Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

Prefectul Sibiului se spală pe mâini de împușcarea ursului | VIDEO

Prefectul Sibiului se spală pe mâini de împușcarea ursului | VIDEO

”Nu am avut niciun fel de implicare în luarea deciziei de împuşcare a ursului, având în vedere că operaţiunea a fost coordonată de Inspectoratul Judeţean de Poliţie”, este declarația transmisă în această dimineață de prefectul Sibiului, Cristian Roman, într-un comunicat de presă remis redacției Turnul Sfatului.

Prefectul spune că regretă faptul că viața ursului nu a putut fi salvată. ”Totodată, este important că niciun om nu a fost rănit, cu toate că un animal sălbatic matur, în vârstă de aproximativ 6 ani şi cântărind 176 de kilograme, s-a aflat liber timp de 3 ore prin cele mai populate zone ale oraşului. Precizez că nu am avut niciun fel de implicare în luarea deciziei de împuşcare a ursului, având în vedere că operaţiunea a fost coordonată de Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Faptul că ursul a fost împuşcat mi-a fost adus la cunoştinţă telefonic, în timp ce mă deplasam spre locul unde a fost localizat animalul. Înţeleg valul de compasiune şi de revoltă care s-a creat în mediul public şi, având în vedere că în prezent este un vid legislativ, voi face toate demersurile pentru ca pe viitor să existe la nivelul judeţului Sibiu o procedură clară de acţiune pentru astfel de situaţii”, a precizat Prefectul Sibiului, Cristian Roman.

https://youtu.be/ujULThhmWFc

Nu există suficiente dotări

Acesta mai susține că, încă de ieri, a cerut analiza detaliate din partea tuturor instituțiilor implicate în încercările de capturare a ursului. Scopul acestor analize este de ”a evidenţia atât motivele pentru care instituţiile nu au reuşit să salveze viaţa ursului, cât şi cauzele pentru care în Sibiu nu există nici suficiente dotări şi nici proceduri clare de acţiune pentru fiecare instituţie în parte, cu toate că au mai existat în trecut situaţii în care animale sălbatice au ajuns în oraş şi au fost împuşcate”, se mai arată în comunicatul emis de Instituția Prefectului Sibiu. Potrivit acestuia, aceste analize vor fi folosite pentru stabilirea unor proceduri de aplicat în județul Sibiu pentru astfel de situații. ”Totodată, propunerile de îmbunătăţire a cadrului legislativ vor fi transmise la nivel naţional”. Prefectul s-a mai întâlnit în cursul acestei zile și cu reprezentanți ai asociațiilor de protecție a animalelor din Sibiu.

Nici Direcția sanitar-veterinară…

”Gestionarea și intervenția unor astfel de situații nu intră în aria de competență instituțională a DSVSA Sibiu”, se arată într-un comunicat transmis astăzi de Dan Lazăr-Fărcaș, directorul executiv al Direcției sanitar-veterinară și pentru siguranța animalelor Sibiu. ”Specialiștii DSVSA Sibiu au intervenit cu mijloace și acțiuni specifice doar după uciderea animalului sălbatic și s-au rezumat la: ridicarea cadavrului, decontaminarea animalului sălbatic, dirijarea cadavrului acestuia către sala pentru examen necrospic și recoltarea de probe biologice pentru examene de laborator toate intervențiile fiind făcute cu respectarea strictă a protocoalelor și standardelor profesionale aplicabile”, se arată în comunicatul DSVSA Sibiu. Reprezentanții instituției susțin că în urma unui examen de laborator rapid s-a stabilit că ursul nu suferea de rabie, dar rezultatele finale concludente urmează a fi comunicate în termen de 28 de zile, cât durează efectuarea bioprobei. De asemenea, ursul nu avea trichineloză. Potrivit informațiilor comunicate în cursul zilei de ieri, ursul era unul sălbatic, nu crescut în captivitate. Acest lucru a fost stabilit pe baza examinării resturilor de hrană din stomacul animalului.

”La examenul morfopatologic a fost identificat un exemplar de urs brun carpatin în greutate de 176 de kg, lungime 160 cm, înălțimea la greabăn de 70 de cm, cu vârsta aproximativă de 5 – 6 ani”, comunicat DSVSA Sibiu
Ministerul Mediului cere clarificări

În chestiunea ursului împușcat la Sibiu a anunțat că se implică și Ministerul Mediului, apelor și pădurilor, a cărei conducere cere realizarea unei anchete de către Inspectoratul județean de poliție, pentru a stabili cum a ajuns ursul în oraș. ”Precizăm că zona județului Sibiu nu este considerată un areal dezvoltat al ursului brun, conform analizei Fișelor Fondurilor de Management Cinegetic. Ca atare, Ministerul ia în calcul și posibilitatea ca apariția ursului în zona locuită a orașului să fie rezultatul unei activități ilegale: eliberarea voluntara a unui urs ținut ilegal în captivitate, evadarea unui urs din captivitate, transportul ilegal etc. În completarea sesizării transmise către IPJ Sibiu, Ministerul Mediului a solicitat Direcției Sanitar Veterinare analize care să determine starea de sănătate a ursului înainte de împușcare, inclusiv să stabilească dacă exemplarul a fost tranchilizat anterior ajungerii în oraș”, informează un comunicat al Ministerului, remis redacției Turnul Sfatului.

Și ministerul ”se dezvinovățește”

Aparent un detaliu în comunicatul Ministerului este pasajul referitor la derogarea de împușcare. ”Cât privește intervenția autorităților locale în acest caz, precizăm că Ministerul Mediului nu a fost solicitat pentru a acorda derogarea de împușcare. Necesitatea unui astfel de demers din partea echipei de intervenție, în situația dată, va fi stabilită de organele de anchetă abilitate”, se arată în comunicatul Ministerului. Informațiile transmise oficial contrazic informațiile transmise ziarului Turnul Sfatului de surse implicate în acțiunile de ieri. Potrivit acestor din urmă informații, ”derogarea de împușcare” (necesară pentru a împușca ursul) a fost solicitată telefonic în jurul orei 07:00 și se aștepta ca aceasta să fie acordată în termen de aproximativ trei ore.

”Considerăm că acest incident arată, o dată în plus, necesitatea înființării cât mai rapide a Serviciului de Urgență pentru Animale Sălbatice - SUAS, demers deja inițiat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor împreuna cu Ministerul Afacerilor Interne. Această structură va dispune de proceduri foarte clare pentru intervenția în astfel de situații, în funcție de nivelul de pericol”, comunicat Ministerul Mediului
În cursul zilei de ieri, 12 octombrie, un urs despre care autoritățile comunică faptul că avea șase ani a fost împușcat, după mai bine de trei ore în care autoritățile l-au căutat prin oraș, în urma sesizărilor primite de la locuitori. Declarațiile de la fața locului:

https://youtu.be/ElE2TQQE-SI

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

51 comentarii

!

Acum 5 ani

Am aflat ca in jurul de 15-18 Aprilie 2017 vine Iepurasul violent la Sibiu.. aveti grija si puneti niste tancuri la Sibiu, poate mai vin niste amercani in ajutor...............daca le rugati foarte frumos
Raspunde

....

Acum 5 ani

Cum era bancul ăla cu porcușorul furios, agresiv și violent? Li se potrivește de minune oficialităților care au „gestionat” criza puiului de urs! Vorba lui Becali: Hahalerelor!
Raspunde

Gabriela

Acum 5 ani

Care urs de 6 ani cand toata lumea a vazut pe FB ca era vorba despre un pui de urs, nu mai mare ca dimensiuni decat un caine de talie medie spre mare? Si " domnule" prefect mai este important si ca responsabilii sa plateasca pentru crima de ieri! Stiti dumneavoastra mai bine cine sunt aceia ...
Raspunde

jonyjon

Acum 5 ani

"Caine de talie medie spre mare" :) Daca mai scade mult ajunge ursulet de plus. Uite aici dimensiuni: http://imgur.com/a/Uex1F
Raspunde

orasel

Acum 5 ani

stati linistit, domnule prefect...venim! :) estimez ca mai aveti o saptamana maxim aceasta functie maine, la protest in piata mare!!! toata lumea!
Raspunde

....

Acum 5 ani

Pe vremuri căcat de urs se spunea la halva!
Raspunde

un cetatean scarbit

Acum 5 ani

domnul prefect sa faca un bine comunitatii si sa isi dea demisia...cu sau fara coada intre picioare...
Raspunde

Volkischer Beobachter

Acum 5 ani

Știrea a ajuns în presa internațională: ” Romanian police have killed a brown bear that wandered into downtown Sibiu, a Transylvanian city apparently from a nearby forest. Residents spotted the animal early Wednesday in downtown Sibiu, a picturesque Romanian city which is popular with tourists. It then climbed on to a roof as authorities and residents gathered below. Police spokeswoman Luciana Baltes told Agerpres national news agency the bear was trapped in the courtyard of a factory, and a tranquilizer shot was unsuccessful. Police then shot and killed the animal. Between 5,000 and 6,000 brown bears are estimated to live in Romania. Source:http://www.dailymail.co.uk/wires/ap/article-3834083/Romania-bear-shot-dead-
Raspunde

jonyjon

Acum 5 ani

Tot din presa internationala: "Canadian authorities have been forced to kill nine bears in three days in the town of Revelstoke because they were attracted by garbage cans left unsecured by residents.", "the town had long had a bear problem, with 23 bears killed in 1995, but in recent years the average annual number had been fewer than seven"
Raspunde

....

Acum 5 ani

Vorbește, mă, ca la tine în sat! Ce ne iei cu frangleza ta?!
Raspunde

Alba Act

Acum 5 ani

Nu era pui ursul, era urs rahitic. Asa a ajuns bravul nostru urs carpatin, fara paduri, fara hrana, cu teritoriul invadat de vanatori, taietori de lemne, hoti, mafioti, manelisti, spagari, etc.
Raspunde

Micul Muci

Acum 5 ani

In semn de protest fata de toti cretinii politruci ajunsi in tot felul de functii incetez definitiv si irevocabil orice comentariu pe acest site.
Raspunde

Andrei

Acum 5 ani

Faptul ca nu a fost ranit nimeni nu se datoreaza interventiei promte a autoritatilor, ci datorita blandetii ursului...care nu avea treaba cu nimeni ci doar cauta sa scape de jungla urbana in care a intrat din greseala probabil.
Raspunde

Andrei

Acum 5 ani

"promte..." Scuze "dragi" autoritati.
Raspunde

Doar

Acum 5 ani

Care urs de 176kg ca l-ați incinerat, nu mai e urs nu mai sunt dovezi, acel urs avea cel mult 50 kg, dacă avea 176 cum spuneți nu rezista țiglele și acoperișurile pe care s-a plimbat sub greutatea presupusa, mai tăiați din minciuni...
Raspunde

Ovidiu

Acum 5 ani

De ce fuge de responsabilitate prejectul!?!?!, demisia!!!!
Raspunde

Demisia Ivancea si prefect

Acum 5 ani

Demisia lui Ivancea si a prefectului cât mai urgent
Raspunde

costy

Acum 5 ani

Dl prefect, dr. in Perfectul Simplu, demisia de urgenta! Ce va mai recomanda pt acest post? Alooo, Bucurestiul, jos cu olteanu catarat in copac! Asta-i mai ceva ca ursul ! Criminali nenorociti ce sunteti! D-ne fereste de o situatie de urgenta la sibiu, suntem praf! Demisia politrucule! Du-te la tine la valea oltului acolo!
Raspunde

....

Acum 5 ani

Oltean de viță veche, ce vreți! Sibieni, rău am ajuns: să ne conducă oltenii și să decimăm fauna patriei!
Raspunde

daniela

Acum 5 ani

vezi ca-I sibian de-al nostrum :) În şedinţa de Guvern de joi, se va lua act de demisia lui Ovidiu Ioan Sitterli, care s-a decis să candideze la Primăria Sibiu, şi în locul lui va fi numit Cristian Vasile Roman, care, în prezent, este consilier în cadrul Structurii Teritoriale pentru Probleme Speciale Sibiu, structură a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (MAI). Roman a lucrat şi în cadrul Fiscului sibian, în aceeaşi perioadă în care în cadrul instituţiei a lucrat şi actualul subprefect, Anca Livia Şandru. Cristian Roman a fost vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici şi a lucrat în MAI, fiind consilier în cadrul Corpului de Control al ministrului între 2005 - 2009. Roman are 39 de ani şi este din Sibiu. Este căsătorit şi are 2 copii. Este absolvent de studii juridice, are un master în managementul administraţiei publice
Raspunde

@@@

Acum 5 ani

Fratee, mai nou proteste pt. un cacat de urs ! Cui P@&A mea ii pasa ! Nu prea aveti de lucru pe linie la fabrica, asa-i ??? Foarte bine ca l-a impuscat, sa impuste la fel toate javrele care colinda strazile ! Preferabil si cocalarii cu BMW si pitipoancele inculte si cu nasu-n curul ciuruit ! Orasul e al oamenilor, nu animalelor !
Raspunde

gica

Acum 5 ani

Asa credeti ca se procedeaza intr-o tara a UE in 2016! Un individ numit politic care nu este in stare sa controleze o situatie de urgenta minora, dar ceva mai grav ! Demisia de onoare si urgent!!! Guvernul roman este obligat sa numeasca un alt prefect la SB!
Raspunde

la_fabrica

Acum 5 ani

pentru @@@: pai aici avem o problema, daca orasul e al oamenilor, ar cam trebui sa-l parasesti...pe tine te-as vedea potrivit scormonind pe sub pamant, pentru ca la inteligenta pe care o debordezi, nu te-as clasifica in rangul primatelor PS: ma, am de lucru, nu-s la fabrica, degeaba ataci pe directii dinastea josnice, nu vrei sa ne duelam in venituri, functii si argumente, crede-ma. No, vezi ca-i cineva la poarta cu masina si trebuie sa-i deschizi...sarmanule
Raspunde

la_fabrica

Acum 5 ani

adresat lui @@@: cred ca aici avem o problema, daca orasul e al oamenilor, ar cam trebui sa-l parasesti...pe tine te-as vedea potrivit scormonind pe sub pamant, pentru ca la inteligenta pe care o debordezi, nu te-as clasifica in rangul primatelor PS: ma, am de lucru, nu-s la fabrica, degeaba ataci pe directii dinastea josnice, nu vrei sa ne duelam in venituri, functii si argumente, crede-ma. No, vezi ca-i cineva la poarta cu masina si trebuie sa-i deschizi...sarmanule
Raspunde

unu

Acum 5 ani

Tu de unde postezi, din sediul politiei sibiu? stai calm ca o sa fii demis in curand de la capitala! nu te mai agita, nu mai ai ce face acum!
Raspunde

Muie lu @@@

Acum 5 ani

Bah smechere !!! ******** mars acasa !!!!
Raspunde

....

Acum 5 ani

Pe vremuri căcat de urs se spunea la halva!
Raspunde

un curios

Acum 5 ani

Mars in Valcea oligofrenule!!!
Raspunde

daniela

Acum 5 ani

iti doresc aceeasi soarta!
Raspunde

Marsh jigodie

Acum 5 ani

Vezi ce putina minte ai daca mata e sora cu tactu. Mars in canal aurolac infect!
Raspunde

gica

Acum 5 ani

Intrebare pentru "domnul militzian shef ". Cine este specialistul care a spus ca ursul avea 6 ani si 150 de Kg. ?
Raspunde

jonyjon

Acum 5 ani

Specialistul cu 150 kg se cheama "cântar"
Raspunde

a

Acum 5 ani

Demisia pentru minciuna. https://www.facebook.com/SibiuUrban/posts/923875254383202
Raspunde

Kukuveul roz

Acum 5 ani

Exita o proba sa dovedeasca greutatea puiului de urs ? Sau mergem la minciuna ca intotdeauna?
Raspunde

daniela

Acum 5 ani

cuvantul celor care l-au cantarit :) la fel cum exista doar cuvantul ''medicului'' care l-a tranchilizat insa ''bestia'' a devenit agresiva :) la noi totul merge pe ...... cuvinte
Raspunde

daniela

Acum 5 ani

Absolut mizereabil ca si prezenta, comentarii, si atitudine!
Raspunde

....

Acum 5 ani

Cine, dragă? Perfectul?
Raspunde

Just me

Acum 5 ani

Ieri era mandru ca el a condus operatiunea si se lauda cu realizarea de a fi impuscat ursu si azi hopa el e curat ca lacrima. HEHEHEHE cauta ma sa prostesti pe altii heheheh
Raspunde

Alzara real

Acum 5 ani

Un prefect penibil Cioloş,auzi ?
Raspunde

un cititor

Acum 5 ani

Pana la urma, ursul asta declansaza o noua revolutie si devine martir :))) Pacat ca s-a intamplat in Sb. Daca era intr-un alt oras, poate avea si sorti de izbanda. Asa....o sa se stranga 20-30 de "revolutionari" in Piata Mare, or sa aprinda cateva lumanari pentru urs si dupa o ora or sa plece acasa din cauza frigului ... Si cam atat ...
Raspunde

Plumb

Acum 5 ani

Jeguri cu minciunile ...... Speram sa nu devina si cetățenii Ursuleți!!!!!?! Nunununj va credem pe niciunii! Ana-liza este ffff proastă,probabil carnea a fost savurată si in speranța. Ca a-ti înghițit si plumbul de la împușcat va uram sejur plăcut în spitalele moderne ......... Onorabil ar fi demisia în blocuri. ...se specialiștii lui pește prăjit.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus