICA .ATI VREA SA FIE INCASATE LA NEGRU????
Raspunde

Calin Blaga

Acum 8 ani

cei care vorbiti ca forma cu PFA e ilegala mergeti si va culcati la stat unde lucrati. Sunteti incapabili sa faceti distinctie intre relatia contractuala a invatatorului cu scoala si norma de 40 de ore si venitul suplimentar al invatatorului din PFA in afara normei didactice. PFA Invatator isi lua banii de la o alta entitate privata Asociatia Parintilor. Ce e asa greu de inteles? Era o formula perfect legala si culmea statul castiga bani din asta gramada!
Raspunde

Dorin

Acum 8 ani

Eu as spune o alta chestie, si atunci poate oamenii si-ar schimba un pic optica: Daca din 2011 "after-school" se desfasoara in mod ilegal, poate ca in primul rand ar trebui trasi la raspundere toti inspectorii care au acceptat asta, toti sefii de ANAF care au lasat sa se intample asa ceva.. Pe scurt, acesti oameni sunt complici la aceste "ilecgalitati". Ce spune domnul Firu despre asta? A fost complica in forma continuata la aceasta ilegalitate sau nu? Vedem demisia lui fiindca nu a stiut sa gestioneze acest fenomen sau nu? Daca dansul zice ca e ilegal, practic se autodenunta, intreg mandatul dansului fiind complicitate la incalcarea legii :D. Daca e ilegal acum era ilegal in 2012,2013,2014,2015 si tot anul asta, cand dansul a fost inspector... Mai intelept ar fi fost sa astepte noul format la care cica se lucreaza si gata! Daca din octombrie nu se mai poate continua asa, eu voi da in judecata toti cei care au fost complici de la instituirea legi si pana azi: insepctori, juristi in inspectorat, economisti in inspectorat basca ceva seuti de la Curtea de Conturi... ce ziceti de asta?
Raspunde

Vio

Acum 8 ani

Complicitate in forma continuata???? :))) Ai grija sa nu te dai si pe tine in judecata din gresala.
Raspunde

Gabi Gherman

Acum 8 ani

Daca ceva merge bine, de ce sa nu stricam? Ca doar asta e rolul statului nu? Si de ce sa fie platiti cei care muncesc si au grija de copii nostri? Fara ca statul sa nu mulga nimic stand degeaba???? De ce o invatatoare tanara care sta cu 20 de copii sa primeasca mai putin decat una mai in varsta care are grija de 10 copii? Ca doar asta inseamna plata cu ora, nu? Totul e in funcrie de vechime, de cum ti-e norocul la repartitia de la inceput de an... Nu are nici o legarura cu munca depusa... Si ne mai miram ca suntem o tara de analfabeti!!!! Ca sa nu mai spun ca si copii de inspectori scolari, directori de scoli si profesori au beneficiat pana acum de program si au platit tot un PFA. Atunci a fost legal???
Raspunde

Gabi Gherman

Acum 8 ani

Scuzati greselile de ortografie... Sunt mult prea nervoasa si as vrea sa spun mult prea multe in acelasi timp... La scoala Regina Maria parintii, ca parteneri lasati pe dinafara in acest Program, au invitat reprezentantii Inspectorarului scolar Sibiu si cei ai Primariei luni la ora 14 la o intalnire la care am vrea sa gasim o solutie, alta decat cea care imseamna bani mai multi din partea parintilor si o remuneratie mai mica pentru dascali... Sunteti invitat si dumneavoastra daca vreti cu adevarat sa vedeti punctul de vedere al tuturor partilor implicate. PS: aceasta situatie apare doar in judetele Sibiu si Brasov... ceea ce ma face sa ma intreb daca nu cumva sunt alte interese la mijloc (after-school-uri private, spatii de inchiriat, etc...)
Raspunde

Paula Hodis

Acum 8 ani

M-ar interesa si pe mine sa particip la aceasta discuție daca e posibil. Sunt mămica la școala 13. Am inițiat petiția S.O.S Scoala dupa școala si grupul cu același nume
Raspunde

Gabi Gherman

Acum 8 ani

Oricine poate veni, bineinteles! Am inteles de la alti parinti ca si alte scoli au procedat asemanator
Raspunde

HADAREAN DIANA

Acum 5 ani

ACUM E CIRC MARE IN BIHOR.CUM ATI REZOLVAT PROBLEMA PANA LA URMA CU SCOALA DUPA SCOALA?NU STIM CUM SE POT PALTI CU BANII PARINTILOR LA EXTRABUGETAR ORELE SUPLIMENTARE.Va rog sa imi lasati mesaj pe fb, la numele Hadarean Diana sau mail [email protected], va rog din suflet, peste 30 scoli din Bihor suntem in impas de 2 saptamani, cum s a rezolvat problema?
Raspunde

Corigentul

Acum 8 ani

25 de copii x 20 de lei pe zi x 17 de zile pe luna = 8500 de lei. Atat castiga un invatator la Colegiul Pedagogic. Sunt curios care este suma declarata pentru care se plateste impozit..
Raspunde

Cornel din blocu' 7

Acum 8 ani

Bati campii,prietene..Rau!
Raspunde

Gabi Gherman

Acum 8 ani

Este vorba de 10 lei pe zi. Ceilalti 10 sunt pentru masa. Si suma este declatata integral. Exista facturi si chitante, daca esti intr-adevar curios
Raspunde

Cucu

Acum 8 ani

Dacă tb sa. Împartă. So nu mai rămâne?!
Raspunde

vasile

Acum 8 ani

Corigentule - ca tot esti corigent- dute la ANAF vezi cum se impoziteaza un PFA si fa singur calculul.Mai ales ca se poate dovedi prin chitante.
Raspunde

Analiza ore

Acum 8 ani

Cât de eficient e cel care face peste 100 ore/poate pe sapt!? Sunt. Probabil si. Șomeri ce vor o pâine,dar de...feliile de tort probabil sunt promise/aranjate....etc Până la urma avem si rezultatele. Integrării tinerilor după. Scoli deci,calitatea contează! Si durează.
Raspunde

Gabi Gherman

Acum 8 ani

Care 100 ore/saptamana?!?! Ce calcule faci dumneata acolo??? Si ce felie crezi ca ti se cuvine din banii mei pentru educatia copilului meu???
Raspunde

Venit

Acum 8 ani

Dacă facem un calcul simplu ,cred. Ca un învăț/prof ce o fi is 1000eur pe luna. O afacere profitabilă. În FAMILIA sistemului. Poate ar. Fi. Bine o redistribuire a veniturilor si la cei ce n-au acces la miere
Raspunde

Paula

Acum 8 ani

Ce aveți oameni buni cu cât câștiga oamenii acești? Sunteți părinte? Aveți copil la afterschool? Pe mine ma intereseaza cât dau eu, daca imi convine il duc, daca nu, nu. Cine nu e învățător si isi dorește venituri similare sa se apuce de antreprenoriat in loc sa pândească veniturile altora! Ce, cand mergem la curs de innot, si dam 150 de lei, ne gândim noi ca antrenorul câștiga cam mult, ce ar fi sa mergem la curs si apoi sa il denuntam peste tot si sa il denigram ca si asa e un mare Șmecher care câștiga mult prea mulți bani fata de noi care nu știm deloc sa innotam.......
Raspunde

vasile

Acum 8 ani

Esti libera sa iti faci PFA -ce te opreste ???!!!Fa rost de elevi plateste chirie la spatiu, si castiga cat vrei.E usor sa te vaiti.Daca vrei miere dute la cules!!!
Raspunde

Paula Hodis

Acum 8 ani

Poate ca ar fi util pentru cititori sa știe ca inspectoratul ii îndeamnă pe învățătorii sa lase de la ei, si sa fie plătiți 8 ore pentru 20 de ore prestate pe saptamana. Oare daca S-ar pune problema in inspectorat sa se lucreze 8 ore si sa fie plătite doar 3 ar lasă si dinsii de la ei din patriotism? Cine cu mintea întreaga face voluntariat 48 de ore pe luna, doar pentru ca simpatizează cu situația parinților? Dar ce suntem refugiați? Suntem dispuși sa plătim, iar dânșii plăteam impozite pentru aceste venituri! Dar romanul tot de grija vecinului trebuie sa moara! Adică sunt multe voci care spun ca învățătorii câștigau prea mult. Sunt aceleași voci care lucrează la stat ai se plâng de salar dar nu au tupeul sa treacă in privat! Nici inspectoratul si nici primăria nu împiedica cu nimic procesul, atâta doar ca nu il facilitează in nici un fel! E bătaie de joc sa le zici la niste oameni sa lase de la ei si sa reZolve criza. De ce nu lasă Anaful de la el si considera remunerarea prin PFA legală, de ce nu se sesizează ministerul sa găsească o alta forma legala Si de bun simt pentru plata cadrelor didactice?
Raspunde

Diana

Acum 8 ani

Am copilul la Regina Maria. V'am lasat mesaj pe petitieonline sa ne unim fortele. Va invit luni la discutia cu autoritatile.
Raspunde

Sok venit

Acum 8 ani

Este SOK! Venit făcut sigur.....speram nu prin influenta.
Raspunde

ileana carlugea

Acum 8 ani

Copiii nostri sufera din cauza neintelegerilor financiare..statul nu i poate obliga pe profesori sa lucreze suplimentar pe banii de nimic...cu pfa nu i in regula din punctul de vedere al ANAFului, asa ca am ajuns sa inchiriem spatii private...care nu aunt foarte aproape de scoli..si sa umble copiii zilnic prin ploaie...ninsoare...frig.., ca in scoala nu pot sta...scoala trebuie sa stea goala..daca inv nu vor sa lucre pe bani de suc!!!! Romania tara"second hand"
Raspunde

Vio

Acum 8 ani

Romania tara second hand? Dar ce faci tu pentru tara in afara de meseria de mamica ca is tare curioasa.
Raspunde

Invatator

Acum 8 ani

Ce nu se specifica aici este faptul ca nu s-au gandit mai marii nostri invidiosi la binele parintilor! Parintii platesc aceeasi suma dar invatatorii primesc nici 1/3 din aceasta. Oare parintii sunt multumiti sa stie ca acel cadru didactic care munceste, le tine locul cateva ore pe zi, raspunde de ei, este platit in bataie de joc din banii lor??? Si de ce? Pentru ca inspectorul de la Sibiu nu suporta faptul ca un dascal poate munci si poate fi platit pentru munca prestata? Trebuie oare sa fie cadrele didactice doar umile, batjocorite, cu pantofii scalciati si haina rupta? Nu pot prin munca cinstita sa aiba un trai decent?? RUSINE !!!! S
Raspunde

Gabi Gherman

Acum 8 ani

Exact asa ceva spuneam mai sus. Ba mai mult, noua parintilor ni se cer mai multi bani pt ca dumneavoastra invatatorii sa primiti mai putin. Peste 55% din banii platiti de noi, in urma unor calcule contabile, nu ajung la dascali. Sunt alte interese aici decat binele copiilor. Intr-adevar RUSINE!!!
Raspunde

Corigentul

Acum 8 ani

Din pacate generatiile slabe nascute dupa anii 90 au produs progenituri si mai slabe. Doar un idiot nu vede cat de slabi sunt elevii din ziua de astazi. La aceasta stare de fapt contribuie si programul after school prost inteles de parinti. Poti ajunge la facultate purtat prin scoli de bani, dar tot un idiot vei fi.. Calculul de mai sus este corect. Din pacate..
Raspunde

Corect

Acum 8 ani

Susțin ideile tale!
Raspunde

Paula

Acum 8 ani

Generațiile de dupa 90 nu au inca progenituri care sa mearga la școala. Generațiile 78-83 cam asa, au copii in școala. Înțeleg ca Dvs sunteți mult deasupra idioților de parinti care vor sa muncească 8 ore liniștiti si apoi sa isi petreacă timp cu copii lor. Am un copil super isteț, la fel si copii din clasa lui si copii tuturor prietenilor mei! Ma doare inima sa il facă cineva idiot din motive necunoscute. Cât despre calculul despre care ziceți mai sus pe mine personal nu ma intereseaza : sa câștige de 10 ori pe atât daca au cum , pe mine ma intereseaza cât dau eu, iar eu am dat anulntrecut 180 de lei cel mai mult. Pe chitanța. Imi permit, sunt mulțumită, daca nu as fi, as merge la privat pe sume mai mari sau as renunța. Am dreptul sa aleg, la fel si Dvs! Ah, dar am uitat nu sunteți părinte de cool in școala primara, nici învățător nu cred ca prea va doare de cât câștiga alții? Oare de ce ce va intereseaza atât atunci problema?
Raspunde

Calin Blaga

Acum 8 ani

tocmai te-ai injurat singur :D
Raspunde

Tata

Acum 8 ani

Această nouă metodă fiscală de abordare ca și plată a dascălilor este aplicată doar în ideea că statul să mai câștige ceva bani în plus. Metoda de retribuire a învățătorilor prin asociațiile non profit mie mi se părea foarte simplă și ok atât pentru părinți cât și pentru învățători. Toți banii strânși de un reprezentant al părinților pe clasă erau predați pe bază de chitanță asociației care plătea dascălul pe baza tabelului de prezență și factură emisă de acesta. Foarte simplu și transparent. Noile criterii de aplicare a SDS cu maxim 12 copii pe clasă și plata dascălilor cu ora cred că sunt un abuz din partea celor care impun acest lucru. De ce nu s-au impus aceste criterii de la aplicarea normelor SDS??????? Toate aceste criterii se aplică la nivelul țării cum este și normal adică județele Sibiu și Brașov (ce țară mare avem :)) Am fost, suntem și vom fi o țară "UNITA". Personal mulțumesc structurilor implicate în această nouă procedură de organizare a SDS și în faptul că au venit mai ales în sprijinul părinților și copiilor. ROMANIA te iubesc dar totuși vreau să emigrez.
Raspunde

Diana

Acum 8 ani

Pentru Paula Hidis Am copilul la regina matmeia, v-am scris si pe petitieonlibe. V-am invitat chiar sa ne unim eforturile. V-am lasat acolo datele de contact.
Raspunde

m

Acum 8 ani

Curtea de conturi si ANAF sunt niste monstri care ataca familia. Astia sunt dusmanii familiei romane, nu căsătoriile homosexuale.
Raspunde

Calin Blaga

Acum 8 ani

Pentru a pastra copiii in scoala propun asociatiilor de parinti sa faca cereri directiunilor sa inchirieze clase pentru "programe educationale" in intervalul orar zilnic dorit. Astfel LEGAL directorii pot inchiria asa cum inchiriaza la Universitati sau alte asociatii. Apoi LEGAL asociatiile pot angaja print contract de prestari servicii un PFA sa supravegheze copiii. TOTUL LEGAL.
Raspunde

Gabi Gherman

Acum 8 ani

Cica invatatorii nu au voie sa presteze aceleasi activitati educationale in afara programului SDS... Dar bineinteles ca se poate gaadi o solutie daca se vrea!!! Suntem tara cu un presedinte profesor care si-a cumparat 7 case din activitati educationale asemanatoate. A spus cineva ca nu a fost legal??? Hadeti sa nu fim ipocriti domnilor inspectori si sa lasam parintii sa munceasca linistiti ca ai lor copii nu umbla prin oras dupa o sala umfr sa isi faca lectiile sau orice alta activitate educationala suntem noi parintii dispusi sa platim!!!
Raspunde

Alex

Acum 8 ani

Nu mai bateti campii, generatii intregi au trait si mai ales au INVATAT fara after scool. Acum , gata!, tragedie nationala ca nu-i mai asista invatatorul la teme. Faceti-va timp stimabililor si vedeti de copii pana nu o iau razna de mici.
Raspunde

Alex

Acum 8 ani

*school
Raspunde

ligia

Acum 8 ani

In sfarsit cineva care se gandeste la copii. In tot scandalul acesta creat intre autoritati si parinti, se gandeste cineva la interesul copiilor, la copilaria lor? Mi se rupe inima pentru copiii care sunt nevoiti sa stea 8 ore in scoala, ajung acasa si stau cuminti pe tablete. Cineva spunea mai sus ca lipsa unui after-school distruge familia, eu cred ca tocmai acest sistem distruge relatia de familie, suntem prinsi fara sa ne dam seama, pentru ca trebuie sa tinem pasul cu lumea. Muncim mai mult ca sa consumam mai mult. Eu am renuntat la servici, cand copilul meu a intrat in cl I si binenteles, am renuntat la alte mici rasfaturi, fara de care mi-am dat seama ca se poate trai chiar bine (concedii in strainatate, ultimele modele de telefoane, haine de firma, etc). Cu acei bani care-i castigati in plus, puteti plati orice, inclusiv un dascal care sa faca temele cu copiii, insa relatia care se creeaza intre tine si copil atunci cand iti petreci timpul cu el, ramane pe viata si nu se poate cumpara.
Raspunde

Vali

Acum 8 ani

Din pacate, bateti toti campii. Denaturati realitatea. Induceti in mare eroare pe toti , prin simplul motiv ca va luati prerogative de mari cunoscatori ai legii. Inspectoratul se ocupa de partea tematica a actului didactic, de calitatea educationala si de resursa umana implicata la nivel de recrutare si calificare. Institutiile scolare si prescolare din circumscriptia fiecarui inspectorat, sunt entitati fiscale cu contabilitate si buget propriu si identificate fiscal si sunt supuse auditului periodic din partea serviciului intern de audit al primariei municipalitatii. Primaria asigura si aproba bugetele din fonduri publice pentru fiecare unitate scolara sau prescolara in parte si implicit plata salariilor personalului didactic si nedidactic. PFA-ul si ONG-urile (din care fac parte si asociatiile de parinti) nu au avut si nu au pana in prezent cadru normativ legal pentru a remunera separat cadrele didactice pentru astfel de activitati in conditiile impuse de legislatia activa in materie. Cu privire la faptul ca doar Sibiul si Brasovul se afla in aceasta situatie, nu este adevarat. Toata tara se afla in aceasta situatie ( in judetul HD sunt deja dosare penale de evaziune fiscala pe aceasta speta inca de anul trecut). Sunt judete in tara unde influente si interese personale au intarziat controale ale curtii de conturi sa desfasoare astfel de controale, dar in final tot vor genera rapoarte de control, dupa pierderea posibilitatii de influenta a celor ce detin controlul. Consider ca cei implicati, cel putin in aceasta discutie, au propria ratiune necesara, pentru a intelege ca o stare de conflict cu legea activa, nu trebuie imprumutata de la "vecinul" pentru ca "daca la ei merge trebuie sa mearga si la noi", in situatia in care persoanele direct implicate, la instigarea parintilor si la presiunea acestora, pot deconta civil si penal in viitor aceasta stare conflictuala cu legea. Nu asa ajutati dascalii implicati, punandu-i in stare conflictuala cu legea, doar pentru starea de bine si de confort a voastra. Daca nu a-ti avea "alergia la celuloza" si v-ati duce la putinele acte normative legale care reglementeaza aceste proiecte "scoala dupa scoala" veti intelege ca nu asta este solutia si vinovatii nu sunt acei functionari care prin contractul lor de munca sunt obligati sa respecte legea asa cum este ea. Legea da voie bugetelor locale sa sustina in integralitate si fara a mai obliga unitatiile scolare sa-si genereze bugete proprii prin suportul financiar al parintilor, pe intelesul tuturor la nivel gratuit pentru parinti si in conditii decente de remunerare pentru cadrele didactice si nedidactice implicate in aceste proiecte. Se mentioneaza in discutie ca invatatorii vor fi platiti cu ore suplimentare peste norma intraga de munca din contractul individual de munca. Iarasi fabulati !!! Personalul didactic nu are voie sa fie remunerat din bugetul public ( conform normelor specifice la nivel de buget al primariei Sibiu), decat la nivel de plata cu ora ( plata orara echivalenta cu contravaloarea unei ore calculate din norma de munca raportata la salariul de baza), in conditiile in care o ora suplimentara, conform codului muncii reprezinta un minim de 175% raportata la echivalentul unei ore din salariul de baza, pe intelesul tuturor cu adaugarea unui spor de minim 75% pentru fiecare ora suplimentara. Drept urmare solutionarea acestor conflicte tin de ministerul de resort pentru reglementari legislative mult mai clare si aplicabile in mod nediferentiat pentru cadrele didactice sau de demnitarii din primarie pentru introducerea cheltuielilor salariale in bugetul local.
Raspunde

Adriana

Acum 8 ani

VOI CEI CARE TRĂIȚI IN TRECUT SI AVETI IMPRESIA CA PUTEM STA CU COPII NOSTRI DE LA ORA 12 POATE NE PLATITI SI NOUA FACTURILE SI NA...POATE NE BAGATI SI IN FRIGIDER CEVA CĂCI SE VEDE CLAR CA DACA DUMNEAVOASTRĂ AVETI CREDEȚI CA AU TOTI! VĂ ABERATI SI VA INTERESEAZA MAI MULT CAT CASTIGA CEI LA CARE NOI APELAM.ERA UN SISTEM PE CARE ÎL AGREAM TOȚI CEI CE AVEM NEVOIE...ROMÂNIA LUCRULUI BINE FACUT AI DAT CU BĂȚUL IN BALTĂ!!
Raspunde

Corigentul

Acum 8 ani

Bravo Alex. Este exact parerea mea.
Raspunde

Miha

Acum 8 ani

Programul asta vrea sa suplineasca si ceea ce nu se face in timpul orelor. Este o porcarie ! Copilul obosit intra la masa si apoi incepe temele. La fel si invatatorul. Credeti ca mai au randamentul scontat ? Pedagogii ar trebui sa intervina si sa spuna ca acest mod de lucru afecteaza mai mult starea de oboseala a copiilor si cadrului didactic. Acest program este in beneficiul parintilor aflati la munca, care oricum nu au timp sa se ocupe de copil si astfel constiinta lui e impacata, dand niste bani. Pe de alta parte, acest stil de meditatii cu cadrul didactic de la clasa, nu e in regula ( sa va mai spun de ce ? ) Sunt de acord cu Alex, lasati copii sa-si faca temele singuri.
Raspunde

comentator

Acum 8 ani

Voi ori nu ati citit articolul ori NU vreti sa intelegeti. 1.Activitățile acestui program se vor desfășura în clădirea școlii, spațiul fiind pus la dispoziție cu gratuitate de municipalitate. Adica : scoala pune la dispozitie in mod GRATUIT sala de clasa pentru toti elevii care sunt interesati sa ramana dupa orele de scoala. Repet GRATIS !!!!! 2. Cadrele didactice (platite tot de stat) din cadrul scolii care au dorit sa ramana la "after school" au trecut pe PFA (peroana fizica autorizata) asta inseamna ca si-au schimbat incadrarea devenind entitate juridica adica da bon si taie chitanta. Aici intervine problema , pentru ca asa cum a "inchiriat" cadrul didactic spatiul salii de clasa care e GRATUIT ar trebui sa pot sa-l inchiriez si eu si tu si oricine. Cadre didactice care iau 10lei/zi pe copil 10X20 copii X 20 zile = 4000 lei pe luna. Banii astia ii cer pentru o sala GRATUITA si pentru un program GRATUIT prin lege. Problema nu e a statului , pentru ca dupa cum cititi in articol, legea nu interzice PROGRAMUL, acesta continua ca si pana acum, diferenta este ca banii vor merge catre ANGAJATOR(scoala), nu catre ANGAJAT (cadrul didactic. Ex: e ca si cum ai vrea sa cumperi o masina de la angajat nu de la dacia ca doar angajatul a facut masina nu firma. Bun, pana aici am lamurit, acum vine partea interesanta, baiul nu e nici la stat nici la parinte, pentru ca statul vrea sa incaseze banul si parintele vrea sa-l dea in continuare, baiul cel mare e ca daca un cadru didactic nu mai face 2.000 sau 4.000 sau cat o face si va fi platit cum e si LEGAL cu ora suplimentara ca ramane peste program nu mai sta cu copii in scoala. Asta trebuie sa intelegem toti. Si nu pe aia de la primarie sau inspectorat care ne ofera acest program GRATUIT trrebuie sa ne legam ci de acele cadre didactice care sunt atat de dedicate meserie si viitorului copiilor nostri doar atata timp cat sunt pe PFA si statul le ofera GRATUIT locul si materialele necesare desfasurarii activitatii, o zi buna
Raspunde

Monica

Acum 8 ani

Adică 10 lei pe zi de la 25 de elevii în 22 de zile pe luna sunt o nimica toată în România pe lângă salariul care îl primește? Și e rău în România singura tara unde profesorul e plătit de părinte dar cum în România se poate orice de ce nu. Și atunci ca părinți și profesori de ce va trebuie gratis sălile de curs acele săli și bănci nu ar trebui plătite ca se folosesc mai mult doar acel profesor? În România lucrurile nu se vor schimba veci tocmai din aceasta cauza ca nu ne place sa respectam nimic noi suntem deștepți și facem doar ce vrem noi și din păcate aceasi educație o primesc și copii.
Raspunde

Așa da

Acum 8 ani

Dacă nu sunteți interesați de after school și aveți cu cine lasă copiii ce căutați aici? Logic ca s-a trăit și fără after school, aveai varianta când stăteai cu bunicii daca ii aveai.E foarte simplu:nu ești de acord sa iti lași copilul la after school, tine-ti-l unde vrei stimabile;dar asta nu înseamnă ca nu trebuie sa existe suport legal (real) pentru cei care au nevoie. La fel și varianta cu plata, cine muncește e logic sa primească mai mulți bani. Așa ca nu-i tragedie națională, sunt doar mulți comentatori inutili care oricum își educa magistral și singuri copiii și o lege negândită și care aplicata nu servește intereselor oamenilor pentru care se presupune ca e făcută. Dar atata timp cat ne pasa mai mult de ce fac și cât câștiga alții...e totul bine.
Raspunde

Cristina

Acum 8 ani

subscriu...
Raspunde

klaus

Acum 8 ani

Alex, Corigentule. Voi doi sunteti niste idioti. Nu e vorba in fapt de after school. Este optional. Intelegeti? (ma indoiesc.), este vorba de cum functioneaza. Cine dorest isi lasa copilul la after school pentu o suma, cine nu, nu. Probema e acum ca altcineva, in afara de parinti hotarasc in locul lor. Invatatorul nu este obligat sa faca after school. Dar daca tot o face, cortect mi se pare sa o faca contra unei sume de bani pe care nu o incaseaza de la minister. Te intreb pe tine Corigentule si pe tine Alex daca esti renumerat cu 10 lei pe ora (c a si exemplu...), indiuferent unde lucrezi nu crezi ca ar fi corect ca orele suplimentare sa-ti fie platite dublu? Dar voi sunteti prea prosti sa intelegeti acest lucru. Incatatorul este si el om si are famile care au nevoie de el acasa. Nu poate sa mearga linistit dupa 5 ore si sa-si vada de treaba? Daca tot sta, mie mi se pare corect sa stea pe bani. In plus directorii scolilor, nu au nici o vina. Ei transmit mai departe ceea ce zic cei de la Inspectorat. Nu la Regina Maria trebuie sa va strangeti ci la inspectorat.
Raspunde

Paula

Acum 8 ani

Am postat 2 comentarii fără jigniri, înjurături sau greșeli de tipar, si imi apar cu statusul "opinia ta așteaptă moderare" imi puteti spune va rog care e problema cu ele? Vad aici ca oamenii aproape se înjura si le publicați fără problema opiniile, isi pun si "nume" infantile si totul e ok.
Raspunde

Corigentul

Acum 8 ani

Klaus, stii cum sunt favorizati la ore copiii care raman la after school? Nu stii. Stii ca in anumite scoli din Sibiu acest program dureaza doar doua ore (13.00 - 15.00) si costa 28 de lei (din care 8 lei pentru masa de pranz)? Nu stii. Stii ca pentru a da bine sunt mereu peste 20 de copii care raman la after school in fiecare zi? Iar nu stii. Stii ca invatatorul nu se mai poate impune in nici un fel in fata copiilor si parintilor pentru a nu-si afecta veniturile suplimentare? Nu stii. Si, in incheiere, stii ca cei 7 ani de acasa nu se dobandesc la after school ci prin invataturile parintilor de acasa? Nu stii.
Raspunde

klaus

Acum 8 ani

Corigentul! Sti ca after school-ul nu este obligatoriu? Nu sti. De ce nu pui alfel problema. Sti ca scoala in Romania este gratuita? Nu sti. De ce nu ar fi si after schoolul gratuit? De ce la after school, in noua viziune a inspectoratului pot fi maxim 12 copi? Sti? Nu sti. Care este criteriul de selectie? Sti? Nu sti.
Raspunde

Vio

Acum 8 ani

Cred ca de la prea mult after school ai uitat cum se scrie corect. Dar stii ceva? Poate nu ai stiut niciodata!
Raspunde

Corigentul

Acum 8 ani

Klaus, tu nu prea "sti" sa scrii. Nu emite pareri despre acest subiect.
Raspunde

klaus

Acum 8 ani

Corigentul, Eu nu am facut after school. Observ ca nu intelegi nimic. Esti putin frustrat si emiti opinii in numele altor persoane. A fi bine sa mai si lucrezi. Doar 8 ore. Dupa cum vezi vom fi multi care o sa comentam cand vei castiga mai mult daca lucrezi mai mult.
Raspunde

klaus

Acum 8 ani

Inca ceva Corigentule, Ti-as propune sa vi tu in locul invatatorului pentru 3 lei pe ora. Ce zici esti de acord? Cu siguranta, nu. Mai bine stai in spatele tastaturii si emiti tot felul de ineptii in locul altora. Ramai asa, dupa cum se vede esti bine si sigur nu au ce invata copii de la tine. Esti doar un corigent.
Raspunde

Sfantul Duh

Acum 8 ani

Klause, din moment ce primul lucru "destept" de ce esti in stare, e sa-i faci idioti pe antevorbitorii tai, iti recomand sa cauti cea mai apropiata toaleta si trage-ti apa peste cap... Si by the way, doar un "idiot" habarnist considera, ca la after-school cadrele didactice stau degeaba... In privinta regimului de afterschool, in principiu da, e o initiativa optionala, atat parintii cat si cadrele didactice aleg de buna voie sa se implice in supravegherea profesionala a copiilor...desi majoritatea parintilor efectiv nu au ce sa faca cu copii pana ce ei sunt la servici... Si daca vorbim de optional, trebuie sa spunem clar si de discutiile "neoficiale" intre cadre didactice si parinti, prin care cadrul didactic "obliga indirect" parintele sa dea copilul la afterschool...nu am idee cate cazuri sunt de acest gen...dar categoric exista! Parintii carora le este frica sa nu dea copilul la invatatoare la afterschool, pentru ca copilul sa nu aiba probleme "la note"... Pe de alta parte, in momentul in care ai ales sa fii cadru didactic, ai stiut ca nu e cea mai bine platita meserie...daca totusi vrei pe langa veniturile de bugetar, sa faci un ban, obisnuieste-te cu idea, ca statul te mulge de bani, ca pe noi toti...nu e de vina concurenta pe piata cu imobilele de inchiriat si afterschoolurile private... Si daca o luam mai concret sublupa, acelasi fenomen este si la medicii care lucreaza si in institutiile de stat, dar te trimite la cabinetul sau privat unde platesti in regim privat...asa fac si profesorii/invatatorii... Toata lumea vorbeste de problemele cadrelor didactice si problemele parintilor...dar cu copii care sunt solicitati 8-9 ore pe zii cum ramane?
Raspunde

Corigentul

Acum 8 ani

Vai Klaus, ce insistent esti! Pacat ca nu avem ce sa invatam de la tine. Dar poti sa stai linistit. Sunteti multi!
Raspunde

klaus

Acum 8 ani

Corigentului.... Sau vei fi unul din cei cu after scool particular, care au lipit in Sibiu tot felul de anunturi. Nu iti convine ca parintii platesc 400 lei/lunar (10 lei masa + 10 lei profesorul/zi). Aici cu riscul de a ma repeta "After Scool-ul nu este obligatoriu" pentru niciuna din parti. Parintii vor fi obligati sa plateasca cel 800 lei lunar, pentru after school particular. Sti ce inseamna asta pentru un parinte cu 2 copii? Nu "stii"! Sa renunte unul din ei la job. Stii? Nu stii! Stii ce inseamna asta? Nu stii! Venituri mai mici pentru familie, venituri mai mici pentru invataor. Stii? Nu stii! Asa ca gandeste mai mult, nu te rezuma doar la a comenta. Dar tu nu stii!
Raspunde

klaus

Acum 8 ani

Corigentule! Eu sunt foarte linistit. Vad ca tu ti evidenta castigurilor. Probail te voi vedea azi maine protestand ca in Sibiu se castiga cea mai mare indemnizatie de crestere a copilului! Fa cateva flexii si ia-ti medicamentele!
Raspunde

Corigentul

Acum 8 ani

Bine. Un sfarsit de saptamana placut tuturor!
Raspunde

Calitatea produsului

Acum 8 ani

În țările civilizate se plătesc mamele să stea acasă special pt copii si ii controlează pt tot ceea ce fac sau nu fac! Apoi societatea este una de calitate.
Raspunde

!

Acum 8 ani

Asta o fost odata. Acuma numai 3 ani sau 18 luni mama si 18 luni tatal. Dar escroci politicieni se pling ca nu sint destui copii, importeaza muselmani sau tigani care fac copi in sir pe costul societati. Asta da societata de calitate !
Raspunde

Micul Muci

Acum 8 ani

Impozitati Bisericile si veti avea bani!
Raspunde

octavian m.

Acum 8 ani

ia sa il intrebati pe Ștefan Firu cine e "poreclita" blonda suprema
Raspunde

Klaus

Acum 8 ani

Sfantu' duh! Nu vi tu sa stai cu copii pentru 2 sau 3 lei? Hai ca vad ca esti priceput tare!
Raspunde

Dana Streza

Acum 8 ani

Profesia de dascal este vocationala,la fel ca si cea de medic.Daca medicii au putut efectua garzi pana acum fara prea multi bani (inclusiv munca de nopate care e cumplita ,intra in garda la ora 8 dimineata si mai pleaca din spital a doua zi!),ei de ce nu fac asta ?De disperati dupa bani ce sunt.Si bine a spus Klaus "sa stai pentru 2 lei" ca asta fac STAU.Am si eu doi copii la scoala si daca eu nu-i invatam sa scrie nu stiau nici azi dupa cat se "munceste" la scoala!
Raspunde

Astrid

Acum 8 ani

http://www.sibiu.ro/index.php/primaria/comunicat/3867
Raspunde

Așa da

Acum 8 ani

Doamnă, cu vocație cu tot, lipsurile la fel se simt. Și e interesant ca ați numit medicii...ați auzit cumva ca mare parte vor sau au plecat deja? Ați refuza o mărire de salariu ca sa va urmăriți vocația? Dascălii sunt tot oameni...și oricâte satisfacții le-ar aduce meseria. ..vocația nu se mănâncă goala. Dacă se găsește o varianta sa fie plătiți mulțumitor iar părinții sa scape mai ieftin ca în privat....atunci îi puteți condamna. Pana atunci...Toate cam la fel.
Raspunde

ionel

Acum 8 ani

after-school-ul era benefic....
Raspunde

Aniela

Acum 8 ani

Norma didactica e de 8 ore/ zi. In cadrul normei didactice este si acest after school. cum poti fi si la stat si privat in acelasi timp??? De ce sa platim in plus? Ptr ce....ptr ca stau cu elevii? Serios. un copil de pregatitoare ce poate face in plus ???? Servicii de baby sitting....platite scump si inutil. cum sa ai un fastig in plus de 1000 de euro pe luna.
Raspunde

premiantul

Acum 8 ani

Aniela, cine ai vrea să stea cu elevii??? Nu ne dai tu adresa "școlii" private pe care o recomanzi sau poate pe care o deții??? Atunci s-ar rezolva problemele așa-i? Sunt vreo câteva alternative: nu ai copii și habar n-ai cum se cresc copiii, n-ai servici și atunci îți permiți să stai cu copiii, ai un "after-school" "privat" și bineînțeles "acreditat" (?!?!?) , sau faci parte din rândul handicapaților funcționali și comentezi ca un troll jalnic pe aici... Nu știu ce să cred având în vedere elucubrațiile pe care le debitezi. Dacă ești așa de pricepută, nu știu cum de nu te-ai angajat prin vreun inspectorat sau minister, să le numeri orele (sau ouăle) profesorilor și învățătorilor. Jignești fără discernământ o întreagă clasă socio-profesională.
Raspunde

Parinte

Acum 8 ani

Daca tot vroiau sa schimbe ceva in modul de organizare, impozitare etc, poate ar fi fost ok sa trimita acel comunicat in timpul vacantei, nu im ediat dupa ce incepe scoala. Asa este in Romania, nu stiu daca vreodata isi face cineva treaba corect din institutiile statului: scoli si gradinite se renoveaza, fac investitii in ultimele 2 spatamani inaintea inceperii scolilor, iar prima zi de scoala de multe ori nu poti merge in clasa sa ai o sedinta cu invatatoarea, carti nu sunt in prima zi, totul e un haos. PROBLEMA CELOR 12 COPII NU RASPUNDE NIMENI? La ,,Scoala dupa Scoala,, este acceptat doar un numar de maxim 12 copii. Aici vad ca nu are un raspuns inspectoratul.
Raspunde

klaus

Acum 8 ani

Fa Aniela! Sti in ce consta norma didactica? Ai impresia se preda efectiv 8 ore? Cand isi pregateste profesorul lectia urmatoare? Cand mai corecteaza lucrari, teze etc?
Raspunde

Ana

Acum 8 ani

Tocmai asta este ideea este plătit deja, atunci sa-și pregătească lecția pentru a doua zi sau sa corecteze teste, dar dacă se poate un ban în plus nu strica nu?Hai sa nu le mai plângem de mila ca unii au devenit invatatori după ani de zile în care au lucrat ca și educator la grădinița special pentru acest program Școală după școală ca au văzut ca se câștigă mulți bani știu caz concret în Sibiu. Exista cadre didactice dedicate meseriei și exista cadre didactice care rup ușa la 11,50. Sa fim realiști programul ajunsese o afacere din păcate.
Raspunde

Anonim

Acum 8 ani

De ce se pot inchiria in scoli spatii pt buticuri si sali de sport pt karate, etc. Iar salile de clasa nu se pot inchiria de PFA (ca si sslile de spirt) de catre invatatori, pt elevii care invata dimineata in ele? Nu vad diferenta. Cu atat mai mult cu cat acele ssli au fost smenajate chiar de parintii copiilor? Daca o lege impuedica bunul mers al lucrurilor, de ce nu se schimba legea??
Raspunde

pC

Acum 8 ani

Poate așa au timp învățătorii să-și pregătească orele că, zău, acum oricine cu cont pe didactic poate fi învățător cu veniturile mai-sus menționate.
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 8 ani

....."modestia" nu ne-a lipsit niciodată ....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus