Nici Primăria Sibiu și nici Inspectoratul Școlar Județean nu văd niciun impediment în desfășurarea – în continuare – a programului ”Școală după școală” (”after-school”, termenul mai răspândit printre elevi și părinți), inclusiv prin punerea la dispoziție în mod gratuit a sălilor de clasă din municipiul Sibiu. Însă cea mai mare diferență față de modul în care s-a derulat programul până acum ține de plata profesorilor.
Potrivit unui comunicat emis de Primăria Sibiu, sălile de clasă pot fi utilizate ca spații de desfășurare a programului Școală după școală, dar aceste programe trebuie derulate sub umbrela unităților de învățământ, și nu a altor persoane juridice (asociații de părinți sau alte forme juridice ale cadrelor didactice). ”Activitățile acestui program se vor desfășura în clădirea școlii, spațiul fiind pus la dispoziție cu gratuitate de municipalitate, așa cum prevede și legea. Precizăm că în spațiul școlii, programul Școală după Școală reglementat de legislația mai sus menționată (Legea Educației Naționale nr. 1/2011 și Ordinul Ministerului Educației, Tineretului și Sportului nr. 5349/2011 – n.r.), nu se poate desfășura în regim privat, prin închirierea spațiului de către asociațiile de părinți sau de către cadrul didactic în calitate de PFA”, se arată într-un comunicat emis vineri de Primăria municipiului Sibiu.
Cadrele didactice, plătite doar prin bugetul școlilor
Cât privește plata profesorilor care lucrează în cadrul programului Școala după școală, aceasta poate fi realizată doar prin intermediul unităților de învățământ: părinții nu mai pot plăti direct cadrelor didactice contravaloarea acestor servicii. ”Salarizarea cadrelor didactice din învățământul preuniversitar de stat se face de către unitățile de învățământ, în baza Ordonanței de Urgență nr. 57/2015, cu modificările și completările ulterioare. Precizăm însă că pentru respectarea legislației în vigoare, atât sursele de finanțare pentru acest program, cât și plata învățătorilor trebuie să fie evidențiate în bugetul unității de învățământ și nu în cel al asociațiilor de părinți sau în cel al cadrului didactic, constituit ca PFA. Concret, plata efectuată de părinți va intra în bugetul școlii, iar școala va face plata învățătorilor care desfășoară acest tip de activitate”, mai arată sursa citată.
Profesorii nu mai câștigă la fel
Modificările din acest program vin în urma unui control al Camerei de conturi Sibiu, care a cerut intrarea în legalitate atât în ceea ce privește utilizarea spațiilor de învățământ pentru programul Școală după școală, precum și în ceea ce privește plata cadrelor didactice implicate în acest program. Pe tema legalității plății profesorilor în această situație, reprezentanții ANAF au emis o adresă în 21 septembrie 2016, prin care arată că singura variantă acoperită de normele legale este cea de remunerare a cadrelor didactice din bugetele unităților școlare. Doar că, în acest caz, sumele care mai pot fi plătite cadrelor didactice se reduc semnificativ (din cauza impozitării, a limitării la un număr de maxim de ore suplimentare potrivit Codului muncii etc) față de cele pe care aceleași cadre didactice o încasau direct de la părinți până anul trecut.
Inspectorul școlar general: părinții și cadrele didactice trebuie ”să lase” fiecare
Pentru actualul an școlar, Inspectoratul școlar județean Sibiu a avizat toate cele 24 de proiecte Școală după școală inițiate de unitățile de învățământ din județ. Doar că, până la urmă, derularea acestor proiecte ține de disponibilitatea cadrelor didactice. ”Înțeleg, suntem în capitalism, unde totul trebuie plătit. Dar aș face un apel la profesori să înțeleagă faptul că pentru părinți acest program este extrem de necesar. Pe de altă parte, aș face un apel și la părinți, să nu mai fie atât de virulenți împotriva directorilor, pentru că nu au nicio vină. Nimeni nu îi poate obliga pe profesori să se implice. Ei își fac o socoteală, poate că este mai important pentru ei să stea cu familia acasă, decât să câștige 600 sau 1.000 de lei în plus. Dacă fiecare din părți «va mai lăsa un pic», înțelegere va fi”, declară Ștefan Firu, inspectorul școlar general al județului Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ștefan Firu , Primăria Sibiu , Legea Educației Naționale , Părinţii Bisericii , elevii sibieni , invatatori , Inspectoratul Şcolar Judeţean , after school , Nici Primăria Sibiu , Pentru Sibiu , Ordinul Ministerului Educației , Scoala dupa scoala , Școlii Generale
Vizualizari: 19609
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Forest Gump
Acum 2 ore
Kukuruku
Acum 2 ore
Alzara 1918
Acum 2 ore
Inimaginabil și totuși creativ
Acum 2 ore
Pol-Pot