”Nu am avut niciun fel de implicare în luarea deciziei de împuşcare a ursului, având în vedere că operaţiunea a fost coordonată de Inspectoratul Judeţean de Poliţie”, este declarația transmisă în această dimineață de prefectul Sibiului, Cristian Roman, într-un comunicat de presă remis redacției Turnul Sfatului.
Prefectul spune că regretă faptul că viața ursului nu a putut fi salvată. ”Totodată, este important că niciun om nu a fost rănit, cu toate că un animal sălbatic matur, în vârstă de aproximativ 6 ani şi cântărind 176 de kilograme, s-a aflat liber timp de 3 ore prin cele mai populate zone ale oraşului. Precizez că nu am avut niciun fel de implicare în luarea deciziei de împuşcare a ursului, având în vedere că operaţiunea a fost coordonată de Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Faptul că ursul a fost împuşcat mi-a fost adus la cunoştinţă telefonic, în timp ce mă deplasam spre locul unde a fost localizat animalul. Înţeleg valul de compasiune şi de revoltă care s-a creat în mediul public şi, având în vedere că în prezent este un vid legislativ, voi face toate demersurile pentru ca pe viitor să existe la nivelul judeţului Sibiu o procedură clară de acţiune pentru astfel de situaţii”, a precizat Prefectul Sibiului, Cristian Roman.
https://youtu.be/ujULThhmWFc
Nu există suficiente dotări
Acesta mai susține că, încă de ieri, a cerut analiza detaliate din partea tuturor instituțiilor implicate în încercările de capturare a ursului. Scopul acestor analize este de ”a evidenţia atât motivele pentru care instituţiile nu au reuşit să salveze viaţa ursului, cât şi cauzele pentru care în Sibiu nu există nici suficiente dotări şi nici proceduri clare de acţiune pentru fiecare instituţie în parte, cu toate că au mai existat în trecut situaţii în care animale sălbatice au ajuns în oraş şi au fost împuşcate”, se mai arată în comunicatul emis de Instituția Prefectului Sibiu. Potrivit acestuia, aceste analize vor fi folosite pentru stabilirea unor proceduri de aplicat în județul Sibiu pentru astfel de situații. ”Totodată, propunerile de îmbunătăţire a cadrului legislativ vor fi transmise la nivel naţional”. Prefectul s-a mai întâlnit în cursul acestei zile și cu reprezentanți ai asociațiilor de protecție a animalelor din Sibiu.
Nici Direcția sanitar-veterinară…
”Gestionarea și intervenția unor astfel de situații nu intră în aria de competență instituțională a DSVSA Sibiu”, se arată într-un comunicat transmis astăzi de Dan Lazăr-Fărcaș, directorul executiv al Direcției sanitar-veterinară și pentru siguranța animalelor Sibiu. ”Specialiștii DSVSA Sibiu au intervenit cu mijloace și acțiuni specifice doar după uciderea animalului sălbatic și s-au rezumat la: ridicarea cadavrului, decontaminarea animalului sălbatic, dirijarea cadavrului acestuia către sala pentru examen necrospic și recoltarea de probe biologice pentru examene de laborator toate intervențiile fiind făcute cu respectarea strictă a protocoalelor și standardelor profesionale aplicabile”, se arată în comunicatul DSVSA Sibiu. Reprezentanții instituției susțin că în urma unui examen de laborator rapid s-a stabilit că ursul nu suferea de rabie, dar rezultatele finale concludente urmează a fi comunicate în termen de 28 de zile, cât durează efectuarea bioprobei. De asemenea, ursul nu avea trichineloză. Potrivit informațiilor comunicate în cursul zilei de ieri, ursul era unul sălbatic, nu crescut în captivitate. Acest lucru a fost stabilit pe baza examinării resturilor de hrană din stomacul animalului.
”La examenul morfopatologic a fost identificat un exemplar de urs brun carpatin în greutate de 176 de kg, lungime 160 cm, înălțimea la greabăn de 70 de cm, cu vârsta aproximativă de 5 – 6 ani”, comunicat DSVSA SibiuMinisterul Mediului cere clarificări
În chestiunea ursului împușcat la Sibiu a anunțat că se implică și Ministerul Mediului, apelor și pădurilor, a cărei conducere cere realizarea unei anchete de către Inspectoratul județean de poliție, pentru a stabili cum a ajuns ursul în oraș. ”Precizăm că zona județului Sibiu nu este considerată un areal dezvoltat al ursului brun, conform analizei Fișelor Fondurilor de Management Cinegetic. Ca atare, Ministerul ia în calcul și posibilitatea ca apariția ursului în zona locuită a orașului să fie rezultatul unei activități ilegale: eliberarea voluntara a unui urs ținut ilegal în captivitate, evadarea unui urs din captivitate, transportul ilegal etc. În completarea sesizării transmise către IPJ Sibiu, Ministerul Mediului a solicitat Direcției Sanitar Veterinare analize care să determine starea de sănătate a ursului înainte de împușcare, inclusiv să stabilească dacă exemplarul a fost tranchilizat anterior ajungerii în oraș”, informează un comunicat al Ministerului, remis redacției Turnul Sfatului.
Și ministerul ”se dezvinovățește”
Aparent un detaliu în comunicatul Ministerului este pasajul referitor la derogarea de împușcare. ”Cât privește intervenția autorităților locale în acest caz, precizăm că Ministerul Mediului nu a fost solicitat pentru a acorda derogarea de împușcare. Necesitatea unui astfel de demers din partea echipei de intervenție, în situația dată, va fi stabilită de organele de anchetă abilitate”, se arată în comunicatul Ministerului. Informațiile transmise oficial contrazic informațiile transmise ziarului Turnul Sfatului de surse implicate în acțiunile de ieri. Potrivit acestor din urmă informații, ”derogarea de împușcare” (necesară pentru a împușca ursul) a fost solicitată telefonic în jurul orei 07:00 și se aștepta ca aceasta să fie acordată în termen de aproximativ trei ore.
”Considerăm că acest incident arată, o dată în plus, necesitatea înființării cât mai rapide a Serviciului de Urgență pentru Animale Sălbatice - SUAS, demers deja inițiat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor împreuna cu Ministerul Afacerilor Interne. Această structură va dispune de proceduri foarte clare pentru intervenția în astfel de situații, în funcție de nivelul de pericol”, comunicat Ministerul MediuluiÎn cursul zilei de ieri, 12 octombrie, un urs despre care autoritățile comunică faptul că avea șase ani a fost împușcat, după mai bine de trei ore în care autoritățile l-au căutat prin oraș, în urma sesizărilor primite de la locuitori. Declarațiile de la fața locului:
https://youtu.be/ElE2TQQE-SI
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Turnul Sfatului , Instituția Prefectului Sibiu , animale sălbatice , Responsabilitatea Comună , Buletinul Procedurilor , Ministerul Mediului , Direcţiei Sanitar Veterinare , Pentru Sibiu , Ministerul Afacerilor Interne , Inspectoratul Judeţean , Fișelor Fondurilor , Management Cinegetic , Dan Lazăr , urs impuscat , Prefectul Sibiului , Facebook Cristian Roman , Nici Direcția
Vizualizari: 3342
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Cosmin
Acum 1 oră
Pastor marginas
Acum 2 ore
Pastor marginas
Acum 2 ore
BumBum
Acum 3 ore
Mioara