Întunericul, lipsurile și umilința care erau la ordinea zilei în casele de copii în vremea comunismului constituie subiectul pe care Nicolae Avram îl ilustrează în cartea sa intitulată ,,Mamé ”. Miercuri, 5 octombrie, de la ora 18, la Librăria ,,Habitus”, va avea loc evenimentul de lansare al romanului.
Casele de copii au fost una dintre cele mai mari orori ale regimului comunist din România. Întunericul, lipsurile, umilinţele, abuzurile, abandonarea oricăror speranţe sunt încercări de netrecut pentru adulţi, însă în cazul copiilor întrec orice imaginaţie. Nicolae Avram reuşeşte să depăşească simpla descriere a acestor atrocităţi şi, violent, personal, îl face pe cititor să simtă în profunzime ce au simţit cei cărora li s-a furat atât de brutal inocenţa în orfelinate. Încărcată de un lirism negru, Mamé spune povestea şocantă a unui suflet chinuit.
„Mamé este de fapt un poem enorm şi halucinant, mai exact, abnorm – în sensul că încalcă absolut toate normele imaginabile. Nu doar pe cele ale pudibonderiei lingvistice, ci mai ales pe cele ţinute drept etice atît în colectivitatea parcului uman, cît şi în intimitate. E greu de găsit vreun tabu pe care imaginaţia înspăimîntătoare a lui Nicolae Avram să nu-l transgreseze în această relatare a experienţelor infernale ale orfelinilor aproape mitici, despre care se spunea că sunt antrenaţi pentru a deveni soldaţii personali cei mai devotaţi şi cei mai fanatici ai lui Nicolae Ceauşescu.”, spune Radu Vancu.Bogdan Crețu spune despre roman că face parte din categoria ultimelor texte puternice și de efect pe care le-a citit în ultima vreme, fiind un text scris cu sufletul la gură.
„Unul dintre cele mai puternice şi mai de efect texte pe care le-am parcurs în ultima vreme. Mamé este un text disperat, scris cu sufletul la gură. O carte extraordinară, cu multe deschideri, cu multe oferte de interpretare. Este şi o carte despre comunism, cu posibile ieşiri către parabolic. Pedagogul ca imagine a micului dictator – iată un personaj care se ţine minte. E un poem în proză despre oroare. Dar şi despre salvare. Una dintre cărţile speciale, atipice, curajoase (e nevoie de un mare curaj estetic pentru a risca o asemenea formulă”, spune Bogdan Crețu.La eveniment, alături de autor, vor fi prezenți și Teodora Coman, Rita Chirian, Radu Vancu şi Dragoş Varga.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Radu Vancu , Dragoș Varga , Teodora Coman , Nicolae Ceauşescu , Rita Chirian , Nicolae Avramescu , Bogdan Crețu
Vizualizari: 3194
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Alex
Acum 10 ore
Borat Sagdiyev
Acum 10 ore
Sibianul turmentat
Acum 10 ore
Mika
Acum 11 ore
Kokos