Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Ctrl-Alt-Delete

Când ți se blochează calculatorul, orice copil de minim șase ani îți va zice că trebuie să-i dai ”restart”. N-am înțeles niciodată treaba asta, dar este poate unul din motivele pentru care nu sunt IT-ist. După repornire, brusc, totul e OK, funcționează în parametri normali. Cu o simplă combinație de taste. Sistemul se oprește și repornește. Se curăță erorile și totul merge perfect.

Am impresia că întreaga noastră societate merită un Ctrl-Alt-Delete. E clar că ceva nu merge. Două sute de sibieni au ieșit în stradă pentru a protesta că un urs a fost împușcat într-o curte în care exista și un loc de joacă pentru copii. Asta după ce a luat la pas tot orașul. N-a ratat nici Piața Mare, cel mai frumos loc de pe pământ, după unii sibieni extaziați. A trecut prin fața poliției, i-a salutat pe copiii care mergeau la școală. Și a murit de glonț, pentru că săgeata cu tranchilizant era la poartă. În mașină cu șeful poliției. Care vorbea la telefon cu prefectul.

Dar nici măcar de urs nu e vorba. Sibienii trebuiau să iasă în stradă și să încerce un shut-down atunci când o asistentă a murit cu zile pentru că n-a vrut să-i facă viața grea unei alte colege. A murit pentru că era epuizată și nu mai avea timp de propria ei sănătate. Ursul e important, dar femeia asta e un simbol la cât de prost merge calculatorul nostru.

Ar trebui să ieșim în stradă pentru banii ne sunt cheltuiți aiurea. Pentru că statul se dovedește un groaznic administrator de firmă care atunci când se umple de datorii, ne crește nouă impozitele. Avem cea mai greoaie fiscalitate din Uniune și cea mai ”caracatizantă” birocrație. Cum naiba să nu dai Ctrl-Alt-Delete?

Ar trebui să protestăm pentru că pădurile sunt rase și pentru că politicienii nu vin cu nimic în acest sens. Nu vede nimeni că există o lege pentru pădurile statului și o altă lege pentru cele retrocedate unor primari analfabeți, de exemplu. Hăituim, noi cetățenii, mașini încărcate de lemne, pentru că statul ne cere nouă ajutorul. Nu ar fi mai simplu ca totul să fie reglementat, să nu fie nevoie de o poteră generalizată? Ctrl-Alt-Delete!

Școală după Școală e un program minuscul într-o mare de probleme. Dar nici acesta nu funcționează, pentru că același sistem nu a putut gestiona o relație fiscală. Unii deschid, alții închid. Ctrl-Alt-Delete și poate o va lua bine de la capăt. Ca să nu mai fie nevoie ca părinții să iasă și ei în stradă.

Dar nu în stradă ar trebui să se facă politica acestei țări. Din păcate, strada a devenit cea care stabilește numărul curent al priorităților guvernului. Și nu e tocmai OK. Nu strada trebuie să-și dea restart, nu strada ar trebui să ceară acest lucru. Un procesor încins se închide de la sine până se răcește. La noi s-ar putea să fie total ieșit din uz.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Sibianca

Acum 7 ani

...si o a doua asistenta a murit la munca... Imi pare rau, dar Romaniei ii se cam da "shift delete" pe toate planurile. Iar noi cei tineri nu avem alta sansa decat aceea de a ne face bagajele pentru a parasi in regim de urgenta tara.
Raspunde

mihai tanase

Acum 7 ani

"… Când ți se blochează calculatorul, orice copil de minim șase ani…" Un copil român desigur. Copiii români, toata lumea stie asta, sunt Information Technology-sti (IT-isi pe româneste), din frageda pruncie. Unii se pare ca au cont pe Feisbuc înca din burta mamei.
Raspunde

enter

Acum 7 ani

Eu platesc taxe si din bugetul astfel adunat, sunt platiti oameni sa organizeze si gestioneze niste sisteme cum ar fi cel de sanatate, de invatamant, etc, sa nu mai vorbesc si de banutzii luati ca taxe ptr. sindicate! De aia ma cam culc pe-o ureche si ma gandesc ca totul este sub control...sau ar trebui sa fie! Cand un animal nevinovat nimereste in jungla urbana si e executat, ma lupt ptr. dreptatea lui ca pentru el, nu e nimeni platit din banii mei sa o faca...iar daca toate in jur sunt asa cum graieste articolul, sunt o victima ca si el! E greu de inteles de ce protesteaza oamenii ptr. niste concepte, principii de viata, civilizatie, reguli si nu pentru umplerea directa si imediata a stomacului propriu.... Eu cred ca trebuie sa trecem la nivelul urmator de constiinta civica si sa dam " enter"!
Raspunde

ioio

Acum 7 ani

In sfarsit dupa atatea zile cu ''ursul'' citesc si ceva coerent. Da, acestea sunt unele dintre lucrurile pentru care ar trebui sa iesim in strada, dar nu ca sa cerem demisii sa cautam punctual vinovati, ci sa ne privim unii pe altii in ochi si sa intelegem ca suntem parte a acestui colaps....individual actionam doar ''sa ne fie bine''. Pana cand nu vom invata sa reactionam ca ''o echipa'' nu se va schimba ceva si ''noi'' ne vom pacali in continuare linistiti ca am incheiat inca o zi facand un bine...''ursului''. Este usor sa ''simbolizezi'' un urs, ce risti? nimic.
Raspunde

...

Acum 7 ani

Bravo Alin, un articol sanatos! Ar trebui sa fie preluat si postat pe toate retelele. Bravo!
Raspunde

Sven Hassel

Acum 7 ani

Acum cativa ani vorbeam cu un prieten IT-ist despre ale vietii, despre problemele lumii in general si constatam (cum de altfel multi oameni, din lumea intreaga) ca in toate domeniile si structurile, sistemele sunt "bolnave", "suferinde", au luat-o razna, parca fara sanse de reabilitare. Si am folosit si eu atunci acest termen de RESET (sau CTRL-ALT-DEL), iar replica prietenului meu nu a intarziat: Nu RESET, ci FORMAT C: !!! FORMAT, asta e SOLUTIA! IT-istii (si nu numai) stiu de ce !
Raspunde

bicicleta fara drum

Acum 7 ani

format si instalat alt sistem de operare! ca daca tot ai bug-uri pe windows o reinstalare rezolva doar temporar problemele. Deci trebe musai trecut pe linux.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus