Joi,
09.02.2023
Parțial Noros
Acum
-8°C

Maria Moga la aniversarea celor 25 de ani ai Librăriei Humanitas: ,,M-au făcut să plâng și nu e frumos ca un bătrân să plângă”

Maria Moga la aniversarea celor 25 de ani ai Librăriei Humanitas: ,,M-au făcut să plâng și nu e frumos ca un bătrân să plângă”

Pe strada Nicolae Bălcescu, la numărul 16, în urmă cu 25 de ani, își deschidea pentru prima dată ușile Librăria Humanitas ,,Constantin Noica”. De atunci și până astăzi, spațiul a suferit o serie de modificări, însă atmosfera a rămas la fel de primitoare. Pentru a marca această ,,vârstă”, echipa de librari a pus la cale mai multe surprize celor care au călcat pragul locului în care cărțile sunt la ele acasă. Și doamna Maria Moga a avut parte de o surpriză la împlinirea celor 25 de ani de când lucrează acolo.

Încă de la primele ore ale dimineții, oamenii s-au arătat curioși să treacă pragul librăriei. Unii știau de aniversare și voiau să transmită un gând bun și un călduros ,,La Mulți Ani”, iar alții aflau de cum intrau pe ușă. Ceaiul, cafeaua și prăjiturile au fost oferite gratis, iar librarii au pregătit și 25 de titluri cu 25 % reducere pe parcursul a 25 de zile.

,,Ziua a început în forță. Nu ne așteptam de când am deschis librăria deja să ne zică lumea: <<La mulți ani! Am venit special de acasă să cumpăr, azi, o carte.>> Pe lângă aceasta, marea surpriză a fost echipa de foști librari care pe parcursul anilor au lucrat aici și au venit să îi ureze doamnei Moga <<La Mulți Ani>>.”, spune Bogdan Baciu, coordonator marketing și vânzări al Librăriilor Humanitas.

Între aniversarea unui magazin oarecare și aniversarea acestei librării, Bogdan Baciu spune că există o diferență mare, deoarece fiecare om care intră aici are o poveste care-i amintește de cărțile pe care le-a cumpărat.

,,Magazinul acesta nu poate fi numit magazin văzând câtă lume intră, are povești și își amintește cărți cumpărat de aici, cum copiii lor au crescut cu cărțile din această librărie, cum unii au devenit jurnaliști sau scriitori sau au fost îndrumați în viață pe baza experiențelor pe care le-au avut în librăria Humanitas.”, spune Bogdan.

whatsapp-image-2016-10-11-at-17-01-45

Atât la etaj, cât și la subsol, atmosfera era întreținută de zeci de oameni. Unii au venit să cumpere, alții să se uite, iar alții să citească. Un ,,carnețel de amintiri” circula prin mâinile celor prezenți, scriind un gând bun sau o urare cu ocazia aniversării celor 25 de ani.  Adrian Neamțu este și el unul dintre prietenii librăriei care nu a putut să lipsească din această zi specială.

,,Am început să vin la Humanitas din perioada studenției, adică din anii `93. Îmi aduc aminte cu plăcere că doamna Moga, de Crăciun, ne pregătea câte o surpriză și ne trimitea câte o felicitare, semn că și noi contam. 25 de ani trebuie marcați, nu se fac întotdeauna într-o instituție. E un moment de retrospectivă  deoarece avem ce privi înapoi.”, zice Adrian.

O clientă fidelă a librăriei este și doamna Petrina Dobrotă care vine săptămânal aici, ba mai mult decât atât, își aduce și elevii, fiind profesoară de limba și literatura română. Aceasta își amintește cu drag de anii studenției petrecuți printre rafturile de cărți.

,,Librăria Humantas este în sărbătoare, a crescut, s-a făcut frumoasă, are 25 de ani. Eu anii studenției mi i-am petrecut printre rafturile librăriei. Tinerețea mea a fost mult mai colorată și mai frumoasă decât pașii pe pe care poate îi facem astăzi. Vin săptămânal. Sunt printre prieteni aici, librarii sunt niște oameni extraordinari și la fiecare eveniment literar încerc să particip nu doar eu, ci și elevii meii.”, spune Petrina.

Având o carte în mână, George ne spune că vine aici de aproximativ un an și abia astăzi a aflat de vârsta pe care o împlinește librăria. Pentru el, acest spațiu este mai mai mult decât o casă a cărților, spunând că aici își bea cafeaua, și de-a lungul timpului și-a făcut prieteni aici.

whatsapp-image-2016-10-11-at-17-01-45-1

La aniversare, doamna Maria Moga a avut parte de o surpriză, echipa librarilor pregătindu-i un moment, care a impresionat-o foarte mult. ,,M-au făcut să plâng și nu e frumos ca un bătrân să plângă. Cei care au pus totul la cale au fost copiii care de-a lungul anilor au iubit într-atât cartea încât au ales au ales cartea și librăria.”, spune Maria. Cu ocazia sărbătoririi acestei vârste, aceasta îi dorește cărții să dăinuie, pentru că, spune ea, acesta este sigurul loc la care te întorci orice ar fi.

,,Îi doresc cărții să dăinuie peste veacuri, să nu dispară. Oricâte înregistrări video și audio o să fie, cartea nu dispare. Și ca să nu dispară trebuie să o așteptăm noi, cititorii. Iar aici, intervine librarul. Și librarul trebuie să fie cel care să-i încurajeze după părinți, profesori și învățător pe copii să citească. Orice s-ar întâmpla în viață, cartea este un loc la care te întorci orice ar fi. Când fetița mea era în vremea liceului mai avea dezamăgiri și odată i-am spus așa : fetița mamei, să nu-ți pui niciodată nădejdea numai în oameni pentru că oamenii se mai schimbă, mai pleacă sau or. Pune-ți nădejdea în Dumnezeu pentru că el nu se mută niciodată. Așa și cartea.”, spune aceasta

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus