Marţi,
07.02.2023
Parțial Noros
Acum
-13°C

Despre casele de copii, în vremea comunismului, într-o carte lansată la Sibiu

Despre casele de copii, în vremea comunismului, într-o carte lansată la Sibiu

Întunericul, lipsurile și umilința care erau la ordinea zilei în casele de copii în vremea comunismului constituie subiectul pe care Nicolae Avram îl ilustrează în cartea sa intitulată ,,Mamé ”. Miercuri, 5 octombrie, de la ora 18, la Librăria ,,Habitus”, va avea loc evenimentul de lansare al romanului.

Casele de copii au fost una dintre cele mai mari orori ale regimului comunist din România. Întunericul, lipsurile, umilinţele, abuzurile, abandonarea oricăror speranţe sunt încercări de netrecut pentru adulţi, însă în cazul copiilor întrec orice imaginaţie. Nicolae Avram reuşeşte să depăşească simpla descriere a acestor atrocităţi şi, violent, personal, îl face pe cititor să simtă în profunzime ce au simţit cei cărora li s-a furat atât de brutal inocenţa în orfelinate. Încărcată de un lirism negru, Mamé spune povestea şocantă a unui suflet chinuit.

„Mamé este de fapt un poem enorm şi halucinant, mai exact, abnorm – în sensul că încalcă absolut toate normele imaginabile. Nu doar pe cele ale pudibonderiei lingvistice, ci mai ales pe cele ţinute drept etice atît în colectivitatea parcului uman, cît şi în intimitate. E greu de găsit vreun tabu pe care imaginaţia înspăimîntătoare a lui Nicolae Avram să nu-l transgreseze în această relatare a experienţelor infernale ale orfelinilor aproape mitici, despre care se spunea că sunt antrenaţi pentru a deveni soldaţii personali cei mai devotaţi şi cei mai fanatici ai lui Nicolae Ceauşescu.”, spune Radu Vancu.
Bogdan Crețu spune despre roman că face parte din categoria ultimelor texte puternice și de efect pe care le-a citit în ultima vreme, fiind un text scris cu sufletul la gură.
„Unul dintre cele mai puternice şi mai de efect texte pe care le-am parcurs în ultima vreme. Mamé este un text disperat, scris cu sufletul la gură. O carte extraordinară, cu multe deschideri, cu multe oferte de interpretare. Este şi o carte despre comunism, cu posibile ieşiri către parabolic. Pedagogul ca imagine a micului dictator – iată un personaj care se ţine minte. E un poem în proză despre oroare. Dar şi despre salvare. Una dintre cărţile speciale, atipice, curajoase (e nevoie de un mare curaj estetic pentru a risca o asemenea formulă”, spune Bogdan Crețu.
La eveniment, alături de autor, vor fi prezenți și Teodora Coman, Rita Chirian, Radu Vancu şi Dragoş Varga.

Sursa foto

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

...gigi contra

Acum 6 ani

Iată 4 comentatori care știu totul despre comunism! Pe atunci se trăia greu în orfelinate, e adevărat, dar acum care e situația în centrele de plasament și în satele copiilor? Știți câte feted de la S.O.S. satele copiilor Cisnădie rămân gravide? Ți asta nu pt. că le abuzează administratorul sau instalatorul centrului, ci pt. că sar ele gardul la bărbați. Oare se ocupă cineva de educația lor? Așa că problemele din timpul comunismului au rămas și s-au complicat ...Nu mai bateți câmpii, căutați soluții!
Raspunde

ivănel

Acum 6 ani

Radule, cum mai crezi gogorița cu orfanii crescuți pt. a fi kamikaze ai lui Ceaușescu? ești și tu trecut prin multe greutăți, cum de mai crezi asemenea aiureli pe care le credeam acum 27 de ani când se dăduse liber presei și fiecare inventa tot felul de povești?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus