Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Eroul uitat al Mărginimii Sibiului: Ioan Petra Oașia

Eroul uitat al Mărginimii Sibiului: Ioan Petra Oașia

În ziua de 19 iulie anul acesta s-au împlinit 98 de ani de la moartea eroică a fiului plaiurilor satului Sibiel locotenent Ioan Petra Oașia căzut la datorie pe altarul patriei în Marele Război al Întregirii gliei și neamului 1916-1919.

Viitorul erou Ioan Petra Oașia a văzut lumina zilei în anul 1894 în satul de la poalele dealurilor Crinţului – Sibiel, singurul fiu al familiei de comercianţi Ioan și Maria Petra Oașia. A urmat cursurile gimnaziale în satul natal iar cursurile liceale la cunoscutul liceu șagunian din Sibiu. Când Austria a început războiul în 1914, împreună cu mai mulţi tineri din satele din Mărginimea Sibiului și din altele precum Topârcea, Mag, Ocna Sibiului, Orlat, Gura Râului, Săliște și altele a trecut Carpaţii pe Valea Frumoasei cu un grup de 14 tineri printre care și Nicolae Fanea din Topârcea care va avea un rol important în destinul acestor tineri.

Ajunși în București, Nicolae Fanea a mers la domiciliul poetului Octavian Goga care avea menajeră pe o verișoară a acestuia din Topârcea. Aceasta a prezentat situaţia tinerilor poetului și viitorului om politic Octavian Goga care i-a îndrumat și ajutat să urmeze cursurile scurte ale școlilor militare de ofiţeri în specialităţile infanterie și artilerie.

Ca urmare, în momentul intrări României în Marele Război al Întregirii la 15 august 1916, tânărul Ioan Petra Oașia, avea deja gradul de locotenent și încadrat la Regimentul 2 Artilerie în funcţia de comandant de subunitate, Divizia 7 Artilerie munte din Armate a II-a română de sub comanda generalului Alexandru Averescu. Cu această unitate de artilerie a participat la crâncenele bătălii purtate de armata română în campania din vara anului 1917 de la Mărăști, Mărășești și Oituz.

În marea bătălie de apărare de la Oituz purtată de Armata a II-a Română, în ziua de 17 iulie 1917 tânărul locotenent de artilerie cade eroic la datorie îndemnându-și ostașii din subordine să nu cedeze în faţa cotropitorilor, urmându-i exemplul de jertfă. Trista veste a pierderii unicului fiu a ajuns în satul natal la părinţi abia în preajma înfăptuirii actului istoric de la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia la care tatăl eroului ajuns la vârsta de 64 de ani nu a pregetat să participe la Marea Adunare Naţională unde sa înfăptuit actul istoric al României Mari.

Pentru ai păstra memoria nestinsă în eternitatea timpului, părinţii eroului, Ioan și Maria Petra Oașia, îndureraţi de marea pierdere suferită i-au ridicat un bust monumental, amplasat într-un părculeţ din centrul satului și este creaţie a cunoscutului sculptor Teodor Burca.

Bustul monumental este realizat în maniera artistică clasică, turnat din bronz și este așezat pe un piedestal paralelipipedic din beton pe al cărui frontispiciu stă scris: „ÎN AMINTIREA EROULUI LOCOTENENT OAȘIA PETRA IOAN, CÎZUT ÎN LUPTELE DE LA OITUZ ÎN TIMPUL RĂZBOIULUI PENTRU ÎNTREGIREA NEAMULUI ROMÂNESC. PATRIA RECUNOSCĂTOARE“. Pe frontispiciul monumentului se mai află și numele a nouă fii ai satului Sibiel care și-au dat jertfa supremă în luptele purtate de Armata Română în Primul Război Mondial 1916-1919 pentru idealul întregirii gliei și neamului.

Fiind oameni înstăriţi din punct de vedere material și cu suflete și simţiri de adevăraţi români părinţii eroului vor deveni adevăraţi MECENA binefăcători al copiilor săraci din Mărginimea Sibiului, Ioan Petra Oașia, tatăl eroului (1854-1926) a înfiinţat „Fundaţia Oașia“, constituită în memoria unicului fiu căzut pe câmpul de onoare pentru libertatea și unitatea patriei.

În Muzeul de icoane pe sticlă din biserica satului Sibiel, chiar lângă intrare, se află un portret al tânărului Ioan Petra Oașia, în uniformă de locotenent al armatei române. În fiecare an, de Ziua Eroilor, la monumentul eroului lt. Ioan Petra Oașia, elevii școlii gimnaziale din localitate, însoţiţi de cadre didactice și părinţi, participă la ceremonialul religios la monumentul eroului și depun coroane și jerbe de flori.

Până în anul 2014, monumentul ajunsese într-o stare avansată de degradare. Din iniţiativa col. (r.) Avram Bojan, președintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala jud. Sibiu și cu aportul cetăţeanului Breazu Ioan, fiul al satului Sibiel, monumentul a fost reînnoit și readus la starea iniţială.

de col. (r) Victor Neghină

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Volkischer Beobachter

Acum 7 ani

S-au împlinit 99 de ani de la decesul eroului Ioan Petra Oașia(1917-2016)! Se pare că cineva s-a încurcat în socoteală...
Raspunde

Vasile V. Vasile

Acum 7 ani

Ei și tu acuma. Or reciclat un articol de anul trecut... Că se practică...
Raspunde

Camarad

Acum 7 ani

In Piata Cibin se afla Casa Oasia, monument de paragina dar si neputinta din partea autoritatilor. Au intrat chiriasi/pseudoproprietari, dubiosi deopotriva, care-si bat joc de ce au luat cu doi poli... !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus